Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE Nr. 108 din 21 noiembrie 1995 pentru ratificarea Acordului de colaborare culturala si in domeniul invatamintului dintre Romania si Spania, semnat la Bucuresti la 25 ianuarie 1995
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 273 din 23 noiembrie 1995
Parlamentul României adopta prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se ratifica Acordul de colaborare culturalã şi în domeniul învãţãmîntului dintre România şi Spania, semnat la Bucureşti la 25 ianuarie 1995.
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 26 septembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI
ION SOLCANU
Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 octombrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE
ACORD
de colaborare culturalã şi în domeniul învãţãmîntului între România şi Spania
România şi Spania,
animate de dorinta de a întãri relaţiile de prietenie existente între cele doua tari
şi,
dorind sa dezvolte cooperarea în domeniile culturii, învãţãmîntului şi ştiinţei,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Pãrţile vor dezvolta cooperarea între instituţiile culturale, de învãţãmînt şi ştiinţa din cele doua tari. De asemenea, vor favoriza şi vor promova difuzarea limbilor şi culturilor lor.
ART. 2
Cele doua pãrţi vor favoriza şi vor sprijini schimbul de activitãţi culturale şi artistice, precum şi de experţi în arte plastice, teatru, muzica, film, literatura, biblioteci, muzee şi arhive, în alte sfere culturale, în baza programelor, protocoalelor şi a altor documente de lucru care se vor încheia direct între acestea.
ART. 3
Pãrţile vor promova colaborarea între instituţiile din domeniul conservãrii şi utilizãrii patrimoniului cultural al celor doua tari.
ART. 4
Ambele pãrţi vor dezvolta şi sprijini schimbul de profesori, studenţi, oameni de ştiinţa şi experţi. De asemenea, vor promova cooperarea între instituţiile universitare, ştiinţifice şi centrele de cercetare din cele doua tari.
ART. 5
Cele doua pãrţi vor incuraja acordarea de burse şi stagii de specializare studenţilor şi cercetatorilor celeilalte pãrţi.
ART. 6
Pãrţile vor studia condiţiile necesare pentru recunoaşterea reciprocã a titlurilor, diplomelor şi gradelor academice în fiecare din cele doua tari, în conformitate cu legislatiilor lor interne.
ART. 7
Ambele pãrţi vor incuraja colaborarea între instituţiile de radiodifuziune, televiziune şi alte mijloace de comunicare în masa din cele doua tari.
ART. 8
Cele doua pãrţi vor stimula şi promova cooperarea şi schimburile pe linie de tineret şi vor sprijini schimbul şi colaborarea între organizaţiile sportive din cele doua tari.
ART. 9
Pentru aplicarea acordului, pãrţile decid sa constituie o comisie mixtã paritara romano-spaniola, care va fi insarcinata cu analiza oricãror probleme care ar putea aparea în cadrul cooperãrii stabilite în acest acord.
ART. 10
Prezentul acord înlocuieşte pe cel semnat între România şi Regatul Spaniei la 14 mai 1979.
ART. 11
Prezentul acord va fi valabil pe o perioada de 5 ani şi se va reînnoi prin tacitã reconducţiune pe noi perioade de cîte 5 ani, cu excepţia cazului cînd una dintre pãrţi va notifica, pe cale diplomaticã, cu un preaviz de 6 luni, o poziţie cu efect contrar.
Acordul va intra în vigoare la data la care ambele pãrţi îşi vor comunica reciproc, în scris, pe cale diplomaticã, îndeplinirea cerinţelor stabilite prin legislatiile lor interne.
ART. 12
În cazul denunţãrii prezentului acord conform celor stipulate în art. 11, orice program de schimburi, acord sau proiect în curs de realizare în baza prevederilor sale şi care nu s-a finalizat îşi va menţine valabilitatea pînã la încheierea perioadei pentru care a fost convenit.
Semnat la Bucureşti la 25 ianuarie 1995, în doua exemplare originale, în limbile romana şi spaniola, ambele texte avînd aceeaşi valoare.
Pentru România,
Teodor Viorel Melescanu
Pentru Spania,
Javier Solana
------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: