Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 126 din 9 iulie 1997 pentru ratificarea Conventiei europene cu privire la efectele internationale ale interzicerii exercitarii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptata la Bruxelles la 3 iunie 1976
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 152 din 14 iulie 1997
Parlamentul României adopta prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se ratifica Convenţia europeanã cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitãrii dreptului de a conduce un vehicul cu motor, adoptatã la Bruxelles la 3 iunie 1976.
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 20 mai 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN
Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 23 iunie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN
CONVENŢIA EUROPEANĂ
cu privire la efectele internaţionale ale interzicerii exercitãrii dreptului de a conduce un vehicul cu motor*)
- Bruxelles, 3 iunie 1976 -
----------------
*) Traducere
PREAMBUL
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei convenţii,
având în vedere numãrul considerabil de accidente de circulaţie şi gravitatea consecinţelor acestora,
considerând combaterea infracţiunilor rutiere prin mijloace adecvate ca fiind de cea mai mare importanta pentru securitatea circulaţiei,
considerând ca, în afarã altor mãsuri cu caracter preventiv sau represiv, interzicerea exercitãrii dreptului de a conduce constituie, în acest scop, un mijloc eficient,
considerând ca sporirea circulaţiei internaţionale justifica intensificarea eforturilor în vederea armonizarii legislatiilor naţionale şi pentru a asigura ca deciziile de interzicere a dreptului de a conduce sa producã efecte în afarã statului în care au fost pronunţate,
având în vedere ca aceasta cooperare a fost deja preconizata în Rezoluţia (71) 28 a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei referitoare la interzicerea exercitãrii dreptului de a conduce un vehicul cu motor,
reafirmand ca scopul Consiliului Europei este de a realiza o uniune mai strânsã între membrii sãi,
au convenit urmãtoarele:
TITLUL I
Definiţii
ART. 1
Potrivit prezentei convenţii:
a) expresia interzicerea dreptului de a conduce, denumita, în continuare, prescurtat, interdicţia, desemneazã orice mãsura definitiva care are ca scop restrangerea dreptului de a conduce a conducatorului care a comis o infracţiune rutiera. Aceasta mãsura poate consta atât într-o pedeapsa principala sau accesorie, cat şi într-o mãsura de siguranta şi poate fi luatã atât de o autoritate judiciarã, cat şi de o autoritate administrativã;
b) expresia infracţiune rutiera desemneazã orice infracţiune prevãzutã în lista intitulata Fond comun de infracţiuni rutiere, anexatã la prezenta convenţie.
TITLUL II
Efectele interdicţiei
ART. 2
Partea contractantã care a pronunţat interdicţia va informa despre aceasta, fãrã întârziere, partea contractantã care a eliberat permisul de conducere, ca şi pe aceea pe teritoriul cãreia autorul infracţiunii locuieşte în mod obişnuit.
ART. 3
Partea contractantã care a fost informatã despre o asemenea decizie poate pronunţa, în conformitate cu legislaţia sa, interdicţia pe care ar fi pronunţat-o şi ea, dacã faptele şi împrejurãrile care au motivat intervenţia celeilalte pãrţi contractante ar fi avut loc pe propriul sau teritoriu.
ART. 4
Dacã i se va cere, partea contractantã cãreia i-a fost facuta notificarea va trebui sa facã cunoscut modul în care a dat curs solicitãrii.
ART. 5
Prezenta convenţie nu limiteazã dreptul pãrţilor contractante de a aplica mãsurile prevãzute de legislaţia lor.
TITLUL III
Procedura
ART. 6
1. Pãrţile contractante vor face cunoscut, printr-o declaraţie adresatã secretarului general al Consiliului Europei, autoritãţile abilitate sa transmitã şi sa primeascã notificãrile prevãzute la art. 2, ca şi orice alta comunicare care ar putea rezulta din aplicarea prezentei convenţii.
2. Aceste notificãri trebuie sa fie însoţite de o copie certificatã de pe decizia prin care s-a pronunţat interdicţia, împreunã cu o expunere a faptelor.
3. Dacã partea contractantã cãreia i-a fost facuta notificarea apreciazã ca informaţiile furnizate sunt insuficiente pentru a-i permite aplicarea prezentei convenţii, ea va solicita completarea informaţiilor necesare şi, eventual, o copie conformã de pe dosarul de procedura.
ART. 7
Pãrţile contractante extind aplicarea reglementãrilor lor de asistenta internationala în materie penalã la mãsurile necesare punerii în aplicare a prezentei convenţii.
ART. 8
1. Sub rezerva dispoziţiilor paragrafului 2 al prezentului articol, nu se va cere traducerea notificãrilor şi a pieselor, anexa la acestea.
2. Orice stat va putea, cu ocazia semnãrii sau depunerii instrumentului sau de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare, printr-o declaraţie adresatã secretarului general al Consiliului Europei, sa-şi rezerve dreptul de a solicita ca notificãrile şi piesele-anexa sa-i fie adresate şi însoţite fie de o traducere în propria sa limba, fie de o traducere într-una dintre limbile oficiale ale Consiliului Europei sau într-una dintre limbile pe care le va indica. Celelalte pãrţi contractante vor putea aplica regula reciprocitãţii.
ART. 9
Documentele transmise în aplicarea prezentei convenţii vor fi scutite de toate formalitãţile de legalizare.
ART. 10
Pãrţile contractante renunţa, pe baza de reciprocitate, sa solicite rambursarea cheltuielilor rezultate din aplicarea prezentei convenţii.
TITLUL IV
Dispoziţii finale
ART. 11
1. Prezenta convenţie este deschisã pentru semnare statelor membre ale Consiliului Europei. Ea va fi ratificatã, acceptatã sau aprobatã. Instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
2. Convenţia va intra în vigoare la 3 luni de la data depunerii celui de-al treilea instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare.
3. În ceea ce priveşte statele semnatare care o vor ratifica, accepta sau aproba ulterior, convenţia va intra în vigoare la 3 luni de la data depunerii instrumentului de ratificare, de acceptare sau de aprobare.
ART. 12
1. Dupã intrarea în vigoare a prezentei convenţii, Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei va putea invita orice stat care nu este membru al Consiliului Europei sa adere la prezenta convenţie.
2. Aderarea se va face prin depunerea, la secretarul general al Consiliului Europei, a instrumentului de aderare, care va produce efecte la 3 luni de la data depunerii sale.
ART. 13
1. Oricare stat va putea, cu ocazia semnãrii sau depunerii instrumentului de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, sa indice teritoriul sau teritoriile cãrora li se va aplica prezenta convenţie.
2. Oricare stat va putea, cu ocazia depunerii instrumentului de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare sau la orice alta data ulterioara, sa extindã aplicarea prezentei convenţii, printr-o declaraţie adresatã secretarului general al Consiliului Europei, asupra oricãrui alt teritoriu indicat în declaraţie şi pentru care el poarta rãspunderea relaţiilor internaţionale.
3. Orice declaraţie facuta în virtutea paragrafului precedent va putea fi retrasã, în privinta oricãrui teritoriu indicat în aceasta declaraţie, printr-o notificare adresatã secretarului general al Consiliului Europei. Retragerea va produce efecte la 6 luni de la data primirii notificãrii de cãtre secretarul general al Consiliului Europei.
ART. 14
1. Dacã doua sau mai multe pãrţi contractante îşi întemeiazã relaţiile lor în acest domeniu pe baza unei legislaţii uniforme sau a unui regim special de reciprocitate care le impune obligaţii mai extinse, ele vor avea dreptul de a-şi reglementa raporturile reciproce în acest domeniu, exclusiv în baza acestor sisteme.
2. Pãrţile contractante care vor exclude din raporturile lor reciproce aplicarea prezentei convenţii, în conformitate cu paragraful 1 al prezentului articol, vor adresa, în acest scop, o notificare secretarului general al Consiliului Europei.
ART. 15
1. Orice parte contractantã va putea, în ceea ce o priveşte, sa denunţe prezenta convenţie printr-o notificare adresatã secretarului general al Consiliului Europei.
2. Denunţarea va produce efecte la 6 luni de la data primirii notificãrii de cãtre secretarul general al Consiliului Europei.
ART. 16
Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului Europei şi oricãrui stat ce a aderat la prezenta convenţie:
a) fiecare semnare;
b) depunerea fiecãrui instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare;
c) orice data de intrare în vigoare a prezentei convenţii, conform art. 11;
d) orice declaraţie primitã în aplicarea dispoziţiilor paragrafului 1 al art. 6;
e) orice declaraţie primitã în aplicarea dispoziţiilor paragrafului 2 al art. 8;
f) orice declaraţie şi notificare primite în aplicarea dispoziţiilor art. 13;
g) orice notificare primitã în aplicarea dispoziţiilor paragrafului 2 al art. 14;
h) orice notificare primitã în aplicarea dispoziţiilor art. 15 şi data la care denunţarea va produce efecte.
ART. 17
Prezenta convenţie, declaraţiile şi notificãrile pe care le autorizeaza nu se vor aplica decât infracţiunilor rutiere comise, dupã intrarea sa în vigoare, între pãrţile contractante interesate.
Drept pentru care, subsemnaţii, autorizaţi în mod cuvenit în acest scop, au semnat prezenta convenţie.
Întocmitã la Bruxelles la 3 iunie 1976, în limbile franceza şi engleza, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar, care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va comunica o copie certificatã de pe convenţie fiecãrei pãrţi semnatare şi aderente.
ANEXA 1
FONDUL COMUN AL INFRACŢIUNILOR RUTIERE
1. Uciderea involuntara sau vãtãmãrile involuntare cauzate în domeniul circulaţiei rutiere.
2. Pãrãsirea locului accidentului, adicã încãlcarea obligaţiilor ce revin conducatorului auto ca urmare a unui accident de circulaţie.
3. Conducerea unui vehicul de cãtre o persoana:
a) în stare de ebrietate sau sub influenta alcoolului;
b) sub influenta stupefiantelor sau a produselor având efecte analoage;
c) inapta ca urmare a unei oboseli excesive.
4. Conducerea unui vehicul cu motor fãrã asigurare în privinta responsabilitãţii civile pentru pagube cauzate terţilor, ca urmare a folosirii acestui vehicul.
5. Refuzul de a se supune ordinului unui agent al autoritãţii privind circulaţia rutiera.
6. Nerespectarea regulilor privind:
a) viteza vehiculelor;
b) poziţia vehiculelor în mişcare şi sensul deplasarii lor, intalnirea cu vehicule din sens opus, depãşirea, schimbarea de direcţie şi trecerea pasajelor de nivel;
c) prioritatea de trecere;
d) prioritatea de trafic pentru anumite vehicule, cum ar fi cele ale pompierilor, ambulantele, vehiculele de poliţie;
e) nerespectarea semnalelor şi a marcajelor rutiere, în special a semnului "Stop";
f) stationarea şi oprirea vehiculelor;
g) accesul vehiculelor sau al anumitor categorii de vehicule pe unele cai rutiere, în special datoritã greutatii sau dimensiunilor lor;
h) echipamentul de securitate al vehiculelor şi al încãrcãturii lor;
i) semnalizarea vehiculelor şi a încãrcãturii lor;
j) sistemul de lumina al vehiculelor şi folosirea farurilor;
k) incarcatura şi capacitatea vehiculelor;
l) înmatricularea vehiculelor, plãcile de înmatriculare şi semnul distinctiv al tarii de înmatriculare.
7. Conducerea fãrã permis de circulaţie valabil.
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: