Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 118 din 4 decembrie 1995 *** Republicata privind abilitarea Ministerului Finantelor si Bancii Nationale a Romaniei de a efectua imprumuturi externe pe termen mediu si lung, precum si aprobarea plafonului de indatorare publica externa pe anul 1996
EMITENT: Parlament PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 177 din 13 mai 1998
----------
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Ordonanta Guvernului nr. 35 din 27 august 1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 29 august 1996 (aprobatã prin Legea nr. 38 din 31 martie 1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 54 din 1 aprilie 1997), dându-se textelor o noua numerotare.
<>Legea nr. 118 din 4 decembrie 1995 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 282 din 5 decembrie 1995 şi a mai fost modificatã prin <>Legea nr. 29 din 6 mai 1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 91 din 6 mai 1996.
ART. 1
Plafonul de indatorare publica externa a României pe anul 1996 se stabileşte la suma de 3,0 miliarde dolari S.U.A.
ART. 2
Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, este autorizat sa contracteze împrumuturi de stat, în valuta, în vederea finanţãrii şi refinantarii datoriei publice interne şi externe.
Banca Nationala a României va acţiona în calitate de agent al statului pentru contractarea şi derularea de împrumuturi de stat în valuta.
ART. 3
Banca Nationala a României este abilitata sa efectueze, pana la 31 decembrie 1996, operaţiuni de împrumuturi externe pe termen mediu şi lung de pe piata internationala de capitaluri pentru consolidarea rezervelor internaţionale ale statului şi constituirea fondului valutar pentru programul energetic, pana la un nivel cumulat de 1,5 miliarde dolari S.U.A., inclus în plafonul de indatorare aprobat pe anul 1995 şi în plafonul de indatorare publica externa pe anul 1996 prevãzut la art. 1 din prezenta lege.
ART. 4
Banca Nationala a României este autorizata sa efectueze operaţiuni de swap cu metale preţioase pe termen mediu şi lung, precum şi operaţiuni de swap valutar pe termen mediu şi lung cu sumele obţinute din împrumuturile contractate potrivit prevederilor art. 3.
ART. 5
Pentru stabilirea riscului de ţara, politic şi economic, Banca Nationala a României poate încheia contracte cu agenţii specializate, recunoscute de comunitatea financiar-bancarã internationala.
ART. 6
Obligaţiile financiare decurgând din angajamentele încheiate de Banca Nationala a României în nume propriu reprezintã datorie publica externa, cu asigurarea plãţii ratelor scadente, a dobânzilor şi comisioanelor aferente de la rezerva internationala a statului, iar contravaloarea în lei a acestora se reflecta în gestiunea Bãncii Naţionale a României.
ART. 7
Angajamentele financiar-bancare efectuate de Banca Nationala a României potrivit art. 2, care constituie datorie publica externa, se aproba distinct prin hotãrâri ale Guvernului, la propunerea Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României, în care vor fi stipulate, în mod expres, destinaţia şi caracteristicile împrumutului.
ART. 8
Guvernul va informa, semestrial, Parlamentul asupra derulãrii creditelor externe contractate, a condiţiilor de contractare, a garanţiilor acordate, a modului de folosire şi a eşalonãrii la plata a ratelor şi dobânzilor.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: