──────────
*) Traducere.
Adunarea Organizaţiei Maritime Internaţionale,
reamintind Rezoluţia A.640 (16), adoptatã la cea de-a 16-a sesiune ordinarã a sa, prin care a decis sa ia la cea de-a 17-a sesiune ordinarã a sa mãsurile necesare pentru a adopta amendamentele la Convenţia privind Organizaţia Maritima Internationala (O.M.I.), cu scopul de a institutionaliza Comitetul de Facilitare în cadrul Convenţiei O.M.I.,
analizând recomandãrile Comitetului de Facilitare referitoare la amendamentele propuse la Convenţia O.M.I. şi opiniile Consiliului privind aceste recomandãri,
1. adopta amendamentele la Convenţia privind Organizaţia Maritima Internationala (O.M.I.), ale cãror texte sunt cuprinse în anexa la prezenta rezoluţie şi care constau în:
- amendamentele la art. 11, 15, 21, 25, 56 şi 57;
- adãugarea unei noi pãrţi, a XI-a, cuprinzând art. 47-51;
- renumerotarea, în consecinta, a pãrţilor existente de la XI la XX;
- renumerotarea, în consecinta, a articolelor existente de la 47 la 77;
- schimbãri, în consecinta, ale referirilor la articolele renumerotate în art. 5, 6, 7, 8, 66, 67, 68, 70, 72, 73 şi 74;
- schimbãri, în consecinta, ale referirilor la pãrţile renumerotate în art. 15 şi 25 (a); şi
- schimbarea, în consecinta, a numãrului articolului renumerotat la care se face referire în anexa II;
2. solicita secretarului general al Organizaţiei Maritime Internaţionale sa depoziteze amendamentele adoptate la secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în conformitate cu art. 72 (fostul art. 67) din Convenţia privind Organizaţia Maritima Internationala (O.M.I.), şi sa primeascã instrumentele de acceptare şi declaraţiile, în conformitate cu art. 73 (fostul art. 68); şi
3. invita statele membre sa accepte aceste amendamente cat de curând posibil, dupã primirea unor copii de pe acestea, prin comunicarea instrumentului de acceptare corespunzãtor secretarului general, în conformitate cu art. 73 (fostul art. 68) din convenţie.
ANEXA 1
──────────
la Rezoluţia A.724 (17)
────────────────────────
AMENDAMENTE
la Convenţia privind Organizaţia Maritima Internationala
(institutionalizarea Comitetului de Facilitare)
Textul articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 11
Organizaţia va fi alcãtuitã din Adunare, Consiliu, Comitetul Siguranţei Maritime, Comitetul Juridic, Comitetul Protecţiei Mediului Marin, Comitetul Cooperãrii Tehnice, Comitetul de Facilitare şi din alte organe auxiliare pe care Organizaţia le va considera necesare, precum şi din Secretariat."
La articolul 15, paragraful (1) va avea urmãtorul cuprins:
"(1) adoptarea deciziilor cu privire la convocarea de conferinţe internaţionale sau la respectarea oricãrei alte proceduri corespunzãtoare pentru adoptarea convenţiilor internaţionale ori a amendamentelor la orice convenţie internationala, care au fost elaborate de Comitetul Siguranţei Maritime, Comitetul Juridic, Comitetul Protecţiei Mediului Marin, Comitetul Cooperãrii Tehnice, Comitetul de Facilitare sau de alte organe ale Organizaţiei;"
Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 21
(a) Consiliul va analiza proiectul programului de lucru şi proiectul de buget pregãtite de secretarul general pe baza propunerilor Comitetului Siguranţei Maritime, Comitetului Juridic, Comitetului Protecţiei Mediului Marin, Comitetului Cooperãrii Tehnice, Comitetului de Facilitare şi ale altor organe ale Organizaţiei şi, luând în considerare aceste elemente, va elabora şi va prezenta Adunãrii programul de lucru şi bugetul Organizaţiei, având în vedere interesul general şi prioritãţile Organizaţiei.
(b) Consiliul va primi rapoartele, propunerile şi recomandãrile Comitetului Siguranţei Maritime, Comitetului Juridic, Comitetului Protecţiei Mediului Marin, Comitetului Cooperãrii Tehnice, Comitetului de Facilitare şi ale altor organe ale Organizaţiei şi le va transmite Adunãrii sau, dacã aceasta nu este în sesiune, membrilor, spre informare, împreunã cu observaţiile şi recomandãrile Consiliului.
(c) Problemele care cad sub incidenta art. 28, 33, 38, 43 şi 48 vor fi analizate de Consiliu doar dupã obţinerea punctelor de vedere ale Comitetului Siguranţei Maritime, Comitetului Juridic, Comitetului Protecţiei Mediului Marin, Comitetului Cooperãrii Tehnice sau Comitetului de Facilitare, dupã caz."
La articolul 25, paragraful (b) va avea urmãtorul cuprins:
"(b) Luând în considerare dispoziţiile partii a XVI-a şi relaţiile avute cu alte structuri de respectivele comitete, în conformitate cu art. 28, 33, 38, 43 şi 48, Consiliul va fi responsabil pentru relaţiile cu alte organizaţii, între sesiunile Adunãrii."
Se introduce partea a XI-a cu urmãtorul cuprins:
"PARTEA a XI-a
Comitetul de Facilitare
ARTICOLUL 47
Comitetul de Facilitare va fi format din toţi membrii.
ARTICOLUL 48
Comitetul de Facilitare va analiza orice problema de competenta Organizaţiei, referitoare la facilitarea traficului maritim internaţional şi, în principal:
(a) va îndeplini astfel de funcţii, care îi revin sau îi pot fi conferite de Organizaţie, prin sau în conformitate cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale pentru facilitarea traficului maritim internaţional, în special în ceea ce priveşte adoptarea şi amendarea mãsurilor sau a altor dispoziţii, în conformitate cu prevederile acestor convenţii;
(b) având în vedere prevederile art. 25, Comitetul de Facilitare, la solicitarea Adunãrii sau a Consiliului ori în cazul în care considera o astfel de acţiune utila pentru interesele activitãţii sale, va menţine relaţii strânse cu alte structuri a cãror activitate poate completa scopurile Organizaţiei.
ARTICOLUL 49
Comitetul de Facilitare va prezenta Consiliului:
(a) recomandãri şi instrucţiuni redactate de Comitet;
(b) un raport de activitate al Comitetului de la sesiunea anterioarã a Consiliului.
ARTICOLUL 50
Comitetul de Facilitare se va întruni cel puţin o data pe an. Îşi va alege functionarii o data pe an şi îşi va adopta propriile reguli de procedura.
ARTICOLUL 51
În conformitate cu prevederile art. 47 şi prin derogare de la dispoziţiile contrare ale acestei convenţii, Comitetul de Facilitare, în exercitarea funcţiilor conferite prin prevederile oricãrei convenţii internaţionale sau altui instrument ori în conformitate cu aceste prevederi, va respecta dispoziţiile relevante ale convenţiei sau instrumentului respectiv, în special cu privire la regulile care reglementeazã procedurile care trebuie urmate."
Articolul 56 va fi renumerotat ca articolul 61 şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 61
Orice membru care nu îşi îndeplineşte obligaţiile financiare fata de Organizaţie în termen de un an de la data scadentei nu are dreptul de a vota în Adunare, Consiliu, Comitetul Siguranţei Maritime, Comitetul Juridic, Comitetul Protecţiei Mediului Marin, Comitetul Cooperãrii Tehnice sau Comitetul de Facilitare, cu excepţia cazului în care Adunarea, la discretia sa, decide sa deroge de la aceasta dispoziţie."
Articolul 57 va fi renumerotat ca articolul 62 şi va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 62
Cu excepţia cazului în care convenţia sau orice alt acord internaţional care conferã funcţii Adunãrii, Consiliului, Comitetului Siguranţei Maritime, Comitetului Juridic, Comitetului Protecţiei Mediului Marin, Comitetului Cooperãrii Tehnice sau Comitetului de Facilitare dispune altfel, votul în aceste organe se va desfasura în conformitate cu urmãtoarele dispoziţii:
(a) fiecare membru dispune de un vot;
(b) deciziile sunt luate prin votul majoritar al membrilor prezenţi şi care au luat parte la vot, iar, în cazul deciziilor pentru care se cere o majoritate de doua treimi, prin votul majoritar a doua treimi din numãrul celor prezenţi;
(c) în scopul convenţiei, sintagma membrii prezenţi şi care au luat parte la vot înseamnã membrii prezenţi exprimand un vot afirmativ sau negativ. Membrii care se abtin de la vot vor fi consideraţi <<ca nu voteazã>>."
Amendamente consecutive
────────────────────────
- În articolele 5, 6 şi 7 referirile la articolul 71 sunt înlocuite cu referiri la articolul 76.
- În articolul 8 referirea la articolul 72 este înlocuitã cu o referire la articolul 77.
- În articolul 15 referirea în paragraful (g) la partea a XII-a este înlocuitã cu o referire la partea a XIII-a.
- În articolul 25 referirea în paragraful (a) la partea a XV-a este înlocuitã cu o referire la partea a XVI-a.
- Pãrţile XI-XX sunt renumerotate ca pãrţile XII-XXI.
- Articolele 47-77 sunt renumerotate ca articolele 52-82.
- Articolul 66 va fi renumerotat ca articolul 71.
- Referirea la articolul 73 este înlocuitã cu o referire la articolul 78.
În anexa II:
- Referirea din titlu la articolul 65 este înlocuitã cu o referire la articolul 70.
- În articolele 67 şi 68, renumerotate ca articolele 72 şi, respectiv, 73, referirile la articolul 66 sunt înlocuite cu referiri la articolul 71.
- În articolul 70, renumerotat ca articolul 75, referirea la articolul 69 este înlocuitã cu o referire la articolul 74.
- În articolul 72, renumerotat ca articolul 77, referirea din paragraful (d) la articolul 71 este înlocuitã cu o referire la articolul 76.
- În articolul 73, renumerotat ca articolul 78, referirea din paragraful (b) la articolul 72 este înlocuitã cu o referire la articolul 77.
- În articolul 74, renumerotat ca articolul 79, referirea la articolul 71 este înlocuitã cu o referire la articolul 76.
REZOLUŢIA A. 735 (18)
a Adunãrii Organizaţiei Maritime Internaţionale, adoptatã la 4 noiembrie 1993*)
────────────────
*) Traducere.
Adunarea Organizaţiei Maritime Internaţionale,
reamintind ca la cea de-a 17-a sesiune ordinarã a sa mai multe delegaţii şi-au exprimat preocuparea privind rezultatele alegerilor pentru Consiliu, perioada 1992-1993,
luând nota de faptul ca la cea de-a 68-a sesiune a sa Consiliul a înfiinţat un grup de lucru ad-hoc, deschis tuturor membrilor Organizaţiei, pentru a analiza posibilele amendamente ale dispoziţiilor referitoare la alegerile pentru Consiliu,
luând nota cu satisfactie de faptul ca revizuirile necesare ale Convenţiei privind Organizaţia Maritima Internationala (O.M.I.) au fost iniţiate în cadrul Organizaţiei şi au fost analizate într-un spirit de bunavointa şi înţelegere reciprocã şi au fost adoptate cu acordul general al membrilor,
analizând amendamentele la Convenţia privind Organizaţia Maritima Internationala (O.M.I.), recomandate de grupul de lucru ad-hoc referitor la alegerile pentru Consiliu şi aprobate de Consiliu la cea de-a 69-a sesiune a sa,
1. adopta amendamentele la art. 16, 17 şi 19 la Convenţia privind Organizaţia Maritima Internationala (O.M.I.), ale cãror texte sunt cuprinse în anexa la aceasta rezoluţie;
2. solicita secretarului general al Organizaţiei Maritime Internaţionale (O.M.I.) sa depoziteze amendamentele adoptate la secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în conformitate cu fostul art. 67 din Convenţia privind Organizaţia Maritima Internationala (O.M.I.), şi sa primeascã instrumentele de acceptare şi declaraţiile, în conformitate cu art. 68; şi
3. invita statele membre sa accepte aceste amendamente cat de curând posibil, dupã primirea unor copii de pe acestea, prin comunicarea instrumentului de acceptare corespunzãtor secretarului general, în conformitate cu art. 68 din convenţie.
ANEXA 1
────────
la Rezoluţia A.735 (18)
──────────────────────
AMENDAMENTE
la Convenţia privind Organizaţia Maritima Internationala
PARTEA a VI-a
Consiliul
Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 16
Consiliul va fi compus din 40 de membri aleşi de Adunare."
Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"ARTICOLUL 17
În procesul de alegere a membrilor Consiliului Adunarea va respecta urmãtoarele criterii:
(a) 10 vor fi statele care sunt cele mai interesate sa furnizeze servicii internaţionale de navigaţie maritima;
(b) 10 vor fi alte state care sunt cele mai interesate în comerţul maritim internaţional;
(c) 20 vor fi state nealese în conformitate cu paragrafele (a) şi (b) de mai sus, care au interese speciale în transportul sau navigaţia maritima şi a cãror alegere în Consiliu va asigura reprezentarea tuturor zonelor geografice majore ale lumii."
La articolul 19 (b) va avea urmãtorul cuprins:
"(b) Cvorumul este alcãtuit din 26 de membri ai Consiliului."
──────────────────