Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Controlul pentru depistarea nematozilor cu chisti ai cartofului (Globodera spp.) se executa in timpul perioadei de vegetatie in culturi, precum si pe suprafetele ce urmeaza a fi cultivate cu cartof.
Controlul executat in timpul perioadei de vegetatie in culturi se face prin analiza plantelor si a probelor de sol. Examinarea plantelor da posibilitatea sa se evalueze atat aspectul partii aeriene, cat si numarul de chisti de pe radacini, care se observa usor cu ochiul liber, mai ales in perioada infloritului.
Organizarea si coordonarea actiunilor de control si de recoltare a probelor de sol se vor face de catre directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti prin inspectoratele judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara, respectiv al municipiului Bucuresti. La aceste actiuni vor participa, de asemenea, inspectorii aprobatori din inspectoratele judetene pentru calitatea semintelor si materialului saditor, precum si producatorii de cartof de samanta (societati, statiuni, institute, cultivatori din sectorul privat). Toti factorii interesati (proprietari si distribuitori) vor primi dispozitii concrete, cu termene si raspunderi precise. Rezultatele analizelor se vor transmite de catre inspectoratele judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara unitatilor cultivatoare numai dupa confirmarea lor de catre Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara.
Recoltarea, ambalarea, etichetarea si expedierea probelor de sol pentru analize de laborator
Ridicarea probelor de sol se face:
1. de pe suprafete pe care se cultiva cartof de samanta in toate verigile de inmultire atat in anul in curs, cat si in anul premergator culturii;
2. de pe suprafete destinate producerii cartofului pentru consum in anul in curs, cu urmatoarele precizari:
a) de pe suprafetele la care s-a folosit material de plantat din import;
b) de pe suprafetele pe care anterior s-a depistat nematodul si care dupa cel putin 4 ani revin in asolament cu cartof de consum din soiuri rezistente la specia si patotipul identificat.
La acestea se vor ridica probe si in anul premergator culturii.
Perioada de ridicare a probelor:
a) 15 mai-15 iulie, direct din culturile de cartof;
b) pana la 30 septembrie, de pe suprafetele pe care urmeaza sa se cultive cartof in anul urmator.
Probele de sol se ridica de la nivelul sistemului radicular al plantei (10-30 cm) cu o scafa sau cu o sonda cilindrica cu diametrul de 2-3 cm.
Probele se vor ridica pe diagonala (simpla, dubla), in zigzag, suveica etc., in functie de marimea si de forma parcelei.
O proba medie de sol de 0,250-0,300 kg trebuie sa fie alcatuita din minimum 30 de prize (sau puncte de sondare), fiecare priza avand aproximativ 10 g sol.
Numarul de probe medii ridicate de pe fiecare parcela este in functie de suprafata acesteia si de categoria biologica cultivata:
1. de pe parcelele cu suprafete de pana la 0,5 ha se ridica o singura proba medie;
2. pentru fiecare hectar se ridica doua probe medii;
3. cand parcela are o suprafata mai mare, numarul de probe este progresiv, raportat la 1 ha (de exemplu: la 20 ha se ridica 40 de probe medii, fiecare proba fiind constituita din 30 de prize);
4. pentru parcelele cultivate cu cartof din categorii biologice superioare (clone, seminte de prebaza, seminte de baza clasa superelita), precum si pentru controlul in vederea decarantinarii, numarul probelor medii se dubleaza pentru fiecare hectar.
Probele de sol se pun in pungi din polietilena care se leaga, iar in partea ramasa libera se indoaie si se pune eticheta impaturita, dupa care se leaga din nou.
Etichetele trebuie sa contina urmatoarele date:
1. denumirea/numele si sediul/adresa proprietarului;
2. denumirea parcelei;
3. numarul de cadastru;
4. suprafata parcelei;
5. numarul probei (la proba nr. 1 se identifica punctul de pornire: drum, vecini, reper concret);
6. felul culturii (cartof de samanta, inclusiv categoria biologica, sau cartof de consum);
7. ultimul an de cultura a cartofului;
8. numele si prenumele celui care a ridicat proba;
9. data ridicarii probei.
Pentru fiecare parcela probele se ambaleaza separat.
Probele vor fi insotite de un centralizator al tuturor parcelelor din care s-au ridicat, care va contine datele inscrise pe etichetele care insotesc fiecare proba.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: