Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 1 din 4 ianuarie 2021 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la New York la 23 septembrie 2019, amendat şi actualizat prin Scrisoarea de amendament semnată între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la Bucureşti la 31 iulie 2020 şi la 26 august 2020
EMITENT: Preşedintele României PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 9 din 6 ianuarie 2021
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. 1
Se ratifică Acordul de împrumut (Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare*), în valoare de 500 milioane euro, semnat la New York la 23 septembrie 2019, amendat şi actualizat prin Scrisoarea de amendament*) semnată între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la Bucureşti la 31 iulie 2020 şi la 26 august 2020, denumit în continuare Acord de împrumut.
*) Traducere.
ART. 2
(1) Aplicarea prevederilor Acordului de împrumut se va realiza de Ministerul Finanţelor Publice, inclusiv Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, potrivit atribuţiilor şi competenţelor specifice.
(2) Ministerul Sănătăţii va fi responsabil pentru implementarea, monitorizarea şi evaluarea generală a programului prevăzut la art. 1, fiind desemnat coordonator al acestuia.
(3) Coordonarea programului se realizează de Ministerul Sănătăţii, astfel cum este prevăzut la alin. (2), prin intermediul unui compartiment constituit în cadrul Unităţii de management a proiectului Băncii Mondiale, existentă în structura acestuia.
(4) Pe parcursul implementării programului şi cu acordul prealabil al Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi al Ministerului Finanţelor Publice, Ministerul Sănătăţii poate transfera compartimentul prevăzut la alin. (3) în cadrul unei alte direcţii din structura sa şi/sau poate modifica modul de organizare al acestuia.
(5) Ministerul Finanţelor Publice va încheia cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate un acord subsidiar, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv în implementarea programului prevăzut la art. 1.
ART. 3
Cheltuielile cu activităţile tehnice legate de implementarea programului prevăzut la art. 1, inclusiv cele privind coordonarea, auditul şi verificarea îndeplinirii indicatorilor de rezultat care stau la baza tragerilor, la care se face referire în Acordul de împrumut, vor fi finanţate în funcţie de natura şi destinaţia acestora de către instituţiile prevăzute la art. 2 din fonduri externe nerambursabile, sume alocate de la bugetul de stat, precum şi din alte surse legal constituite, după caz.
ART. 4
Sumele trase din împrumut şi virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanţelor Publice la Banca Naţională a României se utilizează pe măsura necesităţilor de finanţare a deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice, guvernamentale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 5
Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, a comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale.
ART. 6
(1) Se autorizează Guvernul României ca, prin Ministerul Finanţelor Publice, să convină cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare amendamente la conţinutul Acordului de împrumut care nu sunt de natură să majoreze obligaţiile financiare asumate de România faţă de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
(2) Amendamentele convenite potrivit alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
LUDOVIC ORBAN
PREŞEDINTELE SENATULUI
ANCA DANA DRAGU
Bucureşti, 4 ianuarie 2021.
Nr. 1.
Biroul Băncii Mondiale în România
BANCA INTERNAŢIONALĂ PENTRU RECONSTRUCŢIE ŞI DEZVOLTARE
ASOCIAŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU DEZVOLTARE
Centrul UTI, etaj 6
Str. Vasile Lascăr nr. 31
Sector 2, 020492
Bucureşti, România
Tel.: (+4) 021-201-0311
Fax.: (+4) 021-201-0338
31 iulie 2020
Excelenţei Sale
Doamna Raluca Turcan,
viceprim-ministru
Cancelaria Prim-Ministrului
Bucureşti, România
Excelenţei Sale
Domnul Vasile-Florin Cîţu,
ministrul finanţelor publice
Ministerul Finanţelor Publice
Bucureşti, România
Excelenţei Sale
Domnul Nelu Tătaru,
ministrul sănătăţii
Ministerul Sănătăţii
Bucureşti, România
Excelenţele Voastre:
Re: Program pe bază de rezultate în sectorul sanitar din România
(Împrumut nr. 9005-RO) - P169927
Amendarea şi actualizarea Acordului de Împrumut
Facem referire la Acordul de Împrumut dintre România (Împrumutatul) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Banca) (denumite în mod colectiv Părţile) aferent Programului menţionat mai sus (Program) din data de 23 septembrie 2019 (Acordul de Împrumut). Termenii utilizaţi cu majuscule în această scrisoare (Scrisoare de Amendament) şi nedefiniţi în aceasta au semnificaţia ce le-a fost atribuită în Acordul de Împrumut.
Facem, de asemenea, referire la discuţiile anterioare dintre Părţi şi la scrisoarea noastră din data de 3 iunie 2020 privind: (i) o propunere de restructurare a Programului de aşa natură încât să permită recunoaşterea rezultatelor deja obţinute în ceea ce priveşte acţiunile de răspuns la epidemia de COVID-19; şi (ii) o solicitare de a asigura intrarea în vigoare a Acordului de Împrumut, potrivit prevederilor acestuia, până la data de 20 septembrie 2020.
Având în vedere cele de mai sus, prin prezenta propunem amendarea secţiunilor relevante din Acordul de Împrumut şi, pentru plus de claritate, actualizarea Acordului de Împrumut integral astfel cum este prevăzut în anexa la această Scrisoare de Amendament.
Vă rugăm să confirmaţi acordul dumneavoastră faţă de Acordul de Împrumut amendat şi actualizat, anexat, prin semnarea şi datarea acestei Scrisori de Amendament în spaţiile prevăzute mai jos. Această Scrisoare de Amendament este întocmită în două (2) exemplare, ambele având valoare de original.
Prevederile acestei Scrisori de Amendament vor intra în vigoare la data contrasemnării ei şi primirii de către Bancă a unui exemplar original al acestei scrisori semnat oficial şi la primirea unei notificări scrise cu privire la faptul că Acordul de Împrumut, amendat şi actualizat prin prezenta scrisoare, a fost autorizat oficial prin toate acţiunile necesare în acest scop şi a fost semnat şi transmis în numele părţii respective şi creează obligaţii juridice pentru partea respectivă în conformitate cu prevederile relevante ale acestuia.
Vă rugăm să reţineţi că politica Băncii este de a pune la dispoziţia publicului această Scrisoare de Amendament şi orice informaţii legate de aceasta, după ce această Scrisoare de Amendament a fost semnată. Documentul de Restructurare aprobat, datat 29 iulie 2020, va fi publicat pe site-ul web extern al Băncii.
Cu stimă,
Tatiana Proskuryakova,
manager de ţară
Banca Mondială România
Acceptat:
ROMÂNIA
Prin: Reprezentant autorizat
Vasile-Florin Cîţu,
ministrul finanţelor publice
Data: 26 august 2020
Anexă
cc: Domnul Koen Davidse, director executiv, Banca Mondială
Doamna Gallina Andronova Vincelette, director de ţară, Ţările Uniunii Europene, Banca Mondială
ANEXA 1
ACORD DE ÎMPRUMUT
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: