Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ART. 1
Constituire
(1) În scopul depozitãrii şi pãstrãrii în siguranţã, în regim nepublic, de cãtre OSIM a unor documente care cuprind lucrãri şi creaţii din cele mai diverse domenii, ce nu pot fi protejate prin legislaţia în vigoare privind proprietatea industrialã, precum şi dreptul de autor şi drepturile conexe, OSIM oferã un serviciu numit Plicul cu idei.
(2) Plicul cu idei asigurã înregistrarea şi depozitarea documentelor depuse de creatori, persoane fizice şi juridice, în scopul certificãrii datei de depunere.
(3) Plicul cu idei va fi depus la OSIM personal sau prin poştã de cãtre creatorul lucrãrii.
ART. 2
Categorii de documente ce pot fi depozitate în regim nepublic certificat
(1) Prin serviciul Plicul cu idei pot fi depuse la OSIM documente care cuprind lucrãri şi creaţii, cum ar fi:
a) creaţii nebrevetabile de genul celor menţionate în <>art. 8 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicatã;
b) lucrãri din domeniile tehnic şi ştiinţific, cum sunt: creaţii tehnice, norme tehnice, tehnologii, descoperiri, teorii, studii, instrucţiuni de utilizare etc.;
c) lucrãri literare, muzicale;
d) fotografii;
e) orice realizare artisticã sau destinatã unui catalog de prezentare, indiferent de domeniu;
f) normative, metodologii, regulamente şi statute de organizare sau de funcţionare, alte materiale cu caracter administrativ;
g) lucrãri didactice, de instruire, educative, de divertisment, calendare, horoscoape.
(2) Nu pot face obiect de depozit al Plicului cu idei soluţiile tehnice ori alte creaţii care sunt contrare ordinii publice, bunelor moravuri, eticii profesionale, inclusiv cele dãunãtoare sãnãtãţii şi vieţii persoanelor, animalelor ori plantelor, şi care sunt de naturã sã aducã atingeri grave mediului, mostre de substanţe interzise şi documente care conţin informaţii clasificate sau clasificabile.
(3) În aplicarea alin. (1) şi (2), depozantul poartã întreaga rãspundere privind conţinutul materialelor depuse.
ART. 3
Condiţii de formã ale lucrãrilor
(1) Documentele menţionate la art. 2 din prezentele instrucţiuni se vor prezenta pe hârtie de scris, hârtie fotograficã, foiţã, calc sau carton subţire, format A4 sau pe formate multipli ai acestuia, dar pliate; documentele, care pot fi scrise pe ambele feţe ale hârtiei, trebuie sã rãmânã vizibile cel puţin 5 ani, nu trebuie sã depãşeascã 10 file şi se introduc în plicul de format special descris în art. 4.
(2) Introducerea în Plicul cu idei a unor obiecte tridimensionale nu este admisã.
(3) Dacã la primire se constatã cã Plicul cu idei este deschis sau conţine obiecte tridimensionale, acesta va fi returnat depozantului fãrã a fi înregistrat.
ART. 4
Descrierea Plicului cu idei
Plicul cu idei este format din douã compartimente identice, de format A5, dotate cu clape autoadezive de închidere. Compartimentele sunt unite pe una dintre laturile lor lungi, astfel încât, în poziţie desfãşuratã alcãtuiesc un plic dublu de format A4. Prin suprapunerea compartimentelor şi lipirea unei alte clape autoadezive prin pliere se obţine un singur plic de format A5. Un compartiment este inscripţionat cu menţiunea "Se returneazã depozantului", iar celãlalt, cu menţiunea "A se pãstra la OSIM".
ART. 5
Procurarea Plicului cu idei
Plicul cu idei poate fi obţinut contra cost de la casieria OSIM sau de la sediile centrelor regionale de proprietate industrialã din oraşele: Bacãu, Baia Mare, Bistriţa, Braşov, Brãila, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara.
ART. 6
Modul de utilizare şi de trimitere a Plicului cu idei la OSIM
(1) Documentele se transmit la OSIM în douã exemplare identice, utilizându-se cele douã compartimente ale Plicului cu idei. Se vor lipi apoi clapele autocolante 2 şi 3 ale acestor compartimente la feţele notate cu aceleaşi numere, 2 şi 3, şi se vor completa lizibil rubricile privind expeditorul de pe feţele 2 şi 3 ale plicului, şi anume: numele, prenumele şi adresa completã, inclusiv codul poştal. Se aplicã timbre poştale, cu valoarea corespunzãtoare greutãţii plicului, pe fiecare dintre casetele inscripţionate în acest scop pe feţele 1 şi 3. Plicul cu idei se va plia suprapunându-se faţa 2 peste faţa 3, dupã care se va lipi clapa autoadezivã notatã cu 4 peste faţa 4, faţã care conţine instrucţiunile de utilizare.
(2) Plicul cu idei astfel obţinut se transmite prin poştã. În cazul depunerii direct la OSIM nu este necesarã aplicarea timbrelor.
ART. 7
Înregistrarea Plicului cu idei
(1) Plicul cu idei se primeşte la Biroul înregistrãri al OSIM unde, dupã verificarea integritãţii sale şi a respectãrii condiţiei prevãzute la art. 3 alin. (3), se înregistreazã în aceeaşi zi, prin înscrierea datelor de identificare în Registrul de evidenţã a documentelor în regim nepublic.
(2) Cele douã compartimente suprapuse ale Plicului cu idei se separã obţinându-se un plic inscripţionat cu menţiunea "A se pãstra la OSIM" şi un plic cu menţiunea "Se returneazã depozantului". Înainte de separare, pe ambele plicuri se aplicã, printr-o singurã imprimare, ştampila OSIM pentru a se certifica faptul cã cele douã plicuri au fãcut parte din acelaşi Plic cu idei. Pe fiecare plic se imprimã data primirii lui la OSIM şi numãrul curent din Registrul de evidenţã a documentelor în regim nepublic.
(3) Plicul cu idei destinat depozantului se predã imediat acestuia sau, dupã caz, se transmite prin poştã.
(4) Plicul cu idei destinat pãstrãrii, se depoziteazã la OSIM.
ART. 8
Efecte ce decurg din depozitarea Plicului cu idei
(1) Plicul cu idei poate constitui dovada datei la care autorul creaţiei intelectuale a depus documentul la OSIM sau dovada unei folosiri anterioare a unei creaţii intelectuale.
(2) Plicul cu idei poate constitui certificarea existenţei soluţiei sau creaţiei aflate în plic la o anumitã datã.
(3) Plicul cu idei nu reprezintã un titlu de proprietate intelectualã şi nici nu conferã depozantului dreptul de a interzice titularului unui drept de proprietate intelectualã exploatarea creaţiei sale.
(4) Plicul cu idei nu se constituie într-un titlu de proprietate intelectualã şi nu conferã drepturi exclusive.
ART. 9
Durata de depozitare la OSIM
Durata de depozitare a unui plic cu idei este de 5 ani de la data înregistrãrii la OSIM şi poate fi prelungitã cu încã 5 ani, cu condiţia achitãrii unui tarif de prelungire a duratei de depozitare.
ART. 10
Tariful serviciului Plicul cu idei
(1) Tariful procurãrii şi depozitãrii timp de 5 ani este în valoare de 150 lei şi se achitã la achiziţionarea Plicului cu idei în numerar lei, prin ordin de platã sau mandat poştal.
(2) Tariful pentru prelungirea duratei depozitãrii este în valoare de 100 lei şi poate fi achitat pe parcursul ultimei luni a termenului de pãstrare de 5 ani. Acest tarif poate fi achitat şi într-un termen de 3 luni dupã expirarea duratei de pãstrare de 5 ani, cu o majorare de 50%.
(3) Plicul cu idei pentru care nu s-a cerut prelungirea depozitului conform alin. 2 este restituit la cererea depozitarului sau este distrus de cãtre OSIM la împlinirea unui termen de 5 ani şi 3 luni de la data depunerii acestuia.
ART. 11
Retragerea Plicului cu idei depozitat la OSIM
(1) Depozantul Plicului cu idei poate cere personal şi în scris, direct la OSIM, oricând în perioada de depozit, restituirea Plicului cu idei depozitat, prin prezentarea actului sãu de identitate. OSIM reţine o copie de pe acest act. Restituirea nu este supusã taxelor.
(2) În cazul unei solicitãri scrise de retragere a plicului adresate prin poştã, se vor transmite la OSIM datele de identificare ale depozantului, numãrul de înregistrare a Plicului cu idei la OSIM, precum şi o copie de pe actul de identitate al depozantului.
(3) Plicul cu idei poate fi retras şi de o persoanã împuternicitã de depozant sau de succesorul acestuia, cu condiţia prezentãrii unei procuri notariale sau a unui certificat de moştenitor. OSIM reţine procura sau o copie a certificatului de moştenitor.
(4) În cazul în care este utilizat ca mijloc de probã, Plicul cu idei se transmite, la cerere, instanţelor de judecatã. Solicitarea instanţei se înscrie în Registrul de evidenţã a documentelor în regim nepublic şi se pãstreazã la OSIM.
(5) La sfârşitul celei de-a doua perioade de pãstrare, într-un termen de 3 luni, plicul poate fi retras de depozant sau, dupã caz, distrus de OSIM.
ART. 12
Distrugerea Plicului cu idei
(1) Dacã într-un termen de 3 luni dupã terminarea primei durate de depozitare de 5 ani depozantul nu a solicitat retragerea Plicului cu idei sau nu a achitat tariful pentru cea de-a doua duratã de depozitare, conform art. 10 alin. (2), OSIM va considera plicul cu idei abandonat şi va proceda la distrugerea lui, fãrã obligaţia de a mai anunţa depozantul asupra acestei proceduri.
(2) Dacã într-un termen de 3 luni dupã terminarea duratei totale de depozitare de 10 ani Plicul cu idei nu a fost retras, OSIM îl va considera abandonat şi va proceda la distrugerea lui, fãrã obligaţia de a mai anunţa depozantul asupra acestei proceduri.
ART. 13
Registrul de evidenţã a documentelor în regim nepublic
Registrul de evidenţã a documentelor în regim nepublic conţine urmãtoarele rubrici:
a) numãrul curent;
b) data înregistrãrii Plicului cu idei;
c) denumirea sau titlul conţinutului Plicului cu idei;
d) numele şi prenumele depozantului;
e) adresa depozantului;
f) numãrul şi data documentului privind taxa achitatã;
g) data predãrii sau transmiterii cãtre depozant a Plicului cu idei;
h) numele şi semnãtura funcţionarului care l-a preluat în vederea arhivãrii;
i) data retragerii Plicului cu idei de la OSIM;
j) documentul în baza cãruia s-a fãcut retragerea;
k) semnãtura persoanei care primeşte Plicul cu idei;
l) data distrugerii Plicului cu idei;
m) numele şi semnãtura persoanei care a distrus Plicul cu idei.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: