Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
I.M.L. 7-05
INSPECŢIA SI TESTAREA INOPINATA,
SUPRAVEGHEREA METROLOGICA A UTILIZĂRII MIJLOACELOR
DE MĂSURARE SUPUSE CONTROLULUI METROLOGIC LEGAL
CAP. I
Prevederi generale
ART. 1
(1) Prezentele instrucţiuni stabilesc condiţiile de exercitare a controlului metrologic legal al mijloacelor de mãsurare aflate în utilizare prin inspecţie si testare inopinata si prin supravegherea metrologica a utilizãrii acestora.
(2) Prin mijloace de mãsurare aflate în utilizare se înţeleg atât cele utilizate efectiv cât si cele care sunt disponibile pentru utilizare.
(3) Totodatã, prezentele instrucţiuni reglementeazã modul de exercitare a controlului metrologic legal al mãsurãrilor prin inspecţii si testãri inopinate, desfãşurate în locurile unde se efectueazã mãsurãri din domenii de interes public.
ART. 2
(1) Controlul metrologic legal prevãzut la art. 1 se exercita de cãtre persoane din cadrul BRML desemnate în acest scop prin ordin al directorului general, numite în continuare agenţi constatatori.
(2) Pentru realizarea activitãţii de control metrologic legal agenţii constatatori pot colabora si cu alţi specialişti.
ART. 3
Persoanele fizice si juridice care deţin si/sau utilizeazã mijloace de mãsurare, care efectueazã mãsurãri în domenii de interes public, precum si persoanele fizice sau juridice prevãzute la <>art. 23, alin. 1 si alin. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile si completãrile ulterioare, asupra cãrora se exercita controlul metrologic legal prevãzut la art. 1, sunt denumite în continuare agenţi controlaţi.
ART. 4
Controlul metrologic legal prevãzut la art. 1 se desfãşoarã fara anunţarea prealabila a agenţilor controlaţi.
CAP. II
Controlul metrologic legal al mijloacelor de mãsurare prin inspecţie si testare inopinata
ART. 5
Se supun controlului metrologic legal prin inspecţie si testare inopinata, mijloacele de mãsurare aflate în funcţiune care sunt utilizate în mãsurãrile din domeniile de interes public prevãzute la <>art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 , aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile si completãrile ulterioare si sunt cuprinse în Lista oficiaia a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare.
ART. 6
Prin inspecţia si testarea inopinata a mijloacelor de mãsurare prevãzute la art. 5 se urmãresc, dupã caz:
a) existenta, valabilitatea si integritatea marcajelor metrologice precum si, dupã caz, existenta si valabilitatea documentelor specifice;
b) utilizarea unitãţilor de mãsura conform prevederilor legale;
c) respectarea de cãtre mijlocul de mãsurare aflat în utilizare a cerinţelor tehnice si metrologice prevãzute în reglementãrile specifice;
d) integritatea sigiliilor aplicate;
e) adecvarea mijlocului de mãsurare scopului pentru care este destinat;
f) folosirea de mijloace de mãsurare interzise la utilizare;
g) existenta de mijloace de mãsurare false sau falsificate în locurile unde se efectueza mãsurãri în domenii de interes public.
ART. 7
Sigilarea împotriva utilizãrii si/sau confiscarea mijloacelor de mãsurare constatate ca nelegale, care constituie sancţiuni complementare în sensul prevederilor <>art. 29 lit. i) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 , aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile si completãrile ulterioare, se efectueazã în urmãtoarele cazuri:
a) daca mijloacele de mãsurare sunt false sau falsificate, acestea sunt sigilate si confiscate;
b) daca mijloacele de mãsurare nu poarta marcajele metrologice obligatorii în termenul de valabilitate, acestea sunt sigilate împotriva utilizãrii pana la intrarea lor în legalitate;
c) daca mijloacele de mãsurare au indicaţii numai în unitãţi de mãsura care nu sunt conforme cu prevederile legale, acestea sunt sigilate împotriva utilizãrii, pânã la intrarea lor în legalitate.
ART. 8
In situaţiile în care se constata folosirea de mijloace de mãsurare dupã ce au fost sigilate împotriva utilizãrii, acestea sunt confiscate în conformitate cu prevederile art. 19, alin. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1932, aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile si completãrile ulterioare.
ART. 9
În cazurile în care sunt depistate în utilizare mijloace de mãsurare care poarta marcaj de verificare metrologica si au buletin de verificare metrologica valabile, dar la inspecţia si testarea inopinata nu au corespuns din punct de vedere al respectãrii cerinţelor tehnice si/sau metrologice, acestea vor fi sigilate împotriva utilizãrii.
ART. 10
(1) Sigilarea împotriva utilizãrii se consemneazã în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(2) Menţinerea integritãţii sigiliului de interzicere a utilizãrii pânã la ruperea acestuia în condiţiile art. 11, alin. (1) din prezentele instrucţiuni, este sarcina deţinãtorului mijlocului de mãsurare.
ART. 11
(1) Ruperea sigiliilor se efectueazã numai de cãtre:
a) laboratorul BRML, laboratorul autorizat sau operatorul economic care a efectuat repararea mijlocului de mãsurare, în cazul sigilãrii mijlocului de mãsurare împotriva utilizãrii conform art. 7, lit. b);
b) operatorul economic care a efectuat repararea mijlocului de mãsurare, în cazul sigilãrii mijlocului de mãsurare împotriva utilizãrii conform art. 9.
(2) Laboratorul sau operatorul economic care a efectuat ruperea sigiliilor întocmeşte un proces verbal de desigilare. O copie a acestui proces verbal se înmâneazã deţinãtorului mijlocului de mãsurare, iar o a doua copie se transmite agentului constatator care a efectuat sigilarea respectivului mijloc de mãsurare.
CAP. III
Controlul metrologic legal al mijloacelor de mãsurare prin supravegherea metrologica a utilizãrii
ART. 12
Supravegherea metrologica a utilizãrii mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, numita în continuare supravegherea utilizãrii, se exercita în scopul stabilirii corectitudinii utilizãrii acestor mijloace de mãsurare în raport cu prevederile reglementarilor metrologice.
ART. 13
(1) Supravegherea utilizãrii are un caracter periodic, sistematic si se desfãşoarã pe baza de program aprobat.
(2) Tematica, perioada de desfãşurare, aria teritoriala de acoperire, agenţii controlaţi si aspectele urmãrite în cadrul supravegherii utilizãrii se stabilesc în funcţie de prioritãţile si necesitãţile identificate de BRML.
ART. 14
Prin supravegherea utilitarii se urmãresc, dupã caz:
a) legalitatea mijloacelor de mãsurare
b) adecvarea mijloacelor de mãsurare la scopul pentru care sunt utilizate;
c) corecta instalare a mijloacelor de mãsurare, inclusiv utilizarea versiunii de software prevãzuta în aprobarea de model sau în documentele care atesta conformitatea mijlocului de mãsurare, acolo unde este cazul;
d) existenta la utilizatori a instrucţiunilor/manualelor de instalare si/sau utilizare ale mijloacelor de mãsurare;
e) existenta, funcţionarea si corecta folosire de cãtre utilizatorii mijloacelor de mãsurare a tuturor accesoriilor prevãzute de producãtori în cãrţile tehnice ale mijloacelor de mãsurare;
f) respectarea modului de utilizare a mijloacelor de mãsurare, în conformitate cu prescripţiile producãtorului;
g) respectarea în utilizare a cerinţelor tehnice si metrologice prevãzute în reglementãrile metrologice specifice;
h) indicii care sa demonstreze modificãri, dereglãri sau defectãri produse deliberat mijloacelor de mãsurare, în scopul utilizãrii frauduloase a acestora;
i) condiţiile de depozitare, manipulare, transport, utilizare si întreţinere a mijloacelor de mãsurare;
j) frecventa de utilizare si regimul de exploatare a mijloacelor de mãsurare;
k) rata si istoricul defectãrilor mijloacelor de mãsurare;
l) numãrul si natura reclamatiilor privind mãsurãrile si mijloacele de mãsurare respective;
m) caracterul sistematic al unor neconformitati;
n) competenta personalului care utilizeazã si întreţine aceste mijloace de mãsurare.
ART. 15
Fiecare activitate de supraveghere a utilizãrii se finalizeazã cu un raport de sinteza.
ART. 16
În cazurile în care sunt depistate mijloace de mãsurare aflate în utilizare care nu sunt legale, agentul constatator va aplica, dupã caz, si prevederile art. 7-10.
CAP. IV
Controlul metrologic legal al mãsurãrilor exercitat prin inspecţii si testãri inopinate în locurile în care se efectueazã mãsurãrile
ART. 17
Pentru stabilirea corectitudinii rezultatelor mãsurãrilor efectuate, agentul constatator va efectua la fata locului testãri prin mãsurãri si analize comparative utilizând mijloace de mãsurare adecvate scopului si cu trasabilitatea asigurata.
ART. 18
Prin inspecţia si testarea inopinata în locurile unde se efectueazã mãsurãri se urmãresc, dupã caz;
a) utilizarea de metode de mãsurare stabilite conform legii;
b) aplicarea corecta a metodelor de mãsurare;
c) utilizarea de mijloace de mãsurare adecvate metodei folosite;
d) compararea rezultatelor mãsurãrilor declarate de agentul controlat cu cele ale testãrilor efectuate de agentul constatator;
e) interpretarea rezultatelor testãrilor efectuate;
f) analiza, atunci când este cazul, a cauzelor diferentelor apãrute între rezultatele mãsurãrilor efectuate de agentul controlat si rezultatele mãsurãrilor comparative efectuate de agentul constatator.
ART. 19
Prevederile art. 18 se aplica pentru toate categoriile de mãsurãri prevãzute la <>art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 , aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile si completãrile ulterioare, cu excepţia mãsurãrilor care privesc produsele si mãrfurile care se livreazã si se vând preambalate, care sunt supuse controlului metrologic legal pe baza instrucţiunilor de metrologie legala "IML 8-01 Preambalarea unor produse în funcţie de masa sau volum".
CAP. V
Prevederi finale
ART. 20
În desfãşurarea activitãţilor controlului metrologic legal prevãzut la art. 1 agenţii constatatori vor respecta si aplica prevederile legislaţiei metrologice în vigoare precum si legislaţia privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 21
În vederea finalizãrii activitãţii de control metrologic legal, agentul constatator poate solicita agentului controlat, sa prezinte la sediul agentului constatator toate documentele si dovezile necesare.
ART. 22
În vederea aplicãrii prevederilor prezentelor instrucţiuni în activitãţile de control metrologic legal, BRML emite proceduri de metrologie legala.
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: