Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 127 din 6 mai 2021 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 476 din 7 mai 2021
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 19 din 21 august 2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, adoptată în temeiul art. 1 pct. I.6 din Legea nr. 128/2019 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 694 din 22 august 2019, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul I punctul 3, la articolul 283^3, litera d) şi punctul 2 al literei e) ale alineatului (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"d) o trimitere la normele legale în vigoare şi la acordurile sau convenţiile prevăzute la art. 283^1 alin. (3) lit. a). În cazul în care se aplică mai multe acorduri sau convenţii, persoana afectată precizează acordul sau convenţia care generează chestiunea litigioasă;
........................................................
2. detalii privind căile de atac administrative şi judiciare exercitate de persoana afectată, procedurile iniţiate de persoana afectată în ceea ce priveşte tranzacţiile relevante, precum şi copii ale deciziilor de soluţionare a contestaţiei şi/sau ale hotărârilor judecătoreşti pronunţate, după caz, în legătură cu chestiunea litigioasă;"
2. La articolul I punctul 3, alineatul (1) al articolului 283^7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 283^7
(1) În cazul în care comisia consultativă nu este înfiinţată în termenul prevăzut la art. 283^6 alin. (4), persoana afectată poate să adreseze o sesizare pentru înfiinţarea comisiei consultative unei instanţe competente sau oricărui alt organism naţional împuternicit să facă numiri din statele membre în cauză."
3. La articolul I punctul 3, după alineatul (1) al articolului 283^7 se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
"(1^1) În cazul în care A.N.A.F. nu a numit cel puţin o persoană independentă şi un supleant al acesteia în comisia consultativă, persoana afectată poate adresa o sesizare organismului naţional împuternicit să facă numiri pentru a face numirile în comisia consultativă din lista prevăzută la art. 283^9. În România organismul naţional împuternicit să facă numiri este Ministerul Finanţelor.
(1^2) În cazul în care nici A.N.A.F. nu a numit cel puţin o persoană independentă şi un supleant al acesteia în comisia consultativă şi nici celelalte autorităţi competente ale statelor membre în cauză nu au făcut acest lucru, persoana afectată poate adresa o sesizare Ministerului Finanţelor, instanţelor competente sau organismelor naţionale împuternicite să facă numiri din celelalte state membre pentru a numi cele două persoane independente din lista prevăzută la art. 283^9."
4. La articolul I punctul 3, după alineatul (5) al articolului 283^7 se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
"(6) Persoanele independente, desemnate potrivit alin. (1^2), numesc preşedintele în conformitate cu art. 283^8 alin. (3), prin tragere la sorţi din lista persoanelor independente prevăzută la art. 283^9."
5. La articolul I punctul 3, la articolul 283^8, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(7) Reprezentanţii fiecărei autorităţi competente şi persoanele independente numite potrivit alin. (1) aleg un preşedinte din lista persoanelor prevăzută de art. 283^9. Cu excepţia cazului în care reprezentanţii fiecărei autorităţi competente şi persoanele independente convin altfel, preşedintele este un judecător."
6. La articolul I punctul 3, la articolul 283^9, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) În situaţia în care A.N.A.F. are motive întemeiate să formuleze obiecţii faţă de menţinerea unei persoane independente pe lista prevăzută la alin. (1) din motive de lipsă de independenţă, agenţia informează Comisia Europeană, oferind elemente de probă adecvate în acest sens. Statul membru care a nominalizat persoana respectivă este informat cu privire la obiecţiile şi elementele de probă furnizate de A.N.A.F., prin intermediul Comisiei Europene."
7. La articolul I punctul 3, la articolul 283^13, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Persoanele independente sau oricare alt membru nominalizat de A.N.A.F. au obligaţia de a păstra secretul profesional, în temeiul normelor legale în vigoare, în legătură cu informaţiile pe care le primesc în calitatea lor de membri ai comisiei consultative sau ai comisiei de soluţionare alternativă a litigiilor. Persoanele afectate şi, după caz, reprezentanţii acestora se angajează să respecte obligaţia de confidenţialitate privind orice informaţii, inclusiv documente pe care le primesc în timpul lucrărilor comisiei consultative sau ale comisiei de soluţionare alternativă a litigiilor. Persoanele afectate şi reprezentanţii acestora fac o declaraţie în acest sens la A.N.A.F., atunci când li se solicită acest lucru în cursul lucrărilor."
8. La articolul I punctul 3, alineatele (1) şi (4) ale articolului 283^15 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 283^15
(1) În termen de 180 de zile de la notificarea avizului comisiei consultative sau al comisiei de soluţionare alternativă a litigiilor, A.N.A.F. împreună cu autorităţile competente ale statelor membre în cauză procedează după cum urmează:
a) se pun de acord asupra modului de soluţionare a chestiunii litigioase şi emit o decizie finală cu respectarea avizului comisiei consultative sau al comisiei de soluţionare alternativă a litigiilor;
b) se pun de acord asupra modului de soluţionare a chestiunii litigioase şi emit o decizie finală fără respectarea avizului comisiei consultative sau al comisiei de soluţionare alternativă a litigiilor;
c) nu se pun de acord asupra modului de soluţionare a chestiunii litigioase şi emit o decizie finală cu respectarea avizului comisiei consultative sau al comisiei de soluţionare alternativă a litigiilor.
........................................
(4) A.N.A.F. pune în aplicare decizia finală prin modificarea impozitării, indiferent de termenele de prescripţie prevăzute de normele legale în vigoare."
9. La articolul I punctul 3, după alineatul (4) al articolului 283^15 se introduc două noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu următorul cuprins:
"(5) În cazul în care decizia finală nu a fost pusă în aplicare de A.N.A.F., persoana afectată poate adresa o sesizare Curţii de Apel Bucureşti pentru a solicita punerea în aplicare a deciziei finale.
(6) Prin excepţie de la alin. (4), decizia finală nu este pusă în aplicare de A.N.A.F. în cazul în care Curtea de Apel Bucureşti hotărăşte că, potrivit normelor legale în vigoare privind căile de atac şi prin aplicarea criteriilor prevăzute la art. 283^8 alin. (4) şi (6), a existat o lipsă de independenţă a persoanelor independente numite de către A.N.A.F. în comisia consultativă."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
LUDOVIC ORBAN
PREŞEDINTELE SENATULUI
ANCA DANA DRAGU
Bucureşti, 6 mai 2021.
Nr. 127.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: