Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul României adopta prezenta lege.
ART. 1
Volumul maxim de masa lemnoasã ce se va recolta în anul 1994 este de 14,5 milioane metri cubi, din care:
a) 10,5 milioane metri cubi pentru agenţii economici cu capital de stat şi privat, precum şi pentru populaţia din mediul urban, rezultat dupã prelucrare;
b) 4,0 milioane metri cubi pentru aprovizionarea populaţiei din mediul rural.
ART. 2
Volumul maxim de 14,5 milioane metri cubi masa lemnoasã se va recolta astfel:
a) 13,9 milioane metri cubi din pãdurile administrate de Regia Autonomã a Pãdurilor "Romsilva";
b) 0,2 milioane metri cubi din pãdurile proprietate privatã;
c) 0,4 milioane metri cubi din pãşuni împãdurite, aliniamente de arbori şi din pãduri sau terenuri cu vegetaţie forestierã administrate de alte persoane juridice decît Regia Autonomã a Pãdurilor "Romvilva".
Exploatarea volumului de masa lemnoasã prevãzut la alin. 1 se va face cu respectarea regulilor tehnice de exploatare.
Încãlcarea regulilor tehnice de exploatare se sancţioneazã cu retragerea autorizaţiei de exploatare şi stabilirea rãspunderii legale.
ART. 3
Volumul de masa lemnoasã provenit din doborîturi şi rupturi produse de factori naturali, precum şi cel rezultat în urma fenomenului de uscare anormala, altul decît cel luat în considerare la stabilirea cuantumului pentru anul 1994, va fi valorificat cu prioritate, neexploatindu-se un volum echivalent din masa lemnoasã pe picior prevãzutã la tãiere.
ART. 4
În vederea respectãrii posibilitatii pãdurilor pe perioada 1991-1995, volumul maxim de masa lemnoasã ce urmeazã a fi recoltat în anul 1995 va fi de 14,4 milioane metri cubi. Provenienta şi destinaţia acestui volum se vor stabili prin lege, în funcţie de rezultatele obţinute prin studiile de actualizare a posibilitatii pãdurilor şi în raport cu strategia de restructurare a industriei de prelucrare a lemnului, adoptatã de ministerul de resort.
ART. 5
Masa lemnoasã destinatã agenţilor economici cu capital de stat sau privat se vinde prin licitaţie.
ART. 6
Limitele minime şi maxime ale amenzilor prevãzute la cap. 6 din Legea nr. 26/1976 şi la cap. 7 din Legea nr. 2/1987 se majoreazã de 50 ori.
ART. 7
Sãvîrşirea de acte de comerţ intern, în mod nelegal, cu material lemnos, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu închisoare contravenţionalã de la 3 la 6 luni sau cu amenda de la 100.000 lei la 500.000 lei, dacã fapta, datoritã împrejurãrilor în care a fost sãvîrşitã, nu constituie infracţiune.
Materialul lemnos comercializat nelegal se confisca.
ART. 8
Nomenclatorul şi cantitãţile de cherestea, furnire şi celuloza care pot fi exportate se stabilesc de cãtre Guvern, în funcţie de asigurarea necesitãţilor economiei.
ART. 9
Se interzice exportul, peste cantitãţile contingentate, al produselor prevãzute în anexa nr. 1, precum şi exportul produselor lemnoase prevãzute în anexa nr. 2 din prezenta lege.
ART. 10
Încãlcarea prevederilor art. 8 şi 9 din prezenta lege se sancţioneazã cu închisoare contravenţionalã de la 3 la 6 luni sau cu amenda de la 500.000 la 2.000.000 lei, dacã fapta nu constituie infracţiune.
Materialul lemnos şi fibros care a fãcut obiectul contravenţiei se confisca.
Cînd confiscarea nu se mai poate efectua în natura, se va dispune confiscarea echivalentului valoric în valuta, iar dacã aceasta nu se poate realiza, se va dispune obligarea la plata echivalentului în lei al valutei, la cursul zilei de la data constatãrii faptei.
Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de cãtre organele vamale.
ART. 11
Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 12
Orice dispoziţii contrare prezentei legi se abroga.
Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 februarie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 21 februarie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN
ANEXA 1
PRODUSE LEMNOASE CONTINGENTATE *)
1. Cherestea de rasinoase, fag, esente moi şi tari
2. Furnire
3. Celuloza
4. Palete simple, europaleti, palete şi lãzi.
*) Interdicţia de contingentare nu se aplica în cazul în care marfa se exporta în cadrul unui contract de instalaţii complexe, de construcţii-montaj sau ca ambalaj pentru alte produse finite.
ANEXA 2
PRODUSE LEMNOASE INTERZISE LA EXPORT
1. Busteni, capriori, lemn de mina, traverse de cale feratã, bilemanele
2. Lemn de foc şi pentru celuloza
3. Cherestea de stejar şi esentele valoroase (nuc, paltin, cires, ulm şi frasin)
4. Paleti, europaleti, box-paleti confectionati din stejar.
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: