Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
INSTRUCTIUNI din 29 mai 2006 privind restituirea sumelor virate in mod eronat, de mai multe ori, de catre institutiile de credit, prin Sistemul electronic de plati, ca urmare a unor erori informatice
EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 492 din 7 iunie 2006
1. Sumele virate în mod eronat unei unitãţi de trezorerie şi contabilitate publicã, de mai multe ori, de cãtre o instituţie de credit, prin Sistemul electronic de plãţi, ca urmare a unor erori informatice, se restituie la cererea scrisã a instituţiei de credit, adresatã unitãţii de trezorerie şi contabilitate publicã unde au fost efectuate aceste viramente.
2. Cererea va cuprinde toate informaţiile existente în instrucţiunea de platã multiplicatã în mod eronat, în aceasta menţionându-se de câte ori a fost multiplicatã instrucţiunea de platã.
3. Unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã, pe baza cererii înaintate de instituţia de credit, întocmeşte o Notã de confirmare cu privire la realitatea sumelor virate de mai multe ori, prin care precizeazã cã instrucţiunile de platã pentru care se solicitã restituirea conţin aceleaşi elemente de identificare cu instrucţiunea de platã iniţiatã de cãtre contribuabil din contul acestuia şi fac obiectul unei plãţi multiplicate.
4. O platã va putea fi consideratã multiplicatã numai dacã informaţiile din instrucţiunile de platã emise de instituţia de credit, pentru care se solicitã restituirea, coincid cu cele conţinute de instrucţiunea de platã iniţiatã de cãtre contribuabil din contul acestuia, cu excepţia numãrului de referinţã şi a datei creditãrii contului curent general al Trezoreriei Statului.
5. În situaţia identificãrii unor plãţi multiplicate în mod eronat, unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã va transmite organului fiscal unde este înregistrat ca plãtitor contribuabilul atât copia cererii înaintate de instituţia de credit, cât şi Nota de confirmare cu privire la realitatea sumelor virate de mai multe ori.
6. Pe baza documentelor prevãzute la pct. 5, organul fiscal va proceda la verificarea şi identificarea existenţei în evidenţa analiticã pe plãtitori, la data cererii, a sumelor virate în plus, precum şi a eventualelor compensãri efectuate cu aceste sume ale unor obligaţii bugetare restante înregistrate de cãtre contribuabili. De asemenea, organul fiscal prevãzut la pct. 5 va solicita organului de control competent verificarea, la instituţia de credit în cauzã, a concordanţei dintre operaţiunile efectuate în extrasul de cont al contribuabilului, în baza ordinelor de platã emise de acesta în ziua respectivã, şi sumele efectiv virate în contul curent general al Trezoreriei Statului de instituţia de credit.
Rezultatul verificãrii va fi comunicat de cãtre organul de control organului fiscal care a solicitat verificarea.
7. În cazul în care se constatã atât existenţa sumelor plãtite în plus de instituţia de credit, cât şi existenţa unor obligaţii bugetare restante înregistrate de cãtre contribuabilii pentru care s-au dispus plãţile multiplicate, organul fiscal, în conformitate cu prevederile legale, va întocmi şi va transmite unitãţii proprii de trezorerie şi contabilitate publicã notele de compensare a obligaţiilor bugetare restante cu sumele plãtite în plus, respectiv referatul prin care va dispune restituirea sumelor rezultate în urma efectuãrii operaţiunilor de compensare. Referatul de restituire va fi aprobat de cãtre conducãtorul organului fiscal.
8. În baza referatului de restituire, unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã va întocmi ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT), prin care sumele rezultate în urma efectuãrii eventualelor operaţiuni de compensare vor fi virate cãtre instituţia de credit care a solicitat restituirea, în contul indicat de aceasta.
___________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: