Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 19 decembrie 2008  privind folosirea de catre personalul armatei si alti beneficiari a fondului construit al Ministerului Apararii, destinat cazarii, refacerii capacitatii de munca si activitatilor recreative si sportive    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 19 decembrie 2008 privind folosirea de catre personalul armatei si alti beneficiari a fondului construit al Ministerului Apararii, destinat cazarii, refacerii capacitatii de munca si activitatilor recreative si sportive

EMITENT: MINISTERUL APARARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 din 7 ianuarie 2009

CAP. I
Principii generale

ART. 1
(1) Prezentele instrucţiuni reglementeazã accesul şi condiţiile în care se foloseşte fondul construit al Ministerului Apãrãrii destinat cazãrii, refacerii capacitãţii de muncã şi activitãţilor recreative şi sportive şi stabilesc înlesnirile de care beneficiazã cadrele militare în activitate, veteranii şi vãduvele de rãzboi, cadrele militare în rezervã şi în retragere, pensionari militari, foştii pensionari militari de invaliditate, soldaţii şi gradaţii voluntari şi familiile acestora, precum şi personalul civil din Ministerul Apãrãrii, membrii familiei şi/sau alte persoane care viziteazã personalul armatei rãnit ca urmare a acţiunilor militare şi cel invalid şi urmaşii personalului armatei decedat, participant la acţiuni militare.
(2) Fondul construit al Ministerului Apãrãrii destinat cazãrii, refacerii capacitãţii de muncã şi activitãţilor recreative şi sportive este constituit din:
a) cãmine militare de garnizoanã şi de unitate;
b) centre de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei;
c) cabane militare;
d) sanatorii;
e) amenajãri destinate activitãţilor recreative şi sportive.
ART. 2
Sensul unor termeni şi expresii utilizate în prezentele instrucţiuni este prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 3
(1) Şefii unitãţilor de cazare/agrement rãspund de integritatea şi folosirea construcţiilor şi dotãrilor, conform destinaţiei şi regulilor stabilite de structura ce le are în evidenţã şi folosinţã.
(2) Atribuţiile generale ale şefilor unitãţilor de cazare/agrement şi ale personalului de serviciu se stabilesc pe baza prezentelor instrucţiuni, se completeazã cu atribuţiile specifice unitãţii respective şi se aprobã de comandanţii/şefii structurilor militare în a cãror subordonare sunt.
ART. 4
(1) Spaţiile de cazare se clasificã dupã caracteristicile constructive, calitatea dotãrilor şi serviciile prestate, în categorii de confort, potrivit criteriilor prevãzute în anexa nr. 2.
(2) Normele de dotare a unitãţilor de cazare cu mobilier, obiecte de inventar gospodãresc şi materiale consumabile sunt prevãzute în anexa nr. 3.
(3) Clasificarea în categorii de confort se aprobã de cãtre şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri, la propunerea administratorului sau utilizatorului, înscrisã într-un proces-verbal, întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 4.
ART. 5
(1) Cãminele militare de garnizoanã, centrele de refacere a capacitãţii de muncã, cabanele militare şi sanatoriile aflate în administrarea Ministerului Apãrãrii sunt nominalizate anual în Buletinul Informativ al Armatei, pânã la data de 30 septembrie a anului în curs pentru anul urmãtor, de cãtre structurile militare utilizatoare.
(2) Modificãrile în ceea ce priveşte numãrul de locuri şi categoria de confort, precum şi schimbarea sau acordarea destinaţiei unor spaţii ce fac obiectul prezentelor instrucţiuni se aprobã de cãtre Direcţia domenii şi infrastructuri, la propunerea structurii militare utilizatoare înaintatã ierarhic.
ART. 6
(1) Tarifele de cazare se stabilesc de o comisie compusã dintr-un numãr impar de membri al cãrei preşedinte este şeful logisticii, iar ca membri, administratorul cazãrmii, şeful compartimentului financiar-contabil şi alte persoane din cadrul structurii militare utilizatoare, pe baza normelor metodologice prevãzute în anexa nr. 5, şi se aprobã astfel:
a) pentru cãminele militare de garnizoanã, de cãtre comandanţii de garnizoanã;
b) pentru garnizoana Bucureşti, de cãtre comandantul Diviziei 1 Infanterie, comandantul Comandamentului logistic întrunit sau de cãtre comandantul Comandamentului Garnizoanei Bucureşti, dupã caz, fiecare pentru cãminele militare subordonate;
c) pentru cãminele de unitate, de cãtre comandantul/şeful unitãţii militare;
d) pentru centrele de refacere a capacitãţii de muncã, sanatoriile şi cabanele militare, de cãtre şefii/comandanţii structurilor militare utilizatoare;
e) pentru amenajãrile destinate activitãţilor recreative şi sportive, de cãtre comandanţii/şefii structurilor militare utilizatoare.
(2) Tarifele aprobate se afişeazã la loc vizibil, la recepţia/intrarea în unitatea de cazare.
ART. 7
Drepturile şi obligaţiile persoanelor care folosesc spaţiile de cazare şi amenajãrile destinate activitãţilor recreative şi sportive din administrarea Ministerului Apãrãrii sunt prevãzute în anexa nr. 6.
ART. 8
(1) Categoriile de personal şi înlesnirile de care beneficiazã acestea în folosirea spaţiilor de cazare, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, sunt prevãzute la cap. II-IV.
(2) Copiii cadrelor militare în activitate, în rezervã şi în retragere, ai foştilor pensionari militari de invaliditate, ai soldaţilor şi gradaţilor voluntari, precum şi cei ai personalului civil din Ministerul Apãrãrii, aflaţi în întreţinerea legalã a acestora, beneficiazã de cazare gratuitã, dacã nu se solicitã pat suplimentar.
ART. 9
(1) Accesul la amenajãrile recreative şi sportive aflate în proprietatea ori în administrarea Ministerului Apãrãrii este gratuit pentru categoriile de personal prevãzute la art. 1, pe baza actelor ce dovedesc calitatea acestora, mai puţin membrii familiei şi/sau alte persoane care viziteazã personalul armatei rãnit ca urmare a acţiunilor militare şi cel invalid.
(2) Folosirea acestor spaţii este gratuitã în timpul orelor de educaţie fizicã militarã planificate şi aprobate de cãtre şeful structurii militare utilizatoare.
(3) Au acces la amenajãrile sportive şi recreative cu plata integralã a tarifelor şi persoane din afara Ministerului Apãrãrii, ale cãror cereri sunt aprobate de utilizatori.

CAP. II
Cazarea în cãminele militare de garnizoanã şi de unitate

SECŢIUNEA 1
Cazarea în cãminele militare de garnizoanã

ART. 10
(1) Cãminele militare de garnizoanã sunt unitãţi de cazare în serviciul categoriilor de personal prevãzute la art. 1.
(2) În limita capacitãţii de cazare/locuri de cazare disponibile şi fãrã a se afecta activitatea de bazã, cãminele militare de garnizoanã se folosesc şi de cãtre alţi beneficiari, în condiţiile stabilite de prezentele instrucţiuni.
ART. 11
(1) Cãminul militar de garnizoanã se subordoneazã comandantului garnizoanei.
(2) În Garnizoana Bucureşti, cãminul militar din Aleea Haiducului nr. 5-7, sectorul 6, şi cãminul militar din str. Cobãlcescu nr. 26-28, sectorul 1, se subordoneazã comandantului Comandamentului logistic întrunit şi se utilizeazã pentru cazarea delegaţiilor militare strãine, naţionale, misiuni şi tranzit.
(3) Cãminul militar din Garnizoana Braşov, Str. Mureşenilor nr. 29 şi cãminele militare din garnizoanele Alba Iulia, Sibiu şi Sulina se subordoneazã comandantului Comandamentului logistic întrunit.
(4) Cãminul militar "Crizantema 2" din Şos. Antiaerianã nr. 8, sectorul 5, se subordoneazã comandantului Diviziei 1 Infanterie.
(5) Celelalte cãmine militare de garnizoanã din Bucureşti se subordoneazã comandantului Comandamentului Garnizoanei Bucureşti.
ART. 12
Categoria de confort a cãminului militar de garnizoanã, stabilitã conform anexei nr. 2, se afişeazã printr-un însemn distinctiv, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 7, la intrarea principalã a imobilului.
ART. 13
(1) În cãminele militare de garnizoanã sunt cazate gratuit:
a) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi personalul civil din Ministerul Apãrãrii, pe timpul cât se aflã în interesul serviciului, temporar, în alte garnizoane decât cele în care lucreazã ori îşi au domiciliul, pe baza ordinului de serviciu şi în ordinea de prezentare la cãmin;
b) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, în situaţia în care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul unor unitãţi militare situate în alte localitãţi decât cele în care sunt dispuse cãminele de garnizoanã şi nu au primit locuinţã de serviciu sau de intervenţie în acele localitãţi şi nu beneficiazã de compensaţie lunarã pentru chirie;
c) ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii voluntari care urmeazã cursurile instituţiilor militare de învãţãmânt şi ofiţerii cursanţi ai Universitãţii Naţionale de Apãrare "Carol I";
d) cadrele militare în activitate şi soldaţii şi gradaţii voluntari, care nu au locuinţã proprietate personalã, nu au primit locuinţe de serviciu sau de intervenţie şi care nu beneficiazã, ei sau soţiile/soţii, de compensaţia pentru chirie prevãzutã de lege în garnizoana în care îşi desfãşoarã activitatea;
e) membrii familiei şi/sau alte persoane care viziteazã personalul armatei rãnit ca urmare a acţiunilor militare şi cel invalid, pe perioada cât acesta este spitalizat pentru tratament, dacã vizitatorii nu au domiciliul stabil în garnizoana în care se aflã instituţia medicalã;
f) membrii structurilor centrale şi locale de conducere ale asociaţiilor veteranilor de rãzboi şi cadrelor militare în rezervã şi în retragere, când se deplaseazã în interesul organizaţiilor respective, pe baza unui document justificativ care sã ateste calitatea respectivã;
g) membrii delegaţiilor militare strãine pentru care cheltuielile de cazare se suportã de partea românã, pe baza documentelor emise de structurile militare organizatoare sau pentru care existã înţelegeri de reciprocitate.
(2) Imposibilitatea de cazare pentru persoanele prevãzute la alin. (1) lit. a) se confirmã pe ordinul de serviciu la cererea celor în cauzã, de cãtre şeful cãminului.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) lit. c) sunt cazate gratuit atunci când capacitatea de cazare a cãminelor subordonate acestor instituţii este depãşitã.
ART. 14
(1) Cazarea categoriilor de personal prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. b)-d) se face cu aprobarea comandanţilor de garnizoanã, a comandantului Comandamentului logistic întrunit sau a persoanelor delegate de aceştia, dupã caz, la solicitarea unitãţilor militare interesate, pe durata de un an.
(2) Cadrele militare prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. d) nu pot fi cazate în cãminele militare de garnizoanã mai mult de 45 de zile de la asigurarea locuinţei la care acestea au dreptul potrivit legii sau de la data acordãrii compensaţiei pentru chirie.
(3) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) cãminele militare din Garnizoana Bucureşti la care, pentru locurile necuprinse în activitãţile de protocol, aprobarea cazãrii o dã, dupã caz, comandantul Comandamentului logistic întrunit sau comandantul Comandamentului Garnizoanei Bucureşti.
(4) Cazarea categoriilor de personal prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. e) se face cu aprobarea ministrului apãrãrii.
(5) Cadrele militare în activitate şi soldaţii şi gradaţii voluntari trecuţi în rezervã şi care au beneficiat de cazare gratuitã în cãminele militare nu pot fi cazate în acestea mai mult de 45 de zile de la trecerea în rezervã.
ART. 15
(1) În cãminele militare de garnizoanã se cazeazã, pe baza actelor doveditoare prevãzute la alin. (2), cu suportarea de cãtre solicitanţi a 10% din valoarea tarifelor de cazare, în limita locurilor disponibile:
a) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi familiile acestora şi personalul civil din Ministerul Apãrãrii, aflat în garnizoanã în alte situaţii decât cele prevãzute la art. 13;
b) veteranii şi vãduvele de rãzboi;
c) cadrele militare în rezervã şi în retragere, pensionarii militari şi foştii pensionari militari de invaliditate, precum şi familiile acestora, care se aflã ocazional în garnizoanã;
d) urmaşii personalului armatei decedat, participant la acţiuni militare, care se aflã ocazional în garnizoanã;
e) cadrele militare în rezervã sau în retragere, declarate inapte pentru serviciul militar, ca urmare a unei boli contractate în timpul sau din cauza serviciului militar;
f) categoriile de personal prevãzute la art. 1, mai puţin membrii familiei şi/sau alte persoane care viziteazã personalul armatei rãnit ca urmare a acţiunilor militare şi cel invalid, care din cauza unor dezastre naturale au rãmas fãrã locuinţã.
(2) Actele ce dovedesc una dintre calitãţile prevãzute la alin. (1) sunt urmãtoarele:
a) legitimaţia militarã şi actul de identitate, pentru cadrele militare în activitate şi soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) documentele militare de acces şi actul de identitate, pentru personalul civil din Ministerul Apãrãrii;
c) actul de identitate şi, dupã caz, alte documente ce dovedesc calitatea de membru de familie sau de urmaş al personalului armatei decedat, participant la acţiuni militare, pentru acesta;
d) talonul de pensie şi actul de identitate, pentru cadrele militare în rezervã şi în retragere, pensionari militari;
e) livretul militar, decizia de pensie şi actul de identitate, pentru veteranii şi vãduvele de rãzboi şi foştii pensionari militari de invaliditate;
f) certificatul de decizie militarã, pentru cadrele militare în rezervã sau în retragere, declarate inapte pentru serviciul militar ca urmare a unei boli contractate în timpul sau din cauza serviciului militar;
g) documente justificative eliberate de autoritãţile abilitate ale statului, pentru categoriile de personal prevãzute la art. 1, mai puţin membrii familiei şi/sau alte persoane care viziteazã personalul armatei rãnit ca urmare a acţiunilor militare şi cel invalid, care din cauza unor dezastre naturale au rãmas fãrã locuinţã.
ART. 16
(1) Cazarea categoriilor de personal prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. a)-c) se face cu aprobarea comandantului/şefului structurii militare care are în subordine cãminul militar de garnizoanã sau a persoanelor delegate de acesta, pe durate ce nu depãşesc 7 zile, în limita locurilor disponibile, cu posibilitatea prelungirii acesteia.
(2) În Garnizoana Bucureşti, aprobarea cazãrii o dau şefii structurilor militare utilizatoare.
(3) Pentru cãminele militare aflate în subordinea şi administrarea Comandamentului logistic întrunit, aprobarea cazãrii o dã/dau comandantul acestuia ori persoanele delegate de acesta.
(4) Cazarea categoriilor de personal prevãzute la art. 15 alin. (1) lit. d) şi e) se face cu aprobarea ministrului apãrãrii, la propunerea ierarhicã a comandantului/şefului structurii militare care are în subordine cãminul militar de garnizoanã sau a persoanelor delegate de acesta, pe baza documentelor doveditoare, pe o duratã de maximum un an.
ART. 17
(1) În cãminele militare de garnizoanã se cazeazã, cu suportarea integralã de cãtre solicitanţi a tarifelor de cazare, în situaţia în care sunt locuri disponibile, urmãtoarele persoane:
a) angajaţii altor instituţii şi ai operatorilor economici, aflaţi în interes de serviciu la structurile militare din garnizoanã, pe baza delegaţiei de serviciu şi a confirmãrii unitãţii militare beneficiare;
b) membrii delegaţiilor militare strãine, pentru care cheltuielile de cazare nu se suportã de partea românã, precum şi alţi cetãţeni strãini, pe baza documentelor justificative, conform reglementãrilor în vigoare;
c) membrii de familie ai personalului civil din Ministerul Apãrãrii, pe baza actelor doveditoare.
(2) Aprobarea pentru cazarea persoanelor prevãzute la alin. (1) este datã de persoanele prevãzute la art. 16.
ART. 18
Utilizatorii cãminelor de garnizoanã publicã în Buletinul Informativ al Armatei, anual, pânã la data de 30 septembrie a anului în curs pentru anul urmãtor, tarifele de cazare, adresele şi numerele de telefon ale acestora, precum şi ale structurilor care le gestioneazã.

SECŢIUNEA a 2-a
Cazarea în cãminele militare de unitate

ART. 19
Cãminele militare de unitate se folosesc pentru cazarea categoriilor de personal prevãzute la art. 13 alin. (1) lit. a)-d), a soldaţilor şi gradaţilor voluntari şi a personalului civil din Ministerul Apãrãrii încadrat în unitatea respectivã, cu aprobarea comandantului/şefului unitãţii militare, respectându-se condiţiile de acces şi folosire stabilite de acesta, potrivit atribuţiilor ce-i revin din regulamentele în vigoare şi din prezentele instrucţiuni.
ART. 20
(1) În cãminul militar al Universitãţii Naţionale de Apãrare "Carol I" din şos. Panduri nr. 60 se cazeazã gratuit urmãtoarele categorii de persoane:
a) personalul Ministerului Apãrãrii, care urmeazã cursuri în cadrul Universitãţii Naţionale de Apãrare "Carol I" sau al Colegiului Naţional de Apãrare şi are domiciliul în alte garnizoane;
b) cadrele militare în activitate, personalul civil din Ministerul Apãrãrii, soldaţii şi gradaţii voluntari mutaţi în interesul serviciului sau repartizaţi/numiţi în funcţii/încadraţi la Universitatea Naţionalã de Apãrare "Carol I" sau la Statul Major General, care nu au locuinţã proprietate personalã în Garnizoana Bucureşti, nu au primit locuinţã de serviciu sau de intervenţie în Garnizoana Bucureşti şi nu beneficiazã, ei sau soţiile/soţii acestora, de compensaţie lunarã pentru chirie;
c) soţiile/soţii persoanelor prevãzute la lit. a) şi b) şi care sunt cadre militare în activitate ori soldaţi şi gradaţi voluntari.
(2) În cãminul militar al Universitãţii Naţionale de Apãrare "Carol I" din şos. Panduri nr. 60 se cazeazã, cu suportarea a 10% din valoarea tarifelor de cazare, membrii de familie ai cadrelor militare în activitate şi cei ai soldaţilor şi gradaţilor voluntari prevãzuţi la alin. (1) lit. a) şi b), la solicitarea acestora.
(3) În cãminul militar al Universitãţii Naţionale de Apãrare "Carol I" din şos. Panduri nr. 60 se cazeazã, cu suportarea integralã a tarifelor de cazare, şi membrii de familie ai personalului civil din Ministerul Apãrãrii.

CAP. III
Cazarea în centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei

ART. 21
Centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei se subordoneazã structurilor militare cu statut de utilizator.
ART. 22
Categoria de confort a centrelor de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei se afişeazã, printr-un însemn distinctiv, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 7, la intrarea principalã a imobilului.
ART. 23
(1) În centrele de refacere a capacitãţii de muncã se cazeazã categoriile de personal prevãzute la art. 1, mai puţin veteranii şi vãduvele de rãzboi şi membrii familiei şi/sau alte persoane care viziteazã personalul armatei rãnit ca urmare a acţiunilor militare şi cel invalid, pe baza actelor ce dovedesc calitatea acestora, cu suportarea tarifelor de cazare ce se stabilesc de cãtre administratorii spaţiilor, pe baza cheltuielilor reale, fãrã alte adaosuri.
(2) Au prioritate în folosirea centrelor de refacere a capacitãţii de muncã cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari şi personalul civil din Ministerul Apãrãrii.
(3) Cadrele militare în activitate şi soldaţii şi gradaţii voluntari din Ministerul Apãrãrii care beneficiazã, în condiţiile legii, de concediu de odihnã suplimentar, ca urmare a participãrii în afara graniţelor ţãrii la misiuni de apãrare colectivã, în sprijinul pãcii, de asistenţã umanitarã, tip coaliţie, sau individuale, au dreptul, pe durata acestui concediu, la cazarea gratuitã în centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei.
(4) Cheltuielile de cazare pentru personalul prevãzut la alin. (3) se suportã de structurile militare organizatoare.
ART. 24
Utilizatorii centrelor de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei publicã în Buletinul Informativ al Armatei, anual, pânã la data de 30 septembrie a anului în curs, pentru anul urmãtor, capacitãţile de cazare disponibile, defalcate pe module, serii şi categorii de confort, tarifele de cazare, adresele şi numerele de telefon ale acestora, precum şi ale structurilor militare care le gestioneazã.
ART. 25
(1) Cererile pentru locurile de cazare se înainteazã astfel:
a) pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari şi personalul civil din Ministerul Apãrãrii, cãtre comandantul/şeful structurii militare în care sunt încadraţi;
b) pentru ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în rezervã şi în retragere, pensionarii militari şi foştii pensionari militari de invaliditate, cãtre centrele militare judeţene, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, centrele militare zonale şi asociaţiile cadrelor militare în rezervã şi în retragere şi ale veteranilor de rãzboi.
(2) Situaţiile numerice, întocmite pe baza cererilor, defalcate pe module de cazare, serii şi categorii de confort, se înainteazã ierarhic şi se centralizeazã de eşaloanele superioare, asociaţiile cadrelor militare în rezervã şi în retragere şi ale veteranilor de rãzboi, astfel încât, pânã la data de 5 decembrie a anului în curs, pentru anul urmãtor, acestea sã ajungã la utilizatori.
(3) Anual, în perioada 10-20 decembrie, utilizatorii comunicã structurilor centrale şi asociaţiilor solicitante numãrul locurilor aprobate, iar acestea, pânã la data de 30 decembrie, comunicã persoanelor solicitante modul de soluţionare a cererilor.
ART. 26
În centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei se cazeazã şi grupuri organizate de turişti români, cu aprobarea utilizatorilor, suportând integral tarifele de cazare similare celor ale unitãţilor de profil din zonã, în limitele locurilor rãmase disponibile, dupã rezolvarea cererilor categoriilor de personal prevãzute la art. 1.
ART. 27
În centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei pot fi cazaţi şi militari strãini, în condiţiile stabilite de Ministerul Apãrãrii cu structurile similare din alte state.

CAP. IV
Cazarea în cabanele militare

ART. 28
(1) Cabanele militare, ca unitãţi de cazare în serviciul personalului armatei, pe timpul cât acesta executã activitãţi de instrucţie sau de refacere, se subordoneazã structurilor militare cu statut de utilizator.
(2) În limita capacitãţilor de cazare disponibile şi fãrã a se afecta activitatea de bazã, cabanele militare se folosesc şi de alţi beneficiari, în condiţiile stabilite de prezentele instrucţiuni.
ART. 29
(1) În cabane militare se cazeazã gratuit personalul armatei care executã activitãţi de instrucţie şi de refacere sau alte activitãţi care sunt în legãturã cu acestea - asigurare logisticã, control şi altele asemenea, precum şi personalul de serviciu prevãzut în statul de organizare, în afara celui care dispune de locuinţã în zonã.
(2) Cadrele militare în activitate şi soldaţii şi gradaţii voluntari din Ministerul Apãrãrii care beneficiazã, în condiţiile legii, de concediu de odihnã suplimentar, ca urmare a participãrii în afara graniţelor ţãrii la misiuni de apãrare colectivã, în sprijinul pãcii, de asistenţã umanitarã, tip coaliţie, sau individuale, au dreptul, pe durata acestui concediu, la cazarea gratuitã în cabanele militare utilizate pentru refacerea capacitãţii de muncã.
(3) Cheltuielile de cazare pentru personalul prevãzut la alin. (2) se suportã de structurile organizatoare.
(4) În cabane militare se cazeazã, în limita locurilor disponibile, cu suportarea tarifelor de cazare ce se stabilesc de cãtre administratorii spaţiilor, pe baza cheltuielilor reale, fãrã alte adaosuri, şi pe baza actelor ce dovedesc calitatea acestora, categoriile de personal prevãzute la art. 1, mai puţin veteranii şi vãduvele de rãzboi şi membrii familiei şi/sau alte persoane care viziteazã personalul armatei rãnit ca urmare a acţiunilor militare şi cel invalid.
ART. 30
Utilizatorii cabanelor militare publicã în Buletinul Informativ al Armatei, anual, pânã la data de 30 septembrie a anului în curs, pentru anul urmãtor, capacitãţile de cazare disponibile, defalcate pe module, serii şi categorii de confort, tarifele de cazare, adresele şi numerele de telefon ale acestora, precum şi ale structurilor care le gestioneazã.
ART. 31
(1) Cererile pentru locurile de cazare se înainteazã astfel:
a) pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari şi personalul civil din Ministerul Apãrãrii, cãtre comandantul/şeful structurii militare în care sunt încadraţi;
b) pentru ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în rezervã şi în retragere, pensionarii militari şi foştii pensionari militari de invaliditate, cãtre centrele militare judeţene, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, centrele militare zonale şi asociaţiile cadrelor militare în rezervã şi în retragere şi ale veteranilor de rãzboi.
(2) Situaţiile numerice, întocmite pe baza cererilor, defalcate pe module de cazare, serii şi categorii de confort, se înainteazã ierarhic şi se centralizeazã de eşaloanele superioare, asociaţiile cadrelor militare în rezervã şi în retragere şi ale veteranilor de rãzboi, astfel încât, pânã la data de 5 decembrie a anului în curs, pentru anul urmãtor, acestea sã ajungã la utilizatori.
(3) Anual, în perioada 10-20 decembrie, utilizatorii comunicã structurilor centrale şi asociaţiilor solicitante numãrul locurilor aprobate, iar acestea, pânã la data de 30 decembrie, comunicã persoanelor solicitante modul de soluţionare a cererilor.
ART. 32
În cabanele militare se cazeazã şi militari strãini, în condiţiile stabilite de Ministerul Apãrãrii cu structurile similare din alte state.

CAP. V
Cazarea în sanatorii

ART. 33
Sanatoriile, ca unitãţi sanitare cu funcţiune recuperatorie şi de tratament, sunt subordonate Direcţiei medicale, aceastã structurã având statut de utilizator.
ART. 34
În sanatorii sunt cazaţi asiguraţii Casei Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti şi asiguraţii Casei Naţionale de Pensii, pe baza contractelor încheiate cu acestea.
ART. 35
(1) În sanatorii se cazeazã, în limita locurilor disponibile, pe baza actelor ce dovedesc calitatea acestora, cu suportarea cheltuielilor de cazare stabilite de cãtre administratorul sanatoriului, pe baza cheltuielilor reale, fãrã alte adaosuri, categoriile de personal prevãzute la art. 1, mai puţin veteranii şi vãduvele de rãzboi şi membrii familiei şi/sau alte persoane care viziteazã personalul armatei rãnit ca urmare a acţiunilor militare şi cel invalid.
(2) Cadrele militare în activitate şi soldaţii şi gradaţii voluntari din Ministerul Apãrãrii care beneficiazã, în condiţiile legii, de concediu de odihnã suplimentar, ca urmare a participãrii în afara graniţelor ţãrii la misiuni de apãrare colectivã, în sprijinul pãcii, de asistenţã umanitarã, tip coaliţie, sau individuale, au dreptul, pe durata acestui concediu, la cazarea gratuitã în sanatorii.
(3) Cheltuielile de cazare pentru personalul prevãzut la alin. (2) se suportã de structurile militare organizatoare.
ART. 36
Direcţia medicalã publicã în Buletinul Informativ al Armatei, anual, pânã la data de 30 septembrie a anului în curs, pentru anul urmãtor, capacitãţile de cazare disponibile, defalcate pe module, serii şi categorii de confort, tarifele de cazare, adresele şi numerele de telefon ale acestora, precum şi ale structurilor militare care le gestioneazã.
ART. 37
(1) Cererile pentru locurile de cazare se înainteazã astfel:
a) pentru cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari şi personalul civil din Ministerul Apãrãrii, cãtre comandantul/şeful structurii militare în care sunt încadraţi;
b) pentru ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în rezervã şi în retragere, pensionarii militari şi foştii pensionari militari de invaliditate, cãtre centrele militare judeţene, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, centrele militare zonale şi asociaţiile cadrelor militare în rezervã şi în retragere şi ale veteranilor de rãzboi.
(2) Situaţiile numerice, întocmite pe baza cererilor, defalcate pe module de cazare, serii şi categorii de confort, se înainteazã ierarhic şi se centralizeazã de eşaloanele superioare, asociaţiile cadrelor militare în rezervã şi în retragere şi ale veteranilor de rãzboi, astfel încât, pânã la data de 5 decembrie a anului în curs, pentru anul urmãtor, acestea sã ajungã la Direcţia medicalã.
(3) Anual, în perioada 10 - 20 decembrie, Direcţia medicalã comunicã structurilor centrale şi asociaţiilor solicitante numãrul locurilor aprobate, iar acestea, pânã la data de 30 decembrie, comunicã persoanelor solicitante modul de soluţionare a cererilor.
ART. 38
În sanatorii se cazeazã şi militari strãini, în condiţiile stabilite de Ministerul Apãrãrii cu structurile similare din alte state.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 39
Copiii personalului didactic aflat în activitate sau pensionat dupã cel puţin 10 ani de activitate didacticã beneficiazã de gratuitate la cazarea în cãminele aparţinând instituţiilor militare de învãţãmânt superior, pe perioada efectuãrii studiilor.
ART. 40
Soldaţii şi gradaţii voluntari, care nu au domiciliul stabil în garnizoana în care îşi desfãşoarã activitatea şi care nu beneficiazã de compensaţia lunarã pentru chirie, se cazeazã, prin grija comandanţilor/şefilor, cu plata cheltuielilor aferente referitoare la utilitãţi, abonament TV, internet şi altele asemenea, în cadrul unitãţilor militare, numai în pavilioanele care sunt neutilizate şi care au destinaţia prin construcţie de spaţii de cazare sau au fost transformate ulterior pentru aceastã utilitate.
ART. 41
Cheltuielile ce decurg din aplicarea înlesnirilor pentru categoriile de persoane prevãzute în prezentele instrucţiuni se suportã din bugetul Ministerului Apãrãrii, prin grija ordonatorilor de credite cu statut de utilizator al spaţiilor de cazare.
ART. 42
Sumele rezultate din furnizarea serviciilor de cazare/agrement, precum şi alte servicii oferite beneficiarilor se încaseazã şi se utilizeazã conform dispoziţiilor legale.
ART. 43
La stabilirea tarifelor de cazare, conform art. 6, nu se includ taxele de staţiune sau alte taxe stabilite de autoritãţile administraţiei publice locale.
ART. 44
(1) Tarifele de cazare dau dreptul la folosirea spaţiilor ocupate timp de 24 de ore începând cu ora 12,00 a zilei de prezentare.
(2) Când spaţiul de cazare a fost ocupat mai puţin de 24 de ore se plãteşte tariful integral pentru o zi.
(3) Când o persoanã solicitã expres sã fie cazatã singurã şi administraţia cãminului nu dispune de camere cu un pat, cazarea se poate face în camere cu douã paturi sau cu pat dublu, considerat de douã locuri, pentru patul în plus persoana solicitantã urmând sã achite tariful integral, stabilit conform prezentelor instrucţiuni.
ART. 45
Comandanţii/şefii structurilor militare cu statut de utilizator sau persoanele delegate de aceştia aprobã cazarea ocazionalã în centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei, cabanele militare şi sanatorii, pe durate ce nu depãşesc 7 zile, în limita locurilor disponibile, cu posibilitatea prelungirii acesteia.
ART. 46
Repartizarea numericã a locurilor de cazare din centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei, cabanele militare şi sanatorii, pe structuri centrale şi asociaţii solicitante, se face de utilizatori, cu respectarea criteriilor stabilite în prezentele instrucţiuni şi prin aplicarea, la nevoie, a coeficientului corectiv rezultat din raportul posibilitãţi/solicitãri.
ART. 47
Nominalizarea beneficiarilor locurilor de cazare se face de cãtre o comisie, numitã prin ordin de zi pe unitate de comandanţii/şefii structurilor militare şi preşedinţii asociaţiilor, pe baza criteriilor stabilite în anexa nr. 8.
ART. 48
(1) Comandanţii/şefii structurilor care administreazã spaţii destinate, de regulã, unor activitãţi de protocol, primiri de delegaţii strãine au obligaţia de a menţine "în rezervã" un numãr de locuri de cazare de maximum 10% din totalul celor existente, necesar unor astfel de activitãţi.
(2) Capacitãţile de cazare disponibile, publicate în Buletinul Informativ al Armatei, conform art. 24, 30 şi 36, nu includ şi "rezerva" destinatã unor activitãţi de genul celor prevãzute la alin. (1).
(3) Locurile devenite disponibile din categoria celor "în rezervã" se atribuie numai cu aprobarea comandanţilor/şefilor structurilor militare utilizatoare.
ART. 49
Pentru perioada sãrbãtorilor de iarnã, comandanţii/şefii structurilor militare care administreazã centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei şi cabanele militare emit precizãri privind modul de solicitare şi criteriile de atribuire a locurilor de cazare şi le publicã în Buletinul Informativ al Armatei, pânã la data de 30 septembrie a anului în curs.
ART. 50
(1) Structurile cu statut de utilizator al centrelor de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei, cabanelor militare şi sanatoriilor prezintã ierarhic ministrului apãrãrii, cu avizul secretarului de stat care coordoneazã activitatea socialã, anual, pânã la data de 30 ianuarie a anului în curs, pentru anul precedent, dãri de seamã privind modul de folosire a acestora.
(2) Dãrile de seamã cuprind, în principiu, urmãtoarele date:
a) capacitãţi totale de cazare - imobile, module de cazare, locuri de cazare;
b) gradul şi dinamica ocupãrii locurilor de cazare - procentul de ocupare lunar şi anual, pe beneficiari;
c) starea generalã a spaţiilor de cazare privind dotarea şi întreţinerea;
d) concluzii şi propuneri pentru îmbunãtãţirea activitãţii în acest domeniu.
ART. 51
Comandanţii/şefii garnizoanelor şi structurilor militare care au în subordine cãmine militare analizeazã, anual, odatã cu executarea controlului periodic general al cazãrmii, modul de utilizare a spaţiilor de cazare şi înainteazã, ierarhic, structurilor cãrora le sunt subordonate şi structurilor militare care administreazã cazarma, pânã la data de 25 ianuarie a anului în curs, pentru anul precedent, dãri de seamã cuprinzând:
a) capacitatea totalã de cazare;
b) gradul şi dinamica ocupãrii locurilor de cazare - procentul de ocupare lunar şi anual, pe beneficiari;
c) personalul încadrat potrivit statului de organizare şi funcţiile neîncadrate;
d) starea generalã a cãminului ca dotare, întreţinere, curãţenie;
e) date economico-financiare, respectiv costuri, sume încasate pentru cazare şi alte servicii;
f) concluzii şi propuneri pentru îmbunãtãţirea activitãţii şi creşterea eficienţei de folosire a cãminului.
ART. 52
Persoanele cazate în spaţiile destinate cazãrii, refacerii capacitãţii de muncã şi activitãţilor recreative şi sportive sunt înscrise, la sosire, prin grija şefului unitãţii de cazare, în registrul de evidenţã a persoanelor cazate, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 9.
ART. 53
(1) În scopul folosirii la capacitate maximã a spaţiilor de cazare disponibile şi reducerii cheltuielilor cu aceastã destinaţie, şefii structurilor militare utilizatoare dispun şi, dupã caz, aprobã organizarea de convocãri, consfãtuiri, simpozioane şi alte activitãţi similare în garnizoanele care asigurã condiţii de cazare participanţilor.
(2) Cazarea personalului din Ministerul Apãrãrii şi a cadrelor militare în rezervã şi în retragere, a membrilor de drept sau delegaţi aleşi în organele de conducere centrale şi ale filialelor judeţene, subfilialelor şi municipiului Bucureşti, ale Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervã şi în Retragere, în spaţiile din cãminele şi cabanele militare, cu ocazia organizãrii activitãţilor menţionate la alin. (1), se face gratuit.
(3) Cazarea personalului din Ministerul Apãrãrii în spaţiile din centrele de refacere a capacitãţii de muncã şi din sanatorii, cu ocazia organizãrii activitãţilor menţionate la alin. (1), se face cu suportarea de cãtre structura organizatoare a tarifelor de cazare.
(4) Persoanele fizice şi juridice se cazeazã în spaţiile de cazare disponibile cu ocazia organizãrii activitãţilor menţionate la alin. (1), cu suportarea integralã a tarifelor de cazare.
ART. 54
În scopul realizãrii unei protecţii sociale, în funcţie de gradul de realizare a veniturilor proprii, la aplicarea tarifelor de cazare se acordã înlesniri faţã de cele prevãzute în prezentele instrucţiuni, cu aprobarea ministrului apãrãrii.
ART. 55
(1) Unitãţile militare care au în finanţare centre de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei şi altele asemenea asigurã finanţarea din venituri proprii obţinute în condiţiile legii sau din venituri proprii, subvenţii şi transferuri acordate de la bugetul de stat.
(2) Finanţarea cabanelor militare şi a altora asemenea, care se utilizeazã în procesul de instrucţie, se asigurã de la bugetul de stat, prin unitãţile militare în a cãror asigurare financiarã sunt.
ART. 56
În situaţia în care spaţiile de cazare îndeplinesc condiţiile necesare pentru a fi clasificate la categorii superioare, acest lucru se realizeazã pe baza unui proces-verbal întocmit de comisii mixte, formate din reprezentanţi ai Direcţiei domenii şi infrastructuri şi ai structurii militare utilizatoare şi aprobate de comandanţii/şefii structurilor militare respective, avându-se în vedere criteriile de clasificare în categorii de confort ale altor structuri cu funcţiuni de cazare din subordinea/coordonarea altor instituţii publice şi/sau cele stabilite la nivel naţional de autoritatea în domeniu.
ART. 57
Încãlcarea prevederilor prezentelor instrucţiuni atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi.
ART. 58
Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni.

ANEXA 1


───────
la instrucţiuni
───────────────

GLOSAR

1. Administratorul spaţiilor de cazare şi amenajãrilor recreative şi sportive - structura militarã care are în evidenţã construcţiile, stabileşte regulile de folosire, urmãreşte respectarea lor de cãtre utilizatori şi organizeazã efectuarea lucrãrilor de intervenţie (întreţinere, refacere şi modernizare), pe întreaga duratã de existenţã a acestora.
2. Capacitate de cazare - numãr de locuri de cazare.
3. Comandanţii/şefii structurilor militare utilizatoare - comandanţii/şefii, care au calitatea de ordonatori de credite şi au în subordine directã fondul construit al Ministerului Apãrãrii destinat cazãrii, activitãţilor de refacere a capacitãţii de muncã şi activitãţilor recreative şi sportive.
4. Familia cadrelor militare în activitate - soţia/soţul, copiii şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea legalã a acestora, care locuiesc şi gospodãresc împreunã.
5. Fondul construit destinat activitãţilor recreative şi sportive - construcţii şi amenajãri, cu dotãrile necesare, a cãror destinaţie principalã sau unicã este cea de agrement, recreere şi sport: sãli de sport, stadioane, bazine de înot, ştranduri, solarii, popicãrii, terenuri de sport şi altele asemãnãtoare.
6. Fondul construit destinat cazãrii/spaţiilor de cazare - clãdiri sau pãrţi din acestea, inclusiv instalaţiile aferente cu dotãrile necesare, a cãror destinaţie principalã sau unicã este cea de cazare, precum: cãmine militare de garnizoanã, cabane militare, centre de refacere a capacitãţii de muncã şi sectoare de cazare din sanatorii.
7. Foştii pensionari militari de invaliditate - pensionarii militari de invaliditate dobânditã ca urmare a unor accidente în serviciu ori unor boli contractate în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare, care ulterior au optat pentru pensia din sistemul asigurãrilor sociale de stat.
8. Loc cuprins în activitãţile de protocol - loc pentru cazarea delegaţiilor militare strãine şi naţionale.
9. Module de cazare - diviziuni ale unitãţilor de cazare cu funcţionalitate distinctã: camere cu unul sau mai multe paturi, apartamente, garsoniere.
10. Şeful unitãţii de cazare/agrement - persoana împuternicitã de comandantul/şeful structurii militare utilizatoare pentru a rãspunde de integritatea şi folosirea, conform destinaţiei, a spaţiilor şi dotãrilor, potrivit regulilor stabilite de structura care le are în evidenţã şi administrare.
11. Unitate de cazare/agrement - denumirea genericã a spaţiului de cazare (amenajãri recreative şi sportive) în funcţiune, cuprinzând construcţiile, dotãrile şi personalul de conducere şi de serviciu.
12. Utilizatorul - structura militarã care are în folosinţã, direct sau prin unitãţile subordonate, spaţiile de cazare şi amenajãrile recreative şi sportive, asigurã personalul de conducere şi cel de serviciu prevãzut în statul de organizare şi rãspunde de buna funcţionare a unitãţii de cazare/agrement.

ANEXA 2
───────
la instrucţiuni
───────────────

CRITERII
de clasificare a spaţiilor de cazare în categorii de confort





x = criteriu obligatoriu
┌────┬──────────────────────────────────────────────────┬─────┬────────────────┐
│Nr. │ │ │ Categtrii │
│crt.│ Criterii de clasificare │ U.M.│ de confort │
│ │ │ ├────┬────┬──────┤
│ │ │ │ I │ II │ III │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ 1. │Criterii privind caracteristicile constructive şi │ │ │ │ │
│ │calitatea dotãrilor │ │ │ │ │
│ │Numãrul maxim de paturi dintr-o camerã │ buc │ 2 │ 3 │ 4 │
│ │Suprafaţa minimã/camerã │ mp │ 20 │ 20 │ 26 │
│ │Volumul minim de aer/camerã │ mc │ 54 │ 54 │ 60 │
│ │Încãlzire centralã │ │ x │ x │ x │
│ │Oficii pentru cameriste pe fiecare nivel sau unul │ │ │ │ │
│ │la mai multe niveluri │ │ x │ x │ x │
│ │Ascensoare la imobilele cu mai mult de 4 etaje │ │ x │ x │ x │
│ │Module de cazare cu grup sanitar propriu (cadã │ │ │ │ │
│ │sau cabinã cu duş, lavoar, WC şi altele │ │ │ │ │
│ │asemãnãtoare) │ │ x │ - │ - │
│ │Module de cazare fãrã grup sanitar propriu, │ │ │ │ │
│ │dar care au: │ │ │ │ │
│ │- apã curentã, rece şi caldã; │ │ │ │ │
│ │- grupuri sanitare comune, separate pe sexe │ │ │ │ │
│ │(cadã sau cabinã cu duş, WC) │ │ │ │ │
│ │pentru maximum 10 paturi sau cel puţin unu la │ │ │ │ │
│ │fiecare nivel │ │ - │ x │ x │
│ │Spaţiu pentru recepţie │ │ │ │ │
│ │Holurile, culoarele şi scãrile sunt dotate cu │ │ │ │ │
│ │covoare, mochetã, tablouri, plante şi alte │ │ │ │ │
│ │elemente decorative (scãrile placate cu marmurã │ │ │ │ │
│ │pot fi fãrã covoare) │ │ x │ x │ - │
│ │Holurile, culoarele şi scãrile sunt dotate cu │ │ │ │ │
│ │covoare/mochetã │ │ - │ - │ x │
│ │Holurile sunt dotate cu fotolii şi mãsuţe │ │ x │ x │ - │
│ │Spaţiu comun pentru spãlarea, uscarea şi cãlcarea │ │ │ │ │
│ │îmbrãcãmintei şi lenjeriei, dotat cu maşini │ │ │ │ │
│ │automate de spãlat rufe │ │ x │ x │ x │
├────┼──────────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ 2. │Criterii privind existenţa şi calitatea │ │ │ │ │
│ │serviciilor prestate │ │ │ │ │
│ │Serviciu de recepţie │ │ x │ x │ x │
│ │Asigurarea servirii micului dejun la popotã │ │ x │ - │ - │
│ │Telefon în camere, pe hol sau la recepţie, la │ │ │ │ │
│ │dispoziţia persoanelor cazate │ │ x │ x │ - │
│ │Parcaje în apropierea imobilului │ │ x │ - │ - │
│ │Pãstrarea obiectelor de valoare, contra cost, │ │ │ │ │
│ │la serviciul de recepţie │ │ x │ - │ - │
│ │Prizã pentru accesul la internet │ │ x │ x │ - │
│ │Prizã pentru accesul la televiziunea prin cablu │ │ x │ x │ - │
└────┴──────────────────────────────────────────────────┴─────┴────┴────┴──────┘



NOTĂ:
1. În cãminele militare de unitate se amenajeazã camere comune cu cel mult 10 paturi, dacã se asigurã o suprafaţã minimã de 4,50 mp/pat. Camerele comune cu peste 10 paturi nu au regimul cãminelor de unitate, cazarea în astfel de camere fiind gratuitã pentru toate categoriile de personal.
2. În cabanele militare se admite, în mod excepţional, utilizarea paturilor suprapuse, dacã se asigurã un volum minim de aer de 12 mc/persoanã.
3. Criteriile de clasificare se aplicã unitãţilor de cazare noi sau modernizate, cele în funcţiune pãstrându-şi categoria de confort actualã. Actualele categorii de confort I (confort A şi B) se echivaleazã cu categoria de confort II.
4. În încãperile pentru dormit, indiferent de categorie, se vor asigura o suprafaţã minimã de 10 mp şi un volum minim de 27 mc pentru camerele cu un pat, câte 16 mp şi 43 mc pentru camerele cu douã paturi, minimum 20 mp şi 54 mc pentru camerele cu 3 paturi şi 26 mp şi 60 mc pentru camerele cu 4 paturi.

ANEXA 3


───────
la instrucţiuni
───────────────

NORME DE DOTARE
a unitãţilor de cazare cu mobilier, obiecte de inventar
gospodãresc şi materiale consumabile





┌────┬───────────────────────────────┬────┬──────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │ Denumirea materialelor │U.M.│Unitatea de calcul│ Categoria de │
│crt.│ │ │ │ confort │
│ │ │ │ ├────┬────┬───────┤
│ │ │ │ │ I │ II │ III │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 1.│Aparat radio │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 2.│Aspirator praf │buc.│la 500 mp mochetã │ │ │ │
│ │ │ │sau covor │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 3.│Automat de cafea │buc.│de fiecare hol │ │ │ │
│ │ │ │recepţie │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 4.│Cearşaf pentru pat şi cearşaf │ │ │ │ │ │
│ │plic │buc.│de persoanã │ 2 │ 2 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 5.│Coş hârtie │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┴────┴───────┤
│ 6.│Covor/mochetã │mp │de încãpere │* Covorul va │
│ │ │ │ │acoperi cca 70% │
│ │ │ │ │din supra │
│ │ │ │ │faţa pardoselii. │
│ │ │ │ │* Mocheta va │
│ │ │ │ │acoperi în │
│ │ │ │ │totalitate │
│ │ │ │ │pardoseala. │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┬────┬───────┤
│ 7.│Covoraş din material plastic │ │ │ │ │ │
│ │pentru grupul sanitar │buc.│de grup sanitar │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 8.│Cuier de perete cu oglindã │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 9.│Deodorant pentru WC │buc.│de vas WC │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 10.│Dulap compartimentat pentru │buc.│compartiment/ │ │ │ │
│ │haine │ │persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 11.│Feţe de pernã │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 12.│Fier de cãlcat │buc.│de fiecare │ │ │ │
│ │ │ │spaţiu comun │ 3 │ 3 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 13.│Fotolii │buc.│de încãpere │ 2 │ 2 │ - │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 14.│Frigider │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 15.│Galerie pentru perdea/jaluzele │buc.│de fereastrã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 16.│Halat de baie │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ - │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 17.│Hârtie igienicã │buc.│de vas WC │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 18.│Lampã de noptierã │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 19.│Lustrã sau lampadar │buc.│de încãpere │ 1 │ - │ - │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 20.│Masã joasã │buc.│de încãpere │ 1 │ - │ - │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 21.│Masã normalã │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 22.│Masã pentru cãlcatul │buc.│de fiecare spaţiu │ │ │ │
│ │îmbrãcãmintei │ │comun │ 3 │ 3 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 23.│Maşinã automatã de spãlat rufe │buc.│de fiecare spaţiu │ │ │ │
│ │ │ │pentru spãlare │ 3 │ 3 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 24.│Noptierã din lemn (etajerã) │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 25.│Pahare pentru apã │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 26.│Pat tapisat sau cu saltea tip │ │ │ │ │ │
│ │Relaxa │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 27.│Perdea din voal │buc.│de fereastrã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 28.│Perie pentru haine │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ - │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 29.│Pernã │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 30.│Pled │buc.│de persoanã │ 2 │ 2 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 31.│Portbagaj │buc.│la 2 persoane │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 32.│Prosop pentru picioare │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 33.│Prosop pluşat 100% bumbac │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 34.│Prosop pluşat pentru baie 100% │ │ │ │ │ │
│ │bumbac │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 35.│Sãpun tip turist (cca 20 g) │ │ │ │ │ │
│ │în prima zi de cazare │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ - │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 36.│Scaun tapisat │buc.│de persoanã │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 37.│Scrumierã │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 38.│Tablouri │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 39.│Televizor │buc.│de încãpere │ 1 │ 1 │ - │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 40.│Umeraşe diferite │buc.│de persoanã │ 2 │ 2 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────┼────┼──────────────────┼────┼────┼───────┤
│ 41.│Vazã pentru flori │buc.│de încãpere │ 1 │ - │ - │
└────┴───────────────────────────────┴────┴──────────────────┴────┴────┴───────┘



NOTĂ:
1. Pentru apartamente se asigurã în plus:
- plapumã;
- pernã micã.
Mobilierul prevãzut în normã se substituie cu garnituri de dormitor şi sufragerie.
2. În unitãţile de cazare cu pardoseli mochetate nu se asigurã covoare.
3. Mochetele şi preşurile pluşate de pe holuri şi culoare se protejeazã cu pânzã de protecţie (laufer).
4. Holurile se doteazã cu garnituri de hol sau mobilier adecvat.
5. În holul de la recepţie se asigurã ceas de perete, televizor şi materiale informative, pliante ale instituţiilor de culturã, de cult şi ale societãţilor comerciale cu locaţii/zone din localitatea de dispunere în care se petrece timpul liber.
6. Pentru culoare sau holuri de trecere cu pardoseli mozaicate se asigurã preşuri sau traverse din ţesãturi diferite, diferenţiate calitativ, dupã categoria de confort a unitãţii de cazare.
7. Lenjeria de pat şi prosoapele se asigurã în cantitãţi suficiente, astfel încât sã permitã schimbarea ori de câte ori este nevoie, dar nu mai rar de 3 zile în cazul în care a fost folositã de aceeaşi persoanã şi dupã fiecare persoanã care a pãrãsit unitatea de cazare.
8. Materialele de prevenire şi stingere a incendiilor se asigurã potrivit normelor în vigoare.
9. Normele de dotare din prezenta anexã sunt minimale, directorii de programe având posibilitatea ca, în limita fondurilor alocate, sã achiziţioneze mai multe bunuri, precum şi altele decât cele prevãzute în anexã.


ANEXA 4


───────
la instrucţiuni
───────────────

- Model -

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII Aprob
.......................... ───────────
Şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri,
..........................................
............................

Rog aprobaţi.
Comandantul*1........................
......................

Comandantul Garnizoanei ......
......................

Comandantul U.M.*2 .................
......................



PROCES - VERBAL
pentru stabilirea categoriei de confort a ....... ,
încheiat astãzi ........., la .................

Comisia de clasificare, constituitã în baza prevederilor Instrucţiunilor privind folosirea de cãtre personalul armatei şi alţi beneficiari a fondului construit al Ministerului Apãrãrii, destinat cazãrii, refacerii capacitãţii de muncã şi activitãţilor recreative şi sportive şi O.Z.U. nr. ............ din ....... al U.M.*3 nr. ......, a verificat la faţa locului spaţiile de cazare din cãminul militar al garnizoanei ....... din str. ..... nr. ....., cu indicativ de cazarmã nr. ....., funcţionând în subordinea U.M.3 nr. ........, şi a constatat urmãtoarele:
1. cãminul militar de garnizoanã menţionat mai sus îndeplineşte criteriile de clasificare corespunzãtoare categoriei ....... şi propune ca, începând cu data de ......, sã fie încadrat la aceastã categorie;
2. încadrarea fiecãrui modul de cazare (garsonierã, camerã, apartament), pe categorii de confort propuse de comisie spre aprobare, este cuprinsã în fişa alãturatã;
3. alte menţiuni (propuneri şi mãsuri privind ridicarea gradului de confort în viitor, dotare, servicii, utilitãţi şi altele asemãnãtoare) ..........
Drept care am încheiat prezentul proces-verbal în ...... exemplare.

Comisia de clasificare

Preşedinte*4, Delegatul Direcţiei domenii şi infrastructuri*6,
.............. ........................................

Membri5,
..............

FIŞA
cu încadrarea în categorii de confort a modulelor de cazare





┌────┬──────────────────────┬────────────┬─────────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │Modulul de cazare │Total module│Nr. de ordine│Capacitatea│Categoria │
│crt.│ │ de cazare │ al modulului│ de cazare │de confort │
│ │ │ │ de cazare │ (locuri)│ propusã │
├────┼──────────────────────┼────────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ 1. │- camere cu 1 pat, │ │ │ │ │
│ │cu duş │ 5 │ 3-4; 7-9 │ 5 │ I │
│ │- camere cu 1 pat, │ │ │ │ │
│ │cu cadã de baie │ 2 │ 5-6 │ 2 │ I │
│ │- camere cu 2 paturi, │ │ │ │ │
│ │cu duş │ 15 │16-20; 28-32;│ 30 │ I │
│ │ │ │ 35-39 │ │ │
│ │- camere cu 2 paturi, │ │ │ │ │
│ │cu cadã de baie │ 2 │ 12-13 │ 4 │ I │
│ │- camere cu 3 paturi, │ │ │ │ │
│ │cu duş │ 4 │21-22; 41; 34│ 12 │ I │
│ │- camere cu 3 paturi, │ │ │ │ │
│ │cu cadã de baie │ 4 │26-27; 40; 42│ 12 │ I │
│ │- apartament │ 2 │ 14; 25 │ 4 │ I │
│ │- garsonierã │ 2 │ 15; 33 │ 2 │ I │
├────┼──────────────────────┼────────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ │Total categoria I │ 36 │ │ 71 │ │
├────┼──────────────────────┼────────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ 2. │- camere cu 1 pat, │ │ │ │ │
│ │fãrã grup sanitar │ 4 │1-2; 43-44 │ 4 │ II │
│ │- camere cu 2 paturi, │ │ │ │ │
│ │cu duş │ 1 │ 46 │ 2 │ II │
│ │- camere cu 2 paturi, │ │ │ │ │
│ │fãrã grup sanitar │ 4 │10-11; 23-24 │ 8 │ II │
│ │- camere cu 3 paturi, │ │ │ │ │
│ │cu duş │ 2 │ 45; 47 │ 6 │ II │
├────┼──────────────────────┼────────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ │Total categoria II │ 11 │ │ 20 │ │
├────┼──────────────────────┼────────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ │TOTAL GENERAL │ 47 │ │ 91 │ │
└────┴──────────────────────┴────────────┴─────────────┴───────────┴───────────┘




NOTĂ:
*1. Şeful categoriei de forţe ale armatei, care are garnizoana în subordine.
*2. Comandantul/şeful unitãţii militare, administratorul cazãrmii/spaţiilor de cazare.
*3. Unitatea militarã de garnizoanã.
*4. Preşedintele comisiei, numit de comandantul/şeful unitãţii militare, administratorul cazãrmii/spaţiilor de cazare.
*5. Membrii comisiei, numiţi la paritate, de comandantul/şeful unitãţii militare, administratorul cazãrmii/spaţiilor de cazare şi comandantul garnizoanei. Prezenţa în comisie a şefului cãminului de garnizoanã şi a administratorului de imobil este obligatorie.
*6. Delegatul Direcţiei domenii şi infrastructuri, numit de şeful acestei structuri.
Pentru cabane militare şi sanatorii, notele 1, 4 şi 5 au urmãtorul înţeles:
*1. Şeful structurii militare cu statut de utilizator.
*4. Preşedintele comisiei, numit de şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri.
*5. Membrii comisiei, numiţi la paritate, de şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri şi şefii structurilor militare cu statut de utilizator.


ANEXA 5


───────
la instrucţiuni
────────────────

NORME METODOLOGICE
privind stabilirea tarifelor de cazare în centrele de refacere a
capacitãţii de muncã a personalului armatei, sanatoriile,
cãminele militare de garnizoanã şi alte amenajãri recreative şi sportive

I. Generalitãţi
1. Camerele, garsonierele şi apartamentele din structura centrelor de refacere a capacitãţii de muncã, sanatoriilor, cãminelor militare de garnizoanã şi altor amenajãri recreative şi sportive aferente Ministerului Apãrãrii se numesc spaţii de cazare.
2. Totalitatea paturilor dispuse în spaţiile de cazare ale unitãţilor menţionate la pct. 1 reprezintã capacitatea de cazare, care, amplificatã cu factorul timp, reprezintã capacitatea de cazare zilnicã, lunarã sau anualã, dupã caz.
3. Tariful de cazare reprezintã totalitatea cheltuielilor de întreţinere, funcţionare şi exploatare a spaţiilor de cazare ale unei unitãţi care revin pe un pat/zi. Cheltuielile totale care stau la baza calculãrii tarifelor includ atât costurile efectuate direct de unitate, cât şi pe cele efectuate centralizat sau suportate de alte unitãţi, astfel încât tariful stabilit sã asigure recuperarea integralã a tuturor cheltuielilor efectuate de Ministerul Apãrãrii cu spaţiile de cazare ce îi aparţin sau sunt în administrarea sa.
4. Categoriile şi coeficienţii de confort pentru spaţiile de cazare sunt cei aprobaţi şi aflaţi în vigoare la data emiterii prezentelor norme metodologice, astfel:





Categoria I: - camerã cu 3 paturi - coeficient de confort: 1,50;
- camerã cu 2 paturi - coeficient de confort: 1,75;
- apartament cu 2 camere şi 2 paturi - coeficient
de confort 2,58;
Categoria a II-a: - camerã cu 3 paturi - coeficient de confort: 0,80;
- camerã cu 2 paturi - coeficient de confort: 1,00;
Categoria a III-a: - camerã cu 4 paturi - coeficient de confort: 0,20;
- camerã cu 3 paturi - coeficient de confort: 0,40;
- camerã cu 2 paturi - coeficient de confort: 0,60.



5. Pentru spaţiile noi sau preluate, destinate cazãrii, coeficienţii de confort se aprobã de Direcţia domenii şi infrastructuri, potrivit anexelor nr. 2 şi 3 la instrucţiuni.
6. Pentru cetãţenii strãini, care, potrivit aprobãrilor legale, se cazeazã în cãmine militare de garnizoanã, centre de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei, cabane militare şi sanatorii din structura Ministerului Apãrãrii, tarifele în lei care se percep sunt cele specificate în prezenta anexã.
II. Stabilirea tarifelor de cazare
Tarifele de cazare se stabilesc pe baza urmãtoarelor elemente:
a) capacitatea de cazare;
b) costurile efective totale aferente cazãrii;
c) costul mediu pe un pat/zi/persoanã.
a) Capacitatea de cazare
Capacitatea de cazare rezultã din înmulţirea numãrului de paturi din dotarea unei unitãţi cu numãrul de zile calendaristice dintr-un an şi cu coeficientul mediu de 0,8, care exprimã gradul de ocupare (80 %).
Când unitatea dispune de o singurã categorie de spaţii de cazare, clasificatã la categoria I, a II-a sau a III-a, calculul costului mediu pe un pat/zi se face pe baza capacitãţii de cazare, stabilitã potrivit alineatului precedent.
La unitãţile de cazare, care dispun de spaţii de cazare clasificate, cu diferite categorii de confort, calculul mediu pe un pat/zi se face pe baza capacitãţii de cazare, influenţatã de coeficientul de confort, pentru fiecare categorie.
Coeficienţii de confort supraunitari sau subunitari se stabilesc în raport cu capacitatea de cazare cu ponderea cea mai mare.
Capacitatea de cazare influenţatã de coeficienţii de confort se utilizeazã numai pentru calculul costului mediu pe un pat/zi, pe baza cãruia se stabilesc tarifele de cazare.
b) Costurile efective totale aferente cazãrii
Costurile efective totale anuale reprezintã totalitatea cheltuielilor privind întreţinerea, funcţionarea şi exploatarea spaţiilor de cazare disponibile la nivelul unei unitãţi şi au structura prevãzutã în prezenta anexã.
Specificul asigurãrii materiale şi financiare a unitãţilor militare determinã necesitatea luãrii în calcul a cheltuielilor (costurilor) efectuate de Ministerul Apãrãrii în totalitatea lor, fiind interzise atât excluderea arbitrarã a unor naturi de cheltuieli pe criteriul suportãrii acestora de la buget sau de cãtre alte unitãţi, cât şi supradimensionarea deliberatã a acestora. Ambele situaţii constituie încãlcãri ale normelor şi legislaţiei de preţuri.
c) Costul mediu pe un pat/zi/persoanã
Costul mediu pe un pat/zi/persoanã se stabileşte prin raportarea totalului cheltuielilor anuale la capacitatea anualã de cazare, influenţatã de coeficienţii de confort.
Costurile medii, înmulţite cu capacitãţile de cazare neinfluenţate de coeficienţii de confort din fiecare categorie, trebuie sã coincidã, prin însumare, cu nivelul cheltuielilor totale anuale luate în calcul.
III. Calculul tarifelor de cazare
Tarifele de cazare se stabilesc pe baza costurilor medii pe un pat/zi, la care se adaugã o cotã de 5% pentru preluarea influenţelor nefavorabile rezultate din creşterea preţurilor tarifelor şi salariilor pe plan naţional.
Persoanele care întocmesc documentaţiile de tarife rãspund, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru realitatea şi exactitatea datelor luate în calcul. Documentaţiile au în mod obligatoriu viza de control financiar preventiv.
Organele cu competenţã legalã şi atribuţii în domeniul preţurilor şi tarifelor au obligaţia de a analiza şi verifica documentaţiile de fundamentare a acestora şi de a opera corecţia erorilor ce se constatã.
Tarifele de cazare se stabilesc pe unitate de folosinţã, respectiv pe un pat/zi, din care derivã tariful pe camerã, apartament, garsonierã, în funcţie de numãrul de paturi din dotare.
Reexaminarea şi ajustarea periodicã a tarifelor, ca urmare a evoluţiei ascendente a preţurilor, tarifelor şi salariilor pe plan naţional, se fac semestrial, pe baza indicilor comunicaţi de Institutul Naţional de Statisticã, de eşalonul care este abilitat sã le aprobe potrivit competenţelor prevãzute la art. 6 din instrucţiuni. Costurile care suportã influenţe nefavorabile din majorarea preţurilor şi salariilor se analizeazã şi se corecteazã pe fiecare categorie în parte.
Majorarea globalã a tarifelor prin aplicarea unor coeficienţi stabiliţi prin aproximare este interzisã de lege.
În cuprinsul prezentei anexe este dat un exemplu de calcul pentru stabilirea tarifelor de cazare pe categorii de spaţii.
IV. Tarifele care se aplicã cetãţenilor strãini
[prevãzuţi la art. 17 alin. (1) lit. b), art. 32 şi 38 din instrucţiuni]
Cetãţenii strãini care se cazeazã, cu aprobarea organelor abilitate ale Ministerului Apãrãrii, în cãmine militare de garnizoanã, centre de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei, cabane militare şi sanatorii suportã tarifele practicate pentru strãini, la data cazãrii, în reţeaua hotelierã civilã, cu acelaşi grad de confort din localitatea respectivã.
Tariful apartamentului este stabilit pe unitate de cazare şi se încaseazã integral, indiferent dacã este ocupat de o persoanã sau de douã persoane.
V. Stabilirea tarifelor de cazare la Cãminul militar de garnizoanã .........

- Exemplu de calcul -

1. Capacitatea de cazare
Unitatea dispune de urmãtoarele spaţii de cazare:


Categoria I
- 15 camere cu 2 paturi - coeficient de confort: 1,75
- 10 apartamente cu 2 camere şi 2 paturi - coeficient de confort: 2,58

Categoria a II-a
- 20 camere cu 2 paturi - coeficient de confort: 1,00

Categoria a III-a
- 10 camere cu 2 paturi - coeficient de confort: 0,80



Se stabileşte capacitatea de cazare în condiţiile gradului de ocupare de 80% (0,80).



Categoria I
15 camere x 2 paturi x 365 zile x 0,80 = 8.760 de paturi/zi
10 apartamente x 2 paturi x 365 zile x 0,80 = 5.840 de paturi/zi
───────────────────────────
TOTAL = 14.600 de paturi/zi
Categoria a II-a
20 camere x 2 paturi x 365 zile x 0,80 = 11.680 de paturi/zi

Categoria a III-a
10 camere x 2 paturi x 365 zile x 0,80 = 5.840 de paturi/zi
───────────────────────────
TOTAL 1 = 32.120 de paturi/zi



2. Capacitatea de cazare influenţatã de coeficientul de confort


Categoria I
15 camere cu 2 paturi: 8.760 paturi/
zi x 1,75 coeficient de confort = 15.330 de paturi/zi
10 apartamente cu 2 paturi: 5.840 paturi/
zi x 2,58 coeficient de confort = 15.067 de paturi/zi
───────────────────────────
TOTAL = 30.397 de paturi/zi

Categoria a II-a
20 camere cu 2 paturi: 11.680 paturi/
zi x 1,00 coeficient de confort = 11.680 de paturi/zi

Categoria a III-a
10 camere cu 2 paturi: 5.840 paturi/
zi x 0,80 coeficient de confort = 4.672 de paturi/zi
───────────────────────────
TOTAL 2 = 46.749 de paturi/zi



3. Calculul costului mediu pe un pat/zi pe baza capacitãţii influenţate de coeficientul de confort

a) Cheltuieli totale actualizate pe anul în curs: 70.078,456 lei
b) Capacitate de cazare influenţatã de coeficientul de confort: 46.749 de paturi/zi



70.078,546 lei
c) Costul mediu/pat/zi = ──────────────────── = 1,520 lei/pat/zi
46.749 de paturi/zi




4. Calculul tarifelor


┌────┬─────────────────────────┬───────────────────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │Elemente de calcul │ Categoria I │ Categoria│Categoria │
│crt.│ │ │ a II-a │ a III-a │
│ │ │ │Camerã cu 2│Camerã cu 2│
│ │ │ │ paturi │ paturi │
├────┼─────────────────────────┼─────────┬─────────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │Camere cu│Apartament cu│ │ │
│ │ │ 2 paturi│ 2 paturi │ │ │
├────┼─────────────────────────┼─────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ 1. │Coeficientul de confort │ 1,75 │ 2,58 │ 1,00 │ 0,80 │
├────┼─────────────────────────┼─────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ 2. │Costul mediu pe un pat/zi│ 2,660 │ 3,922 │ 1,520 │ 1,216 │
├────┼─────────────────────────┼─────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ 3. │Sporul de 5 % │ 0,133 │ 0,196 │ 0,076 │ 0,061 │
├────┼─────────────────────────┼─────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ 4. │Tarif pe un pat/zi │ 2,793 │ 4,118 │ 1,596 │ 1,277 │
├────┼─────────────────────────┼─────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ 5. │Tarif rotunjit │ 2,8 │ 4,1 │ 1,6 │ 1,3 │
├────┼─────────────────────────┼─────────┼─────────────┼───────────┼───────────┤
│ 6. │Tarif pe modul de cazare │ 5,6 │ 8,2 │ 3,2 │ 2,6 │
└────┴─────────────────────────┴─────────┴─────────────┴───────────┴───────────┘



5. Calculul veniturilor pe baza costului mediu pe un pat/zi


Categoria I
- camere cu 2 paturi: 8.760 de paturi/zi x 2,625 lei/
pat/zi = 23.301,60 lei
- apartamente cu 2 paturi: 5.840 de paturi/zi x 3,870 lei/
pat/zi = 23.254,88 lei

Categoria a II-a
- camere cu 2 paturi: 11.680 de paturi/zi x 1,50 lei/
pat/zi = 17.753,60 lei
Categoria a III-a
- camere cu 2 paturi: 5.840 de paturi/zi x 1,20 lei/
pat/zi = 7.101,44 lei
TOTAL VENITURI = 71.411,52 lei


VI. Structura cheltuielilor
(care stau la baza stabilirii tarifelor de cazare)



- Date ipotetice -

- lei -
┌────┬────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┐
│Nr. │ │ Cheltuieli │
│crt.│ Elemente de cheltuieli │prevãzute pentru│
│ │ │ anul de │
│ │ │ referinţã │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 1. │Solde lunare - salarii de bazã - şi alte drepturi │ │
│ │bãneşti de naturã salarialã cuvenite personalului care │ │
│ │deserveşte spaţiile de cazare │ 32.184,45 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 2. │Cheltuieli privind asigurãrile sociale, calculate │ │
│ │potrivit normelor legale la sumele specificate la pct. │ 1 3.411,25 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 3. │Cheltuieli privind protecţia socialã calculate potrivit │ │
│ │normelor legale (în prezent 5%) │ 764,12 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 4. │Valoarea financiarã a normei de hranã nr. 6 │ 2.729 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 5. │Cheltuieli pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii │ │
│ │curente la construcţii, instalaţii etc., potrivit │ │
│ │instrucţiunilor în vigoare │ 2.729 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 6. │Cheltuieli pentru uzura mobilierului şi cazarmamentului,│ │
│ │potrivit instrucţiunilor în vigoare (în prezent │ │
│ │O.G. nr. 32/1994, M. 25/1994) │ 1.091,6 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 7. │Cheltuieli pentru încãlzirea localurilor şi apei calde │ │
│ │menajere*1 │ 16.064,526 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 8. │Cheltuieli prilejuite de deplasãri, detaşãri, │ │
│ │transferãri, transport de persoane şi bunuri*2 │ 2.729 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ 9. │Cheltuieli pentru asigurarea materialelor de întreţinere│ │
│ │şi curãţenie*3 │ 2.729 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│10. │Cheltuieli pentru consumul de apã şi prestãri de │ │
│ │servicii canal şi salubritate*4 │ 1.364,5 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│11. │Cheltuieli pentru iluminat şi forţã motricã*5 │ 1.637,4 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│12. │Cheltuieli pentru spãlarea lenjeriei de pat şi a │ │
│ │perdelelor*6 │ 1.091,6 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│13. │Cheltuieli pentru materiale de toaletã* │ 7 234,6 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│14. │Cheltuieli pentru poştã, bancã, telefon, radio-tv │ 245,6 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│15. │Lucrãri de reparaţii curente la clãdiri şi alte │ │
│ │mijloace fixe executate în propriu (cota anualã │ │
│ │calculatã conform normativelor în vigoare)*8 │ 700 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│16. │Costul amortizãrii bunurilor de natura activelor fixe │ │
│ │(calculat conform prevederilor legale)*9 │ 1.100 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│17. │Alte cheltuieli, din care: │ 136,45 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ │- furnituri şi alte cheltuieli de birou │ 81,87 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ │- cãrţi, reviste, publicaţii şi abonamente │ 54,58 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ │- cheltuieli cu protecţia muncii │ 0 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ │- perisabilitãţi şi pierderi în cadrul normelor │ 0 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ │- cheltuieli pentru prelucrarea automatã a datelor │ 0 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ │TOTAL: │ 71.078,546 │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┘


____________
*1 Când se asigurã de la reţeaua publicã localã, costurile sunt cele evidenţiate în documentele de platã. Când încãlzirea se realizeazã prin centrale termice proprii sau cu sobe, se vor lua în calcul costurile efective ocazionate de acestea.
*2 Pentru deplasãrile cu mijloace auto proprii, baza de calcul este cea stabilitã prin reglementãrile în vigoare din cadrul Ministerului Apãrãrii.
*3 Se stabilesc pe baza consumurilor normate, la preţul de aprovizionare inclusiv TVA.
*4 Se stabilesc pe baza consumurilor normate, la preţul facturat de furnizori şi prestatori de servicii.
*5 Se stabilesc pe baza consumurilor normate, la preţul facturat de furnizori.
*6 Se stabilesc pe baza facturilor emise de prestatorii de servicii.
*7 Se stabilesc pe baza facturilor emise de prestatorii de servicii.
*8 Se calculeazã potrivit normelor şi normativelor interne ale Ministerului Apãrãrii şi nu pot fi mai mari decât valoarea amortizãrii corespunzãtoare unei zile de cazare.
*9 Se calculeazã potrivit relaţiei:
valoarea de amortizare pe o zi = valoarea construcţiei actualizatã/60 de ani (durata de exploatare) x 365 de zile.

ANEXA 6


───────
la instrucţiuni
───────────────

DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE
persoanelor care folosesc spaţiile destinate cazãrii, refacerii capacitãţii de muncã şi activitãţilor recreative şi sportive din administrarea Ministerului Apãrãrii

A. Persoanele care folosesc spaţiile de cazare din administrarea Ministerului Apãrãrii au urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
1. Drepturi:
a) sã primeascã de la cameristã sau recepţionerul de serviciu spaţiul repartizat, în perfectã stare de curãţenie şi cu dotãrile complete, potrivit inventarului şi categoriei de clasificare a acestuia;
b) sã foloseascã serviciile, dotãrile şi instalaţiile unitãţii de cazare pe toatã durata cazãrii, fãrã restricţii sau derogãri de la normele de calitate prescrise;
c) sã primeascã rãspunsuri justificate şi în termen la toate observaţiile pe care le fac în legãturã cu calitatea dotãrilor, instalaţiilor şi serviciilor, comportamentul personalului de serviciu şi al celorlalte persoane cazate;
d) sã primeascã act doveditor - chitanţã, notã de platã şi alte documente doveditoare - pentru orice sumã achitatã unitãţii de cazare.
2. Obligaţii:
a) sã nu introducã în unitatea de cazare, fãrã aprobarea recepţionerului de serviciu, persoane care nu sunt înscrise în registrul de evidenţã;
b) sã nu introducã în unitatea de cazare animale, reptile, pãsãri, insecte, peşti;
c) sã respecte cu stricteţe ordinea interioarã, sã pãstreze liniştea şi sã aibã un comportament decent în relaţiile cu personalul de serviciu şi cu celelalte persoane cazate;
d) sã nu introducã şi sã nu depoziteze în camerã materiale şi substanţe explozive, inflamabile, radioactive, chimice, halucinogene sau urât mirositoare;
e) sã nu pãstreze în camerã produse alimentare uşor alterabile;
f) sã foloseascã cu grijã, fãrã a produce stricãciuni, inventarul de camerã, instalaţiile şi dotãrile luate în primire, iar la plecarea din camerã sã închidã robinetele de apã şi gaze şi sã stingã luminile;
g) sã foloseascã doar aparatele electrocasnice omologate, în bunã stare de funcţionare, fãrã improvizaţii şi numai cu puteri monofazate de maximum 2 kW;
h) sã respecte întocmai regulile de prevenire şi stingere a incendiilor;
i) sã nu schimbe aranjamentul mobilierului şi obiectelor de inventar din dotarea încãperilor;
j) sã nu pãstreze în camerã obiecte şi lucruri personale voluminoase şi sã foloseascã spaţiile mobilierului pentru depozitare;
k) sã sesizeze imediat camerista sau recepţionerul de serviciu despre defecţiunile constatate, în vederea remedierii lor;
l) sã anunţe recepţionerului de serviciu, pânã la ora 12,00, intenţia prelungirii sau reducerii perioadei de cazare;
m) sã achite, înainte de a pãrãsi unitatea de cazare, toate cheltuielile pe care i le datoreazã acesteia, potrivit tarifelor, inclusiv contravaloarea pagubelor produse din vina lor, pe durata cazãrii, iar în cazul în care suma de platã nu poate fi achitatã pe loc sau persoanele în cauzã nu recunosc paguba produsã, pentru recuperarea prejudiciului se va acţiona în termenele şi condiţiile prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare;
n) la pãrãsirea temporarã a unitãţii de cazare, sã predea cheia de la camerã la serviciul de recepţie, iar la terminarea perioadei de cazare sã anunţe camerista sau recepţionerul de serviciu şi sã le predea inventarul camerei.
B. Persoanele care folosesc amenajãrile recreative şi sportive din administrarea Ministerului Apãrãrii au drepturile şi obligaţiile prevãzute la lit. A, completate de şefii acestor unitãţi, la specificul serviciilor prestate.
C. Nerespectarea prezentelor norme de cãtre persoanele care folosesc spaţiile de cazare şi amenajãrile recreative şi sportive va atrage evacuarea imediatã a acestora şi sesizarea şefilor ierarhici.

NOTĂ:
- În conformitate cu art. 60 din S.S.M.-1, Instrucţiuni privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã în Armata României, aprobate prin Ordinul ministrului apãrãrii nr. M.219/2007*), prin grija şefilor unitãţilor de cazare şi agrement, la intrarea în obiectivele militare, personalului i se face un instructaj minimal în domeniul securitãţii şi siguranţei în muncã, pe care trebuie sã îl respecte pe timpul şederii.
_________
*) Ordinul ministrului apãrãrii nr. M.219/2007 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementãri din sectorul de apãrare a ţãrii şi securitate naţionalã.

- Prin grija şefilor unitãţilor de cazare şi agrement, drepturile şi obligaţiile persoanelor care folosesc serviciul acestor unitãţi se afişeazã în mod vizibil la recepţie (intrare).

ANEXA 7
───────
la instrucţiuni
───────────────






- Model -

ÎNSEMN DISTINCTIV
┌────────────────────────────────┐
│ │
│ MINISTERUL APĂRĂRII │
│ │
│ [stema României] │
│ │
│ │ 30 cm
│ CĂMIN MILITAR │
│ DE │
│ GARNIZOANĂ │
│ │
│ │
│ CATEGORIA ....... │
└────────────────────────────────┘
40 cm



NOTĂ:
- La cabanele militare, centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei şi sanatorii se va afişa un însemn distinctiv asemãnãtor celui de mai sus.


ANEXA 8


───────
la instrucţiuni
───────────────

CRITERII
privind repartizarea spaţiilor de cazare în centrele de refacere a capacitãţii de muncã a personalului armatei, cabanele militare şi sanatoriile Ministerului Apãrãrii

Repartizarea nominalã a spaţiilor de cazare se face conform punctajului obţinut de cãtre fiecare persoanã care a înaintat raport structurii care are în subordine respectiva locaţie, începând cu cel care cumuleazã cele mai multe puncte, în ordinea descrescãtoare a punctajului, astfel:
● pentru personalul care nu a beneficiat în anul anterior ......... + 3p
● pentru personalul care nu a beneficiat în ultimii 2 ani ......... + 6p
● pentru personalul care a beneficiat în anul anterior ............ - 1p
● pentru personalul cu funcţii de conducere ....................... + 1p
● pentru fiecare copil aflat legal în întreţinere ................. + 1p
● pentru personalul cãsãtorit ..................................... + 1p
● pentru personalul din unitãţile operaţionalizate ................ + 1p
● pentru cadrele militare în rezervã şi în retragere .............. - 2p
● pentru vechime în serviciu de pânã la 10 ani inclusiv ........... + 6p
● pentru vechime în serviciu de pânã la 20 de ani inclusiv ........ + 4p
● pentru vechime în serviciu de pânã la 30 de ani inclusiv ........ + 2p

ANEXA 9
────────
la instrucţiuni
───────────────

- Model -

REGISTRUL
de evidenţã a persoanelor cazate







┌───┬─────┬──────┬──────┬───────┬─────────┬───────┬──────┬────────┬───────┬─────┬─────┬─────┬───────────────┐
│Nr │Nr. │Numele│ │U.M. │Nr. │Domici-│Seria │Nr. de │Scopul │Data │Data │Nr.de│ Semnãtura │
│crt│came-│ şi │ │ şi │ordinului│liul │şi nr.│înmatri │sosirii│so- │ple- │zile ├───────┬───────┤
│ │rei │prenu-│Gradul│garni- │de ser- │ │B.I. │culare │ │sirii│cãrii│ │de pre-│de pri-│
│ │ │mele │ │zoana │viciu │ │(C.I.)│al au- │ │ │ │ │dare a │mire a │
│ │ │(cu │ │(insti-│sau al │ │sau │toturis-│ │ │ │ │inven- │inven- │
│ │ │litere│ │tuţia │legiti- │ │paşa- │mului │ │ │ │ │tarului│taru- │
│ │ │de │ │ │maţiei │ │port │ │ │ │ │ │ │lui │
│ │ │tipar │ │ │mili- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │tare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┼──────┼──────┼───────┼─────────┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13│ │
├───┼─────┼──────┼──────┼───────┼─────────┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────┤
├───┼─────┼──────┼──────┼───────┼─────────┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────┤
├───┼─────┼──────┼──────┼───────┼─────────┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────┤
├───┼─────┼──────┼──────┼───────┼─────────┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────┤
├───┼─────┼──────┼──────┼───────┼─────────┼───────┼──────┼────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────┤
└───┴─────┴──────┴──────┴───────┴─────────┴───────┴──────┴────────┴───────┴─────┴─────┴─────┴───────┴───────┘



NOTĂ:
- Persoanele cazate în sanatorii sunt luate în evidenţã într-un document al cãrui model este aprobat de şeful Direcţiei medicale.
- Coloana nr. 6 se completeazã pentru persoanele din afara Ministerului Apãrãrii.

__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016