Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
INSTRUCTIUNI din 12 noiembrie 2008 pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 817 din 5 decembrie 2008
ART. 1
Suma datoratã de autoritãţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeazã persoane cu handicap, reprezentând 50% din salariul de bazã minim brut pe ţarã înmulţit cu numãrul de locuri de muncã în care nu au angajat persoane cu handicap, sau achiziţionarea de produse sau servicii de la unitãţi protejate autorizate, pe bazã de parteneriat, în sumã echivalentã cu suma datoratã la bugetul de stat, se declarã la poziţia 25 "Vãrsãminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate" din formularul 100 "Declaraţie privind obligaţiile de platã la bugetul de stat", aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 101/2008 privind aprobarea modelului şi conţinutul formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursã, cu completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Numãrul de angajaţi care se ia în calcul este numãrul mediu de angajaţi din lunã.
(2) Se determinã numãrul mediu lunar de salariaţi din fiecare lunã ca medie aritmeticã simplã rezultatã din suma efectivelor zilnice de salariaţi din luna respectivã, inclusiv zilele de repaus sãptãmânal, zilele de sãrbãtori legale şi alte zile în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se lucreazã, împãrţitã la numãrul total de zile calendaristice. În efectivele zilnice nu vor fi incluşi salariaţii aflaţi în concediu fãrã platã, cei aflaţi în grevã, cei detaşaţi la lucru în strãinãtate şi nici cei ale cãror contracte individuale de muncã sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus sãptãmânal sau de sãrbãtoare legalã se vor lua în calcul efectivele de salariaţi din ziua lucrãtoare precedentã, cu excepţia persoanelor al cãror contract individual de muncã a încetat în acea zi.
(3) Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normã întreagã vor fi incluşi în numãrul mediu proporţional cu timpul de lucru prevãzut în contractul individual de muncã.
ART. 3
Procentul de 4% rezultat conform legii va fi un numãr format din douã zecimale, care se va înmulţi cu 50% din salariul minim brut pe ţarã stabilit prin hotãrâre a Guvernului în vigoare în luna pentru care se plãteşte.
ART. 4
Achiziţionarea produselor de la unitãţile protejate poate fi parţialã, existând posibilitatea plãţii doar a sumei neacoperite pânã la cea stabilitã potrivit <>Legii nr. 448/2006 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
În situaţia în care operatorul economic achiziţioneazã produse sau servicii de la unitãţi protejate autorizate potrivit legii, pe bazã de parteneriat, în sumã mai micã decât suma datoratã bugetului de stat, operatorul economic va datora bugetului de stat diferenţa de sumã.
ART. 6
În situaţia în care operatorul economic achiziţioneazã produse sau servicii de la unitãţi protejate autorizate potrivit legii, pe bazã de parteneriat, în sumã mai mare decât suma datoratã bugetului de stat în luna respectivã, operatorul economic nu datoreazã nicio sumã bugetului de stat, iar diferenţa în plus se reporteazã în luna urmãtoare, în sensul diminuãrii de platã.
ART. 7
În contextul încadrãrii în muncã, prin persoanã cu handicap se înţelege şi persoana invalidã gradul III.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: