Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 145 din 27 iulie 1999  pentru modificarea si completarea   Legii locuintei nr. 114/1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 145 din 27 iulie 1999 pentru modificarea si completarea Legii locuintei nr. 114/1996

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 439 din 9 septembrie 1999
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Legea locuinţei nr. 114/1996, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile aduse prin Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 44/1998, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 5 se completeazã cu alineatele 3 şi 4 cu urmãtorul cuprins:
"Sunt scutite de T.V.A., cu drept de deducere a acesteia, construcţia de locuinţe, consolidarea şi reabilitarea locuinţelor existente, realizate în condiţiile alin. 1 şi 2 din prezentul articol, ale art. 6 şi 7, art. 20, 50, 55, 62 şi art. 63, precum şi construcţia reabilitarea, consolidarea şi extinderea locuinţelor, cu excepţia caselor de vacanta a cãror finanţare se realizeazã prin credite acordate de Agenţia Nationala pentru Locuinţe, înfiinţatã în baza Legii nr. 152/1998.
Lucrãrile privind clãdirile şi terenurile necesare pentru construirea de locuinţe, cu excepţia caselor de vacanta realizate prin Agenţia Nationala pentru Locuinţe, sunt de utilitate publica."

2. Alineatul 2 al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Persoanele din categoriile menţionate la lit. a)-d) pot beneficia de o subventie de la bugetul de stat, în limitele prevederilor bugetare anuale, în raport cu venitul mediu net lunar pe membru de familie, de pana la 30% din valoarea locuinţei calculatã la valoarea finala a acesteia, precum şi de plata în rate lunare, pe termen de 20 de ani, a diferenţei fata de preţul final al locuinţei, dupã ce s-au scãzut subvenţia şi avansul minim obligatoriu de 10% achitat de contractant, din valoarea locuinţelor calculatã la data contractãrii."

3. Alineatele 3 şi 4 ale articolului 7 se abroga.

4. Articolul 13 se completeazã cu alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"Locuintele nerepartizate sau necontractate pana la finalizare pot fi vândute în condiţiile prevederilor legale."

5. Alineatele 1 şi 5 ale articolului 20 vor avea urmãtorul cuprins:
"Casa de Economii şi Consemnaţiuni va acorda credite persoanelor fizice de cetãţenie romana, domiciliate în România, pentru construirea, cumpãrarea, reabilitarea şi repararea capitala a locuinţelor proprietate personalã, ale cãror suprafeţe construite nu depãşesc limitele cuprinse în anexa nr. 1, pe maximum 20 de ani. Creditele se acorda cu o dobanda egala cu cea acordatã de Casa de Economii şi Consemnaţiuni la depunerile pe termen ale populaţiei, la care se adauga o marja de 5 puncte procentuale şi se suporta:
a) 15%, de cãtre beneficiarul creditului;
b) diferenţa, pana la nivelul total al dobânzii, inclusiv marja de dobanda, de la bugetul de stat, în limita prevederilor aprobate anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului.
..........................................................................
La depozitul constituit, Casa de Economii şi Consemnaţiuni va bonifica o dobanda egala cu cea suportatã pentru depozitele pe termen de un an. Depozitul nu va fi restituit înainte de rambursarea integrala a creditului şi poate fi utilizat pentru restituirea ultimelor transe ale creditului, în limitele cuantumului depozitului constituit."

6. Articolul 20 se completeazã cu alineatul 9 cu urmãtorul cuprins:
"De prevederile prezentului articol pot beneficia, în vederea terminãrii lucrãrilor de construcţii, şi persoanele care au cumpãrat, potrivit legii, locuinţe aflate în diferite stadii de execuţie, situate în blocuri începute înainte de anul 1990 şi neterminate."

7. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - În cazul pãrãsirii definitive a domiciliului de cãtre titularul contractului de închiriere sau al decesului acestuia, precum şi în cazul titularului de contract, nerezident, care, fãrã a fi detaşat, nu a mai folosit locuinta mai mult de 2 ani, fãrã întrerupere, închirierea continua, dupã caz:
a) în beneficiul soţului sau al sotiei, dacã a locuit împreunã cu titularul;
b) în beneficiul descendenţilor sau al ascendenţilor, dacã au locuit împreunã cu acesta;
c) în beneficiul altor persoane care au avut acelaşi domiciliu cu titularul cel puţin un an şi care au fost înscrise în contractul de închiriere.
În cazul mai multor cereri, beneficiul contractului de închiriere se dispune prin hotãrâre judecãtoreascã.
În lipsa persoanelor care pot solicita locuinta, potrivit alin. 1, contractul de închiriere înceteazã în termen de 30 de zile de la data pãrãsirii domiciliului de cãtre titularul contractului sau de la data înregistrãrii decesului ori de la împlinirea termenului de 2 ani de nefolosire neîntreruptã a locuinţei."

8. Litera b) a alineatului 2 al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"b) efectuarea formalitãţilor necesare în angajarea contractelor cu furnizorii serviciilor pentru exploatarea şi întreţinerea clãdirii, derularea şi urmãrirea realizãrii acestor contracte;"

9. Alineatul 2 al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"În acest scop proprietarii se pot constitui în asociaţii cu personalitate juridicã."

10. Dupã articolul 35 se introduce articolul 35^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 35^1. - Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii, proprietate a membrilor sãi, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de contribuţie la cheltuielile comune ale clãdirii cu mai multe apartamente şi/sau spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinta, dupã cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor în interesul cãrora au fost fãcute.
Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliarã al judecãtoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe listele lunare de plata a cotelor de contribuţie din care rezulta suma datoratã, în cazul în care creanta reprezintã o restanta de cel puţin 3 luni. Privilegiul se radiaza la cererea reprezentantului legal al asociaţiei sau a proprietarului, pe baza chitanţei sau a altui înscris prin care asociaţia confirma plata sumei datorate.
Operaţiunile de publicitate imobiliarã privitoare la privilegiul prevãzut la alin.1 şi 2 sunt scutite de taxa de timbru."

11. Alineatul 1 al articolului 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Au acces la locuinta socialã, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar, realizat în ultimele 12 luni, cu cel puţin 20% sub nivelul venitului net lunar pe membru de familie sau, dupã caz, pe persoana, stabilit conform prevederilor art. 8 alin. 2."

12. Litera d) a articolului 48 va avea urmãtorul cuprins:
"d) deţin, în calitate de chiriaş, o alta locuinta din fondul locativ de stat."

13. Articolul 56 se completeazã cu alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"Locuintele de necesitate libere se pot constitui temporar ca fond de locuinţe sociale."

14. Alineatele 2 şi 3 ale articolului 58 vor avea urmãtorul cuprins:
"Resedintele oficiale ale persoanelor prevãzute la alin. (1) se atribuie de cãtre Guvern şi sunt puse la dispoziţia lor, împreunã cu dotãrile aferente, pe perioada exercitãrii funcţiei, de cãtre Regia Autonomã <<Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat>>.
Lista cuprinzând imobilele cu destinaţie de resedinta oficialã, precum şi celelalte locuinţe de protocol şi condiţiile pe care acestea trebuie sa le îndeplineascã, inclusiv cele de dotare şi confort, se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."

15. Articolul 59 se completeazã cu alineatele 4 şi 5 cu urmãtorul cuprins:
"Locuintele de protocol se amplaseaza numai în clãdiri cu numãr redus de apartamente destinate acestei folosinţe.
Suprafeţele locuinţelor de protocol vor fi cu cel puţin 30% mai mari decât cele prevãzute în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta lege."

16. Articolul 62 se completeazã cu alineatul 4 cu urmãtorul cuprins:
"Locuintele realizate potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994, pentru care nu s-au emis repartiţii şi nu s-au încheiat precontracte sau contracte de vânzare-cumpãrare pana la finalizarea acestora, pot fi repartizate şi contractate în condiţiile prevãzute la art. 7 şi 10."

17. Articolul 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - Proprietarii din clãdirile cu mai multe locuinţe în proprietate privatã sau mixtã, constituiţi în asociaţii de locatari potrivit Legii nr. 5/1973 privind administrarea fondului locativ şi reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriaşi, se reorganizeazã în asociaţii de proprietari, în conformitate cu Regulamentul-cadru al asociaţiilor de proprietari, cuprins în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezenta lege.
Pana la înfiinţarea şi funcţionarea birourilor de carte funciarã, înregistrarea proprietãţii în vederea constituirii asociaţiilor de proprietari se face în registrele de publicitate de la birourile de transcripţiuni şi inscriptiuni imobiliare din judecãtorii.
Pana la data dobândirii personalitãţii juridice a asociaţiei de proprietari, asociaţiile de locatari constituite potrivit <>Decretului Consiliului de Stat nr. 387/1977 pentru aprobarea Statutului privind organizarea şi funcţionarea asociaţiei locatarilor îşi desfãşoarã activitatea pe baza statutului propriu şi a dispoziţiilor prezentei legi."

18. Articolul 70 se abroga.

19. Literele a) şi i) ale articolului 3 din anexa nr. 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) prin bloc de locuinţe-clãdire-condominiu se înţelege o proprietate imobiliarã din care unele pãrţi sunt proprietãţi individuale, reprezentate din apartamente sau spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinta, iar restul, proprietate comuna indivizã.
Prin asimilare, poate fi definit condominiu şi un tronson, cu una sau mai multe scãri, din cadrul clãdirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comuna.
Proprietatea imobiliarã nu este un condominiu decât dacã cota-parte indivizã de proprietate comuna revine proprietarilor şi nu poate fi separatã de proprietatea asupra apartamentelor sau spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinta;"
..........................................................................
"i) prin cheltuieli comune se înţelege cheltuielile sau obligaţiile financiare ale asociaţiei, care sunt legate de exploatarea, reparaţia sau întreţinerea proprietãţii comune sau care nu pot fi înregistrate pe fiecare proprietate individualã."

20. Articolele 4 şi 5 din anexa nr. 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Asociaţia de proprietari se constituie pe baza hotãrârii a cel puţin jumãtate plus unul din numãrul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinta, din cadrul unei clãdiri.
În clãdirile de locuit cu mai multe tronsoane sau scãri se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson sau scara în parte, dacã proprietatea comuna aferentã tronsonului sau scãrii poate fi delimitata şi dacã este posibila repartizarea cheltuielilor comune pe tronsoane sau scãri.
Art. 5. - Cererea pentru dobândirea personalitãţii juridice a asociaţiei de proprietari, împreunã cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunãrii constitutive se înregistreazã la organul financiar local în a cãrui raza teritorialã se afla clãdirea.
Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridicã în baza încheierii judecãtorului delegat la organul financiar local de cãtre preşedintele judecãtoriei în a carei circumscripţie teritorialã se afla imobilul.
Încheierea se da fãrã citarea pãrţilor şi este executorie.
Încheierea este supusã recursului în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judeca cu citarea pãrţilor."

21. Alineatul 1 al articolului 6 şi articolul 7 din anexa nr. 2 se abroga.

22. Articolul 8 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Acordul de asociere trebuie sa conţinã menţiuni privind: numele, prenumele şi domiciliul proprietarilor, individualizarea proprietãţii potrivit titlului de proprietate."

23. Articolul 10 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Stabilirea cotei-pãrţi din cheltuielile de reparatie a proprietãţii comune ce revine fiecãrui proprietar din cadrul condominiului se face proporţional cu cota-parte din proprietatea comuna aferentã proprietãţii individuale. Cheltuielile efectuate pentru plata unor servicii legate de proprietãţile individuale din condominiu şi care nu pot fi înregistrate pe fiecare dintre acestea sau pentru servicii legate de exploatarea şi întreţinerea proprietãţii comune se repartizeazã în conformitate cu normele şi normativele avute în vedere la facturarea comuna a acestora şi/sau în conformitate cu clauzele prevãzute în contractele încheiate cu furnizorii respectivelor servicii."

24. Articolul 11 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - În cazul spaţiilor, respectiv al apartamentelor cu mai mult de un proprietar, raporturile de coproprietate vor fi reglementate potrivit dreptului comun."

25. Articolul 12 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Acordul de asociere şi statutul pot fi modificate în aceleaşi condiţii prevãzute pentru constituirea asociaţiei.
Modificãrile prevãzute la alin. 1 se înregistreazã în condiţiile stabilite pentru dobândirea personalitãţii juridice."

26. Articolul 13 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Înscrierea ulterioara în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea de constituire se face la cererea acestora, fãrã alte formalitãţi."

27. Alineatul 3 al articolului 21 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru situaţii speciale, întrunirea asociaţiei poate fi convocatã oricând de cãtre comitetul executiv sau de cãtre membri ai asociaţiei care deţin în total cel puţin 20% din cotele de proprietate."

28. Articolul 22 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Asociaţia de proprietari poate adopta hotãrâri, dacã majoritatea membrilor sunt prezenţi personal sau prin reprezentant.
Dacã nu este întrunit cvorumul, adunarea va fi suspendatã şi reconvocata.
La adunarea reconvocata, dacã exista dovada ca toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotãrârile pot fi adoptate prin votul majoritãţii membrilor prezenţi.
Hotãrârile adunãrii generale a asociaţiei de proprietari privind buna întreţinere şi exploatare a clãdirii de locuit sunt obligatorii şi pentru proprietarii din aceeaşi clãdire care nu sunt membri ai asociaţiei."

29. Formula introductivã a alineatului 1 al articolului 23 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Pentru adoptarea hotãrârilor asociaţiei de proprietari se vor avea în vedere urmãtoarele:"

30. Alineatul 2 al articolului 23 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Hotãrârile asociaţiei de proprietari vor fi luate cu votul majoritãţii membrilor asociaţiei prezenţi la lucrãrile adunãrii."

31. La articolul 24 din anexa nr. 2, literele b-e) şi h)-j) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) angajeazã şi elibereazã din funcţie pe cel care administreazã proprietatea sau pe ceilalţi funcţionari sau angajaţi, în vederea administrãrii şi bunei funcţionari a clãdirii; personalul necesar bunei gospodariri a pãrţilor şi a instalaţiilor de folosinta comuna ale clãdirilor poate fi angajat prin contract individual de munca sau prin convenţie civilã;
c) acţioneazã sau susţine în justiţie, în nume propriu sau în numele proprietarilor asociaţi, interesele legate de clãdire;
d) încheie contracte şi îşi asuma obligaţii în nume propriu sau în numele proprietarilor asociaţi, în interesele legate de clãdire;
e) reglementeazã folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea pãrţilor proprietãţii comune;
..........................................................................
h) asigura completarea la zi a cãrţii tehnice a construcţiei;
i) asigura urmãrirea comportãrii în timp a construcţiei, pe toatã durata de existenta a acesteia;
j) exercita alte atribuţii care i-au fost conferite prin acordul de asociere sau prin votul proprietarilor asociaţi."

32. Articolul 25 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Dacã o hotãrâre a asociaţiei de proprietari este contrarã legii sau acordului de asociere sau este de natura sa producã daune considerabile intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotãrâre, în termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea în justiţie nu trebuie sa intrerupa executarea hotãrârii decât în cazul în care instanta dispune suspendarea acesteia."

33. Articolul 27 din anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintã asociaţia în derularea contractelor şi îşi asuma obligaţii în numele acesteia. El reprezintã asociaţia de proprietari impotriva unui terţ, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie impotriva unui proprietar sau chiriaş care nu şi-a îndeplinit obligaţiile fata de asociaţie sau în procesele iniţiate de un proprietar care contesta o hotãrâre a asociaţiei de proprietari."

34. Dupã articolul 31 din anexa nr. 2 se introduce articolul 31^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 31^1. - Dispoziţiile cuprinse în prezentul regulament-cadru referitoare la proprietarii de apartamente se aplica şi proprietarilor spaţiilor cu alta folosinta decât aceea de locuinta, situate în clãdiri destinate locuirii."

ART. 2
Legea locuinţei nr. 114/1996, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor numerotarea corespunzãtoare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 28 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR,
PAULA IVANESCU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 30 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ULM NICOLAE SPINEANU
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016