Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 103 din 8 mai 2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2017 privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 404 din 11 mai 2018
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. I
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81 din 8 noiembrie 2017 privind modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 895 din 15 noiembrie 2017, cu următoarele modificări şi completări:
1. La articolul I, partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. I
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 27 februarie 2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 225/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:"
2. La articolul I, punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"1. La articolul 2, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
a) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
b) Asociaţia Interprofesională pe Produs „Cereale, Oleaginoase şi Produse Derivate“ denumită în continuare OIPCOPD;"
3. La articolul I punctul 2, alineatul (2) al articolului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli persoane fizice sau juridice, pe piaţa internă sau la export, se realizează pe baza contractelor de vânzare, al căror model se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, la propunerea OIPCOPD, şi a facturilor emise potrivit legii, iar în cazul persoanelor fizice care nu au obligaţia emiterii facturilor şi desfăşoară activităţi economice potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, a documentelor de valorificare reglementate de această lege, cu respectarea prevederilor art. 12 alin. (1)."
4. La articolul I, după punctul 2 se introduc cincisprezece noi puncte, punctele 3-17, cu următorul cuprins:
"3. La articolul 3, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: (4) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) vânzările de cereale prin comerţul cu amănuntul în zonele publice, precum şi vânzările de cereale care au ca obiect tranzacţionarea unei cantităţi de până la 5.000 kg, conform legii.
4. La articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
ART. 5
(1) Autorizaţiile de depozit se acordă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene, şi a municipiului Bucureşti, la cererea operatorilor economici care deţin în proprietate sau administrează spaţii de depozitare pentru produse agricole.
5. La articolul 5, alineatul (4) se abrogă.
6. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
ART. 6
(1) În vederea asigurării trasabilităţii cerealelor în piaţă, partenerii de pe filieră au obligaţia furnizării de date statistice lunare de evidenţă a mişcării stocurilor de cereale, către Sistemul Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare înfiinţat în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 24/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
7. La articolul 6, alineatul (2) se abrogă.
8. La articolul 6, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
ART. 6
(3) Partenerii de pe filieră care deţin în proprietate sau administrează spaţii de depozitare au obligaţia de a asigura dotarea cu echipamente şi/sau servicii electronice pentru evidenţa, prelucrarea şi furnizarea datelor.
9. La articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: (2) Toţi operatorii economici cu activitate de morărit au obligaţia de a deţine cântare pe flux atât la intrarea materiilor prime, cât şi la ieşirea produselor finite.
10. Articolele 8 şi 9 se abrogă.
11. La articolul 10, literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
ART. 10
Cerealele şi/sau produsele procesate din cereale se comercializează pe piaţa internă sau la export, cu respectarea următoarelor cerinţe minimale:
a) să fie achiziţionate de la producătorii agricoli, de la locul de recoltare în/sau din spaţii de depozitare autorizate, numai de către operatorii economici care au ca obiect de activitate comerţul cu cereale, pe baza documentelor prevăzute la art. 3 alin. (2);
b) să fie achiziţionate de la ceilalţi parteneri de pe filieră, în/sau din spaţii de depozitare autorizate, mijloace de transport terestre şi fluviale, pe baza contractelor de vânzare şi însoţite de facturi fiscale, file din carnetele de comercializare;
12. La articolul 10, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
d) la transportul seminţelor de consum mijloacele de transport vor fi însoţite de unul din următoarele documente, după caz: aviz de însoţire a mărfii, scrisoare de trăsură fluvială, scrisoare de trăsură feroviară sau acord internaţional privind contractele de transport (CMR).
13. La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
ART. 11
(1) Pâinea şi produsele de morărit şi panificaţie se comercializează către persoane juridice, însoţite de documentele prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
14. La articolul 11, alineatul (2) se abrogă.
15. La articolul 12, alineatul (2) se abrogă.
16. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
ART. 13
Verificarea şi controlul activităţii pe filiera cerealelor se realizează de persoane împuternicite de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi de alte instituţii cu atribuţii în domeniu, conform competenţelor legale.
17. La articolul 14 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
e) transportul în scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificaţie, neînsoţite de documentele prevăzute de lege la art. 10 lit. d) şi art. 11 alin. (1), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei şi confiscarea mărfii."
ART. II
În tot cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 225/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sintagma „direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene“ se înlocuieşte cu sintagma „direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti“, sintagma „Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale“ se înlocuieşte cu sintagma „Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale“ şi sintagma „contract de vânzare-cumpărare“ se înlocuieşte cu sintagma „contract de vânzare“.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
CARMEN-ILEANA MIHĂLCESCU
PREŞEDINTELE SENATULUI
CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU
Bucureşti, 8 mai 2018.
Nr. 103.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: