Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
INSTRUCŢIUNI din 6 iunie 2024 privind utilizarea instrumentelor informatice de extragere automată a subiectelor de către comisia de concurs la etapa de selecţie a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice prevăzute la art. 385 alin. (1) şi (2), cu excepţia celor care beneficiază de statute speciale în condiţiile legii, din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ
EMITENT: Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 541 din 11 iunie 2024
──────────
Aprobate prin ORDINUL nr. 604 din 6 iunie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 541 din 11 iunie 2024.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Scopul prezentelor instrucţiuni este de a reglementa modul de utilizare a instrumentelor informatice de extragere automată a subiectelor de către comisia de concurs pentru concursurile prevăzute la art. 2 din ordin.
(2) În înţelesul prezentelor instrucţiuni, stabilirea şi extragerea automată a subiectelor pentru proba scrisă se realizează utilizând un instrument informatic de extragere automată a subiectelor, într-un mod imparţial, pus la dispoziţia autorităţilor şi instituţiilor publice organizatoare ale concursurilor pe post.
CAP. II
Modalitatea de extragere automată a subiectelor de către comisia de concurs
ART. 2
Anterior probei scrise, secretarul comisiei de concurs are obligaţia de a crea structura subiectelor astfel: Gestiune subiecte - Adaugă set subiecte - Defineşte structură.
ART. 3
(1) În ziua probei scrise fiecare membru al comisiei de concurs are obligaţia de a încărca propunerile de subiecte şi baremul de corectare aferent, conform prevederilor art. 99 alin. (6) din anexa nr. 10 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în instrumentul informatic de extragere automată a subiectelor.
(2) Proba scrisă constă în redactarea unei lucrări scrise de sinteză, în rezolvarea unor teste-grilă, teste cu întrebări deschise şi/sau exerciţii care constau în rezolvarea unor situaţii practice, conform deciziei comisiei de concurs.
(3) Subiectele pentru proba scrisă se stabilesc pe baza bibliografiei şi a tematicii de concurs, astfel încât să reflecte capacitatea de analiză şi sinteză a candidaţilor şi de înţelegere a tematicii de specialitate, în concordanţă cu nivelul şi specificul funcţiilor publice pentru care se organizează concursul.
(4) Comisia de concurs stabileşte punctajul maxim pentru fiecare subiect, care se comunică odată cu subiectele. Punctajul maxim stabilit pentru subiectele de sinteză nu poate depăşi 30% din punctajul probei scrise, diferenţa de punctaj fiind alocată celorlalte tipuri de subiecte precizate la alin. (2).
(5) Accesul preşedintelui, al membrilor şi al secretarului comisiei de concurs, încărcarea propunerilor de subiecte şi a baremului de corectare aferent şi validarea subiectelor în aplicaţia informatică de extragere automată a subiectelor pentru proba scrisă se realizează potrivit Ghidului de utilizare a aplicaţiei informatice de extragere automată a subiectelor pentru concursurile gestionate în cadrul Sistemului informatic integrat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici prevăzut la art. 8.
(6) În ziua desfăşurării probei scrise a concursului, preşedintele comisiei de concurs validează, în prezenţa membrilor comisiei, propunerile de subiecte încărcate în aplicaţia informatică prevăzută la art. 1 alin. (2).
(7) Ulterior validării propunerilor de subiecte, preşedintele comisiei de concurs efectuează operaţiunea de extragere automată aleatorie a celor două seturi de subiecte însoţite de baremul de corectare aferent prin intermediul aplicaţiei informatice prevăzute la art. 1 alin. (2), cu cel mult două ore înainte de ora stabilită pentru desfăşurarea probei scrise.
(8) Prevederile art. 99 alin. (7) din anexa nr. 10 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.
ART. 4
Subiectele pentru proba scrisă sunt comune pentru toţi candidaţii, în concordanţă cu nivelul funcţiilor publice pentru care se organizează concursul, cu excepţia cazului în care concursul se desfăşoară în mai multe serii.
ART. 5
În situaţia în care intervine o eroare la extragerea automată a subiectelor şi este necesară o nouă extragere automată a acestora, varianta iniţială imprimată cuprinzând subiectele extrase se anulează şi se semnează de membrii comisiei de concurs, cu precizarea motivului anulării. Varianta anulată, cuprinzând subiectele extrase automat, se anexează la documentaţia aferentă concursului. În acest caz, se efectuează o nouă extragere automată a subiectelor de către preşedintele comisiei de concurs.
ART. 6
În situaţia în care aplicaţia informatică prevăzută la art. 1 alin. (2) nu este funcţională, se amână operaţiunea de extragere automată a subiectelor până la remedierea situaţiei în termenul stabilit pentru desfăşurarea probei scrise.
CAP. III
Dispoziţii finale
ART. 7
(1) Direcţia tehnologia informaţiei şi transformare digitală din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici asigură condiţiile tehnice corespunzătoare pentru funcţionarea aplicaţiei informatice prevăzute la art. 1 alin. (2).
(2) Se desemnează o persoană din Direcţia tehnologia informaţiei şi transformare digitală din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, responsabilă cu asigurarea suportului tehnic în situaţia apariţiei unor disfuncţionalităţi.
ART. 8
În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, prin Direcţia tehnologia informaţiei şi transformare digitală şi Direcţia generală managementul funcţiei publice şi reforma serviciului public, elaborează Ghidul de utilizare a aplicaţiei informatice de extragere automată a subiectelor pentru concursurile gestionate în cadrul Sistemului informatic integrat al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pe care îl publică pe site-ul Agenţiei, la secţiunea „Publicaţii“, subsecţiunea „Prezentări şi ghiduri“.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: