Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI din 29 ianuarie 2008  pentru admiterea şi expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară - nr. 328    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI din 29 ianuarie 2008 pentru admiterea şi expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară - nr. 328

EMITENT: Ministerul Transporturilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 180 bis din 10 martie 2008
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 103 din 29 ianuarie 2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 10 martie 2008.
──────────
    CAP. I
    DISPOZIŢII GENERALE
    ART. 1
    (1) Prezentele instrucţiuni cuprind condiţii de admitere şi de efectuare a transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.
    (2) Aceste instrucţiuni trebuie cunoscute de către personalul feroviar care execută operaţii în circulaţia trenurilor şi manevrarea vehiculelor feroviare şi care are atribuţii în executarea transporturilor excepţionale.

    ART. 2
    (1) Un transport este considerat excepţional dacă din cauza dimensiunilor lui, a gabaritului sau a greutăţii lui, ţinând cont de caracteristicile infrastructurii feroviare pe care urmează să circule, nu poate fi admis decât cu respectarea unor condiţii tehnice sau de exploatare speciale.
    (2) Din categoria transporturilor excepţionale fac parte următoarele transporturi:
    a) încărcăturile care nu corespund prescripţiilor obligatorii din anexa II RIV;
    b) unităţi de încărcare ce necesită a fi transbordate dacă masa fiecărui obiect este mai mare de 25 de tone;
    c) expediţiile care trebuie încărcate pe feribot şi care se încadrează în dispoziţiile anexei IV RIV;
    d) vagoane cu mai mult de 8 osii, dacă sunt încărcate, chiar dacă poartă semnul RIV;
    e) vehicule feroviare de cale ferată care circulă pe roţi proprii, care formează obiectul unui contract de transport, când nu poartă semnul RIV sau RIC.


    ART. 3
    (1) Încărcăturile care nu corespund prescripţiilor obligatorii din anexa II RIV vor fi tratate ca transporturi excepţionale dacă:
    a) se depăşeşte gabaritul de încărcare pentru liniile în cauză, ţinându-se seama de restricţiile de lăţime prescrise;
    b) este depăşit tonajul maxim admis de linie, lucrări de artă şi de vagon;
    c) poziţia centrului de greutate necesită anumite măsuri pentru a nu periclita siguranţa circulaţiei şi securitatea transporturilor;
    d) încărcătura este aşezată pe două sau mai multe vagoane cu scaun învârtitor, care nu sunt legate între ele prin cuplă cu şurub ori printr-un vagon intermediar, ci printr-o bară de cuplare, prin însăşi încărcătură sau printr-un vagon intermediar legat cu cele două vagoane portante prin bară de cuplare;
    e) se încarcă unităţi flexibile legate în mănunchi sau nelegate în mănunchi - şi fără scaune învârtitoare - cu o lungime mai mare de 36 m.

    (2) Transporturile excepţionale pot fi acceptate şi expediate numai în condiţiile respectării prevederilor prezentelor instrucţiuni.

    ART. 4
    (1) În trafic internaţional pentru îndrumarea transporturilor excepţionale sunt necesare acorduri de preluare din partea tuturor căilor ferate participante la transport sau numai din partea căilor ferate pe liniile cărora transporturile respective sunt considerate excepţionale.
    (2) Cererea şi obţinerea acordurilor de preluare constituie sarcina operatorului de transport feroviar.
    (3) Operatorul de transport feroviar este obligat să înscrie atât pe etichetele model W, cât şi pe documentul de transport, în ordinea parcursului expediţiei, iniţialele administraţiilor feroviare pe ale căror linii expediţiile sunt considerate excepţionale, precum şi numerele acordurilor de preluare.
    (4) Pe liniile infrastructurii feroviare cu ecartament normal din România, orice transport, din punct de vedere al dimensiunilor - majorate cu sporul din curbele cu raza de 250 m - şi al greutăţii sale, pentru a se putea efectua, NU TREBUIE SĂ DEPĂŞEASCĂ:
    a) dimensiunile gabaritelor C.F.R. de vagon - de încărcare - şi de locomotivă, prevăzute în prezentele instrucţiuni;
    b) capacitatea sau limita maximă de încărcare şablonată pe vagon, sarcina maximă pe osie şi greutatea maximă pe metru liniar, admise pe toată ruta de circulaţie a transportului respectiv de către linie, poduri şi vagon stabilite în reglementările privind modul de determinare a sarcinii pe osie şi a masei pe metru de vagon, admise în parcurs pe liniile infrastructurii feroviare publice, pentru vagoane de marfă.

    (5) Din punct de vedere al masei şi calculului greutăţii, prezentele instrucţiuni se referă numai la mărfurile grele, indivizibile.
    (6) Pentru stabilirea eventualelor depăşiri, toate transporturile vor fi verificate, iar cele care au depăşiri vor fi tratate conform reglementărilor din prezentele instrucţiuni.

    ART. 5
    (1) Elementele de construcţie ale podurilor, tunelurilor, trecerilor superioare, precum şi cele ale tuturor instalaţiilor şi clădirilor din staţii şi de-a lungul liniei curente, şi orice obiecte sau materiale depozitate sunt astfel considerate încât ele să se găsească în afara conturului gabaritului de liberă trecere, la o distantă minimă prevăzută în prezentele instrucţiuni.
    (2) Deoarece pe liniile infrastructurii feroviare din România spaţiul de rezervă la trecerea pe poduri, prin tuneluri şi în dreptul diverselor construcţii şi instalaţii este în general mai mare decât rezerva minimă instrucţională, avută în vedere la stabilirea gabaritelor CFR de vagon şi de liberă trecere, iar podurile şi tipul şinei admit depăşirea sarcinilor maxime pe osie şi a greutăţii maxime admise pe metru liniar de vagon, transporturile care au depăşirile menţionate la lit. a) şi b) de mai sus pot fi totuşi efectuate, dar numai pe anumite rute şi în anumite condiţii, stabilite anticipat expedierii lor prin aprobarea de circulaţie, astfel ca circulaţia să se facă în deplină securitate şi siguranţă pe întregul parcurs.

    ART. 6
    (1) Instrucţiunile privind transporturile excepţionale la căile ferate române şi modificările acestora se aprobă prin ordin al autorităţii de stat în domeniul transportului feroviar.
    (2) Dacă diferitele aspecte ale aceleiaşi probleme sunt cuprinse în mai multe articole ale prezentelor instrucţiuni, ele trebuie să fie înţelese şi aplicate în totalitatea lor .
    (3) Nu se pot face modificări, completări şi/sau precizări referitoare la prezentele instrucţiuni şi nici nu se pot acorda derogări de la prevederile acestora; în cazuri bine justificate, acestea se vor face numai prin ordin al autorităţii de stat în domeniul transportului feroviar.

    CAP. II
    GABARITE, TRANSPORTURI EXCEPŢIONALE NEGABARITICE ŞI CU TONAJUL DEPĂŞIT. EMITENŢI, FORME NECESARE ŞI METODOLOGIA PENTRU OBŢINEREA ACORDULUI DE PRINCIPIU. COMISII PENTRU TRATAREA TRANSPORTURILOR EXCEPŢIONALE
    ART. 7
    (1) Gabaritele utilizate pe liniile infrastructurii feroviare din România sunt cele prezentate în anexa nr. 1 şi în planşele 1-13 din prezentele instrucţiuni.
    (2) Pentru căile ferate străine gabaritele de vagon - de încărcare - corespunzătoare acestora sunt prezentate în anexa II - RIV, în Convenţia SMGS şi în Regulamentul PPV.
    (3) Depăşirea gabaritelor de vagon - de încărcare - ale căilor ferate străine de către dimensiunile conturului transversal ale unui transport, ţinându-se seama şi de limitările lăţimilor de încărcare, prezentate în tabelele din anexa II - RIV şi în tabelele din anexa nr. 6 SMGS, este admisă numai pe baza acordului obţinut, înaintea încărcării mărfii, din partea administraţiilor feroviare respective de către operatorul de transport feroviar care este solicitat să primească marfa la transport.

    ART. 8
    (1) Un transport este negabaritic atunci când conturul geometric transversal limită al gabaritului CFR de vagon este depăşit, într-un punct sau mai multe, de conturul geometric transversal majorat cu sporul în curbe al transportului respectiv. Conturul geometric transversal al transportului se măsoară în staţionare, în aliniament şi palier.
    (2) În traficul internaţional conturul transversal al vagoanelor goale sau încărcate se va verifica şi analiza dacă este negabaritic, faţă de conturul gabaritului de vagon - de încărcare - al fiecărei căi ferate străine aflate pe ruta de circulaţie respectivă, ţinându-se seama şi de limitările lăţimilor de încărcare menţionate la art. 7.
    (3) Vor fi verificate şi măsurate obligatoriu şi următoarele expediţii:
    a) toate încărcăturile a căror lungime depăşeşte traversa frontală a vagonului sau care sunt aşezate între lonjeroanele vagoanelor de construcţie specială;
    b) toate încărcăturile care depăşesc lăţimea maximă a platformei vagonului - peste lăţimea maximă a bridelor şi a ţepuşelor;
    c) toate încărcăturile care nu depăşesc lăţimea maximă a platformei vagonului, dar au o înălţime -inclusiv înălţimea platformei vagonului - mai mare de 3.500 mm, măsurată de la nivelul superior al şinei.

    (4) În cazul încărcăturilor prevăzute la alin. (3) nu se va cere aprobare de circulaţie dacă la verificarea lor prin măsurare se constată că lăţimile majorate cu sporul în curbe cu raza de 250 m, nu depăşesc în niciun punct dimensiunile gabaritului CFR de vagon.
    (5) Verificarea se face de către şeful staţiei gestionarului infrastructurii feroviare publice sau împuternicitul acestuia cel puţin în funcţia de impiegat de mişcare, împreună cu împuternicitul operatorului de transport feroviar, toţi autorizaţi în acest scop şi în prezenţa împuternicitului predătorului mărfii.
    (6) Pe tabla de însemnări a vagonului şi pe încărcătură predătorul va aplica eticheta cu menţiunea "Transport verificat şi constatat gabaritic", iar pe manşeta albă a scrisorii de trăsură personalul stabilit de operatorul de transport feroviar în planul tehnic de exploatare comercial va face, cu creion roşu, aceeaşi menţiune, semnând şi aplicând ştampila subunităţii.
    (7) În prevederile alin. (4) nu se încadrează mărfurile încărcate pe vagoane de construcţie specială care au înălţimea platformei mai joasă de 430 mm, măsurată de la nivelul superior al şinei.

    ART. 9
    (1) Un transport se consideră cu tonaj depăşit atunci când se constată una dintre următoarele situaţii:
    a) sarcina maximă pe osie, admisă de liniile infrastructurii feroviare de pe ruta de circulaţie a vehiculului, este depăşită de sarcina pe osie a transportului respectiv;
    b) greutatea maximă pe metru liniar, admisă de linie, poduri şi vagon, este depăşită pe ruta de circulaţie a acestui transport pe una sau mai multe porţiuni.

    (2) Pentru liniile altor administraţii de cale ferată, sarcina maximă pe osie şi greutatea maximă pe metru liniar admise sunt prevăzute în anexa II - RIV şi se pot depăşi numai cu acordul acestor administraţii, obţinut înainte de încărcarea mărfii de către operatorul de transport feroviar care este solicitat să primească marfa la transport.
    (3) Exemple şi modele de calcul pentru stabilirea sarcinilor pe osie şi al raportului sarcinii pe osie şi pe boghiu, precum şi prescripţiile ce trebuie respectate în legătură cu limita de încărcare a vagoanelor la repartizarea mărfurilor pe lungimea de încărcare a platformei lor sunt prezentate în tabelele din anexa II-RIV .

    ART. 10
    (1) De regulă, primirea la transport şi circulaţia transporturilor negabaritice sau cu tonajul depăşit pe liniile infrastructurii feroviare publice, se pot face în condiţiile stabilite de către gestionarul infrastructurii feroviare publice printr-un acord de principiu, condiţii care trebuie îndeplinite din timp de către predătorul mărfii sau împuternicitul său, prin operatorul de transport feroviar.
    (2) Delegatul predătorului, împuternicit de acesta prin act oficial, va participa la măsurători în vederea expedierii transporturilor negabaritice şi va menţiona în procesul-verbal de măsurători calitatea, diametrul şi numărul firelor de sârmă cu care a legat încărcătura de vagon, semnând procesul-verbal de măsurători.
    (3) Delegatul împuternicit pentru fiecare caz în parte va înmâna şefului de staţie certificatul care atestă calitatea execuţiei şi rezistenţa cadrului care însoţeşte transportul negabaritic şi care este prevăzut în proiectul de încărcare sau în anexa II - RIV, la aşezarea mărfii pe vagon: cadru-şa sau cadru-sanie.

    ART. 11
    (1) Pentru mărfurile negabaritice sau cu tonajul depăşit care urmează să fie expediate numai în traficul intern, pe raza unui gestionar teritorial al infrastructurii feroviare publice, acordul de principiu se emite de către Divizia Trafic cu avizul diviziilor Linii şi Instalaţii ale regionalelor de cale ferată. La circulaţia transportului pe raza de activitate a mai multor regionale de cale ferată, acordul de principiu se emite de către Direcţia Trafic din cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., denumită în continuare "CFR" - SA, cu acordul direcţiilor de specialitate, pe baza documentaţiei prezentate de operatorul de transport feroviar interesat.
    (2) Pentru vehiculele de orice fel pe roţi proprii care depăşesc gabaritul sau tonajul admis este necesar să se obţină acordul de principiu în vederea primirii lor la transport pe calea ferată în traficul intern şi internaţional.
    (3) Acordul de principiu se va emite solicitanţilor interni sau se va obţine de la "CFR" - SA - Direcţia Trafic, pe baza cererii operatorului de transport feroviar interesat.
    (4) Pentru transporturile din import sau în tranzit precizate la alin. (1) şi (2), în locul acordului de principiu se va folosi acordul de preluare transmis de operatorul de transport feroviar la staţiile de frontieră, diviziilor Trafic respective şi Direcţiei Trafic din "CFR" - SA.
    (5) Acordul de principiu se comunică solicitantului - clientului - de către emitentul prevăzut la alin. (1), în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi documentaţiei necesare.
    (6) Modelul acordului de principiu este prezentat în anexa nr. 6.
    (7) Diviziile de Trafic şi Direcţia Trafic vor ţine evidenţa acestor acorduri pe fiecare operator de transport feroviar, iar staţiile de încărcare, pe fiecare agent economic, separat pentru traficul intern şi internaţional.

    ART. 12
    (1) Operatorul de transport feroviar va depune emitentului acordului de principiu o solicitare care va conţine datele cuprinse în Fişa UIC nr. 502 şi care sunt prezentate în anexa nr. 6.
    (2) Pentru cazurile care nu se regăsesc în anexa II - RIV se va întocmi un proiect de încărcare, în 4 exemplare.
    (3) Proiectele de încărcare necesare elaborării acordului de principiu se execută de către operatori economici care deţin o autorizaţie eliberată de AFER conform normelor din Anexa nr. 6^1.
    (4) Proiectele de încărcare vor cuprinde următoarele capitole:
    a) cap. 1 - Memoriul tehnic - în care se vor specifica datele cerute de Fişa UIC nr. 502 şi care sunt prezentate în anexa nr. 4;
    b) cap. 2 - Caietul de sarcini - în care se va preciza modul de execuţie a încărcării, ţinându-se cont de prevederile din anexele nr. 3 şi nr. 4;
    c) cap. 3 - Breviarul de calcul - respectându-se principiile de calcul din anexa nr. 3;
    d) cap. 4 - toate desenele necesare - vederi şi secţiuni - din care rezultă coordonatele centrului de greutate a încărcăturii, faţă de nivelul superior al şinei şi axul vertical al căii;
    e) cap. 5 - Prevederi speciale privind verificarea transportului în staţii - verificări care trebuie efectuate în staţie de către comisie, în legătură cu aşezarea, fixarea şi legarea încărcăturii, atunci când acestea nu s-au realizat conform celor prevăzute în anexa II - RIV.

    (5) Conturul gabaritului CFR de vagon - de încărcare - se va desena numai deasupra cotei de 430 mm de la nivelul superior al şinei - NSS.
    (6) Toate cererile şi documentaţiile care nu vor fi întocmite cu respectarea în totalitate a prevederilor de mai sus vor fi respinse, motivându-se în scris aceasta.
    (7) La întocmirea acordului de principiu, emitentul va trebui să menţioneze obligatoriu toate condiţiile pe care solicitantul trebuie să le îndeplinească în vederea primirii la transport a mărfii respective.
    (8) Nu este necesar acordul de principiu în traficul intern al următoarelor transporturi negabaritice:
    a) cele sosite din import, dacă sunt încărcate, fixate şi legate de vagon conform prevederilor din anexa II - RIV, iar vagonul corespunde din punct de vedere tehnic;
    b) pentru transporturile de la lit. a), operatorul de transport feroviar interesat va emite acordul de preluare după obţinerea avizului de principiu de la "CFR" SA direcţiile de întreţinere - L şi I - şi înainte de sosirea transportului în staţia de frontieră de intrare în ţară, va transmite staţiei de frontieră şi Diviziei Trafic de care aparţine această staţie - caracteristicile încărcăturii, conform Fisei UIC nr. 502;
    c) cele cu încărcătură în consolă care depăşesc traversa frontală - fără a se forma o încărcătură comună pe două vagoane - al căror contur transversal se încadrează în aliniament şi palier - fără nicio depăşire - în conturul gabaritului sporit vagon O-VM prezentat în planşa nr. 9 şi sunt aşezate cu baza mare pe vagon, respectându-se condiţiile din Tabelul nr. 1 de la cap. - "Tabele";
    d) vagoanele în stare goală, amenajate conform anexei nr. 8, dacă stelajele sunt în bună stare şi sunt bine fixate pe vagonul respectiv.

    (9) Transporturile prevăzute la lit. c) de la alin. (8) nu vor avea tonajul depăşit, iar mărfurile respective vor fi încărcate numai pe vagoane de construcţie obişnuită care corespund din punct de vedere tehnic, iar aşezarea, fixarea şi legarea lor de acest vagon se vor face cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (2) lit. d) şi g), luându-se măsuri şi pentru securitatea lor la circulaţia pe liniile electrificate.
    (10) În vederea expedierii transporturilor de la alin. (9), acestea se vor trata conform prevederilor art. 16, menţionându-se în cererea aprobării de circulaţie - în locul acordului de principiu - că fac parte din categoria de mai sus şi că respectă condiţiile impuse de această categorie.

    ART. 13
        Din cauza spaţiului redus determinat de lucrările de artă, existente pe secţiile de circulaţie Anina-Oraviţa şi Bereşti-Bârlad, SE INTERZICE circulaţia transporturilor negabaritice pe aceste secţii de ciculaţie.

    ART. 14
    (1) În vederea asigurării securităţii transporturilor excepţionale şi a siguranţei circulaţiei se constituie comisii formate din personal autorizat de către Autoritatea Feroviară Română - AFER.
    (2) Comisia prevăzută la alin. (1) îşi va desfăşura activitatea în staţia de predare, la locul de încărcare, sau de frontieră, după caz, şi va fi formată din:
    a) şeful staţiei gestionarului infrastructurii feroviare publice sau împuternicitul său, în funcţie de cel puţin impiegat de mişcare;
    b) împuternicitul operatorului feroviar de transport interesat;
    c) împuternicitul predătorului mărfii care, în baza unei delegaţii, va participa la verificarea şi măsurarea transportului.

    (3) Comisia îşi va desfăşura activitatea, de regulă, pe timpul zilei, iar în cazuri bine justificate solicitantul interesat poate să desfăşoare activitatea şi pe timp de noapte, dar va asigura iluminatul corespunzător al zonei în care îşi desfăşoară activitatea comisia.
    (4) La întrunirea comisiei, şeful staţiei, care este preşedintele acestei comisii, va verifica dacă împuternicitul operatorului feroviar de transport are asupra lui autorizaţia, vizată la zi, şi dacă împuternicitul predătorului mărfii are asupra sa delegaţia de participare în comisie.
    (5) După încărcarea vagonului/vagoanelor împuternicitul predătorului se prezintă la şeful staţiei sau la înlocuitorul său din subunitatea gestionarului infrastructurii feroviare publice şi comunică în scris că sunt îndeplinite toate condiţiile, cerute de aceste instrucţiuni, pentru convocarea comisiei.
    (6) Convocarea comisiei se va face de către şeful staţiei, în scris, prin orice mijloace aflate la dispoziţie, în timp de maximum două zile lucrătoare de la data comunicării scrise prevăzute la alin. (5).
    (7) Când împuternicitul predătorului mărfii lipseşte din comisie, transportul nu se va măsura şi va staţiona în contul acestuia.
    (8) Transporturile depistate în staţiile din parcurs, care s-au expediat fără respectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni vor fi reţinute în staţiile respective, iar şeful staţiei le va semnala în scris organelor competente pentru tratarea conform Instrucţiunilor nr. 003/2000.
    (9) Pentru expedierea transporturilor prevăzute la alin. (8), acestea se vor verifica şi măsura de comisia precizată mai sus, din care vor face parte ca delegat al predătorului, şeful staţiei de încărcare sau al subunităţii care le-a abătut de la ruta aprobată şi revizorul SC de sector care răspunde de activitatea acesteia.
    (10) Delegaţii precizaţi la alin. (9) vor fi convocaţi prin telefonogramă de către şeful staţiei în care s-a constatat abaterea, telegrama fiind adresată spre ştiinţă la Divizia Trafic şi la Revizoratul de siguranţa circulaţiei de care aparţin cele două staţii, la Direcţia Trafic din "CFR" - SA şi operatorului de transport feroviar implicat.
    (11) Pentru tratarea transporturilor menţionate mai sus în tranzit pe liniile infrastructurii feroviare publice, la măsurători va asista organul staţiei de predare de frontieră - ca delegat al predătorului - numai în cazul când transportul nu corespunde acordului de preluare dat de operatorul de transport feroviar interesat.
    (12) Şefii staţiilor de frontieră la intrare sau ieşire din ţară vor semnala, prin telefonogramă, la diviziile Trafic de care aparţin şi la diviziile Comerciale din sucursalele de marfă respective transporturile negabaritice sau cu tonajul depăşit care nu sunt preluate de administraţiile feroviare vecine .

    CAP. III
    VERIFICAREA, MĂSURAREA ŞI IDENTIFICAREA TRANSPORTURILOR EXCEPŢIONALE CU GABARIT DEPĂŞIT SAU CU TONAJ DEPĂŞIT
    ART. 15
    (1) Pe liniile gestionarului infrastructurii feroviare publice se interzice expedierea transporturilor negabaritice sau cu tonaj depăşit fără a avea o aprobare de circulaţie emisă anticipat expedierii lor, prin care sunt stabilite ruta şi condiţiile de circulaţie.
    (2) Pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă şi securitate în desfăşurarea activităţilor de transport pe infrastructura feroviară publică, toate transporturile - numai încărcate, asigurate şi legate de vagon şi gata de expediat - vor fi verificate, iar cele identificate că fac parte din categoria celor excepţionale, se vor trata în vederea solicitării şi obţinerii acestei aprobări de circulaţie.
    (3) Verificarea transporturilor se va face permanent de către personalul - stabilit prin planul tehnic de exploatare - din staţiile de încărcare, de frontieră la intrare în ţară, de transbordare din parcurs.
    (4) Verificarea se face prin examinarea atentă a tuturor vehiculelor, transporturilor şi a documentelor acestora depuse de predători, iar cele dubioase din punct de vedere al respectării gabaritului CFR de locomotivă, gabaritului de vagon - de încărcare - sau al tonajului vor fi măsurate sau li se va stabili încă o dată greutatea conform reglementărilor în vigoare; acestea vor fi reţinute pentru a fi tratate de comisia stabilită la art. 14 alin. (2) în vederea obţinerii aprobării de circulaţie.

    ART. 16
    (1) În staţii verificarea, măsurarea şi identificarea lor se vor face pe liniile stabilite prin planul tehnic de exploatare.
    (2) La tratarea transporturilor negabaritice sau cu tonaj depăşit, comisia are obligaţia de a efectua următoarele operaţii şi formalităţi:
    a) verifică dacă transportul are acord de principiu sau, după caz, acordul de preluare - cu excepţia celor prevăzute la art. 12 - şi dacă sunt respectate condiţiile impuse prin acest acord;
    b) verifică dacă predătorul a trecut pe documentul de transport numărul acordului de principiu sau de preluare, după caz, iar la export, dacă a trecut şi toate staţiile de frontieră din parcurs, menţionate în acordul respectiv şi menţiunea că este de acord cu plata taxelor aferente trenului special, când este cazul;
    c) verifică dacă vagonul este cel prevăzut în acordul de principiu sau, după caz, în acordul de preluare şi dacă acesta este corespunzător din punct de vedere tehnic şi al tonajului cu care s-a încărcat;
    d) verifică dacă la încărcătura aşezată şi fixată pe platforma vagonului respectiv s-au respectat toate indicaţiile din acordul de principiu, din proiectul de încărcare anexat la acest acord şi din anexa II - RIV, inclusiv principiile de bază stabilite în această anexă;
    e) verifică dacă nu este depăşit raportul sarcinii pe roată, pe osie sau pe boghiu şi, în funcţie de acestea, consolele încărcăturilor ce depăşesc traversele frontale ale vagonului au dimensiuni aproximativ egale în ambele părţi, dacă în acordul de principiu sau în proiectul de încărcare nu este o altă menţiune privind lungimea lor;
    f) verifică dacă nu sunt depăşite sarcina maximă pe osie şi greutatea maximă pe metru liniar admisă de linie, poduri şi vagonul respectiv, iar în cazul depăşirii acestora, a capacităţii sau a limitei maxime de încărcare a acestuia, verifică şi dacă s-au respectat în plus condiţiile impuse prin acordul de principiu respectiv în legătură cu aceste depăşiri;
    g) verifică dacă nu este depăşită sarcina admisă - şablonată pe vagon - pentru sarcini concentrate la mijlocul vagonului respectiv, iar încărcătura s-a aşezat pe acesta conform prevederilor din anexa II - RIV, privind "Repartizarea pe lungimea de încărcare";
    h) verifică dacă predătorul a confecţionat cadrele de aşezare a mărfii pe vagon - cadru-şa, cadru-sanie etc. - conform prevederilor din anexa II-RIV sau ale proiectului de încărcare, prezentând în acest sens un certificat de atestare a calităţii execuţiei şi a rezistenţei acestui cadru la încărcătura respectivă; acest certificat se anexează de şeful staţiei la copia procesului-verbal de măsurători;
    i) verifică dacă toate vagoanele amenajate şi încărcătura lor corespund prevederilor din anexa nr. 8, având ca încărcătură şi staţie de destinaţie numai pe acelea stabilite prin contracte; în stare goală, aceste vagoane trebuie să aibă stelajele în bună stare - să nu fie părţi rupte, strâmbe şi nefixate - şi să fie bine fixate pe vagon;
    j) verifică dacă încărcătura îndeplineşte normele de securitate impuse de liniile electrificate;
    k) calculează şi verifică dacă încărcătura este legată de platforma vagonului, conform prevederilor din anexa II - RIV, cu numărul total de fire din sârmă - cu diametrul şi calitatea sârmei care se menţionează de reprezentantul predătorului sau al unităţii de transbordare, în procesul-verbal de măsurători - şi al ancorelor stabilite prin metodologia din Anexa nr. 3;
    l) verifică dacă la export sau în tranzit pe infrastructura feroviară publică din România staţia de destinaţie este aceea din acordul de principiu, respectiv din acordul de preluare; în cazul traficului intern, ca staţie de destinaţie poate fi şi una aflată pe parcursul menţionat în acest acord.

    (3) În vederea determinărilor de la lit. a)-h), predătorul este obligat să marcheze pe încărcătură poziţia centrului de greutate faţă de axele longitudinală şi transversală ale platformei vagonului.
    (4) În traficul SMGS, în legătură cu marcarea centrului de greutate, se vor respecta prevederile cap. I din Convenţia SMGS.
    (5) Încărcăturile suprapuse trebuie să fie rigid legate şi între ele, pentru a nu se deplasa una faţă de cealaltă în timpul mersului vagonului.
    (6) Dacă aşezarea, fixarea şi legarea nu s-au realizat, conform celor prevăzute în anexa II-RIV sau ele nu sunt prevăzute în această anexă, atunci, suplimentar faţă de operaţiile de la alin. (2), se vor efectua şi verificările prevăzute la art. 12 alin. (4) lit. e).
    (7) Numai dacă se constată că sunt îndeplinite toate condiţiile de la alin. (1) - (6) comisia va începe operaţia de măsurare a transportului respectiv.
    (8) Împuternicitul operatorului de transport feroviar din cadrul comisiei va marca cu cretă uleioasă sau cu vopsea poziţia încărcăturii faţă de platforma vagonului respectiv.
    (9) Şeful staţiei întocmeşte în 4 exemplare un proces-verbal de măsurători cu schiţa transportului respectiv, după modelul prezentat în anexa nr. 4.
    (10) Acesta se semnează de toţi membrii comisiei care reţin copiile, iar originalul va fi bine fixat de şeful staţiei pe verso-ul exemplarului de serviciu al scrisorii de trăsură.
    (11) În cazul în care comisia constată că transportul corespunde prevederilor din prezentele instrucţiuni, solicită aprobarea de circulaţie.
    (12) În cazul în care comisia constată că nu sunt îndeplinite prevederile enumerate mai sus, neregulile respective se vor menţiona în procesul-verbal de măsurători şi transportul în cauză se va pune la dispoziţia predătorului, în vederea descărcării, sau a remedierii lui, care, după remediere, se va trata ca un nou transport.

    ART. 17
    (1) Cererea pentru obţinerea aprobării de circulaţie se va întocmi şi se va semna de către şeful staţiei sau înlocuitorul acestuia şi de către împuternicitul operatorului de transport feroviar din cadrul comisiei respective, adresând cererea prin telegramă, în cel mai scurt timp - după parcursul din indicatorul de rute sau după ruta indicată în acordul de principiu, când este cazul, la:
    a) Divizia Trafic, dacă transportul urmează să circule numai pe raza unei regionale de cale ferată sau când transportul depăşeşte sarcina pe osie de 20,0 tone şi sarcina pe metru liniar de linie de 7,2 tone, respectiv spre ştiinţă Direcţiei Trafic din "CFR" - SA;
    b) diviziile Trafic ale regionalelor de cale ferată pe care urmează să tranziteze transportul sau când transportul depăşeşte sarcina pe osie de 20,0 tone şi sarcina pe metru liniar de linie de 7,2 tone, respectiv spre ştiinţă Direcţiei Trafic din "CFR" - SA.

    (2) Dacă transportul depăşeşte sarcina pe osie de 21,5 tone sau sarcina pe metru liniar de linie de 8,5 tone, cererea de la alin. (1) se va transmite:
    a) diviziilor Trafic, Linii şi Instalaţii - când transportul urmează să circule pe raza unei singure regionale;
    b) direcţiilor Trafic,Linii şi Instalaţii din "CFR" - SA - când transportul urmează să circule pe raza de activitate a două sau mai multe regionale.

    (3) Întocmirea cererii pentru obţinerea aprobării de circulaţie se va face respectându-se modelul din anexa nr. 5.

    ART. 18
    (1) Diviziile Trafic, Linii şi Instalaţii pe raza cărora se află staţia solicitantă vor analiza în mod operativ, amănunţit şi obligatoriu toate solicitările cu privire la posibilitatea emiterii aprobării de circulaţie a transportului respectiv.
    (2) În cazul în care diviziile Trafic, Linii şi Instalaţii, respectiv direcţiile de specialitate Linii şi Instalaţii din "CFR" - SA constată că cererile nu sunt întocmite conform prevederilor din anexa nr. 5, se va proceda după cum urmează:
    a) se comunică punctul de vedere, în scris prin telegramă Diviziei Trafic în subordinea căreia se află staţia care a solicitat emiterea aprobării de circulaţie şi, spre ştiinţă, tuturor destinatarilor;
    b) Divizia Trafic comunică staţiei interesate motivele respingerii cererii şi dispune reîntrunirea comisiei şi refacerea urgentă a cererii.

    (3) Dacă din analiza făcută rezultă că transportul poate fi admis să circule pe liniile infrastructurii feroviare publice, emiterea aprobării de circulaţie se va transmite cu maximă operativitate, telegrafic, astfel:
    a) de către Divizia Trafic de care aparţine staţia în cauză, cu avizul diviziilor Linii şi Instalaţii, când transportul urmează să circule pe liniile unei singure regionale de cale ferată sau când transportul depăşeşte sarcina pe osie de 20,0 tone, respectiv sarcina pe metru liniar de linie de 7,2 tone;
    b) de către Divizia Trafic pe care este situată staţia interesată, cu avizul diviziilor Linii şi Instalaţii proprii şi, după caz, diviziilor Trafic ale celorlalte regionale de cale ferată, având în prealabil avizul diviziilor Linii şi Instalaţii proprii - când transportul urmează să circule pe liniile mai multor regionale sau când transportul depăşeşte sarcina pe osie de 20,0 tone, respectiv sarcina pe metru liniar de linie de 7,2 tone;
    c) de către Direcţia Trafic din "CFR" - SA, când transportul are sarcina pe osie mai mare de 21,5 tone, sarcina pe metru liniar de linie este mai mare de 8,5 tone şi transportul urmează să circule pe raza a două sau mai multe regionale, respectiv de către Divizia Trafic, când transportul circulă pe raza de activitate a unei regionale de cale ferată.

    (4) Acordurile şi aprobările de circulaţie se vor întocmi şi se vor transmite conform modelelor din anexa nr. 6, cu respectarea tuturor prevederilor din aceste instrucţiuni, şi se clasifică astfel:
    a) cu caracter permanent, până la finele anului în care s-au emis, valabile atât pentru expedierea transporturilor respective, cât şi pentru înapoierea lor când este cazul şi numai dacă gabaritul rutei la înapoiere impune aceleaşi condiţii de circulaţie; aprobările de circulaţie din categoria acestui alineat trebuie solicitate în cererea de aprobare;
    b) valabile pentru toate transporturile care fac parte din aceeaşi categorie - ca dimensiuni maxime, greutate maximă şi coordonatele maxime ale poziţiei centrului de greutate - cu primul transport aprobat, având aceleaşi condiţii de circulaţie, acelaşi tip de vagon - ampatament, înălţimea platformei, felul construcţiei etc. - şi aceeaşi staţie de destinaţie sau o altă staţie aflată pe ruta aprobată.
        Aprobările şi acordurile de circulaţie sunt considerate ca făcând parte din categoria celor de mai sus, numai dacă precizările de la lit. a) şi b) sunt făcute de emitenţii lor.


    (5) Se interzice staţiilor să folosească prima aprobare de circulaţie în condiţiile menţionate la alin. (4) lit. a) şi b) pentru expedierea următoarelor transporturi negabaritice sau cu tonajul depăşit, dacă în această aprobare, emitentul acesteia nu a făcut aceste precizări.
    (6) Nu se vor emite aprobări şi acorduri de circulaţie cu caracter permanent pentru transporturile care circulă însoţite de un vagon cu contur sau a celor care au o lăţime din axul vagonului, majorată cu sporul în curbe, mai mare de 2.000 mm.
    (7) Diviziile Linii şi Instalaţii emit avizele de circulaţie pe un formular-tip sau pe verso-ul cererii, respectiv telegramei.
    (8) Avizul de circulaţie este avizul întocmit de diviziile Linii şi Instalaţii pe baza căruia se transmite aprobarea de circulaţie sau acordul de circulaţie, emis între diviziile Trafic.
    (9) Acordurile de principiu, avizele şi acordurile de circulaţie, precum şi aprobările de circulaţie se vor analiza şi se vor emite, după caz, cu prioritate faţă de alte lucrări, iar transmiterea telegramelor va avea gradul de urgenţă "foarte urgente" pentru telegramele interne, respectiv "urgente" pentru telegramele internaţionale.
    (10) Nu se vor emite acorduri şi aprobări de circulaţie - fiind excluse de la transport - următoarele transporturi excepţionale:
    a) cele menţionate la alin. (2);
    b) cele care au, faţă de nivelul superior al şinei, o înălţime totală mai mică de 130 mm;
    c) cele care sub cota de 430 mm depăşesc în aliniament sau în curbe conturul gabaritului CFR de vagon;
    d) cele care nu au asigurat pe orizontală şi pe verticală spaţiul de rezervă instrucţional - prevăzut în anexa nr. 10 - dintre părţile extreme ale încărcăturii şi gabaritul minim liber real.

    (11) La circulaţia transporturilor pe linie electrificată, în avizul de circulaţie transmis diviziilor Trafic, respectiv Direcţiei Trafic din "CFR" - SA, se vor menţiona şi condiţiile impuse de instalaţiile SCB şi de electrificare, conform metodologiei stabilite de conducerea "CFR" - SA, care să asigure operativitatea transmiterii aprobării de circulaţie pentru fiecare caz în parte.

    CAP. IV
    CONDIŢII DE CIRCULAŢIE
    ART. 19
    (1) Pentru ca circulaţia transporturilor excepţionale să se efectueze în deplină siguranţă, trebuie respectate următoarele:
    a) condiţiile de încărcare şi asigurare a încărcăturii pe vagon impuse de anexa II - RIV, de anexa nr. 3 la prezentele instrucţiuni sau de proiectul de încărcare;
    b) condiţiile de circulaţie stabilite în telegrama de aprobare a circulaţiei transportului respectiv şi care se impun prin acordul de principiu, prin reglementări specifice şi dispoziţii sau sunt determinate de inscripţiile de pe vagon, şi/sau de avizările personalului de specialitate.

    (2) În funcţie de felul şi de caracteristicile transportului, se stabilesc condiţiile specifice ale acestuia, luându-se în considerare condiţiile generale şi speciale menţionate la art. 29 şi 30.
    (3) Condiţiile generale specifice transporturilor excepţionale sunt determinate de valoarea depăşirii şi de locul unde aceasta se produce faţă de gabaritul CFR de vagon, precum şi de valoarea depăşirii tonajului. În funcţie de aceste valori, în aprobarea de circulaţie trebuie menţionate condiţiile generale specifice transportului respectiv.

    ART. 20
    (1) Pe liniile cu lucrări de artă şi instalaţii care impun circulaţia transporturilor însoţite de contur, transportul va fi însoţit de reprezentanţi ai regionalelor de cale ferată ale căror funcţii vor fi stabilite în telegrama de aprobare a circulaţiei transportului respectiv, în baza avizului de circulaţie întocmit de diviziile Linii şi Instalaţii .
    (2) Pentru cazul prevăzut la alin. (1), însoţitorii vor lua loc în timpul mersului în ghereta de frână a vagonului pe care este montat conturul sau a unui vagon ce se află imediat după acesta - altul decât cel pe care este încărcat transportul excepţional -, urmărind înscrierea conturului pe ambele părţi prin punctele critice menţionate în aprobarea de circulaţie; aceste vagoane trebuie să aibă în ghereta de frână semnal de alarmă în bună stare de funcţionare care să poată fi acţionat, în vederea opririi trenului, în cazul în care conturul atinge instalaţia sau lucrarea de artă ori în alte cazuri, când este periclitată siguranţa circulaţiei sau securitatea transportului respectiv.
    (3) Însoţitorii prevăzuţi la alin. (1) şi (2) au, în principal, următoarele obligaţii :
    a) să cunoască caracteristicile traseului pe care urmează să însoţească transportul privind: raza curbelor, gabaritul podurilor, tunelurilor şi instalaţiilor, precum şi sarcina admisă de linie şi poduri;
    b) să aibă asupra lor, pe timpul însoţirii, prezentele instrucţiuni, tabelele şi schiţele cu evidenţele dimensiunilor gabaritelor de liberă trecere minime, ale lucrărilor de artă şi instalaţiilor de pe parcursul pe care însoţesc transportul.

    (4) Pe liniile de cale ferată pe care sunt îndrumate transporturile negabaritice/gabaritice cu tonaj depăşit, transporturile se însoţesc de către un reprezentant din ramura vagoane al operatorului de transport feroviar interesat şi, după caz, de către un reprezentant din ramura de linii, care vor lua loc, în timpul mersului, în ghereta de frână a vehiculului în cauză, prevăzut cu semnal de alarmă, în bună stare de funcţionare, iar în lipsa acesteia, în ghereta de frână a unui vagon alăturat, prevăzut cu semnal de alarmă în bună stare de funcţionare, urmărind cum se comportă vagonul însoţit şi încărcătura sa şi luând măsuri de oprire în caz de pericol.
    (5) Însoţitorii transporturilor negabaritice sau cu tonaj depăşit vor lua măsuri urgente de oprire a trenului când transporturile respective periclitează siguranţa circulaţiei sau integritatea încărcăturii.
    (6) În timpul însoţirii se va asigura legătura permanentă între însoţitori şi mecanicul locomotivei trenului prin radiotelefon portabil.
    (7) Însoţirea se va face între staţiile care delimitează porţiunea de linie cu lucrări de artă sau instalaţii pe care circulaţia se face cu viteză redusă, respectiv între staţiile care delimitează porţiunile de linie pe care se depăşeşte tonajul, prevăzute în telegrama de aprobare.
    (8) În afara însoţitorilor prevăzuţi la alin. (1) - (6), transporturile în cauză pot fi însoţite şi de alţi însoţitori, prevăzuţi în telegrama de aprobare.
    (9) După programarea circulaţiei transportului negabaritic sau cu tonaj depăşit, Divizia Trafic şi operatorul de transport feroviar interesat vor proceda la avizarea însoţitorilor transportului, astfel încât transportul să poată fi expediat însoţit, cu trenul la care a fost programat.

    ART. 21
    (1) La primirea telegramei de aprobare a circulaţiei transportului negabaritic sau cu tonaj depăşit de către staţia care a solicitat aprobarea, şeful staţiei procedează la verificarea transportului respectiv, constatând dacă se respectă următoarele condiţii:
    a) datele şi dimensiunile maxime comunicate prin telegrama de aprobare corespund cu cele rezultate în urma măsurării şi cu cele specificate în telegrama prin care s-a cerut aprobarea circulaţiei transportului respectiv;
    b) reperele marcate pe încărcătură nu sunt deplasate faţă de reperele marcate pe platforma vagonului şi încărcătura este aşezată, fixată şi legată de vagon conform celor constatate de comisie cu ocazia măsurătorilor;
    c) pe tabla de însemnări a vagonului şi pe încărcătură s-au aplicat etichetele corespunzătoare, prevăzute la art. 23 şi 24;

    (2) În cazul în care transportul trebuie să circule însoţit de contur, verificările de la alin. (1) se vor face împreună cu personalul de specialitate care însoţeşte transportul.
    (3) Dacă se constată că transportul nu corespunde în totalitate verificărilor precizate la alin. (1), atunci acesta se reţine în staţie în vederea remedierii.

    ART. 22
    (1) Atunci când valoarea rezervei minime instrucţionale este depăşită cu valori cuprinse între 0-50 mm, se confecţionează un contur din material lemnos - şipci - care reproduce secţiunea transversală a încărcăturii, în raport cu axa căii şi cu tangenta comună a coroanei şinelor, în toate punctele caracteristice ale acesteia.
    (2) Conturul se montează pe un vagon - platformă, în stare goală.
    (3) Vagonul precizat la alin. (2), care se va considera vagon de siguranţă al transportului negabaritic respectiv, se aşază imediat după locomotiva care asigură remorcarea trenului şi trebuie să fie înzestrat cu gheretă de frână prevăzută cu semnal de alarmă în bună stare de funcţionare; în cazul în care acest vagon nu are gheretă de frână şi semnal de alarmă, acestea vor trebui să existe la un vagon - altul decât cel cu încărcătura menţionată mai sus - ce trebuie ataşat imediat după vagonul cu contur.
    (4) Vagonul pe care se află montat conturul va însoţi transportul respectiv pe distanţa menţionată în aprobarea de circulaţie.
    (5) Confecţionarea şi montarea conturului se fac de secţia de întreţinere linii pe raza căreia se află staţia de încărcare a transportului respectiv .
    (6) Când transportul va fi însoţit de vagon cu contur care se ataşează într-o staţie din parcurs, în avizul de circulaţie trebuie să se menţioneze secţia de întreţinere linii care va confecţiona şi monta conturul, indicându-se staţia din care se ataşează la tren vagonul cu contur.
    (7) În timpul parcursului nu este permisă mutarea conturului de pe vagonul de siguranţă iniţial decât în cazul defectării acestui vagon. În acest caz, remontarea conturului pe noul vagon de siguranţă se face la cererea staţiei în care vagonul a rămas defect, de către secţia de întreţinere a căii, pe raza căreia se găseşte staţia şi după datele din aprobarea de circulaţie a transportului respectiv.
    (8) Transporturile prevăzute să circule însoţite de contur circulă numai la lumina zilei.

    ART. 23
    (1) Când transportul depăşeşte gabaritul de liberă trecere, pe tabla de însemnări a vagonului şi pe încărcătură, predătorul va aplica o etichetă cu inscripţia: "Atenţie, gabaritul de liberă trecere depăşit!"
    (2) Pe documentul arătarea vagoanelor şi pe documentul de transport se vor face şi menţiunile prevăzute la art. 28.

    ART. 24
        Când transportul depăşeşte numai gabaritul CFR de vagon, pe tabla de însemnări a vagonului şi pe încărcătură, predătorul va aplica o etichetă cu inscripţia: "Atenţie, gabaritul CFR de vagon - de încărcare - depăşit!", iar la export va aplica şi etichetele prevăzute la art. 28.

    ART. 25
    (1) Circulaţia prin staţii a transporturilor negabaritice sau cu tonaj depăşit se execută pe liniile stabilite prin planul tehnic de exploatare, dacă prin telegrama de aprobare a transporturilor nu s-a stabilit altfel.
    (2) Liniile din staţii pe care trebuie să se manevreze sau să se depoziteze transporturile excepţionale se vor stabili în planul tehnic de exploatare a staţiei.
    (3) Orice modificare a datelor cu privire la gabarite şi tonaje admise pe liniile din staţii se va comunica imediat staţiilor de către secţiile de întreţinere a căii. Modificarea accidentală a acestor date se va aviza şi Regulatorului de Circulaţie şi Diviziei Trafic.

    ART. 26
    (1) În staţiile din parcurs în care însoţitorii preiau transporturile negabaritice sau cu tonaj depăşit, precum şi în staţiile unde îşi încheie însoţirea, iar transporturile vor circula în continuare neînsoţite, aceştia vor verifica aprobarea de circulaţie şi dacă încărcătura se menţine în aceeaşi poziţie faţă de punctele de reper marcate pe platforma vagonului, respectiv dacă ancorele de asigurare sunt în bună stare.
    (2) După terminarea însoţirii se vor respecta prevederile de la alin. (1).
    (3) În staţiile din parcurs unde este prevăzută efectuarea reviziei tehnice în tranzit, verificarea prevăzută la alin. (1) revine operatorului de transport feroviar, indiferent dacă transporturile sunt sau nu sunt însoţite.
    (4) În cazul trenurilor descompuse temporar în staţiile din parcurs, care au în compunere transporturi negabaritice, acestea se vor verifica de către şeful staţiei înaintea solicitării reprogramării circulaţiei trenurilor respective, respectându-se prevederile de la alin.
    (1) pentru toate cazurile în care însoţirea trasporturilor este obligatorie.
    (5) Pentru transporturile negabaritice sau cu tonajul depăşit care circulă numai la lumina zilei, şeful staţiei în care transportul staţionează pe timpul nopţii va stabili, conform planului tehnic de exploatare, linia la care transportul va fi garat pe timpul nopţii şi va comunica toate aceste date operatorului de circulaţie.

    ART. 27
    (1) La primirea telegramei prin care s-a aprobat circulaţia transportului excepţional diviziile Linii şi Instalaţii ale regionalelor de cale ferată pe raza cărora acesta va circula, vor verifica dacă au apărut elemente noi în starea de funcţionare a infrastructurii feroviare publice care să nu permită efectuarea transportului pe ruta şi în condiţiile menţionate în telegrama de aprobare.
    (2) Dacă în urma verificărilor prevăzute la alin. (1) se constată că infrastructura nu mai îndeplineşte condiţiile pentru efectuarea în siguranţă a transportului, diviziile Linii şi Instalaţii vor aviza operativ şi în scris Divizia Trafic, de pe regionala proprie, pentru a se dispune măsuri de reţinere a transportului şi a se stabili noile condiţii de circulaţie. Aceste situaţii vor fi avizate şi la Direcţia Trafic din "CFR" - SA căreia i se va comunica şi data eliminării lor.

    ART. 28
    (1) Operatorii feroviari din staţiile de încărcare, de frontieră la intrare în ţară sau de transbordare vor face la partea superioară a scrisorii de trăsură, cu creion roşu, menţiunea "Gabarit depăşit" sau "Tonaj depăşit", specificând ruta de îndrumare indicată în telegrama de aprobare şi numărul telegramei.
    (2) Înaintea expedierii transportului şeful staţiei gestionarului infrastructurii feroviare publice va verifica dacă pe documentul "arătarea vagoanelor" trenului s-a subliniat cu creion colorat marcajul vagoanelor cu transport negabaritic sau cu tonaj depăşit şi dacă s-au înscris înaintea marcajului iniţialele "G.D." şi/sau "T.D.", iar la documentul de transport au fost anexate la loc vizibil o copie a telegramei de aprobare şi un exemplar al procesului-verbal de măsurători cu schiţele respective.
    (3) Pentru transporturile negabaritice sau cu tonaj depăşit destinate exportului, la documentul de transport predătorul va ataşa şi etichetele prevăzute de RIV sau PPV, după caz.

    CAP. V
    CONDIŢII SPECIALE DE CIRCULAŢIE
    ART. 29
        Condiţiile speciale de circulaţie pentru transporturile negabaritice sau cu tonaj depăşit, care se vor aplica în plus faţă de cele stabilite la condiţiile generale, sunt următoarele:
    a) circulaţia numai la lumina zilei;
    b) neîncrucişarea cu trenuri ori utilaje pe liniile duble sau porţiuni de linii simple paralele;
    c) în staţii, liniile alăturate celei pe care se primeşte sau se expediază trenul cu transportul respectiv să fie libere;
    d) vehiculele feroviare de pe liniile de circulaţie alăturate celei pe care urmează să circule transportul negabaritic să fie retrase de la marca de siguranţă spre axa staţiei, până în punctul în care se asigură gabaritul de liberă trecere pentru linia pe care garează trenul cu transport negabaritic şi care este marcat cu reperul de gabarit;
    e) limitări de viteză peste anumite puncte critice de gabarit sau pe întregul parcurs;
    f) condiţii de circulaţie pe liniile electrificate;
    g) verificarea prealabilă cu conturul a gabaritului anumitor lucrări de artă;
    h) îndrumarea transportului cu tren special;
    i) determinarea unei anumite aranjări în compunerea trenului, impuse de gabarit, tonaj sau de construcţia vagonului;
    j) transportul să fie însoţit şi de personalul tehnic din partea predătorului;
    k) după descărcare, vagonul de construcţie specială să fie înapoiat la staţia de domiciliu inscripţionată pe acesta, iar pentru cele amenajate, pe lângă această menţiune, se va preciza că stelajele sunt bine fixate pe vagon şi în bună stare;
    l) orice alte condiţii speciale necesare, în funcţie de specificul transportului în cauză, impuse prin acordul de principiu, prin proiectul de încărcare, instrucţiuni, ordine, inscripţionarea pe vagon şi vehicule, dispoziţii, avizarea organelor de specialitate;
    m) manevrarea vagoanelor se va face numai prin tragere sau împingere cu viteza maximă de 20 km/h.


    ART. 30
        Transporturile lungi cu încărcătură comună pe două sau mai multe vagoane vor circula dacă îndeplinesc şi următoarele condiţii:
    a) când nu sunt îndrumate în trenuri închise, se vor aranja în tren după vagonul de semnal;
    b) se vor introduce în trenurile care circulă fără locomotivă împingătoare;
    c) circulaţia se va face cu viteza maximă stabilită prin telegrama de aprobare;
    d) circulaţia transporturilor de şină de cale ferată cu încărcătură comună pe două vagoane se va face cu viteza maximă de 70 km/h, pe liniile curente şi pe liniile directe din staţii, respectiv de 5 km/h peste macazurile în abatere, şi cu respectarea prevederilor din anexa nr. 12;
    e) circulaţia vagoanelor CSI transpuse se va face în conformitate cu prevederile din reglementările specifice şi din anexa nr. 11, pentru liniile directe din staţii şi pe liniile curente;
    f) la circulaţia şi manevrarea vagoanelor CSI transpuse peste macazurile în abatere, nu se va depăşi viteza de 15 km/h;
    g) vagoanele CSI transpuse nu se vor trece peste cocoaşa de triere şi se vor manevra numai prin tragere când nu sunt legate prin aparate de legare proprii.


    CAP. VI
    PROGRAMAREA, ARANJAREA ÎN TRENURI, CIRCULAŢIA ŞI MANEVRAREA TRANSPORTURILOR EXCEPŢIONALE - NEGABARITICE SAU CU TONAJ DEPĂŞIT
    ART. 31
    (1) Toate transporturile excepţionale vor circula numai în trenurile în care au fost programate, la cererea scrisă a şefului staţiei din care urmează să se expedieze, transmisă Regulatorului de Circulaţie.
    (2) În cererea de programare a circulaţiei transporturilor excepţionale se vor preciza dacă transportul este negabaritic sau/şi cu tonaj depăşit, numărul telegramei de aprobare a circulaţiei, ruta şi staţia de destinaţie şi faptul că transportul îndeplineşte toate condiţiile stabilite în telegrama de aprobare pentru a fi programat şi expediat.
    (3) După aprobarea programului de circulaţie, se comunică regionalei/regionalelor de cale ferată data expedierii şi trenul cu care urmează să fie expediat transportul respectiv, în condiţiile stabilite în instrucţiunile de programare a circulaţiei trenurilor.
    (4) Staţiile din parcursul transportului respectiv sunt avizate, prin dispoziţie scrisă, despre circulaţia transportului negabaritic sau cu tonaj depăşit, precum şi despre condiţiile de circulaţie care trebuie cunoscute şi executate de către operatorul de circulaţie.
    (5) Circulaţia trenurilor care au în compunere transporturi negabaritice sau cu tonaj depăşit se va urmări permanent de către conducătorii turelor de serviciu de la Divizia Trafic şi regulatoarele de circulaţie, pentru ca acestea să se execute conform prevederilor din aceste instrucţiuni, din telegrama de aprobare a circulaţiei şi cu trenul programat.

    ART. 32
    (1) Dacă prin avizul de circulaţie emis de Diviziile Linii şi Instalaţii, respectiv de Direcţia Trafic din cadrul "CFR" - SA - pe baza căruia se întocmeşte aprobarea de circulaţie - sau dacă prin reglementări specifice nu s-a menţionat modul de aranjare în tren a acestor transporturi, se va proceda conform alin. (2) şi (3).
    (2) Transporturile efectuate în vagoane de construcţie specială pe 2, 4 sau 6 osii se aranjează în partea a doua a trenului.
    (3) Următoarele transporturi vor fi introduse numai în trenuri speciale, formate din cel mult 60 de osii, şi care vor circula fără locomotivă împingătoare:
    a) vagoanele pe 8 sau mai multe osii vor avea intercalate între ele sau între ele şi locomotiva de tracţiune grupuri de vagoane pe 2 sau 4 osii, totalizând cel puţin 12 osii, iar când anumite poduri nu permit circulaţia în acest fel, atunci grupurile de vagoane intercalate vor fi de cel puţin 20 de osii;
    b) vagoanele pe 8 sau mai multe osii vor fi aranjate de la urma trenurilor spre locomotivă, în ordinea crescătoare a osiilor.

    (4) Când transportul este însoţit de un vagon cu contur, atunci între aceste vehicule feroviare se va intercala un grup de 8 osii cu frână automată activă, goale sau încărcate cu gabaritul normal, în vederea asigurării drumului de frânare, în cazul când conturul atinge lucrarea de artă.
    (5) Aranjarea în tren a vagoanelor CSI se va face conform reglementărilor din anexa nr. 11.
    (6) După vagonul de semnal se poate aranja numai un singur cuplu cu maximum 8 osii pentru vagoanele cu încărcături lungi, legate între ele prin încărcătură sau prin bare de prelungire.
    (7) În toate cazurile prezentate la alin. (1), (4) şi (5), după locomotiva din capul trenului şi la urma trenului trebuie introduse ca vagoane de siguranţă cel puţin două vagoane pe 2 osii sau un vagon pe 4 osii, goale ori încărcate cu mărfuri gabaritice.
    (8) Divizia/diviziile Trafic implicate, Direcţia Trafic din cadrul "CFR" SA, cu ocazia aprobării circulaţiei pentru transporturile excepţionale, respectiv regulatoarele de circulaţie, cu ocazia programării circulaţiei vagoanelor de construcţie specială şi a vehiculelor pe roţi proprii, vor menţiona staţiile care le introduc în trenuri şi modul lor de aranjare în tren, chiar dacă staţiile cunosc acest lucru.
    (9) Transporturile excepţionale, care se vor admite la transport numai cu tren special pe întregul parcurs, sunt următoarele:
    a) transporturile executate cu vagoane de construcţie specială prevăzute în anexa nr. 7;
    b) transporturile ale căror încărcături au o lăţime măsurată de la axul longitudinal al vagonului, inclusiv sporul prevăzut pentru curbe, mai mare de 1.850 mm;
    c) transporturile care, datorită înălţimii mari a încărcăturii, necesită scoaterea de sub tensiune a liniei de contact, chiar dacă scoaterea de sub tensiune se efectuează pe o porţiune din parcursul trenului;
    d) transporturile care, prin caracteristicile încărcăturii, nu permit circulaţia cu viteza prevăzută în mersul trenurilor de marfă;
    e) transporturile negabaritice pentru care s-a stabilit astfel prin acordul de principiu, aprobarea de circulaţie sau prin reglementările specifice.


    ART. 33
    (1) Circulaţia transporturilor excepţionale pe liniile duble ori multiple se va prezenta în telegrama de aprobare a circulaţiei.
    (2) În telegrama de aprobare a circulaţiei transporturilor excepţionale se vor menţiona următoarele:
    a) transportul nu va circula şi nu se va manevra în staţii pe liniile interzise prin planul tehnic de exploatare al staţiei;
    b) vehiculele feroviare aflate pe liniile staţiilor vor fi garate între reperele de gabarit atunci când pe linia abătută urmează să circule un transport negabaritic a cărui lăţime din axa vagonului majorată cu sporul în curbe este mai mare de 1.750 mm;
    c) când transportul negabaritic are o lăţime măsurată din axa vagonului la care se adaugă sporul în curbe mai mare de 2.000 mm, liniile din staţie, alăturate liniilor pe care vor circula transporturile respective, vor putea fi ocupate cu vehicule feroviare gabaritice, până la reperul de gabarit, cu condiţia ca aceste linii să fie în aliniament; în aceste situaţii circulaţia acestor transporturi prin staţii se va face la lumina zilei şi cu viteza maximă de 15 km/h;
    d) dacă liniile din staţie sunt situate în curbe, liniile alăturate celor pe care vor circula aceste transporturi trebuie să fie libere;
    e) pe liniile duble sau simple paralele, transporturile negabaritice a căror lăţime din axa vagonului - majorată cu sporul în curbe - este mai mare de 1.850 mm nu vor încrucişa cu trenuri sau convoaie de manevră;
    f) pe liniile curente duble sau simple paralele, trenul de lucru cu macarale portal, maşini de ciuruit şi alte utilaje de lucrat linia, care circulă de la baza de montaj la punctul de lucru şi în timpul lucrului pe şantierul mobil, nu va încrucişa cu alte trenuri sau convoaie de manevră care, în compunerea lor, au vagoane cu gabarit depăşit;
    g) pe liniile electrificate din linie curentă şi staţii, conform prevederilor din anexa nr. 1, firul de contact va fi scos de sub tensiune numai când între acesta şi partea cea mai înaltă a încărcăturii este o distanţă mai mică de 340 mm sau de 290 mm, când firul de contact trece prin tunele, pe sub poduri şi pasarele de orice fel şi dacă este suspendat de acestea;
    h) vagoanele cu gabaritul O-VM din construcţie - care au tonajul normal -, goale sau încărcate cu mărfuri gabaritice, vor circula numai în trenurile programate, respectând prevederile art. 31 alin. (1), iar pentru restul cazurilor se vor respecta toate prevederile prezentelor instrucţiuni cu privire la tratarea şi obţinerea aprobării de circulaţie;
    i) în cazurile de mai sus, dacă vagoanele O-VM sunt transpuse, se vor respecta prevederile anexei nr. 11 şi ale Regulamentului de remorcare şi frânare nr. 006;
    j) vagoanele amenajate, conform prevederilor anexei nr. 8 vor circula goale sau încărcate, cu respectarea acestor prevederi, iar dacă sunt negabaritice, vor respecta prevederile acestor instrucţiuni cu privire la obţinerea aprobării de circulaţie;
    k) după descărcare vagoanele se vor lua în primire de la descărcător, numai dacă personalul operatorului de transport feroviar prevăzut în planul tehnic de exploatare al staţiei constată că stelajele acestor vagoane sunt în bună stare şi bine fixate pe vagon.

    (3) Pentru vagoanele cu gabarit O-VM din construcţie, goale sau încărcate cu mărfuri gabaritice, pe documentul de transport şi în documentul "arătarea vagoanelor" trenului se vor face menţiunile prevăzute la art. 28.
    (4) Vagoanele goale sau încărcate, care din construcţie depăşesc gabaritul O-VM, se vor trata conform prevederilor din prezentele instrucţiuni, în vederea obţinerii aprobării de circulaţie, iar pentru vagoanele CSI transpuse se vor respecta prevederile anexei nr. 11 şi ale Regulamentului de remorcare şi frânare nr. 006.
    (5) În stare goală sau încărcată vagoanele de construcţie specială stabilite în anexa nr. 7, sau alte vehicule care trebuie să circule în anumite condiţii, în vederea introducerii în trenuri şi a circulaţiei lor, trebuie să fie programate, conform prevederilor art. 31, 32 şi din anexa nr. 7, cu privire la aranjarea lor în trenuri.

    ART. 34
    (1) Manevrarea transporturilor excepţionale negabaritice sau cu tonaj depăşit se va face prin tragere sau împingere.
    (2) Manevrele executate în vederea depozitării, introducerii în compunerea trenurilor, introducerii/scoaterii la şi de la fronturile de încărcare şi descărcare, cântăririi, transbordării sau verificării pe anumite linii din staţii se vor face conform prevederilor din planul tehnic de exploatare al staţiei respective, cu avizul reprezentantului secţiei de întreţinere a căii.
    (3) Manevrarea vagoanelor de construcţie specială se va face, conform prevederilor anexei nr. 7, iar a vagoanelor amenajate, conform prevederilor anexei nr. 8.
    (4) În toate cazurile se vor respecta prevederile art. 29 şi 30 şi prevederile din instrucţiunile specifice cu privire la manevră.

    ART. 35
    Anexele nr. 1-13, planşele nr. 1-16 şi tabelele nr. 1-9 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni.


    ANEXE
    ANEXA 1

        la Instrucţiuni
                              DEFINIREA GABARITELOR, FORMA ŞI DIMENSIUNILE ACESTORA,
                         PRECUM ŞI CONDIŢII DE ASIGURARE A GABARITELOR DE LIBERĂ TRECERE
                                ÎN CAZUL ELECTRIFICĂRII LINIILOR DE CALE FERATĂ
                                  ŞI ÎN CAZUL AMPLASĂRII MATERIALELOR
    ART. 1
    (1) Anexa prezintă gabaritele vehiculelor feroviare aparţinând operatorilor economici interni şi externi şi gabaritele de liberă trecere pentru liniile de cale ferată normală cu ecartament de 1.435 mm ale reţelei CFR şi ale celorlalţi operatori economici, pe care circulă vehicule feroviare care au acces pe infrastructura feroviară. Modificări ale elementelor gabaritelor se pot lua în considerare ca urmare a recomandărilor UIC însuşite de reprezentanţii administraţiei - reţelei - CFR în acest organism feroviar internaţional.
    (2) Prevederile prezentei anexe se aplică pentru: căi ferate normale, refacţii şi dublări de linii, dezvoltări şi sistematizări de staţii, lucrări de electrificare şi la instalaţii de semnalizare, centralizare şi bloc de linie automat, executări sau refaceri de construcţii - lucrări de artă, treceri la nivel, rectificări de nivel, variante -, precum şi la execuţia, repararea şi exploatarea vehiculelor feroviare goale sau încărcate.
    (3) Prezentele reglementări se aplică atât construcţiilor şi instalaţiilor vechi - construite până la 1 iulie 1959 -, cât şi la construcţiile şi instalaţiile construite noi sau modernizate - după data de 1 iulie 1959.

    ART. 2
    (1) Prezentele reglementări se referă la gabaritele cinematice.
    (2) Dimensiunile gabaritelor sunt :
    a) maxime, pentru gabaritul de material rulant;
    b) minime, pentru gabaritul de liberă trecere.

    (3) Pentru liniile de incintă ale operatorilor economici, unde circulă atât vehicule feroviare CFR, cât şi vehicule feroviare tehnologice cu gabarite mai mari, se adoptă dimensiuni de gabarit acoperitoare.
    (4) Pentru căi ferate normale încălecate cu căi ferate largi - cu ecartament de 1.524 mm -, pentru fiecare dintre aceste linii, trebuie să se asigure gabaritul de liberă trecere corespunzător.

    ART. 3
        Vehiculele feroviare care depăşesc dimensiunile gabaritului internaţional de încărcare sau de material rulant, pot fi admise la transport şi pot circula numai pe baza aprobării gestionarului infrastructurii feroviare publice.

    ART. 4
        Termenii principali referitori la gabaritele pentru căi ferate normale şi definiţiile respective sunt conform tabelului nr. 1.
        Tabelul nr. 1

┌───────┬───────────────┬────────────────┐
│Nr.crt.│Termenul: │Definiţie: │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Liniile │
│ │ │infrastructurii │
│1. │Liniile │feroviare │
│ │ │publice şi │
│ │ │private din │
│ │ │Romania │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Conturul │
│ │ │geometric │
│ │ │transversal │
│ │ │limită aşezat în│
│ │ │poziţie mediană,│
│ │ │într-un plan │
│ │ │vertical │
│ │ │perpendicular pe│
│ │ │axul │
│ │ │longitudinal al │
│ │gabarit de │materialului │
│2. │material rulant│rulant, în afara│
│ │ │căruia nu │
│ │ │trebuie să iasă │
│ │ │vreun punct al │
│ │ │materialului │
│ │ │rulant sau al │
│ │ │încărcăturii, │
│ │ │atât în │
│ │ │staţionare, cât │
│ │ │şi în mişcare, │
│ │ │în aliniament si│
│ │ │în curbă. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │ │material rulant │
│ │ │admis pe liniile│
│ │ │CFR, în care │
│ │ │trebuie să se │
│ │ │înscrie atât │
│ │ │vagonul, cât şi │
│ │gabarit CFR de │încărcatura sa. │
│3. │vagon - de │Observaţie: În │
│ │încărcare - │caz contrar, │
│ │ │transportul este│
│ │ │negabaritic şi │
│ │ │se tratează │
│ │ │conform │
│ │ │reglementărilor │
│ │ │specifice în │
│ │ │vigoare. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │ │material rulant │
│ │ │în care trebuie │
│ │ │să se înscrie: │
│ │ │locomotivele, │
│ │ │tenderele, │
│ │ │automotoarele, │
│ │gabarit CFR de │macaralele, │
│4. │locomotivă │drezinele, │
│ │ │plugurile şi │
│ │ │trenurile de │
│ │ │zăpadă, maşinile│
│ │ │grele de cale şi│
│ │ │celelalte │
│ │ │vehicule ce se │
│ │ │află pe liniile │
│ │ │CFR . │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Contur geometric│
│ │ │transversal │
│ │ │limită, în plan │
│ │ │vertical, │
│ │ │perpendicular pe│
│ │ │axa │
│ │ │longitudinală a │
│ │ │căii, în │
│ │ │interiorul │
│ │ │căruia, în afară│
│ │ │de materialul │
│ │ │rulant, nu se │
│ │ │admite să │
│ │ │pătrundă nicio │
│ │ │parte a │
│ │ │construcţiilor -│
│ │ │poduri, │
│ │ │tuneluri, pasaje│
│ │ │superioare, │
│ │ │pasarele - sau a│
│ │ │instalaţiilor │
│ │ │fixe feroviare -│
│ │ │semnale, coloane│
│ │ │- şi nici │
│ │ │obiecte ori │
│ │ │materiale │
│ │ │depozitate de-a │
│ │ │lungul liniei │
│ │ │curente sau în │
│ │ │staţii. Fac │
│ │ │excepţie │
│ │ │instalaţiile │
│ │ │care în timpul │
│ │ │funcţionării │
│ │ │acţionează │
│ │ │direct asupra │
│ │ │materialului │
│ │ │rulant, precum: │
│ │ │frâne de cale, │
│ │ │insţalaţiile │
│ │ │liniei de │
│ │ │contact, braţul │
│ │ │coloanelor │
│ │ │hidraulice, │
│ │ │elevatoarele de │
│ │ │cărbuni şi │
│ │ │altele asemenea,│
│ │ │cu condiţia ca │
│ │ │aceste │
│ │ │instalaţii să │
│ │gabarit de │fie astfel │
│5. │liberă trecere │amplasate încât,│
│ │ │în stare de │
│ │ │repaus, să nu │
│ │ │vină în contact │
│ │ │direct cu acele │
│ │ │elemente ale │
│ │ │materialului │
│ │ │rulant asupra │
│ │ │cărora │
│ │ │acţionează în │
│ │ │timpul │
│ │ │funcţionării. │
│ │ │Observaţie - │
│ │ │Gabaritul de │
│ │ │liberă trecere │
│ │ │are dimensiuni │
│ │ │mai mari decât │
│ │ │gabaritul de │
│ │ │material rulant,│
│ │ │spaţiul rămas │
│ │ │liber permiţând │
│ │ │devieri în │
│ │ │exploatare │
│ │ │provocate de: │
│ │ │jocul şi uzura │
│ │ │vehiculelor, │
│ │ │efectul │
│ │ │supraînălţării │
│ │ │şi forţei │
│ │ │centrifuge │
│ │ │necompensate, │
│ │ │oscilaţiile │
│ │ │datorate │
│ │ │suspensiei │
│ │ │elastice, │
│ │ │abaterile de la │
│ │ │dimensiunile │
│ │ │normale ale căii│
│ │ │admise de │
│ │ │normele de │
│ │ │întreţinere │
│ │ │feroviare. │
│ │ │Gabaritul de │
│ │ │liberă trecere │
│ │ │asigură │
│ │ │circulaţia │
│ │ │trenurilor în │
│ │ │deplină │
│ │ │siguranţă fără │
│ │ │limitarea │
│ │ │vitezei sau alte│
│ │ │îngrădiri. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │ │liberă trecere │
│ │gabarit pentru │privind │
│ │lucrări de artă│lucrările de │
│6. │si │artă şi alte │
│ │alte │construcţii │
│ │constructii │decât cele │
│ │ │menţionate la │
│ │ │nr. crt. 7, 8 şi│
│ │ │9. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │ │liberă trecere │
│ │ │privind │
│ │gabarit pentru │semnalele, │
│ │elemente ale │coloanele │
│7. │instalaţiilor │hidraulice, │
│ │feroviare │gardurile, │
│ │ │stâlpii şi alte │
│ │ │elemente ale │
│ │ │instalaţiilor │
│ │ │feroviare. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │gabarit pentru │liberă trecere │
│8. │tuneluri │privind │
│ │feroviare │tunelurile, │
│ │ │polatele de cale│
│ │ │ferată. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │ │liberă trecere │
│ │ │pe linii │
│ │gabarit pentru │electrificate │
│ │linii │sau │
│9. │electrificate │electrificabile,│
│ │sau │realizat cu │
│ │electrificabile│respectarea │
│ │ │condiţiilor │
│ │ │precizate la │
│ │ │art. 11 din │
│ │ │această anexă. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │ │material rulant │
│ │ │admis de toate │
│ │ │administraţiile │
│ │ │de cale ferată │
│ │ │europene pentru │
│ │gabarit redus │efectuarea, fără│
│ │de vagon │un acord │
│10. │-internaţional │prealabil, al │
│ │de încărcare- │transporturilor │
│ │ │care se înscriu │
│ │ │în conturul │
│ │ │acestui gabarit,│
│ │ │având în vedere │
│ │ │şi definiţia de │
│ │ │la nr. crt. 2 de│
│ │ │mai sus. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │ │material rulant │
│ │ │care admite pe │
│ │ │liniile CFR ca │
│ │ │transporturile │
│ │ │ce se înscriu în│
│ │ │conturul său să │
│ │ │circule fără │
│ │ │limitări de │
│ │ │viteză sau alte │
│ │ │îngrădiri, în │
│ │ │condiţiile în │
│ │gabarit sporit │care: │
│11. │de vagon O - VM│- sunt tratate │
│ │ │ca transporturi │
│ │ │negabaritice, │
│ │ │conform │
│ │ │reglementărilor │
│ │ │specifice în │
│ │ │vigoare; │
│ │ │- respectă │
│ │ │elementele │
│ │ │definiţiei date │
│ │ │la nr. crt. 2 şi│
│ │ │prevederile art.│
│ │ │7 din această │
│ │ │anexă. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit │
│ │ │internaţional │
│ │ │pentru vagoanele│
│ │ │goale sau │
│ │ │incărcate care │
│ │ │pot circula, cu │
│ │ │eventuale │
│ │ │limitări de │
│12. │gabarit de │viteză sau alte │
│ │vagon 1 - VM │îngrădiri, pe │
│ │ │anumite linii │
│ │ │principale ale │
│ │ │căilor ferate, │
│ │ │aprobate de │
│ │ │gestionarul │
│ │ │infrastructurii │
│ │ │feroviare │
│ │ │publice. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarite │
│ │ │corespunzătoare │
│ │ │gabaritelor de │
│ │ │vagon O-VM şi │
│ │ │1-VM, pentru │
│13. │gabarit de │verificarea │
│ │liberă trecere │construcţiilor │
│ │ │şi instalaţiilor│
│ │ │existente, care │
│ │ │admit îngrădiri │
│ │ │ale gabaritelor │
│ │ │O-VM şi 1- VM. │
├───────┼───────────────┼────────────────┤
│ │ │Gabarit de │
│ │ │liberă trecere │
│ │ │care admite │
│ │ │circulaţia cu │
│ │ │îngrădiri de │
│ │ │circulaţie şi │
│ │ │limitări de │
│ │ │viteză ale │
│14. │gabarit 1 - SMO│vehiculelor care│
│ │ │se înscriu în │
│ │ │gabaritul 1 - │
│ │ │VM. Acest │
│ │ │gabarit nu se │
│ │ │aplică la │
│ │ │lucrări noi şi │
│ │ │reconstruiri │
│ │ │pentru linii │
│ │ │încălecate. │
└───────┴───────────────┴────────────────┘


    ART. 5
    (1) Gabaritele de material rulant sunt simetrice în raport cu o axă care este perpendiculară pe tangenta comună la suprafeţele de rulare ale şinelor.
    (2) Intersecţia axei de simetrie a gabaritului de material rulant cu tangenta la suprafeţele de rulare ale şinelor trebuie să fie în axa căii, atât în aliniament, cât şi în curbă.
    (3) În aliniament, lăţimile gabaritelor de liberă trecere se măsoară pe orizontală, în plan transversal perpendicular pe axa căii, iar înălţimile pe verticală se măsoară începând de la nivelul superior al ciupercii şinelor.
    (4) În curbă, gabaritele de liberă trecere se stabilesc în planul vertical normal pe axa căii şi trecând prin centrul curbei, având înclinarea dată de supraînălţarea căii.
    (5) Lăţimile se măsoară în acest plan, paralel cu tangenta comună la suprafeţele de rulare, iar înălţimile se măsoară pe perpendiculare la această tangentă.

    ART. 6
    (1) Nivelul superior al şinei la lucrări de artă, tuneluri şi instalaţii de cale ferată se determină ţinându-se seama de înălţimile maxime şi minime ale elementelor suprastructurii căii - tabelul nr. 2 - şi de schimbarea posibilă a acestui nivel în perioada de exploatare - în viitor - prin înlocuirea elementelor suprastructurii cu alte elemente cu dimensiuni sporite şi executarea repetată a burajelor mecanizate - tabelul nr. 3.
        Tabelul nr. 2

┌────┬─────────────────┬───────────────┐
│ │ │Înălţimea │
│ │Denumirea │elementului │
│Nr. │elementelor │suprastructurii│
│crt.│suprastructurii │[mm] │
│ │ ├───────┬───────┤
│ │ │Maximă │Minimă │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│ │Şina inclusiv │ │ │
│1. │placa suport şi │200 │110 │
│ │plăcuţele │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│2. │Traversa specială│240 │220 │
│ │- pentru poduri │ │ │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│3. │Traversa normală │200 │150 │
├────┼─────────────────┼───────┼───────┤
│4. │Patul de balast │300 │200 │
│ │sub traversă │ │ │
└────┴─────────────────┴───────┴───────┘


        Tabelul nr. 3

┌────┬─────────────┬─────────────────────────┐
│ │ │Rezerva de înălţime │
│ │ │pentru viitor - h [mm] │
├────┼─────────────┼───────────────┬─────────┤
│ │ │Datorită │ │
│ │ │înlocuirii │ │
│ │ │elementelor │Datorită │
│Nr. │Amplasamentul│suprastructurii│burajelor│
│crt.│liniei CFR │cu alte │repetate │
│ │ │elemente cu │ │
│ │ │dimensiuni │ │
│ │ │sporite │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────┤
│ │În linie │ │ │
│1. │curentă şi │200 │100 │
│ │triaje │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────┤
│2. │În statii si │100 │50 │
│ │tuneluri │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────┤
│ │Pe poduri │ │ │
│ │metalice │ │ │
│ │închise la │ │ │
│3. │partea │100 │- │
│ │superioară, │ │ │
│ │cu calea făra│ │ │
│ │balast │ │ │
└────┴─────────────┴───────────────┴─────────┘



    (2) Rezerva de înălţime pentru viitor datorită burajelor repetate - prevăzută în tabelul nr. 3- se adaugă la calea cu balast.
    (3) La liniile care deservesc rampe, cheuri, magazii şi peroane, cota faţă de nivelul superior al şinei va fi cea precizată în planşa nr. 3 din cap. "Planşe" fără a se adăuga sporurile din tabelul nr. 3.
    (4) Aceste rezerve nu trebuie să reducă dimensiunile de gabarit, inclusiv condiţiile minime de electrificare precizate la art. 11.

    ART. 7
    (1) Gabaritul CFR de vagon - de încărcare - se prezintă în planşa nr. 1 din cap. "Planşe" - şi în tabelul nr. 2 din cap. "Tabele".
    (2) Gabaritul CFR de locomotivă se prezintă în planşa nr. 2 din cap. "Planşe" - şi în tabelul nr. 3 din cap. "Tabele".
    (3) Lăţimea constructivă a vehiculelor şi lăţimea încărcăturii se măsoară paralel cu planul tangent la ciupercile şinelor, axa gabaritului fiind perpendiculară pe acest plan şi la egală distanţă faţă de cele două şine.
    (4) Pentru a ţine seama de deplasările transversale ale materialului rulant faţă de axa căii la trecerea prin curbe şi de cele permise de jocurile constructive şi uzurile admisibile, lăţimea maximă constructivă a vehiculelor şi lăţimea maximă admisă a încărcăturii se limitează astfel ca vagonul aşezat în poziţia cea mai defavorabilă - în curbă cu raza de 250 m, pe o linie cu ecartamentul de 1.460 mm - 1.435 mm plus supralărgirea maximă - să nu depăşească în niciun punct gabaritul materialului rulant respectiv cu mai mult decât valoarea:
    a) 0,075 m - pentru părţile aflate la cota de 430 mm de la nivelul superior al şinelor sau mai sus;
    b) 0,025 m - pentru părţile aflate sub cota de 430 mm de la nivelul superior al şinelor.

    (5) Reducerea lăţimii constructive a materialului rulant şi a încărcăturii faţă de conturul gabaritului CFR de vagon - de încărcare - în funcţie de distanţele dintre osiile extreme sau dintre pivoţii boghiurilor şi în funcţie de poziţia încărcăturii faţă de osii sau de pivoţi trebuie făcută conform reglementărilor specifice în vigoare.

    ART. 8
    (1) În funcţie de raza curbei, de gabaritele materialului rulant şi de vechimea construcţiilor şi a instalaţiilor feroviare, gabaritele de liberă trecere se clasifică astfel:
    a) Gabaritele de liberă trecere pentru construcţii şi instalaţii noi, valabile în aliniament sau în curbe cu raze mai mari de 4.000 m; se prezintă în planşa nr. 13 din cap. "Planşe";
    b) gabaritul de liberă trecere pentru construcţii şi instalaţii noi, valabile în aliniament sau în curbe cu raze mai mici de 4.000 m şi prezentate în planşa nr. 6 şi tabelul nr. 5 din cap. "Tabele";
    c) Gabaritul de liberă trecere pentru construcţii şi instalaţii vechi, valabil în aliniament ori în curbe cu raze de 350 m sau mai mari, prezentat în planşa nr. 7 din cap. "Planşe" şi în tabelul nr. 6 din cap. "Tabele";
    d) Gabaritul pentru construcţii şi instalaţii vechi, valabil în curbe cu raze sub 350 m, rezultat prin adăugarea la gabaritul din aliniament - planşa nr. 7 din cap. "Planşe" - pe toată înălţimea acestuia, de o parte şi de alta a axei liniei ferate, a sporurilor Se şi Şi, conform planşei nr. 6 din cap. "Planşe" şi tabelului nr. 6 din cap. " Tabele";
    e) gabarite de liberă trecere speciale.

    (2) Gabaritele de liberă trecere prevăzute la alin. 1 lit. a) sunt următoarele:
    - Gabaritul pentru lucrări de artă şi alte construcţii se prezintă în planşa nr. 3 din cap. "Planşe" şi în tabelul nr. 5 din cap. "Tabele".
    – gabaritul de liberă trecere pentru elemente ale instalaţiilor CF este prezentat în planşa nr. 4 din cap. "Planşe".
    – Gabaritul pentru tuneluri feroviare este prezentat în planşa nr. 5 din cap. "Planşe".

    (3) Gabaritele de liberă trecere prevăzute la alin. (1) lit. e) sunt prezentate la art.10, alin. (2 ) din prezenta anexă.
    (4) Pentru determinarea distanţei în partea interioră a curbelor cu supraînălţare de la axa liniei la faţa verticală a construcţiilor şi instalaţiilor - inclusiv cheuri şi rampe - la lăţimea gabaritului se adaugă şi supralărgirea în curbă Si.
    (5) Sporurile Se şi Si se calculează cu relaţia:
        Se = Si = 3600/R+H'/Sxh,
        în care:
        R - raza curbei [m];
        H' - înălţimea deasupra nivelului superior al şinei până în punctul pentru care se calculează sporul [mm];
        h - supraînălţarea teoretică a şinei exterioare [mm] - vezi Tabelul nr. 15 din cap. "Tabele";
        S - distanţa dintre axele şinelor, egală aproximativ cu 1500 mm.

        Tabelul nr. 4

┌────┬────────────┬────────────────────┐
│Nr. │Situatii │Cotele m şi n [mm] │
│crt.│constructive├───┬────────────────┤
│ │ │m │n │
├────┼────────────┼───┼────────────────┤
│ │Obiecte fixe│ │ │
│1. │nelegate de │>= │- │
│ │şina de │150│ │
│ │rulare │ │ │
├────┼────────────┼───┼────────────────┤
│ │Obiecte │ │ │
│2. │legate rigid│>= │- │
│ │de şina de │135│ │
│ │rulare │ │ │
├────┼────────────┼───┼────────────────┤
│ │Treceri la │ │ │
│ │nivel, linii│ │67+supralărgirea│
│3. │în pavaje, │- │în curbă │
│ │altele │ │ │
│ │asemenea │ │ │
├────┼────────────┼───┼────────────────┤
│ │Contraşine, │ │ │
│4. │lângă firul │- │45+supralărgirea│
│ │interior al │ │în curbă │
│ │curbei │ │ │
├────┼────────────┼───┼────────────────┤
│ │Şanţul de │ │ │
│5. │rulare al │- │41 │
│ │inimilor │ │ │
│ │simple │ │ │
├────┼────────────┼───┼────────────────┤
│ │Contraşine │ │ │
│ │care │ │ │
│6. │ghidează │- │41+2; 41-3 │
│ │roata pe │ │ │
│ │faţa │ │ │
│ │interioară │ │ │
├────┼────────────┼───┼────────────────┤
│ │Contraşine │ │ │
│7. │la │- │45 │
│ │traversările│ │ │
│ │fixe │ │ │
└────┴────────────┴───┴────────────────┘


        Tabelul nr. 5

┌─────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┐
│Raza curbei R│400│350│300│200│180│150│120│100│800│
│[ m ] │0 │0 │0 │0 │0 │0 │0 │0 │ │
├─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Sporul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│semilăţimii │10 │10 │15 │20 │20 │25 │30 │35 │45 │
│gabaritului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Se, Si [mm] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Supralărgirea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│căii în curbă│- │- │- │- │- │- │- │- │- │
│Si [mm] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘


┌─────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┐
│Raza curbei R│700│600│500│400│350│300│250│200│180│150│
│[ m ] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Sporul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│semilăţimii │50 │60 │75 │90 │105│1 │145│180│200│210│
│gabaritului │ │ │ │ │ │20 │ │ │ │ │
│Se, Si [mm] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Supralărgirea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│căii în curbă│- │- │- │5 │10 │15 │20 │25 │25 │25 │
│Si [mm] │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘




    ART. 9
    (1) La proiectarea tunelurilor şi pasajelor superioare pe linia de cale ferată în curbă, se ia în considerare şi poziţia fără înclinare a gabaritului cu lăţimi sporite, avându-se în vedere suprimarea supnaînăltării căii în curbă în cazurile de reparaţii, când circulaţia se face cu viteză redusă.
    (2) La construirea podurilor în curbă, gabaritele de liberă trecere, la capetele şi la mijlocul podurilor se stabilesc pe baza sporurilor din tabelul nr. 5 din prezenta anexă, ţinându-se seama şi de săgeata curbei liniei ferate de pe pod.
    (3) În cazuri excepţionale, pentru incintele industriale, autoritatea de stat în domeniul transportului feroviar poate aproba abateri de la gabaritele prevăzute la art. 8 alin. (1) şi (5), cu respectarea cel puţin a gabaritului pentru construcţii şi instalaţii vechi redat în planşa nr. 7.
    (4) La reconstrucţii parţiale de lucrări trebuie urmărită sporirea gabaritului la dimensiunile gabaritelor pentru construcţii şi instalaţii noi.
    (5) Pentru determinarea distanţei la cheu sau rampa (D + Si; D + Se) se procedează ca la art. 9 alin. (6).
    (6) Aceste gabarite rezultă prin adăugarea la gabaritele din aliniament (planşele nr. 3, 4 şi 5) din cap. "Planşe" pe toată înălţimea acestora, de o parte şi de alta a axei liniei ferate, a sporurilor Se şi Si, conform planşei nr. 6 din cap. "Planşe" şi tabelului nr. 5 din prezenta anexă, pentru curbe fără supraînălţare sau pentru partea exterioară a curbelor cu supraînălţare.
    (7) Schelele volante, eşafodajele şi alte construcţii provizorii trebuie să respecte gabaritul pentru construcţii şi instalaţii vechi - planşa nr. 7 din cap. "Planşe" - pe liniile pe care este permisă circulaţia materialului rulant cu gabarit CFR, conform planşelor nr. 1 şi 2 din cap. "Planşe".
    (8) Lucrările de la alin. (7), precum şi parafumurile pot ocupa şi spaţiul rezervat ca adaos pentru electrificare, până la realizarea acesteia.
    (9) Podurile provizorii trebuie să respecte gabaritul pentru lucrări de artă - planşa nr. 3 din cap. "Planşe".
        În cazuri deosebite, cu avizul autorităţii de stat în domeniul transportului feroviar se poate adopta şi gabaritul pentru construcţii şi instalaţii vechi (planşa nr. 7 din cap. "Planşe").
        Tabelul nr. 6

┌──────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┐
│Raza curbei R │350│250│225│200│180│150│125│100│
│[ m ] │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┬──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Sporul │Se│0 │10 │40 │70 │100│170│330│570│
│semilăţimii│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│gabaritului├──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│[mm ] │Si│0 │10 │30 │60 │90 │140│300│530│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┴──┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Supralărgirea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│căii în curbă │10 │20 │20 │25 │25 │25 │25 │25 │
│[mm] │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┘




    ART. 10
    (1) Gabaritele de material rulant prevăzute în tabelul nr. 1 din prezenta anexă la poziţiile nr. 10, 11 şi 12 sunt prezentate după cum urmează:
    a) gabaritul redus de vagon - internaţional de încărcare - este prezentat în Planşa nr. 8 şi în tabelul nr. 2 din Cap. "Tabele";
    b) gabaritul sporit de vagon O - VM este prezentat în Planşa nr. 9 şi în tabelul nr. 4 din Cap. "Tabele";
    c) gabaritul sporit de vagon 1 - VM este prezentat în Planşa nr. 10.

    (2) Gabaritele de liberă trecere speciale corespunzătoare gabaritelor de material rulant precizate la alin. (1) sunt următoarele:
    a) gabaritul de liberă trecere O - SM - corespunzător gabaritului de vagon O - VM - este prezentat în Planşa nr. 11;
    b) gabaritul de liberă trecere 1 - SM - corespunzător gabaritului de vagon 1 - VM -, valabil în aliniament sau în curbe cu raze mai mari de 4000 m, este prezentat în Planşa nr. 12;
    c) gabaritul de liberă trecere 1 - SMO pentru verificarea construcţiilor sau instalaţiilor existente, valabil în aliniament sau în curbe cu raze mai mari de 4000 m, este prezentat în Planşa nr. 13.

    (3) Gabaritele de liberă trecere 1 - SM, 1 - SMO în curbe cu raze sub 4000 m rezultă prin adăugarea la gabaritele în aliniament a sporurilor Se şi Si, conform Planşei nr. 6 şi Tabelului nr. 5 din prezenta anexă.
    (4) Podurile provizorii, schelele volante, eşafoadele şi alte construcţii provizorii trebuie să respecte gabaritul de liberă trecere O- SM, pe liniile pe care este admisă circulaţia materialului rulant de gabarit O - VM cu respectarea gabaritului de liberă trecere 1 - SMO pentru liniile stabilite de autoritatea de stat în domeniul transportului feroviar.

    ART. 11
    (1) Limita gabaritului pentru electrificare, prevăzută la gabaritele pentru construcţii şi instalaţii noi - Planşele nr. 3, 4, 5 - şi la gabaritul pentru construcţii şi instalaţii vechi - Planşa nr. 7 - trebuie asigurată în cazul căilor ferate electrificate sau care urmează a fi electrificate în viitor în curent monofazat de 25 kV şi 50 Hz.
    (2) Prin căi ferate electrificate se înţeleg şi căile ferate aflate în curs de execuţie sau care au elaborată documentaţia de execuţie, fiind planificate a se realiza în cel mult 3 ani.
    (3) Înalţimea H a acestei limite, la gabaritele pentru lucrări de artă - Planşa nr. 3 -, la gabaritele pentru construcţii şi instalaţii vechi - Planşa nr. 7 - şi la gabaritele pentru elemente ale instalaţiilor feroviare, este prevăzută în Tabelele nr. 7a şi 7b din Cap. "Tabele"; această înălţime corespunde pentru cazul în care distanţa x de la lucrările respective - noi - până la axul trecerii la nivel sau până la joanta celui mai apropiat aparat de cale (3) este de 4000 m sau mai mare - Planşa nr. 14.
    (4) Înălţimea H nu include valorile prevăzute în Tabelele nr. 2, 3 şi 7 din prezenta anexă.
    (5) Înălţimea maximă a limitei gabaritului pentru electrificare H, în linie curentă la viteze de circulaţie pe calea ferată de 10 km/h sau mai mici - pentru situaţii frecvent întâlnite -, este conform Tabelului nr. 7a.
    (6) În cazul în care lucrarea se află în staţie sau când distanţa x de la lucrarea de artă sau de la instalaţiile feroviare până la axul trecerii la nivel sau până la joanta aparatului de cale este mai mică de 400 m, înalţimea gabaritului pentru electrificare H, prevăzută în Tabelele nr. 7a, 7b şi Planşa nr. 5 se majorează cu sporul H, corespunzător distanţei respective conform Tabelului nr. 7 din prezenta anexă.
        Tabelul nr. 7

┌────┬───────┬───────────┬─────────────┐
│ │ │Distanta de│ │
│ │ │la lucrare │Sporul Delta │
│ │ │până la │H care se │
│ │În │axul │adaugă la │
│Nr. │linie │trecerii la│înălţimea │
│crt.│curentă│nivel sau │gabaritului │
│ │sau în │prima │pentru │
│ │staţii │joantă a │electrificare│
│ │ │aparatului │H *[mm] │
│ │ │de cale x │ │
│ │ │[mm] │ │
├────┼───────┼───────────┼─────────────┤
│1 │ │400 │- │
├────┤ ├───────────┼─────────────┤
│2 │ │300 │90 │
├────┤În ├───────────┼─────────────┤
│3 │linie │200 │175 │
├────┤curentă├───────────┼─────────────┤
│4 │ │100 │265 │
├────┤ ├───────────┼─────────────┤
│5 │ │0 │350 │
├────┼───────┼───────────┼─────────────┤
│ │În │Pe toată │ │
│6 │staţii │lungimea │350 │
│ │ │staţiei │ │
└────┴───────┴───────────┴─────────────┘

        * Valorile intermediare se determină prin interpolare


    (7) Pentru construcţii speciale care afectează înălţimea H în zonă, sporul de înălţime DELTA H se stabileşte de autoritatea de stat în domeniul transporturilor feroviare.
    (8) Înalţimea gabaritului pentru electrificare H se măsoară în axul căii, de la nivelul superior definitiv al şinelor până la partea cea mai de jos a lucrării aflate deasupra căii, conform Planşei nr. 14 fig. A în aliniament şi fig. B în curbă şi Tabelului nr. 9 - Cap. "Tabele".
    (9) Pentru situaţiile care nu sunt precizate în Tabelele nr. 7a şi 7b înalţimea H a gabaritului pentru electrificare, la gabaritele pentru construcţii şi instalaţii noi - Planşele nr. 3, 4, 5 - şi la gabaritul pentru construcţii vechi - Planşa nr. 7 - se stabileşte prin calcul, ţinându-se seama de prevederile alin. (9) - (15); pentru această înălţime H rezultată şi pentru eventuala ancorare şi susţinere a instalaţiei de electrificare de lucrarea de artă este necesar avizul autorităţii de stat în domeniul transportului feroviar.
    (10) Valorile minime ale înălţimii de pozare a firului de contact Hfc se asigură pentru condiţia cea mai defavorabilă dată de una dintre următoarele situaţii:
    a) temperatura mediului ambiant + 40° C;
    b) depunerea maximă de chiciură.

    (11) Valoarea maximă Hfc de 6500 mm se asigură la temperatura mediului ambiant de -30° C.
    (12) În zona peroanelor, nicio parte a liniei de contact - exclusiv firul de contact pentru care se aplică alin. (9) -, aflată sub tensiune, nu trebuie să fie amplasată la o înălţime mai mică de 5000 mm, de la nivelul superior al şinei.
    (13) Grosimea lamei de aer - Planşa nr. 15 - respectiv distanţa minimă de izolare pe verticală dintre partea superioară a materialului rulant sau a încărcăturii şi firul de contact (5) pentru amplitudini verticale normale ale acestuia sub influenţa presiunii pantografului şi acţiunii vântului este dată în Tabelul nr. 8.
        Tabelul nr. 8

┌───┬─────────────────────────────┬────┐
│ │ │Lama│
│Nr.│ │de │
│crt│Condiţii de aplicare │aer │
│ │ │a │
│ │ │[mm]│
├───┼─────────────────────────────┼────┤
│ │Zonă poluată - caracterizată │ │
│ │prin circulaţia locomotivelor│ │
│ │cu abur, circulaţia în │ │
│ │tunele, în mediu salin, în │ │
│1. │apropierea combinatelor │340 │
│ │chimice şi a staţiilor sau │ │
│ │complexelor feroviare unde se│ │
│ │fac prelevări de mărfuri în │ │
│ │vrac │ │
├───┼─────────────────────────────┼────┤
│ │Zonă nepoluată şi încarcături│ │
│ │nerigide - când suma tuturor │ │
│ │factorilor dinamici, │ │
│ │respectiv oscilaţiile │ │
│2. │verticale ale firului de │340 │
│ │contact - datorită presiunii │ │
│ │pantografului, vântului, │ │
│ │chiciurei şi alte asemenea, │ │
│ │şi oscilaţiile încărcăturii │ │
│ │vagonului nu depăşesc 100 mm │ │
├───┼─────────────────────────────┼────┤
│ │Zonă nepoluată şi încărcături│ │
│ │rigide - nedeformabile - │ │
│ │special supravegheate - când │ │
│ │suma tuturor factorilor │ │
│ │dinamici, respectiv │ │
│3. │oscilaţiile verticale ale │290 │
│ │firului de contact - datorită│ │
│ │presiunii pantografului, │ │
│ │vântului, chiciurei, şi alte │ │
│ │asemenea, şi oscilaţiile │ │
│ │încărcăturii vagonului nu │ │
│ │depăşesc 50 mm │ │
└───┴─────────────────────────────┴────┘



    (14) Pe liniile electrificate, în cazul asigurării distanţei minime de izolare pe verticala a între partea superioară a încărcăturii negabaritice şi firul de contact, transportul se poate efectua fără scoaterea de sub tensiune a liniei, în condiţiile de circulaţie stabilite de organele competente.
    (15) Distanţele minime b şi c de izolare pe verticală şi, respectiv, pe orizontală, de la părţile cele mai apropiate ale lucrării (l) până la spaţiul (A) ocupat de elementele neizolate, aflate sub tensiune - suspensie şi pantograf, inclusiv deplasările acestora în spaţiu - sunt conform Tabelului nr. 9 din prezenta anexă şi Planşei nr. 15.
        Tabelul nr. 9

┌───────┬───────────┬──────────┬─────────┬────────────────────┐
│ │ │ │Existenţa│ │
│ │ │ │mediului │Distanţele minime de│
│ │ │ │salin în │izolare, [mm] │
│ │ │Circulaţia│zonă - │ │
│ │ │cu sau │sursa │ │
│Nr.crt.│Staţionarea│fără │salină, ├─────────┬──────────┤
│ │locomotivei│locomotivă│de regulă│ │ │
│ │ │cu abur │marea, la│Pe │Pe │
│ │ │ │o │verticală│orizontală│
│ │ │ │distanţă │b │c │
│ │ │ │mai mică │ │ │
│ │ │ │de 3 km -│ │ │
├───────┼───────────┼──────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│ │Staţionare │Cu │În mediu │ │ │
│1. │cu │locomotiva│salin │320 │320 │
│ │pantograful│cu abur │ │ │ │
├───────┤ridicat - ├──────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│ │deplasează │Fără │În afara │ │ │
│2. │suspensia │locomotiva│mediului │270 │270 │
│ │în sus │cu abur │salin │ │ │
├───────┼───────────┼──────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │Cu │În mediu │ │ │
│3. │ │locomotiva│salin │270 │220 │
│ │Fără │cu abur │ │ │ │
├───────┤staţionare ├──────────┼─────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │Fără │În afara │ │ │
│4. │ │locomotiva│mediului │220 │170 │
│ │ │cu abur │salin │ │ │
└───────┴───────────┴──────────┴─────────┴─────────┴──────────┘




    ART. 12
    (1) Distanţa între axele liniilor, în aliniament sau în curbe cu raze mari, este după cum urmează:
    a) pentru linii curente, conform Tabelului nr. 10;
    b) pentru linii în staţii şi triaje, conform Tabelului nr. 11.;
    c) pentru linii la care se prevăd peroane, conform Tabelului nr. 12;
    d) pentru linii de transbordare, 3, 60 m;
    e) pentru linii în depouri, ateliere, remize, incinta uzinelor şi porturilor, cel puţin 4,50 m.
        Tabelul nr. 10

┌────┬────────┬────────────┬───────────┐
│ │ │ │Distanta │
│ │ │ │între axele│
│ │ │ │liniilor │
│ │ │ │curente, │
│ │ │ │[m] │
│ │ │ ├─────┬─────┤
│ │ │ │- │ │
│ │ │ │între│ │
│Nr. │Numărul │Felul │linia│ │
│crt.│liniilor│traseului │întâi│- │
│ │ │ │şi a │între│
│ │ │ │doua │linia│
│ │ │ │- │a │
│ │ │ │între│doua │
│ │ │ │linia│şi a │
│ │ │ │a │treia│
│ │ │ │treia│ │
│ │ │ │şi a │ │
│ │ │ │patra│ │
├────┼────────┼────────────┼─────┼─────┤
│ │ │Aliniament │ │ │
│ │ │sau curbe │ │ │
│ │ │cu: │ │ │
│ │ │a) raze mai │ │ │
│ │ │mari de 4000│ │ │
│ │ │m, la linii │ │ │
│ │ │noi; │>= 4,│ │
│1. │2 │b) raze de │00 │ │
│ │ │350 m sau │ │ │
│ │ │mai mari la │ │ │
│ │ │linii │ │ │
│ │ │existente, │ │ │
│ │ │inclusiv în │ │ │
│ │ │tuneluri sau│ │ │
│ │ │pe poduri; │ │ │
├────┼────────┼────────────┼─────┼─────┤
│ │ │Aliniamente │ │ │
│2 │ │scurte între│>= 4,│- │
│ │ │curbe │00 │ │
│ │ │succesive │ │ │
├────┼────────┼────────────┼─────┼─────┤
│3 │3 sau 4 │Aliniament │>= 4,│> 5, │
│ │ │ │00 │00 │
└────┴────────┴────────────┴─────┴─────┘


        Tabelul nr. 11

┌───┬──────────────┬──────────┬─────────────────────────────────┐
│ │ │ │Distanţa minimă între axele │
│ │ │ │liniilor, în staţii şi triaje, │
│ │ │ │[m] │
│ │ │ ├────────────────┬────────────────┤
│ │ │ │Distanţa între │Distanţa între │
│ │ │ │axe când liniile│axe după fiecare│
│ │ │ │sunt în număr │grupă de 6 sau 8│
│Nr.│ │Felul │redus - nu impun│linii │
│Crt│Felul liniilor│traseului │grupări de linii│- în statii mari│
│ │ │ │ │- │
│ │ │ ├──────┬─────────┼──────┬─────────┤
│ │ │ │ │în cazuri│ │în cazuri│
│ │ │ │ │speciale,│ │speciale,│
│ │ │ │în mod│numai cu │în mod│numai cu │
│ │ │ │curent│aprobarea│curent│aprobarea│
│ │ │ │ │forului │ │forului │
│ │ │ │ │tutelar │ │tutelar │
├───┼──────────────┼──────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┤
│ │Linii noi, │ │ │ │ │ │
│ │linii în │Aliniament│ │ │ │ │
│ │reconstrucţie,│sau curbe │ │ │ │ │
│1. │linii în │cu raze │5, 00 │4,50 │+6,50 │5,00 │
│ │sistematizarea│mai mari │ │ │ │ │
│ │sau sporirea │de 4000 m │ │ │ │ │
│ │staţiilor sau │ │ │ │ │ │
│ │triajelor │ │ │ │ │ │
├───┼──────────────┼──────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┤
│ │ │Aliniament│ │ │ │ │
│ │Linii │sau curbe │ │ │ │ │
│2 │existente │cu raze de│4,75 │4,50 │- │- │
│ │ │350 m sau │ │ │ │ │
│ │ │mai mari │ │ │ │ │
└───┴──────────────┴──────────┴──────┴─────────┴──────┴─────────┘



    (2) În cazuri justificate tehnico-economic, dacă lăţimea construcţiilor şi instalaţiilor dintre linii- semnale, coloane, stâlpi, garduri, şi alte asemenea - nu depăşesc 0,35 m, distanţa de 5, 00 m se poate reduce la 4,75 m.
    (3) Dacă lăţimea construcţiilor şi instalaţiilor de la alin. (2) este mai mare de 0,35 m, distanţa de 4,75 m se sporeşte cu diferenţa respectivă de lăţime.
        Tabelul nr. 12

┌───┬──────────┬───────────────────────┐
│Nr.│Felul │Distanţa între axele │
│crt│traficului│liniilor la care se │
│ │din staţii│prevăd peroane, [m] │
├───┼──────────┼────────┬──────────────┤
│ │ │ │- între axele │
│ │ │ │liniilor între│
│ │ │ │care nu se │
│ │ │- între │construiesc │
│ │ │axele │peroane, în │
│ │ │liniilor│cazul în care │
│ │ │între │se prevăd │
│ │ │care se │peroane din │
│ │ │prevăd │două linii; │
│ │ │peroane │- între axele │
│ │ │ │liniilor │
│ │ │ │directe în │
│ │ │ │cazul căii │
│ │ │ │duble │
├───┼──────────┼────────┼──────────────┤
│ │Trafic │ │ │
│ │mare - │ │ │
│ │peste 250 │ │4, 00 plus │
│1 │de │9, 00 │grosimea │
│ │călători │ │gardului │
│ │în 24 de │ │ │
│ │ore - │ │ │
├───┼──────────┼────────┼──────────────┤
│ │Trafic │ │ │
│ │redus - │ │ │
│2 │sub 250 de│6, 00 │ │
│ │călători │ │ │
│ │în 24 de │ │ │
│ │ore - │ │ │
└───┴──────────┴────────┴──────────────┘



    (4) În staţiile situate pe cale dublă, între liniile directe nu se construiesc peroane, cu excepţia cazurilor când se prevede construirea de peroane cu distanţa între axele liniilor de 9 m şi accese pietonale denivelate.
    (5) Gardul se prevede pe toată lungimea peroanelor .
    (6) Distanţa între axele liniilor, în curbe cu raze mici, este cea prevazută la alin. (1) majorată cu următoarele sporuri:
    a) sporuri prevăzute în Tabelul nr. 13, pentru liniile noi având raze de 4000 m sau mai mici;
    b) sporurile prevăzute în Tabelul nr. 14, pentru liniile existente având raze sub 350 m.
        Tabelul nr. 13

┌────┬──────┬─────────────┬───────────────────────────────┐
│ │ │ │Sporul de distanţa între linii │
│ │ │ │Se + Si [mm] │
│ │ │ ├────────────────┬───────┬──────┤
│ │ │ │ │În │În │
│ │ │ │ │linie │staţii│
│ │ │ │ │curentă│ │
│ │ │ │În linie curentă├───────┴──────┤
│ │ │ │şi în staţii, │în următoarele│
│ │ │ │dacă există una │condiţii │
│ │ │ │dintre │he > hi şi hi │
│ │ │ │situaţiile: │> he/2 │
│ │ │ │-nu există │în care: │
│ │Raza │Supraînălţare│supraînălţare; │he - │
│Nr. │curbei│a şinei │-supraînălţările│supraînălţarea│
│crt.│R [m] │exterioare h │celor două linii│liniei │
│ │ │[mm] │sunt identice; │exterioare │
│ │ │ │-supraînălţarea │hi – │
│ │ │ │liniei │supraînălţarea│
│ │ │ │exterioare este │liniei │
│ │ │ │mai mică decât │interioare │
│ │ │ │supraînălţarea ├───────┬──────┤
│ │ │ │şinei exterioare│Se + Si│Se + │
│ │ │ │a liniei │= │Si= │
│ │ │ │interioare │= 7200/│= 7200│
│ │ │ │Se + Si= 7200/R │R + │/R + │
│ │ │ │ │+ 3900/│+2000/│
│ │ │ │ │1500x h│1500xh│
│ │ │ │ │/2 │/2 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│1 │4000 │50 │20 │85 │50 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│2 │3500 │55 │20 │95 │60 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│3 │3000 │65 │25 │110 │70 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│4 │2000 │100 │35 │170 │105 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│5 │1800 │110 │40 │185 │115 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│6 │1500 │135 │50 │225 │140 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│7 │1200 │150 │60 │255 │160 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│8 │1000 │150 │75 │270 │175 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│9 │800 │150 │90 │285 │190 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│10 │700 │150 │105 │300 │205 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│11 │600 │150 │120 │315 │220 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│12 │500 │150 │145 │340 │245 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│13 │400 │150 │180 │375 │280 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│14 │350 │150 │205 │400 │310 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│15 │300 │150 │240 │435 │340 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│16 │250 │150 │290 │485 │390 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│17 │200 │150 │360 │555 │460 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│18 │180 │145 │400 │590 │500 │
├────┼──────┼─────────────┼────────────────┼───────┼──────┤
│19 │150 │110 │480 │625 │555 │
└────┴──────┴─────────────┴────────────────┴───────┴──────┘



    (7) Supraînălţarea h este sporită cu 25% faţă de cea normală prevăzută în reglementările de la calea ferată, iar vagonul s-a considerat de 24 m lungime şi 17 m distanţa între pivoţii boghiului.
        Tabelul nr. 14

┌────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────┐
│Raza │ │ │ │ │ │ │ │ │
│curbei │350│250│225│200│180│150│125│100 │
│R, [m] │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Sporul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│distanţă│ │ │ │ │ │ │ │ │
│între │0 │20 │70 │130│190│310│630│1100│
│linii ( │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Se+Si) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│[mm] │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┘



    (8) Sporurile din Tabelul nr. 14 sunt admise şi în cazul dublării unei linii existente, dacă terasamentele şi lucrările de artă au fost construite de la început pentru ambele linii, pe baza acestor sporuri.
    (9) În zona aparatelor de cale, trasarea curbelor se poate face fără adăugarea sporurilor din Tabelele nr. 13 şi 14, cu condiţia lungirii liniilor, astfel ca între mărcile de siguranţă - vezi art. 13 - să se realizeze lungimea utilă necesară în exploatare.

    ART. 13
    (1) Limita de staţionare a materialului rulant feroviar în zona ramificaţiilor sau a apropierilor între două linii de cale ferată trebuie materializată pe teren prin mărci de siguranţă - şină sau grinzi de beton.
    (2) Acestea se instalează între şinele interioare ale celor două linii trecând prin punctul de intersecţie (O), aflat la distanţe egale de axele liniilor, conform tabelului nr. 9 din Cap. "Tabele".

    ART. 14
    (1) Depozitele de pământ, pietriş, piatră spartă, nisip, cărbuni, etc. trebuie amplasate în afara gabaritelor de liberă trecere, în următoarele condiţii:
    a) distanţa între piciorul taluzului natural al depozitului şi şina cea mai apropiată trebuie să fie de cel puţin 0,80 m - de la partea exterioară a ciupercii şinei; această distanţă în curbe se majorează cu sporurile prevăzute în Tabelele nr. 5 şi 6 din prezenta anexă;
    b) cota piciorului taluzului trebuie să fie cel mult la nivelul superior al traverselor;
    c) panta taluzului dinspre linie nu trebuie să depăşească 2/3.

    (2) Materialele depozitate în stivă se amplasează la o distanţă de cel puţin 1,75 m faţă de şina cea mai apropiată cu înălţimea stivei, dacă materialele se pot răsturna înspre linie, iar în curbe se majorează cu sporurile prevăzute în Tabelele nr. 5 şi 6 din prezenta anexă.


    ANEXA 2

        la Instrucţiuni
                                  STABILIREA SPORURILOR ÎN CURBE
    ART. 1
    (1) Sporurile valorilor gabaritului real care se înregistrează la înscrierea în curbe a vagoanelor şi încărcăturilor sunt:
    a) sporuri interioare - Ei - înregistrate între osiile extreme sau între pivoţii boghiurilor, având valoarea maximă la mijlocul vagonului;
    b) sporuri exterioare - Ee - înregistrate în afara osiilor extreme sau a pivoţilor boghiurilor, având valoarea maximă la partea extremă a încărcăturii.

    (2) În toate cazurile, sporurile prevăzute la alin. (1) se vor calcula în centimetri, luându- se în considerare sporul cel mai mare.
    (3) Verificarea înscrierii în gabaritul de liberă trecere a vagoanelor şi încărcăturilor trebuie să se efectueze pe o linie situată în palier şi aliniament.
    (4) Pentru a ţine seama de sporurile care se înregistrează la înscrierea vagoanelor şi încărcăturilor la trecerea acestora prin curbe, lăţimea încărcăturii se va reduce şi cu valorile din:
    a) tabelul I, pentru sporurile interioare - Ei;
    b) tabelul II, pentru sporurile exterioare - Ee.


    ART. 2
    (1) Pentru stabilirea valorii finale a distanţelor orizontale minime la stivele care ar putea bascula în sens transversal, de exemplu: plase de oţel pentru construcţii, acestea vor fi majorate cu 10 cm pentru părţile încărcăturii care depăşesc ţepuşele.
    (2) Pentru încărcăturile vagoanelor cu boghiuri sau cu scaun învârtitor, distanţele minime orizontale pentru părţile încărcăturii, aşezată între pivoţi, vor fi micşorate în raport cu distanţa dintre pivoţii boghiurilor, respectiv dintre axele scaunelor învârtitoare, după cum urmează:
    a) la o distanţă cuprinsă între 4 m şi 6 m, cu 1 cm;
    b) la o distantă mai mare de 6 m, cu 2 cm.

    (3) Distanţele orizontale minime măsurate în centimetri, care trebuie lăsate libere între fiecare parte a încărcăturii şi pereţii laterali ai vagonului sau ţepuşele vagoanelor cu scaun învârtitor, vagoanelor de siguranţă sau vagoanelor intermediare, sunt prezentate în tabelul III.
    (4) Valorile înscrise în tabelele I, II şi III, preluate din anexa II - RIV, sunt calculate pentru linii de cale ferată a căror valoare pentru raza curbei este de 250 m, iar pentru valori ale razei curbei mai mari de 250 m distanţele orizontale minime din aceste tabele sunt valabile, fiind acoperitoare.
    (5) Pentru cazurile în care după solicitarea acordului de principiu se constată că transportul urmează să se încarce, să se manevreze şi/sau să circule pe linii în curbă a căror rază este mai mică de 250 m, sporurile în curbe - Ee şi Ei - se vor calcula cu formulele care se prezintă mai jos:
    a) când încărcătura nu depăşeşte traversa frontală a vagonului, figura nr. 3, se calculează numai Ei maxim:
        Ei= [a^2/8R] + 0,030 m (rezultatul în metri se va transforma în mm), în care:
        a = ampatamentul vagonului şablonat pe acesta;
        R = raza curbei
 (a se vedea imaginea asociată)


    b) când încărcătura depăşeşte traversa frontală a vagonului - figura nr. 4, sporurile se calculează cu formulele:
        Ee = {2[(a/2 + Lc max)^2] - a^2 - a1^2]}/8R, când Lc1 este diferit de Lc2
        sau
        Ee = (Lt^2 - a^2 - a1^2)/8R, când Lc1 = Lc2
        Ei = [a^2/8R] + 0,030 [m] - rezultatul în metri se va transforma în mm,
        unde:
        a1 = distanţa dintre osiile boghiului (la vagoanele pe două osii a1 = 0);
        Lc = lungimea consolei;
        Lt = lungimea încărcăturii.

        În ambele cazuri Ee se va majora cu:

    (1) 50 mm, cînd Lc este mai mic sau egal cu 6 m;

    (2) 150 mm , cînd Lc este mai mare de 6 m;

        Se vor compara valorile Ei cu Ee, luându-se în calcul valoarea cea mai mare.
 (a se vedea imaginea asociată)

    c) cînd încărcătura este aşezată pe vagoane cu scaun învârtitor, figura nr. 5, sporurile se calculează cu formulele:
        Ei =(Ds^2 + a^2 + a1^2)/8R + 0,030 [m]
        Ee = [2(Ds^2/2 + Lc max)^2 - Ds^2 - a^2 - a1^2]/8R, când Lc1 este diferit de Lc2
        sau
        Ee = (Lt^2 - Ds^2 - a^2 - a1^2)/8R, când Lc1 = Lc2,
        În care: Ds este distanţa dintre scaunele învîrtitoare
        În ambele cazuri Ee se va majora cu:

    (3) 50 mm, cînd Lc este mai mic sau egal cu 6 m;

    (4) 150 mm, cînd Lc este mai mare de 6 m.

        Se vor compara valorile Ei şi Ee, luându-se în calcul valoarea cea mai mare.
 (a se vedea imaginea asociată)


    (6) Cu valoarea distanţei orizontale minime preluată din tabelul III se vor majora toate lăţimile încărcăturii - măsurată din axul longitudinal al vagonului pe întreg conturul transversal maxim - în punctele în care acestea cresc sau scad pe întreaga înălţime a transportului respectiv, pentru a se stabili care sunt depăşirile maxime ale gabaritului la circulaţia acestui transport pe liniile în curbă.
    (7) Exemple de aplicare a tabelelor I, II şi III
    a) Considerăm că avem de transportat oîncărcătură de dimensiunile şi forma din figura nr. 1.
        Din calcule rezultă că între încărcătură şi lucrarea de artă respectivă există o rezervă de 60 mm, distanţă care este mai mare decât rezerva minimă instrucţională, de 50 mm .
        Pentru a determina sporul Ei datorat trecerii transportului în curbă, care trebuie adăugat la semilăţimea încărcăturii, vom utiliza tabelul I astfel:
    - valoarea de 6,2 m a ampatamentului vagonului din figură se majorează la valoarea imediat superioare de 6,5 m;
    – valoarea mijlocului ampatamentului de 3,1 m se majorează la valoarea imediat superioară de 3,5 m;
    – la intersecţia liniei ampatamentului de 6,5 m cu coloana de 3,5 m se va găsi valoarea zero.

        Rezultă că pentru partea dintre axele boghiurilor - osiilor - sporul pe care îl vom adăuga la semilăţimea încărcăturii va fi zero.
        Pentru a determina sporul Ee al dimensiunilor încărcăturii ce se găseşte în afara axelor boghiurilor sau osiilor vom utiliza tabelul II astfel:
    - valoarea de 6,2 m a ampatamentului vagonului din figură se majorează la valoarea imediat superioare de 6,5 m;
    – valoarea de 2,1 m din figură, care reprezintă depăşirea încărcăturii în raport cu osia extremă se majorează la 2,25 m;
    – la intersecţia liniei ampatamentului de 6,5 m cu coloana de 2,25 m se va găsi valoarea zero 4 cm, mai mică decât valoarea de 6 cm rezultată din calcule şi care reprezintă distanţa dintre încărcătură şi lucrarea de artă, astfel că transportul respectiv poate fi admis în circulaţie.


    b) Exemplu de aplicare a tabelului III:
        Considerăm că avem o încărcătură aşezată pe scaune învârtitoare - figura 2 - între care există o distanţă de 18 m. Distanţa dintre încărcătură şi pereţii laterali (a) trebuie să aibă funcţie de distanţele dintre secţiunile considerate şi pivotul cel mai apropiat, valorile minime corespunzătoare de mai jos:
    - până la 2 m = 20 mm
    – între 2 m şi 3 m = 280 mm
    – între 3 m şi 4 m = 340 mm
    – între 4 m şi 5 m = 410 mm

        Dacă se foloseşte un vagon de siguranţă, distanţa dintre încărcătură şi pereţii laterali ai vagonului de siguranţă trebuie să fie 340 mm, dacă distanţa de la pivotul cel mai apropiat şi secţiunea în care măsurăm este de 3 m.
        Dacă se foloseşte un vagon intermediar, distanţa dintre încărcătură şi pereţii laterali ai vagonului intermediar trebuie să fie 440 mm. Valoarea se găseşte la intersecţia liniei ampatamentului de 18 m cu coloana vagonului de siguranţă.
        În cazul în care avem o încărcătură aşezată pe scaune învârtitoare ale vagoanelor platformă, valorile de mai sus se adaugă la semilăţimile punctelor critice ale încărcăturii şi transportul se admite în circulaţie numai dacă respectă condiţiile de la cap . VI din anexa II RIV


    (8) Pentru dimensiunile neindicate în Tabelele I, II şi III se vor utiliza valorile superioare cele mai apropriate.
        Tabelul I
        Distanţele orizontale minime, în cm, care trebuie lăsate de fiecare parte a încărcăturii între gabarit şi părţile încărcăturii, aflată între osiile extreme sau pivoţii boghiurilor

┌──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Distanţele│ │
│dintre │Distanţa de la secţiunea considerată la osia extremă cea mai │
│osiile │apropiată - la vagoane pe două sau mal multe osii sau la pivotul cel │
│extreme │mai apropiat - la vagoane pe boghiuri sau cu scaun învârtitor) │
│sau între │ │
│pivoţi │ │
├──────────┼───┬─┬───┬─┬───┬──┬───┬──┬───┬──┬───┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┤
│m │0, │1│1,5│2│2, │3 │3,5│4 │4,5│5 │5,5│6 │6,│7 │8 │9 │10│11│12│13│14│15│
│ │5 │ │ │ │5 │ │ │ │ │ │ │ │5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│2,5 │0 │0│0 │0│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│3 │0 │0│0 │0│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│3,5 │0 │0│0 │0│0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│4 │0 │0│0 │0│0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│4,5 │0 │0│0 │0│0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│5 │0 │0│0 │0│0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│5,5 │0 │0│0 │0│0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│6 │0 │0│0 │0│0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│6,5 │0 │0│0 │0│0 │0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│7 │0 │0│0 │0│0 │0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│7,5 │0 │0│0 │0│0 │0 │0 │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│8 │0 │0│0 │0│0 │1 │1 │1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│9 │0 │0│0 │0│1 │1 │1 │2 │2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│10 │0 │0│0 │1│1 │2 │2 │2 │2 │3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│11 │0 │0│1 │1│2 │2 │3 │3 │3 │4 │4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│12 │0 │0│1 │2│2 │3 │3 │4 │4 │5 │5 │5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│13 │0 │0│1 │2│3 │3 │4 │5 │5 │6 │6 │6 │6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│14 │0 │0│1 │2│3 │4 │5 │6 │6 │7 │7 │7 │7 │8 │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│15 │0 │0│1 │3│4 │5 │6 │6 │7 │8 │8 │8 │9 │9 │9 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│16 │0 │1│2 │3│4 │5 │6 │7 │8 │9 │9 │10│10│10│10│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│17 │0 │1│2 │4│5 │6 │7 │8 │9 │10│10 │11│11│12│12│13│ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│18 │0 │1│2 │4│5 │7 │8 │9 │10 │11│11 │12│13│13│14│15│ │ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│19 │0 │1│3 │4│6 │7 │8 │10│11 │12│12 │13│14│15│17│17│18│ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│20 │0 │1│3 │5│6 │8 │9 │11│12 │13│14 │16│17│17│19│20│20│ │ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│22 │0 │2│4 │6│7 │9 │11 │12│14 │16│17 │19│21│22│24│26│27│27│ │ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│24 │0 │2│4 │6│8 │10│12 │14│16 │19│21 │23│25│27│30│32│34│35│35│ │ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│26 │0 │3│5 │7│9 │11│13 │16│19 │22│24 │27│30│32│35│38│40│42│43│43│ │ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│28 │0 │3│5 │8│10 │13│16 │19│22 │26│28 │31│34│36│41│44│47│50│51│52│52│ │
├──────────┼───┼─┼───┼─┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│30 │0 │3│6 │9│11 │14│18 │22│25 │29│32 │35│38│40│46│50│53│56│59│61│62│62│
└──────────┴───┴─┴───┴─┴───┴──┴───┴──┴───┴──┴───┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘


        Tabelul II
        Distanţele orizontale minime, în cm, care trebuie lăsate de fiecare parte a încărcăturii între gabarit şi părţile încărcăturii care depăşesc osiile extreme sau pivoţii boghiurilor

┌────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Distanţa│ │
│dintre │ │
│osiile │Distanţa de la secţiunea considerată la osia extremă cea mai apropiată - la │
│extreme │vagon pe două sau mal multe osii - sau la pivotul cel mai apropiat - la │
│sau │vagoane cu boghiuri sau cu scaun învârtitor │
│între │ │
│pivoţi │ │
├────────┼───┬─┬───┬────┬──┬────┬───┬──┬───┬──┬───┬──┬───┬──┬────┬──┬──┬───┬───┬──┬──┬──┤
│m │0,5│1│1,5│1,75│2 │2,25│2,5│3 │3,5│4 │4,5│5 │5,5│6 │6,58│7 │8 │9 │10 │11│12│13│
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│2,5 │0 │1│3 │4 │5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│3 │0 │1│3 │4 │5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│3,5 │0 │1│2 │3 │4 │5 │6 │8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│4 │0 │0│2 │3 │4 │5 │6 │8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│4,5 │0 │0│2 │3 │3 │4 │5 │7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│5 │0 │0│2 │2 │3 │4 │5 │7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│5,5 │0 │0│1 │2 │3 │4 │5 │7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│6 │0 │0│1 │2 │3 │4 │5 │7 │9 │11│13 │15│18 │20│23 │25│31│39 │49 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│6,5 │0 │0│1 │2 │3 │4 │5 │7 │9 │11│13 │15│18 │20│23 │25│31│39 │49 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│7 │0 │0│1 │2 │3 │4 │5 │7 │9 │11│13 │16│18 │20│23 │26│31│40 │50 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│7,5 │0 │0│1 │2 │3 │4 │5 │7 │9 │11│13 │16│18 │20│23 │26│32│41 │51 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│8 │0 │0│1 │2 │3 │4 │5 │7 │9 │11│13 │16│18 │20│23 │26│32│42 │52 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│9 │0 │0│1 │2 │3 │4 │5 │7 │9 │11│14 │16│18 │21│24 │26│34│44 │54 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│10 │0 │0│2 │3 │3 │4 │5 │7 │9 │12│14 │17│19 │22│24 │27│36│46 │56 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│11 │0 │0│2 │3 │4 │5 │5 │8 │10 │12│14 │17│19 │22│25 │29│38│48 │59 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│12 │0 │0│2 │3 │4 │5 │6 │8 │10 │13│15 │17│20 │23│26 │30│40│51 │62 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│13 │0 │0│2 │3 │4 │5 │6 │8 │11 │13│16 │18│21 │24│27 │33│42│53 │64 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│14 │0 │0│2 │3 │4 │6 │7 │9 │11 │14│16 │19│22 │25│29 │34│45│56 │67 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│15 │0 │1│3 │4 │5 │6 │7 │9 │12 │14│17 │20│23 │26│31 │36│47│58 │70 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│16 │0 │1│3 │4 │5 │6 │7 │10│12 │15│18 │21│24 │28│33 │38│49│61 │73 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│17 │0 │1│3 │4 │5 │7 │8 │10│13 │16│18 │21│25 │30│35 │41│52│63 │76 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│18 │0 │1│3 │5 │6 │7 │8 │11│13 │16│19 │22│26 │32│37 │43│54│66 │79 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│19 │0 │1│4 │5 │6 │7 │9 │11│14 │17│20 │23│28 │33│39 │45│57│69 │82 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│20 │0 │1│4 │5 │6 │8 │9 │12│15 │18│21 │24│30 │35│41 │47│59│72 │85 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│22 │0 │2│4 │6 │7 │9 │10 │13│16 │19│22 │28│33 │39│45 │51│64│77 │92 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│24 │0 │2│5 │7 │8 │10 │11 │14│17 │21│25 │31│37 │43│49 │56│69│83 │98 │ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│26 │0 │2│5 │7 │9 │10 │12 │15│19 │22│28 │34│40 │47│53 │60│74│88 │104│ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│28 │0 │3│6 │8 │9 │11 │13 │16│20 │25│31 │37│44 │50│57 │64│80│94 │111│ │ │ │
├────────┼───┼─┼───┼────┼──┼────┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼───┼──┼────┼──┼──┼───┼───┼──┼──┼──┤
│30 │0 │3│7 │8 │10│12 │14 │17│21 │27│34 │40│47 │54│61 │69│85│100│117│ │ │ │
└────────┴───┴─┴───┴────┴──┴────┴───┴──┴───┴──┴───┴──┴───┴──┴────┴──┴──┴───┴───┴──┴──┴──┘


        Tabelul III
        Distanţele orizontale minime, în cm, care trebuie lăsate de fiecare parte între încărcătură şi pereţii laterali ai vagonului sau ţepuşe la vagoanele cu scaun învârtitor, de siguranţă sau intermediare

┌────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Distanţa încărcăturii faţă de pereţii laterali sau │
│Distanţa │ţepuşe, în cm │
│între osiile├────────────┬───────────────────────────────┬───────────┤
│extreme sau │Vagoane │ │ │
│între │purtătoare │Vagoane de siguranţă │ │
│pivoţii │cu scaune │ │ │
│vagonului │învârtitoare│ │ │
│purtător sau├────────────┴───────────────────────────────┤ │
│între │Pentru o distanţă în metri, de la secţiunea │A vagonului│
│pivoţii │considerată │intermediar│
│vagoanelor ├────────────┬───────────────────────────────┤ │
│cu scaune │La pivotul │La osia extremă a vagonului │ │
│învârtitoare│cel mai │purtător sau la pivotul cel mai│ │
│ │apropiat │apropiat al vagonului sau │ │
│ │ │vagoanelor │ │
├────────────┼──┬──┬──┬───┼──┬──┬──┬──┬───┬───┬───┬───┬───┼───────────┤
│m │2 │3 │4 │5 │3 │4 │5 │6 │6,5│7 │8 │9 │10 │ │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│4 │ │ │ │ │26│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│6 │13│18│ │ │26│31│38│45│49 │53 │61 │70 │80 │ │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│8 │14│19│22│ │26│32│39│47│50 │55 │63 │72 │83 │ │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│10 │15│21│25│28 │28│34│41│49│54 │58 │67 │77 │88 │24 │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│12 │16│23│27│31 │29│36│44│52│57 │61 │71 │81 │93 │28 │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│14 │18│24│29│34 │31│38│47│56│60 │65 │76 │86 │98 │33 │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│16 │19│26│32│37 │33│41│50│59│64 │69 │80 │92 │104│38 │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│18 │20│28│34│41 │34│43│53│63│68 │73 │85 │97 │110│44 │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│20 │21│30│37│44 │36│46│56│67│72 │78 │90 │102│116│51 │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│25 │25│35│43│52 │41│52│64│76│83 │89 │103│117│132│71 │
├────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼──┼───┼───┼───┼───┼───┼───────────┤
│30 │28│40│50│60 │46│58│72│86│93 │100│116│131│148│95 │
└────────────┴──┴──┴──┴───┴──┴──┴──┴──┴───┴───┴───┴───┴───┴───────────┘

 (a se vedea imaginea asociată)




    ANEXA 3

        la Instrucţiuni
                          MODUL DE AŞEZARE, FIXARE ŞI LEGARE DE VAGON A ÎNCĂRCĂTURILOR NEGABARITICE
                   SAU CU TONAJ DEPĂŞIT, PRECUM ŞI A CELOR CONSIDERATE NEGABARITICE SAU CU TONAJ DEPĂŞIT
    ART. 1
    (1) Aşezarea şi fixarea acestor încărcături pe vagon trebuie făcute, în trafic intern şi internaţional, cu respectarea în totalitate a prevederilor din anexa II - RIV, respectiv a "Principiilor de bază" din apendicele acestei anexe, dacă transportul se va efectua numai în traficul intern.
    (2) În cazul când în anexa II - RIV sau în "Principiile de bază" din apendicele acesteia nu sunt prevăzute indicaţii cu privire la efectuarea acestei operaţii, atunci ele, inclusiv legarea de vagon, se vor face în baza unui proiect de încărcare.
    (3) În cazul când aşezarea şi fixarea pe vagon se fac conform prevederilor anexei II - RIV sau ale "Principiilor de bază" din apendicele acesteia, atunci legarea de vagon a încărcăturii se va face astfel încât să nu se permită deplasarea acesteia - pe platforma vagonului respectiv - transversal şi/sau logitudinal - în ambele sensuri.
    (4) Legarea trebuie să se facă de către predător sau de unitatea de transbordare, cu sârmă din OL 37 sau sârmă moale obişnuită având diametrul de 4mm, 6 mm sau 8 mm, ambele menţionate de predător sau de unitatea care face transbordarea, pe propria răspundere, în procesul-verbal de măsurători.
    (5) Legarea va corespunde anulării unei forţe de deplasare de două ori până la 4 ori greutatea încărcăturii, forţă indicată în apendicele anexei II - RIV la cap. - Recomandări generale de încărcare pentru protejarea încărcăturii.

    ART. 2
    (1) Pentru legarea în vederea eliminării deplasărilor logitudinale, la stabilirea numărului firelor de sârmă necesare legării pe un sens, se va lua în calcul numai o forţă egală cu de două ori greutatea încărcăturii (F= 2G), deoarece în calcul se va lua o rezistenţă a sârmei σa, acoperitoare, iar forţa de frecare se va neglija.
    (2) Formula de calcul şi a verificării suprafeţei totale (AT) necesare ancorării - suprafaţa tuturor firelor din sârmă - pe un sens de mers este următoarea:
        AT = F/σTa = 2G/σa [ cmp]
        σa pentru sârmă = 1400 kg f/cmp

    (3) Numărul firelor din sârmă (n), în funcţie de diametrul acestora, se va calcula cu formula:
        n (Φ4 ) = AT/a(Φ4); n (Φ6) = AT/a(Φ6); n(Φ8) = AT/a(Φ8),
        unde a este suprafaţa unui fir de sârmă,
        astfel:
        a(Φ4) = 0,125 cmp; a(Φ6) = 0,280 cmp; a(Φ8) = 0,500 cmp


    (4) Zecimalele rezultate din calcularea lui n se vor rotunji în plus.
    (5) Cu numărul total de fire astfel calculat se va forma un număr de ancore pe un sens şi cu acelaşi număr total de fire se vor forma acelaşi număr de ancore pe celălalt sens, aşezate pe cât posibil simetric de o parte şi de alta a vagonului.
    (6) La formarea ancorelor se va avea în vedere ca:
    a) prinderea lor de încărcătură şi vagon să se facă numai de inele, ochiuri, cârlige de fixare din oţel rotund - cu diametrul de cel puţin 16 mm - sau alte părţi ale vagonului - conform anexei II - RIV - şi ale încărcăturii existente ori sudate special şi corespunzător pe încărcătură şi care nu vor avea muchii tăioase;
    b) unghiul de înclinare să fie mic, iar când încărcătura se poate răsturna, ele se vor prinde deasupra centrului de greutate al acesteia;
    c) numărul firelor de sârmă al unei ancore să fie cu soţ - socotite la trecerea prin inele, ochiuri, cârlige de fixare - însă cel mult 28 de fire cu Φ4 ,12 fire cu Φ6 sau 6 fire cu Φ8, astfel ca în această ancoră să nu apară o forţă de întindere mai mare de 5 tf;
    d) firele de sârmă din ancoră să fie răsucite şi întinse conform prevederilor din anexa II - RIV.

    (7) În mod excepţional, în vederea limitărilor longitudinale ale încărcăturii pe vagon, legarea acesteia de platformă se face cu un număr mai mic de fire de sârmă, numai la încărcăturile prevăzute de anexa II - RIV (de exemplu: lăzi, tambure, şine) la care această limitare trebuie să se facă cu pene, proptele, cadru-şa şi altele asemenea.
    (8) În cazul de la alin. (7), în procesul-verbal de măsurători şi în cererea aprobării de circulaţie comisia va menţiona acest lucru, indicând obligatoriu şI precis pagina şi figura din anexa II - RIV cu privire la limitarea deplasării logitudinale şi numărul firelor din sârmă folosite în acest scop.

    ART. 3
    (1) Legarea în vederea eliminării deplasărilor transversale se va face cu 4 ancore - câte 2 pe un sens - formate din 4 fire din sârmă cu Φ8 sau 6 fire cu Φ4 numărate în punctele de prindere, chiar dacă acestea sunt lemne de ghidare, pene, cadru-şa şi altele asemenea.
    (2) Ancorele se vor lega în diagonală de vagon şi de părţile frontale ale încărcăturii când aceasta depăşeşte lungimea platformei sau numai de părţile laterale ale vagonului, menţionate la alin. (1), trecând ancorele peste încărcătura respectivă, cu condiţia ca acestea să fie protejate de muchiile tăioase ale încărcăturii. Ancorele vor fi răsucite şi întinse conform prevederilor din anexa II - RIV.
    (3) Verificarea prin calcul a legării în cazurile de mai sus se va face în staţiile de încărcare sau transbordare, precum şi verificarea legării efective de vagon, împreună cu aşezarea şi fixarea pe vagonul respectiv a încărcăturii se vor face de către comisia prevăzută la art. 14 alin. (2).
    (4) Exemplu de verificare a legării de vagon a unei încărcături cu o greutate de 5 tone în profil longitudinal:
        Predătorul menţionează în procesul verbal de măsurători că a folosit pentru legare pe un sens 14 fire din sârmă OL37 cu Φ8.
        Verificăm dacă numărul firelor de sârmă s-a calculat corect:
        AT = F/σa = 2 G/1400 = 2X 5000/ 1400=7,18 cmp
        n Φ8 = AT/a (Φ8) = 7,18/0,50 = 14,2 fire de sârmă

        Rotunjind zecimalele, vom avea 15 fire.
        Deoarece la trecerea prin inelul de prindere trebuie să fie un număr cu soţ de fire, legarea pe un sens se va face de predător corespunzător unui număr de ancore ce vor avea 16 fire de sârmă - în loc de 14 fire - şi cu acelaşi număr de fire pe celălalt sens.



    ANEXA 4

        la Instrucţiuni
                                               Model
        C.N.C.F. "CFR" S.A.
        REGIONALA CFR ........
        Staţia
                                            PROCES-VERBAL
        Încheiat astăzi .............. în comisie cu ocazia măsurării încărcăturii din vagoane de construcţie - obişnuită, specială, amenajate, după caz -, cu numărul ........... pe ......... osii, având tara de ............ tone, capacitatea de încărcare ............. tone, lungimea platformei ........... mm, lungimea maximă peste tampoane ........ mm, ampatamentul ........... mm, distanţa între osiile boghiului ........... mm şi înălţimea platformei de la coroana şinei .......... mm - depăşirea peretelui frontal al vagonului, distanţa între scaunele învârtitoare, când este cazul.
    1. Încărcătura este - felul ei - .........., are greutatea de ............. tone, lungimea de ........... mm şi este destinată staţiei ................ .
        Înălţimea maximă a transportului măsurată pe verticală de la coroana şinei este de ........ mm.

    2. În secţiune transversală forma şi dimensiunile maxime măsurate în mm pe orizontală, - de o parte şi de alta a axului longitudinal al vagonului - şi pe verticală - de la coroana şinei în punctele unde lăţimile cresc sau scad - sunt cele prevăzute în schiţa alăturată.
        Lăţimile sunt simetrice faţă de axul longitudinal al vagonului sau diferă, după caz, astfel:
    a) la cota de 1.300 mm care este şi înălţimea superioară a platformei vagonului, lăţimea din ax este de 1.200 mm;
    b) între cota de 1.300 - 1.500 mm lăţimea creşte în arc de cerc de la 1.200 la 1.350 mm şi se menţine constantă pe verticală, până la cota de 2500 mm;
    c) între cota de 2.500 - 2.700 mm, lăţimea creşte oblic la 1.600 mm şi creşte în continuare pe orizontală până la 1.750 mm; această lăţime se află de la pivotul boghiului pe o distanţă de 3 m spre interiorul vagonului şi se îngustează oblic pe orizontală la 1.200 mm;
    d) între cota de 2.700 - 3.100 mm, lăţimea de 1.750 mm se menţine constantă pe verticală şi apoi scade pe orizontală la 1.450 mm;
    e) între cota de 3.100 - 3.700 mm, lăţimea scade oblic la 900 mm, menţinându-se constantă pe verticală până la cota de 4.500 mm;
    f) între cota de 4.500 - 4.700 mm, lăţimea scade în arc de cerc la zero mm.


    3. Transportul îndeplineşte următoarele condiţii:
    a) are acordul de principiu nr. ........ desenul nr. ........ - se încadrează şi corespunde transporturilor prevăzute în Instrucţiunile pentru admiterea şi expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară - nr. 328 - cap.II art. 12, când este cazul - şi corespunde în totalitate prevederilor cap. III art. 16. din Instrucţiunile nr. 328;
    b) încărcătura este aşezată şi fixată pe vagon, conform prevederilor din anexa II - RIV şi legată de platforma acestuia după metodologia prezentată în anexa nr. 3 la Instrucţiunile nr. 328, cu un număr .......... de fire din sârmă cu \'f8 ......., formând cu aceste fire ........... ancore sau aşezarea, fixarea şi legarea sunt făcute conform prevederilor proiectului de încărcare menţionat în anexa nr. 3, când este cazul -.


┌─────────────┬────────────────────────┐
│ŞEFUL STAŢIEI│ÎMPUTERNICITUL │
│………………….. │OPERATORULUI FEROVIAR │
│(numele, │……………………… │
│semnătura) │(funcţia, numele, │
│ │semnătura) │
└─────────────┴────────────────────────┘

                                    ÎMPUTERNICITUL PREDĂTORULUI,
                                    - funcţia, numele, semnătura -
 (a se vedea imaginea asociată)

    ANEXA 5

        la Instrucţiuni
                                                 Model
                           ÎNTOCMIREA ŞI ADRESAREA TELEGRAMEI PRIN CARE SE SOLICITĂ
                             APROBAREA DE CIRCULAŢIE PENTRU UN TRANSPORT NEGABARITIC
                                          SAU CU TONAJUL DEPĂŞIT
    ART. 1
    (1) În baza datelor din procesul verbal şi ale dimensiunilor din schiţă, întocmite conform Anexei nr. 4, cererea aprobării de circulaţie se va întocmi şi se va adresa după modelul de mai jos:
        Urgent/Foarte urgent
        Din staţia .......... nr. ....... data .............
    - se va adresa la unităţile menţionate la cap.III art. 17 alin. (1) şi (2).

        La data de ........... s-a încărcat Transport negabaritic sau cu tonajul depăşit în vagonul nr. ......... de construcţie - obişnuită, specială, amenajat şi altele
    asemenea, după caz, .......................
        Încărcătura are lungimea de ............... mm, greutatea de ............ tone şi este destinată staţiei ..........
        Înălţimea maximă a transportului măsurată pe verticală de la coroana şinei este de ........ mm.
        Vagonul corespunde din punct de vedere tehnic şi are următoarele caracteristici constructive: ......... se vor menţiona cele din anexa nr. 4 -.
        În secţiune transversală forma şi dimensiunile maxime sunt măsurate de o parte şi de alta a axului longitudinal al vagonului - sau separat pe fiecare parte, după caz - astfel: .......... se vor redacta în forma prezentată la alin. (2) din anexa nr. 4 -.
        Transportul îndeplineşte următoarele condiţii: ......... se vor menţiona obligatoriu toate condiţiile menţionate la alin. (3) din anexa nr. 4 -.
        Rugăm emiterea aprobării de circulaţie cu valabilitate până la data de ............ pentru toate staţiile aflate pe parcursul aprobat.

┌──────────┬───────────────────────────┐
│ŞEF STAŢIE│ÎMPUTERNICITUL OPERATORULUI│
│VAGOANE │TRANSPORT FEROVIAR DIN │
│………………….. │SPECIALITATEA │
│(numele şi│……………………… │
│semnătura)│(numele , funcţia şi │
│ │semnătura) │
└──────────┴───────────────────────────┘


    (2) Faţă de modelul de mai sus pot fi menţionate şi alte date cum ar fi: precizări din acordul de principiu, ordine şi instrucţii, proiect de încărcare, avizări, probleme de mediu, necesare pentru circulaţia în condiţii de siguranţă şi securitate a transportului.


    ANEXA 6

        la Instrucţiuni
                                       Model
                                ÎNTOCMIREA ŞI TRANSMITEREA ACORDULUI
                                 ŞI APROBĂRII DE CIRCULAŢIE
    ART. 1
    (1) Pe baza constatărilor rezultate din analizarea cererii, întocmită conform anexei nr. 5, privind emiterea aprobării de circulaţie şi din acordul şi avizul de circulaţie emise în acest sens, Divizia Trafic, respectiv Direcţia Trafic din "CFR"-SA întocmeşte, adresează şi transmite telegrafic acordurile şi aprobările de circulaţie după următorul model:
    Acordul de circulaţie
        Din Divizia Trafic .......... nr. ....... data ..........
        Diviziei Trafic ..............
        La Telegrama nr. .......... a staţiei ............... şi în baza avizului diviziilor Linii şi Instalaţii nr. ....... se aprobă circulaţia transportului negabaritic încărcat pe vagonul cu marcajul nr. .......... la staţia ........... pe următoarea rută: ........... se va menţiona ruta din avizul Diviziilor L şi I.
        Dimensiunile transportului sunt: .................
        Se depăşeşte în aliniament şi în curbă gabaritul cu: ..............
        Circulaţia se va face în următoarele condiţii: .............. - se vor menţiona toate condiţiile impuse de Diviziile L şi I în avizul de circulaţie şi de emitentul acestui acord de circulaţie -.
        Prezentul acord este valabil până la 31.XII. a.c., în condiţiile menţionate la cap.III art. 18 alin. (6) lit. a) şi b).
                                                  Şef divizie,
                                              - numele şi prenumele -

    (2) Pentru operativitate acest acord se poate transmite prin telefonogramă, sub rezerva transmiterii sale telegrafice, în cel mai scurt timp.

    ART. 2
    (1) Când în avizul de circulaţie Diviziile L şi I de care aparţine staţia solicitantă menţionează că transportul nu este cu tonajul depăşit şi că dimensiunile acestuia, majorate cu sporul în curbe se încadrează în conturul gabaritului O - VM majorat cu cel mult 75 mm, Divizia Trafic expeditoare, fără a mai aştepta primirea celorlalte acorduri, sau emiterea aprobării de către Direcţia Trafic din "CFR" SA deoarece în această situaţie nu se vor mai transmite, va întocmi şi va transmite în toate cazurile o aprobare de circulaţie după modelul: Foarte Urgent
        Din Regionala CFR .......... Divizia Trafic nr. ............. data ...........
        Staţiilor ........ (care au solicitat aprobare şi de destinaţie) Regulatoarelor de Circulaţie ....... (se vor menţiona toate regulatoarele interesate).
        Serviciilor de circulaţie regionale ......... (de care aparţine staţia solicitantă, de destinaţie şi din parcurs).
        Spre ştiinţă: SMF, Direcţia Trafic din "CFR" SA, Sucursalele Operatorilor de Transport Feroviar interesaţi.
        La telegrama staţiei ......... nr. ....... din ......... se aprobă circulaţia pe toate liniile infrastructurii feroviare publice - cu excepţia celor aflate pe secţiile Anina- Oraviţa şi Bereşti-Bârlad - pe ruta din indicatorul de rute sau ruta din planul de formare, a transportului negabaritic încărcat pe vagonul nr. ....... cu ampatamentul de ....... mm.
        Dimensiunile acestui transport în curbe se încadrează în dimensiunile gabaritului O - VM majorate cu 75 mm, iar în aliniament şi palier sunt: ...........
        Depăşirea gabaritului CFR de vagon în aliniament şi curbe este de: ...............
        Condiţiile speciale de circulaţie sunt: ........ (cu privire la construcţia vagonului, natura mărfii etc.)
        Acest transport şi următoarele transporturi încărcate numai pe acelaşi tip de vagon - ca tară maximă, ampatament maxim, înălţimea şi lungimea platformei, capacitate maximă de încărcare etc.-, care nu depăşesc dimensiunile şi greutatea celui aprobat prin prezenta telegramă, trebuie să îndeplinească în totalitate şi obligatoriu condiţiile impuse de prezentele instrucţiuni, în legătură cu:
    a) verificarea, aşezarea, fixarea, legarea de vagon, măsurarea şi alte operaţii şi condiţii, toate prevăzute la cap. III art.16, fără a mai cere aprobare de circulaţie pentru expedierea următoarelor transporturi menţionate mai sus:
    b) efectuarea operaţiilor şi formalităţilor impuse la cap. IV art. 21, 24, 27 şi 28, precum şi cele din anexa nr. 8, când este cazul;
    c) programarea şi aranjarea în tren se vor face conform prevederilor cap. VI art. 31 şi 32 fără a mai repeta această aprobare de circulaţie, fiind necesară numai precizarea că transportul se încadrează în gabaritul O - VM, conform cap.III, art.18 alin. (6) lit. c).

        Prezenta aprobare este valabilă până la 31.XII.a.c.
        Luaţi măsuri de executare a tuturor dispoziţiilor de mai sus, interzicându-se expedierea şi circulaţia în alte condiţii a acestor transporturi.
                         SEF DIVIZIE TRAFIC
                        (numele şi prenumele)

    (2) Când în avizul de circulaţie Diviziile L şi I stabilesc că transportul negabaritic sau cu tonajul depăşit are dimensiuni mai mari decât cele menţionate la alin. (1), Divizia Trafic expeditoare, după primirea acordurilor de circulaţie de la celelalte divizii Trafic din parcurs, va întocmi şi va transmite aprobarea de circulaţie după următorul model: Foarte Urgent
        Din Divizia Trafic - sau Direcţia Trafic din "CFR" SA ............ nr. ...... data ....
        Staţiei ......... (care a solicitat aprobare şi de destinaţie).
        Regionalelor CFR, Diviziilor Trafic, L, I şi Regulatoarelor de Circulaţie, secţiilor L, CT, centrele de electrificare şi zona de telecomunicaţii, staţiilor tehnice şi de triaj, revizii de vagoane, districtelor L, SCB, LC, EA-ELF, Tc aflate pe ruta de circulaţie (ruta menţionată în avizele de circulaţie ale Diviziilor L şi I, iar dacă dimensiunile şi tonajul transportului permit, în avize se va indica şi varianta de evitare a circulaţiei prin staţiile de triaj), operatorilor de transport feroviar .......
        Spre ştiinţă: SMF, Direcţiei Trafic din "CFR" SA (cînd telegrama este elaborată de către Divizia Trafic) ...........
        La Telegrama staţiei ........... nr. ........ din data de ............ în baza Avizului de circulaţie nr. ....... al Diviziilor L şi I - expeditoare, sau Direcţiei de întreţinere L/I din "CFR" SA- şi al Acordului de circulaţie nr. ........ al Diviziei Trafic ....... şi nr. ........ al Diviziei Trafic ....... se aprobă circulaţia de la staţia ...... la staţia ....... pe ruta menţionată mai sus, a următorului transport negabaritic:
    a) încărcat pe vagonul având marcajul nr. ........ (de construcţie specială sau amenajat, după caz), cu ampatamentul ......... mm;
    b) dimensiunile acestui transport - sau elementele cu privire la depăşirea tonajului, când este cazul - sunt ............
    c) depăşirea maximă a gabaritului CFR de vagon este cu .........:
        Circulaţia se va efectua cu respectarea condiţiilor generale prevăzute la cap. Ivart. 21, 23, 24, 27 şi 28 din Instrucţiunile nr. 328, şi anume: ......... (se vor menţiona
    obligatoriu aceste articole), precum şi a următoarelor condiţii speciale: ................ (prin statţii se interzic circulaţia şi manevrarea pe liniile interzise de PTE, urmând a se enumera şi condiţiile speciale specifice transportului respectiv indicate la cap. IV art. 29 şi 30, în avizele şi acordurile de circulaţie. în acordul de principiu, în cererea aprobării de circulaţie, ordine şi altele asemenea).
        Acest transport şi următoarele transporturi încărcate numai pe acelaşi tip de vagon - tara maximă, ampatament maxim, înălţimea şi lungimea platformei şi altele asemenea - care nu depăşesc dimensiunile şi greutatea celui aprobat prin prezenta telegramă, trebuie să îndeplinească în totalitate şi obligatoriu condiţiile impuse în Instrucţiunile nr. 328 în legătură cu:

    d) verificarea, aşezarea, fixarea, legarea de vagon, măsurarea şi alte operaţii şi condiţii, toate prevăzute la cap. III, art. 16 fără a mai cere aprobare de circulaţie pentru expedierea următoarelor transporturi menţionate mai sus;
    e) efectuarea operaţiilor şi formalităţilor impuse la cap. IV art. 21, 23, 24, 27 şi 28 şi a celor din Anexa nr. 8, când este cazul;
    f) programarea şi aranjarea în tren se vor face conform prevederilor cap.VI art 31 şi 32.

     Prezenta aprobare este valabilă până la 31.XII.a.c., pentru expedierea şi circulaţia transporturilor menţionate mai sus la aceeaşi staţie de destinaţie sau la o altă staţie aflată numai pe ruta aprobată prin această telegramă, cu condiţia ca pentru fiecare caz în parte această aprobare de circulaţie să fie retransmisă de şeful staţiei după modelul indicat în Instrucţiunile nr. 328 - Anexa nr. 6 art. 2 alin. (2).
        Luaţi măsuri de executare a în totalitate a dispoziţiilor de mai sus, interzicându-se expedierea şi circulaţia în alte condiţii a acestor transporturi.
                              DIRECTOR/ŞEF DIVIZIE
                             -numele şi prenumele-

    (3) Pentru cazurile prevăzute în prezentele instrucţiuni la art .18 alin. (6) se procedează la retransmiterea aprobării de circulaţie .
    (4) Retransmiterea aprobării de circulaţie impusă la alin. (3) din această anexă se va face de şeful de staţie căreia i s-a emis această aprobare - înaintea expedierii fiecărui transport şi numai dacă acesta corespunde în totalitate condiţiilor impuse de aprobarea respectivă -, după modelul următor:
        Din staţia ......... nr. .......... data .........
        Telegrama de retransmitere se va transmite la aceleaşi adrese ca şi cele menţionate la art. (2) alin. (2) din prezenta anexă.
        La data de ......... s-a încărcat pentru staţia ......... vagonul marcajul nr. ........ (de construcţie specială sau amenajat, dacă este cazul), pe ....... osii, având tara de ...... tone şi ampatamentul de ........... mm.
        Transportul este negabaritic (sau cu tonajul depăşit, când este cazul) şi are următoarele dimensiuni: ...............
        Acest transport îndeplineşte în totalitate condiţiile impuse în aprobarea de circulaţie emisă cu telegrama nr. ....... din data ..... de către Divizia Trafic ......... (sau
    Direcţiei Trafic din "CFR" SA).
        Circulaţia se va face pe ruta menţionată mai sus, în următoarele condiţii: ....... (se vor menţiona obligatoriu toate condiţiile generale şi speciale impuse în aprobarea de circulaţie emisă primului transport - în modelul de la art. (2) alin. (2) din prezenta anexă, aceste condiţii sunt subliniate).
        Retransmis
        Şeful staţiei
        -numele şi prenumele-


    ART. 3
    (1) Model de acord de principiu
        CNCF "CFR" SA
        Direcţia Trafic
        Serviciul Circulaţie
        Nr. .......
                                 ACORD DE PRINCIPIU NR. .........
        Solicitantului ..................
        Staţiilor .......... (de încărcare,de frontieră la intrarea în ţară sau de transbordare, după caz)
        Diviziei Trafic ..................
        La Cererea ........... (denumirea solicitantului) nr. ........ din data ............, se emite acordul de principiu nr. ...... din data ...... cu valabilitate până la data ......., pentru primirea la transport pe liniile infrastructurii feroviare publice şi private din România a mărfurilor negabaritice sau cu tonaj depăşit, prezentate în proiectul de încărcare nr. ...... (dacă este cazul):
    a) pentru încărcare se vor folosi vagoane de construcţie (obişnuită,specială,amenajate, după caz), seria ........., pe ....... osii, cu tara ....., capacitatea de încărcare ....... tone, lungimea platformei .......... mm, lungimea maximă peste tampoane .............. mm, ampatamentul ........... mm, distanţa între osiile boghiului ............ mm şi înălţimea platformei de la coroana şinei ............... mm;
    b) încărcătura este compusă .............. (felul ei) .............., are greutatea de ......... kg, lungimea de .......... mm şi este destinată staţiei CFR ............;
    c) înălţimea maximă a transportului măsurată pe verticală de la coroana şinei este de .......... mm

        Din proiectul de încărcare rezultă că în secţiune transversală, forma şi dimensunile maxime sunt măsurate - de o parte şi de alta a axului longitudinal al vagonului sau separat pe fiecare parte, după caz -, astfel:
    1. la cota de ......... mm, care este şi înălţimea superioară a platformei vagonului, lăţimea din ax este de ......... mm;
    2. între cota de ...... mm şi cota de ....... mm, lăţimea este de ........ mm;
    3. între cota de ...... mm şi cota de ....... mm, lăţimea este de ........ mm;
    4. între cota de ...... mm şi cota de ....... mm, lăţimea este de ........ mm.


    (2) Alte condiţii:
    a) predătorul va aşeza, va fixa şi va ancora marfa de vagon respectând toate condiţiile prevăzute de proiectul de încărcare respectiv, de anexa II RIV şi Instrucţiunile nr. 328;
    b) înaintea expedierii şeful staţiei este obligat să verifice respectarea acestor condiţii şi să ia măsurile prevăzute în Instrucţiunile nr. 328;
    c) predătorul va înmâna şefului de staţie certificatul care atestă calitatea execuţiei şi a rezistenţei cadrului necesar aşezării mărfii pe vagon, cât şi a sistemului de asigurare a mărfii pe vagon respectiv de vagon, prevăzute în proiectul de încărcare sau în Anexa II RIV. Certificatul se va anexa la copia procesului verbal de măsurători.
        Transportul se va putea executa pînă la staţiile situate pe ruta ..............
        Şef Serviciu

    (3) Model de fişă în vederea obţinerii acordului de principiu FIŞĂ
                cu datele primare ale transportului conform prevederior din
               Fişa UIC nr. 502 în vederea obţinerii acordului de principiu
        Referitor la: ...............................
        Cerere de acord de principiu pentru transportul excepţional nr. ........
        1./a/Natura mărfii de transport şi codul MCM
        b/ Nr.expediţiilor identice de efectuat ................................

        2/ Tipul de vagon ......................................................
        3/ Distanţa între osiile extreme sau pivoţii boghiurilor [mm] ..........
        4/ Distanţa între osiile boghiului [mm] ................................
        5/ Nr.de osii ..........................................................
        6/ Distanţa între tampoane [mm] ........................................
        7/ Tara vagonului [t] ..................................................
        8/ Greutatea încărcăturii [t] ..........................................
        9/ Sarcina pe metru linira [t/m.l.] ...................................
        10/ Sarcina pe osie [t/osie] ...........................................
        11/ Lungimea încărcăturii [mm] .........................................
        12/ Semilăţimea încărcăturii (pentru fiecare punct critic) .............
        13/ Cota punctului critic -de la .......... la .........................
        Exemplu
    a) (12a) 1250 ; (12 b) 1000 ; (13) 1250 - 3500
    b) (12a) 0 ; (12b) 1100 ; (13) 3500 - 5200
    (14) - distanţa de la extremitatea încărcăturii situată între pivoţii boghiului sau osiile vagonului şi până la pivot sau osie;
    (15) - distanţa de la extremitatea încărcăturilor situată peste pivoţi sau osie până la pivot sau osie;
    (16 - 17) - jocuri transversale ale osiilor respectiv sporul în curbă;
    (18) - suma col.12 + 16 + 17 (indicarea pct.16+17+18 nu este obligatorie);
    (19) - observaţii privind viteza de circulaţie, inscripţii pe vagoane etc. ........ (pt. CSI, se transmit coordonatele centrului de greutate x, y, z)
    (20) - întreprinderea predătoare;
    (21) - staţia de expediere;
    (22) - staţia de destinaţie;
    (23) - ruta (se trec punctele de frontieră de intrare şi ieşire de pe fiecare cale ferată);
    (24) - viteza maximă, viteza minimă - circulă ca tren special etc;
    (25) - linia de garaj ce urmează să se descarce;
    (26) - relaţii cu transportul maritim;
    (27) - adresa destinatarului;
    (28) - diverse -dispoziţii RIV, categoria de circulaţie a trenului, etc.-
    (29 - 33) - diverşi parametri tehnici cu privire la modul de ambalare, ancorare, adrese, avizări de expediţii etc.


         Operator feroviar,



    ANEXA 6^1

        la Instrucţiuni
                            Norme privind autorizarea persoanelor juridice şi atestarea
                           personalului care asigură întocmirea şi verificarea proiectelor
                                de încărcare necesare efectuării transporturilor
                                     excepţionale pe infrastructura feroviară
    CAP. I
    Generalităţi
    ART. 1
    (1) Un proiect de încărcare necesar efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară trebuie să fie executat numai de către o persoană juridică română autorizată de AFER şi poate fi utilizat numai dacă a fost în mod obligatoriu întocmit şi verificat de către personal de specialitate deţinător al unui atestat eliberat de AFER în condiţiile prezentelor norme
    (2) Personalul de specialitate care întocmeşte sau verifică un proiect de încărcare necesar pentru admiterea la transport şi expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară trebuie să fie angajat, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, al persoanei juridice române prevăzute la alin. (1).

    ART. 2
        Un proiect de încărcare necesar efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară trebuie să fie redactat conform cerinţelor din standardele în vigoare privind elaborarea documentaţiilor tehnice şi să conţină elementele/datele de identificare ale executantului (persoana juridică), ale întocmitorului şi verificatorului (persoana fizică), precum şi ale beneficiarului.

    ART. 3
        Proiectele de încărcare necesare solicitării acordului de principiu pot fi procurate numai de la persoane juridice care elaborează astfel de proiecte şi care sunt autorizate de către AFER.

    ART. 4
    (1) Autorizaţia este documentul eliberat de AFER, prin care se atestă că o persoană juridică poate realiza şi furniza proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.
    (2) Autorizaţia dă dreptul deţinătorului, să încheie în condiţiile legii, contracte pentru furnizarea de proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară, dacă aceştia fac dovada că deţin o autorizaţie pentru elaborarea proiectelor de încărcare.

    ART. 5
        AFER, precum şi administratorii/gestionarii infrastructurii feroviare nu pot obţine calitatea de persoană juridică română autorizată pentru executarea de proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară, iar personalul angajat al acestora nu poate fi atestat pentru întocmirea şi/sau verificarea acestor proiecte.

    CAP. II
    Autorizarea unei persoane juridice române pentru executarea proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară
    ART. 6
        Pentru obţinerea autorizării pentru executarea proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară, persoana juridică solicitantă trebuie să satisfacă, cumulativ, următoarele cerinţe:
    a) are în obiectul de activitate prestarea de "activităţi anexe transporturilor terestre" (COD CAEN 6321);
    b) are angajat personal atestat de AFER pentru întocmirea şi/sau verificarea proiectelor de încărcare necesare admiterii la transport şi expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară;
    c) dispune de dotări specifice întocmirii, editării, multiplicării şi arhivării proiectelor de încărcare elaborate;
    d) deţine asigurare pentru răspundere civilă sau a luat măsurile necesare pentru răspunderea sa civilă în caz de producere de evenimente feroviare sau alte fapte care au condus la afectarea siguranţei feroviare şi care au fost generate de întocmirea eronată sau incompletă a proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.


    ART. 7
    (1) Persoana juridică solicitantă trebuie să depună la AFER un dosar care va cuprinde o solicitare scrisă - cerere (model prezentat în Anexa A), documente din care să reiasă îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art.6, o declaraţie angajament din care să reiasă că se obligă să permită accesul personalului de specialitate AFER pentru verificarea respectării cerinţelor impuse pentru obţinerea autorizării, precum şi dovada achitării tarifului de autorizare.
    (2) Documentele întocmite pe propria răspundere de către solicitant vor fi datate, semnate şi ştampilate de conducerea persoanei juridice.

    ART. 8
    (1) Verificarea documentelor depuse de persoana juridică solicitantă se efectuează în cel mult 20 de zile de la data depunerii acestora, AFER întocmeşte Raportul de verificare în vederea autorizării prin care propune acordarea/refuzul de acordare a autorizaţiei, comunicând în scris persoanei juridice solicitante decizia de acordare/neacordare a autorizaţiei. Modelul raportului de verificare este prezentat în Anexa B.
    (2) În cazul în care se constată îndeplinirea cerinţelor impuse, solicitanţilor li se eliberează o autorizaţie a persoanelor fizice care elaborează proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară, în termen de 10 zile de la data comunicării scrise.
    (3) În cazul în care persoana juridică solicitantă nu îndeplineşte cerinţele impuse, AFER respinge dosarul motivându-şi decizia în scris.

    ART. 9
        Autorizaţiile se înregistrează în Registrul de evidenţă a autorizaţiilor pentru întocmirea şi verificarea proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară şi se înmânează solicitanţilor, pe bază de semnătură.

    ART. 10
        Autorizaţia este un document cu regim special, nominal şi netransmisibil şi este valabilă maximum 5 ani, în condiţiile vizării sale anuale. Modelul autorizaţiei este prezentat în Anexa C.

    ART. 11
    (1) Viza anuală se va solicita cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care expiră valabilitatea autorizaţiei. Dosarul care se depune la AFER pentru solicitarea vizei anuale va conţine următoarele documente:
    a) cererea de acordare a vizei anuale;
    b) odificări în documentele iniţiale care atestau îndeplinirea cerinţelor de la art. 6, dacă este cazul;
    c) dovada achitării tarifului aferent vizării anuale.

    (2) AFER comunică în scris solicitantului, în termen de 10 zile, acordarea/neacordarea vizei anuale.
    (3) În caz de neacordare a vizei anuale, AFER motivează în scris decizia sa.

    CAP. III
    Atestarea personalului care asigură întocmirea sau verificarea proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară
    ART. 12
        Pentru înscrierea la examenul de atestare care atestă capabilitatea de întocmire sau verificare a proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară, persoana fizică solicitantă trebuie să depună la AFER un dosar, care să cuprindă o solicitare scrisă - cerere (model prezentat în Anexa D), precum şi următoarele documente:
    a) copie după actul de identitate;
    b) copie după documentele care atestă pregătirea (studii tehnice superioare) şi experienţa profesională;
    c) dovada achitării tarifului de atestare.


    ART. 13
    (1) Verificarea documentelor depuse de persoana fizică solicitantă în vederea atestării se efectuează în cel mult de 20 zile de la data depunerii acestora, AFER comunicând în scris persoanei fizice solicitante decizia de acceptare/neacceptare a dosarului.
    (2) În cazul în care persoana fizică solicitantă nu îndeplineşte cerinţele impuse, AFER respinge dosarul, motivându-şi decizia în scris.
    (3) În baza dosarului admis, AFER comunică în scris persoanei fizice solicitante, cu cel puţin 20 de zile înainte de data susţinerii examinării, data şi locul examinării, precum şi tematica de examinare stabilită.

    ART. 14
        Tematica de examinare va fi întocmită avându-se în vedere următoarele reglementări specifice:
    a) Instrucţiunile pentru admiterea şi expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară nr. 328;
    b) Fişa UIC 502 - Transporturi excepţionale. Dispoziţii referitoare la studiul şi expedierea transporturilor excepţionale - 1999;
    c) RIV - Acord asupra schimbului vagoanelor de marfă între întreprinderile feroviare, ediţia în vigoare;
    d) Anexa II RIV;
    e) Prevederi referitoare la admiterea şi efectuarea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară din Regulamentul de transport pe căile ferate din România şi Regulamentul de exploatare tehnică feroviară.


    ART. 15
    (1) Examinarea persoanei fizice solicitante se efectuează de către o comisie stabilită de conducerea AFER şi constă într-o probă scrisă de evaluare a cunoştinţelor teoretice specifice, precum şi o probă scrisă - studiu de caz, referitor la întocmirea/verificarea unui proiect de încărcare, prin care să demonstreze capabilitatea de a întocmi sau verifica conţinutul şi modul de întocmire/redactare a unui proiect de încărcare necesar efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.
    (2) Admiterea la examinare a persoanei fizice solicitante se face după verificarea identităţii acesteia pe baza unui act de identitate, iar durata examinării este de maximum 240 de minute.

    ART. 16
    (1) Aprecierea rezultatului în cazul probei scrise de evaluare a cunoştinţelor teoretice specifice se efectuează pentru fiecare subiect, cu note de la 1 la 10, acordate de fiecare membru al comisiei de examinare. Media aritmetică a notelor acordate pe subiect constituie nota la proba scrisă de evaluare a cunoştinţelor teoretice specifice. Promovarea probei scrise de evaluare a cunoştinţelor teoretice specifice necesită obţinerea cel puţin a notei 7 la fiecare subiect.
    (2) În situaţia în care proba scrisă de evaluare a cunoştinţelor teoretice specifice este de tip grilă, numărul minim de variante de răspunsuri corecte trebuie să fie de minimum 70%, ceea ce corespunde obţinerii notei 7.
    (3) Aprecierea rezultatului în cazul probei scrise - studiu de caz se efectuează cu note de la 1 la 10, acordate de fiecare membru al comisiei de examinare. Media aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei de examinare constituie nota pentru proba scrisă - studiu de caz. Promovarea probei scrise - studiu de caz necesită obţinerea cel puţin a notei 7. Rezultatul se consemnează de comisia de examinare într-un proces-verbal. Modelul procesului-verbal este prezentat în Anexa E.

    ART. 17
    (1) AFER comunică în scris persoanei fizice, în termen de 5 zile de la data susţinerii examenului, rezultatul la cele două probe.
    (2) Persoanei fizice declarată admisă în urma examenului susţinut i se acordă, în termen de 10 zile de la data comunicării scrise, un atestat care atestă capabilitatea de a întocmi sau verifica proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.

    ART. 18
        În cazul în care persoana fizică a fost declarată respinsă la examen, AFER motivează în scris decizia sa.

    ART. 19
        Atestatele se înregistrează în Registrul de evidenţă a atestatelor pentru întocmirea şi verificarea proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară şi se înmânează solicitanţilor, pe bază de semnătură.

    ART. 20
        Atestatul este un document cu regim special, nominal şi netransmisibil şi este valabil maximum 5 ani, în condiţiile vizării sale anuale. Modelul de atestat este prezentat în Anexa F.

    ART. 21
    (1) Viza anuală se va solicita cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care expiră valabilitatea atestatului. Dosarul care se depune la AFER pentru solicitarea vizei anuale va conţine următoarele documente:
    a) cererea de acordare a vizei anuale;
    b) modificări în documentele iniţiale care atestau îndeplinirea cerinţelor de la art.12, dacă este cazul;
    c) dovada achitării tarifului aferent vizării anuale.

    (2) În termen de 10 zile de la primirea dosarului, AFER comunică în scris persoanei fizice solicitante data susţinerii examenului pentru obţinerea vizei anuale.
    (3) Vizarea anuală se face în baza promovării unui examen - o probă scrisă de evaluare a cunoştinţelor teoretice specifice şi o probă scrisă - studiu de caz, susţinut în condiţiile stabilite la art.15.
    (4) AFER comunică în scris solicitantului, în termen de 10 zile, acordarea/neacordarea vizei anuale.
    (5) În caz de neacordare a vizei anuale, AFER motivează în scris decizia sa.

    CAP. IV
    Suspendarea/Retragerea autorizaţiilor sau a atestatelor
    ART. 22
    (1) În perioada de valabilitate a autorizaţiei/atestatului, AFER supraveghează prin acţiuni de inspecţie de stat modul în care sunt respectate de persoana juridică/persoana fizică cerinţele care au stat la baza acordării acestora.
    (2) Urmărirea aplicării şi controlul respectării prevederilor prezentelor norme se efectuează de specialişti AFER, desemnaţi conform prevederilor legale în vigoare.

    ART. 23
    (1) În cazul în care, pe parcursul supravegherii, se constată faptul că datorită modului defectuos de proiectare şi/sau de verificare a proiectului de încărcare, s-au produs ori puteau fi produse, dar au fost evitate, evenimente feroviare sau alte fapte care au condus la afectarea siguranţei feroviare, autorizaţia sau atestatul poate fi suspendat sau retras, după caz.
    (2) În cazul în care, pe parcursul supravegherii, se constată că nu mai sunt îndeplinite una sau mai multe condiţii care au stat la baza acordării autorizaţiei/atestatului, AFER poate suspenda sau retrage aceste documente.

    ART. 24
    (1) Sunt interzise, sub rezerva suspendării sau retragerii autorizaţiei/atestatului, în funcţie de gravitatea lor, următoarele fapte:
    a) semnarea de lucrări pentru proiecte de încărcare pe care nu le-a întocmit şi verificat;
    b) proiectarea de lucrări pentru alte persoane juridice decât cea care îi este angajatoare;
    c) neverificarea sau întocmirea defectuoasă a proiectului de încărcare, urmate de producerea de evenimente feroviare sau alte incidente tehnice care au condus la afectarea siguranţei feroviare.

    (2) De asemenea, constituie motiv de suspendare sau, după caz, de retragere a autorizaţiei neacceptarea de către persoanele juridice autorizate a acţiunilor de inspecţie de stat efectuate de către personalul de specialitate al AFER.

    ART. 25
     Nerespectarea prevederilor art. 24, în funcţie de gravitatea abaterii, atrage aplicarea de către AFER a următoarelor măsuri:
    d) suspendarea autorizaţiei/atestatului de la 3 luni la un an;
    e) retragerea autorizaţiei/atestatului.


    ART. 26
        În cazul retragerii autorizaţiei/atestatului, acordarea unui nou document se va face în baza unei noi cereri de acordare, conform prezentelor norme.

    CAP. V
    Contestaţii
    ART. 27
    (1) Contestaţiile asupra respingerii dosarului de obţinere a autorizării sau a dosarului de înscriere la examenul de atestare, asupra rezultatului examenului de atestare sau asupra suspendării/retragerii autorizaţiei/atestatului se depun la AFER în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării scrise efectuate de către AFER persoanei juridice /persoanei fizice.
    (2) Soluţionarea contestaţiilor se face de către AFER, conform prevederilor legale în vigoare.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 28
        AFER va publica pe site-ul web propriu şi în Buletinul AFER următoarele date:
    a) persoanele fizice/juridice care au obţinut atestate/autorizaţii;
    b) atestatele/autorizaţiile suspendate şi perioada aferentă suspendării;
    c) atestatele/autorizaţiile retrase.


    ART. 29
        AFER va elibera la cerere, în caz de pierdere sau deteriorare, duplicate după autorizaţii/atestate, dar numai în intervalul de valabilitate a acestora.

    ART. 30
        Preschimbarea atestatelor valabile acordate persoanelor fizice până la data intrării în vigoare a prezentului ordin se va face de către AFER în termen de 90 de zile, la solicitarea acestora.

    ANEXA A

    Model
                                              CERERE
                      pentru acordarea autorizaţiei persoanei juridice care elaborează
                         proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor
                              excepţionale pe infrastructura feroviară
        Către
        Autoritatea Feroviară Română - AFER
        Societatea Comercială .........., cu sediul în localitatea ............, str. ......... nr. ........, judeţul ......, cod poştal ........, telefon ......, fax ....., cod fiscal ......, înregistrată la registrul comerţului sub nr. ......., cont nr. ......, deschis la .........., reprezentată prin .........., director general, în conformitate cu Instrucţiunile pentru admiterea şi expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară nr. 328, solicită eliberarea de autorizaţie pentru elaborarea de proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.
        Pentru înscriere anexăm dosarul conţinând documentele solicitate în Normele privind autorizarea persoanelor juridice şi atestarea personalului care asigură întocmirea şi verificarea proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.
                                          Director general,
                                          .................

    ANEXA B

    Model
        Autoritatea Feroviară Română - AFER
        Nr. ........
                                      RAPORT DE VERIFICARE ÎN VEDEREA AUTORIZĂRII
        Încheiat astăzi, ............, cu ocazia verificării în vederea autorizării persoanei juridice .......... care elaborează proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor
    excepţionale pe infrastructura feroviară, efectuată la data de .......... la sediul AFER.
        Rezultatele verificării: ......................................
        ...............................................................

        Alte menţiuni: ................................................
        ...............................................................

                                          ÎNTOCMIT
                                          ........
        Comisia de evaluare: ................

    ANEXA C

    Model
        (recto)
 (a se vedea imaginea asociată)
        ROMÂNIA
                                MINISTERUL TRANSPORTURILOR
                          AUTORITATEA FEROVIARĂ ROMÂNĂ - AFER
                                        AUTORIZAŢIE
                    pentru elaborarea proiectelor de încărcare necesare efectuării
                      transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară
        Seria AE - TE nr. .......
     În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 626/1998 şi în baza Raportului de verificare în vederea autorizării nr. ......., din data de ........, se atestă că
    persoana juridică ........., cu sediul în localitatea .........., str. ........... nr. ......., judeţul (sectorul) ........, înregistrată la Camera de Comerţ şi Industrie a României sub nr. .........., are dreptul să elaboreze proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.
        Prezenta autorizaţie este valabilă până la data de ..........., în condiţiile vizării sale anuale.
        Data eliberării: ..............
                                  DIRECTOR GENERAL
                                 (numele şi prenumele)
                                        L.S.
        (verso)
        Posesorul autorizaţiei are următoarele obligaţii:
    1. să anunţe imediat Autoritatea Feroviară Română - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea autorizaţiei, data începerii efective sau, după caz, a întreruperii activităţii;
    2. să accepte supravegherea de către Autoritatea Feroviară Română - AFER a activităţii de elaborare proiecte de încărcare prin acţiuni de inspecţie de stat şi să asigure, la cerere, condiţiile necesare realizării acestor acţiuni.

        VIZE ANUALE

┌────────┬────────┬────────┬────────┬────────┐
│Valabil │Valabil │Valabil │Valabil │Valabil │
│până la │până la │până la │până la │până la │
│data de │data de │data de │data de │data de │
│……….. │………… │………….. │………….. │……….. │
│DIRECTOR│DIRECTOR│DIRECTOR│DIRECTOR│DIRECTOR│
│GENERAL │GENERAL │GENERAL │GENERAL │GENERAL │
│……….. │………… │………….. │………….. │……….. │
│L.S. │L.S. │L.S. │L.S. │L.S. │
└────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘


    ANEXA D

    Model
                                              CERERE
                         pentru înscriere la examenul de atestare a personalului
                          care asigură întocmirea sau verificarea proiectelor
                           de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale
                                    pe infrastructura feroviară
        Subsemnatul, ........, domiciliat în localitatea .............., str. ........ nr. ......., posesor al actului de identitate seria ....... nr. ......, cod numeric personal .........., eliberat de Poliţia .......... la data de ..........., născut în anul .............., luna ........, ziua .........., în localitatea ........., judeţul ........, vă rog să-mi aprobaţi înscrierea la examenul de atestare a personalului care asigură întocmirea sau verificarea proiectelor de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară.
        Sunt absolvent al ......... din localitatea ............, posed actul de studii nr. ......., eliberat de ........... .
        Sunt calificat în meseria de ........., posed actul de calificare nr. ......., eliberat de ........... .
                                   Data şi semnătură solicitantului
                                       ......................

    ANEXA E

    Model
        Autoritatea Feroviară Română - AFER
        Nr. .............
                                   PROCES-VERBAL Nr. ......
        Întocmit astăzi, .........., cu ocazia examinării în vederea atestări capabilităţii domnului ........... de a întocmi sau verifica proiecte de încărcare necesare efectuării
    transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară
        Comisia de examinare compusă din:
    - ...........................
    – ...........................
    – ...........................

        s-a întrunit în data de ............., la ora ..........., şi a stabilit conţinutul testelor şi a studiului de caz.
        S-au prezentat pentru examinare: .....................
        În urma verificării lucrării scrise şi a studiilor de caz au rezultat următoarele:

┌────┬─────────┬───────┬───────┬──────┬────────┬───────────┐
│ │ │ │Medie │Notă │ │Propunere │
│Nr. │Numele şi│Funcţia│lucrare│studiu│Media │de acordare│
│crt.│prenumele│ │scrisă │de caz│generală│a │
│ │ │ │ │ │ │Atestatului│
├────┼─────────┼───────┼───────┼──────┼────────┼───────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────┼───────┼──────┼────────┼───────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼───────┼───────┼──────┼────────┼───────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴───────┴───────┴──────┴────────┴───────────┘


        Comisia de examinare:

┌─────────────────────────┬────────────┐
│Numele şi prenumele │Semnătura │
├─────────────────────────┼────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼────────────┤
│ │ │
└─────────────────────────┴────────────┘



    ANEXA F

    Model
        (recto)
 (a se vedea imaginea asociată)
                                     MINISTERUL TRANSPORTURILOR
                              AUTORITATEA FEROVIARĂ ROMÂNĂ - AFER
                                           ATESTAT
                       privind capabilitatea personalului de întocmire
                      sau verificare a proiectelor de încărcare necesare
                         efectuării transporturilor excepţionale
                                pe infrastructura feroviară
                                     Seria ...... nr. .....
        Numele:
        Prenumele:
        Data naşterii:
        Locul naşterii:
        Ca urmare a promovării examenului din data de ........ se atestă capabilitatea domnului ........ de a întocmi sau verifica proiecte de încărcare necesare efectuării transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară
        Prezentul atestat este valabil până la data de ..........., în condiţiile vizării sale anuale.
        Data eliberării ...............
                                   DIRECTOR GENERAL
                                  (numele şi prenumele)
                                         L.S.
        (verso)
                                     VIZE ANUALE

┌────────┬────────┬────────┬────────┬────────┐
│Valabil │Valabil │Valabil │Valabil │Valabil │
│până la │până la │până la │până la │până la │
│data de │data de │data de │data de │data de │
│……….. │………… │………….. │………….. │……….. │
│DIRECTOR│DIRECTOR│DIRECTOR│DIRECTOR│DIRECTOR│
│GENERAL │GENERAL │GENERAL │GENERAL │GENERAL │
│……….. │………… │………….. │………….. │……….. │
│L.S. │L.S. │L.S. │L.S. │L.S. │
└────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘


    ANEXA 7

        la Instrucţiuni
                                 Condiţiile de circulaţie şi de manevră a vagoanelor
                              de construcţie specială utilizate la transportul utilajelor negabaritice
                                 care au aprobare de circulaţie emisă conform prevederilor
                            prezentelor instrucţiuni, al utilajelor grele şi al celor gabaritice
    ART. 1
        Pe liniile infrastructurii feroviare publice şi private din România circulă următoarele tipuri de vagoane, care au o formă constructivă specială:
    a) cuplu de vagoane cu scaun învârtitor pe două şi mai multe osii;
    b) vagoane cu platformă scufundată pe două şi mai multe osii;
    c) vagoane cu lonjeroane pe opt şi mai multe osii.

        Pe vagoanele de acest tip se va şablona staţia de domiciliu indicată de proprietarul vagoanelor.

    ART. 2
        Cuplurile de vagoane cu scaun învârtitor pe 2, 4 şi 6 osii, goale sau a căror încărcătură nu depăşeşte în aliniament conturul gabaritului O-VM, precum şi vagoanele cu platformă scufundată pe 2, 4 şi 6 osii, goale şi încărcate, se vor aranja în tren şi vor circula respectându-se prevederile prezentelor instrucţiuni şi următoarele condiţii speciale:
    a) în stare încărcată aceste vagoane pot fi introduse în trenuri care au şi locomotivă împingătoare şi vor circula ziua şi noaptea fără a depăşi viteza de 80 km/h în linie curentă- directă şi de 15 km/h peste macazele în abatere, dacă în acordul de principiu, în proiectul de încărcare - când trebuie întocmit - sau pe vagon nu este menţionată, respectiv şablonată o viteză mai mică; aranjarea în tren se va face conform prevederilor din prezentele instrucţiuni;
    b) în stare goală aceste vagoane nu au restricţii de circulaţie, respectându-se vitezele şablonate pe ele; vagoanele cu tara egală sau mai mare de 9 t se vor introduce în prima parte a trenului.


    ART. 3
    (1) Cuplurile de vagoane cu scaun învârtitor pe 2, 4 şi 6 osii, a căror încărcătură depăşeşte în aliniament conturul gabaritului O-VM, precum şi toate tipurile de vagoane pe 8 şi mai multe osii, goale şi încărcate, vor circula respectându-se prevederile prezentelor instrucţiuni şi următoarele condiţii speciale prevăzute la alin. (2) şi (3) din prezentul articol:
    (2) În stare încărcată:
    a) cu viteza maximă de 40 km/h în linie curentă-directă şi de 10 km/h peste macazele în abatere, dacă în acordul de principiu, în proiectul de încărcare - când trebuie întocmit - sau pe vagon nu este menţionată, respectiv şablonată, cu o viteză mai mică;
    b) numai în tren special fără locomotivă împingătoare, tren cu maximum 60 de osii, inclusiv aceste vagoane; aranjarea în tren se va face conform prevederilor prezentelor instrucţiuni;
    c) ziua şi noaptea, când nu este necesară însoţirea de organe L;
    d) numai la lumina zilei, pe distanţele stabilite prin aprobare de circulaţie, când transportul negabaritic trebuie însoţit de organul L.

    (3) În stare goală:
    a) toate tipurile de vagoane cu 8 şi mai multe osii vor circula ziua şi noaptea numai în trenurile fără locomotivă împingătoare, introduse la urma trenului sau având după ultimul vagon de acest tip, două vagoane pe 2 şi 4 osii, goale sau încărcate gabaritice;
    b) trenurile vor fi formate cu cel mult 80 de osii - inclusiv aceste vagoane - şi vor circula conform prevederilor lit. c), d) şi e).
    c) vagoanele pe 16 şi mai multe osii vor avea intercalate între ele sau între ele şi locomotivă un număr de vagoane - pe 2 sau 4 osii - cu cel puţin 12 osii dacă podurile nu permit circulaţia lor cuplate între ele;
    d) cu viteză maximă de 80 km/h în linie curentă - directă - şi de 20 km/h peste macazele în abatere, dacă pe vagon nu este şablonată o viteză mai mică; în acest caz vagoanele pe 20 şi mai multe osii nu vor avea montate longeroanele şi nici platforma scufundată;
    e) cu viteza maximă de 65 km/h în linie curentă - directă - şi de 20 km/h peste macazele în abatere - dacă pe vagon nu este şablobată o viteză mai mică - vagoanele pe 20 şi mai multe osii, care au rămas după descărcare cu longeroanele sau platforma scufundată montată pe vagon; în acest caz organul V care însoţeşte permanent vagonul are şi obligaţia să reducă lărgirea longeroanelor până la poziţia minim constructivă.

    (4) Toate vagoanele de construcţie obişnuită pe care sunt încărcate mărfurile cu o lungime de 23 m sau mai mare - folosindu-se şi vagoane de siguranţă - vor circula şi se vor manevra cu viteza maximă de 15 km/h peste macazele în abatere. Manevrarea lor se va face numai prin tragere şi împingere, fără a se trece peste cocoaşa de triere, iar expedierea şi aranjarea lor în tren se vor face conform prevederilor prezentelor instrucţiuni.

    ART. 4
    (1) Toate tipurile de vagoane enumerate mai sus, se vor manevra în stare goală şi încărcată, numai prin tragere şi împingere, fără tamponări sau trageri violente, cu o viteză maximă de 10 km/h, fără a se trece peste cocoaşa de triere.
    (2) Introducerea şi scoaterea acestor vagoane pe şi de pe liniile operatorilor economici proprietari de infrastructură feroviară privată la fronturile de încărcare-descărcare se vor face, de regulă, la lumina zilei cu viteza de 5 km/h, în baza avizului scris dat de organul local - picher, şef district sau şef echipă - care întreţine linia respectivă; liniile vor avea raza curbei de minimum 100 m.
    (3) Aceste operaţii se pot face şi noaptea, dar numai în prezenţa şefului de staţie sau a înlocuitorului său, a organului L şi a delegatului agentului economic beneficiar al transportului, fără a depăşi viteza maximă de 5 km/h, şi cu măsuri suplimentare de siguranţă.

    ART. 5
    (1) Se interzice depăşirea vitezelor stabilite mai sus. Reducerea lor se va face când o solicită organul L sau V, când este indicată în acordul de principiu, în proiectul de încărcare - când trebuie întocmit -, în aprobarea de circulaţie sau este şablonată pe vagon, luându-se în considerare viteza cea mai mică.
    (2) La circulaţia şi manevrarea acestor vagoane se vor respecta în plus şi condiţiile transmise prin aprobarea de circulaţie emisă conform prevederilor acestor instrucţiuni, prin acordul de principiu prin proiectul de încărcare - când trebuie întocmit -,sau prin avizările făcute de organele de linii sau vagoane, cu condiţia ca ele să nu contravină condiţiilor stabilite mai sus.
    (3) Personalul operatorului de transport feroviar marfă va programa circulaţia acestor vagoane, respectând metodologia de programare a circulaţiei trenurilor de marfă, şi va aviza unităţii teritoriale a gestionarului infrastructurii feroviare datele cu privire la aceste transporturi, precum şi trenurile din program în compunerea cărora acestea vor circula.
    (4) Vagoanele pe 10 sau mai multe osii încărcate şi goale vor circula însoţite de un revizor tehnic de vagoane, care are următoarele obligaţii :
    a) să cunoască temeinic instrucţiunile de funcţionare, instalaţiile, precum şi condiţiile de circulaţie şi de manevrare a vagoanelor de construcţie specială pe care le însoţeşte;
    b) să avizeze în scris impiegaţilor de mişcare din staţiile din parcurs condiţiile de circulaţie şi de manevrare a vagoanelor, luând măsuri de oprire când aceste condiţii nu sunt respectate;
    c) să verifice şi să manipuleze înaintea fiecărei încărcări instalaţiile vagonului care permit executarea operaţiilor de încărcare - descărcare, ripare şi ridicare;
    d) să verifice instalaţiile de fixare a încărcăturii la îndrumare şi în parcurs şi să nu permită circulaţia şi manevrarea vagoanelor când aceste instalaţii prezintă defecţiuni;
    e) să asigure menţinerea pe loc a vagonului conform prevederilor din reglementările specifice.

    (5) În cazul vagoanelor proprietate a operatorilor economici furnizori feroviari de servicii însoţitorul de specialitate al proprietarului trebuie să fie autorizat de AFER şi să aibă asupra sa autorizaţia vizată la zi.
    (6) Pentru vagoanele de construcţie specială, altele decât cele prevăzute mai sus, se vor respecta prevederile din reglementările specifice cu privire la compunerea, echiparea şi deservirea trenurilor de marfă.


    ANEXA 8

        la Instrucţiuni
                             Primirea la transport pe calea ferată a mărfurilor
                              care se încarcă pe vagoane amenajate
    ART. 1
    (1) Prin amenajare se înţelege montarea pe vagon a unor dispozitive metalice - stelaje - necesare la fixarea încărcăturii.
    (2) Amenajarea vagoanelor se va face în baza unui proiect întocmit de un proiectant de specialitate autorizat de AFER;
    a) aprobarea pentru amenajarea vagoanelor se dă de către proprietarul vagoanelor în baza cererii solicitantului, la care se vor anexa 3 exemplare ale proiectului de amenajare;
    b) se interzice încărcarea vagoanelor amenajate cu o marfă neprevăzută în proiectul de amenajare;
    c) proiectele şi stelajele montate pe vagoane se vor realiza respectând reglementările privitoare la furnizarea de produse şi servicii feroviare;
    d) verificarea respectării condiţiilor de acces pe infrastructura feroviară publică a vagoanelor amenajate se face de către şeful staţiei de domiciliu a acestor vagoane , în conformitate cu prevederile din contractul de acces pe infrastructură referitoare la acest tip de vagoane;
    e) se interzice aşezarea şi montarea pe vagon a altor accesorii sau dispozitive pentru încărcarea şi fixarea mărfurilor, în afara celor stabilite prin prezentele instrucţiuni sau în Anexa II RIV.


    ART. 2
    (1) Primirea la transport a acestor vagoane se va face de personalul operatorului de transport feroviar în următoarele condiţii:
    a) vagonul încărcat să fie cuprins în lista vagoanelor amenajate a operatorului de transport feroviar;
    b) stelajul montat pe vagon să fie în bună stare, purtând pe ambele părţi tăbliţe indicatoare privind revizia periodică, revizia tehnică, gabarit depăşit în stare încărcată, tamponarea interzisă, staţia de domiciliu, beneficiarul stelajului, numărul certificatului de omologare tehnică şi perioada de valabilitate a acesteia;
    c) vagonul amenajat să fie cu revizia stelajului la zi;
    d) la încărcare să fie respectate toate condiţiile impuse în proiectul de amenajare, pe care beneficiarul transportului îl prezintă operatorului de transport veroviar;
    e) vagonul pe care s-a montat stelajul să corespundă din punct de vedere tehnic şi să fie încărcat numai cu mărfurile precizate în proiectul de amenajare;
    f) expeditorul să depună o scrisoare de trăsură şi pentru înapoierea de la staţia de descărcare a vagonului, cu menţiunea "staţia ...., după descărcare, va expedia vagonul la staţia ......., cu stelajele în bună stare şi bine fixate pe vagon, fără a avea părţi rupte, strâmbe sau lipsă, nefixate sau suspendate".

    (2) Vagoanele amenajate negabaritice sau care trebuie tratate ca negabaritice se vor expedia numai cu respectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni. Şeful staţiei, şeful subunităţii operatorului de transport feroviar din care face parte personalul comercial, precum şi al reviziei de vagoane răspund direct de îndeplinirea tuturor condiţiilor arătate mai sus.
    (3) Personalul comercial al operatorului de transport feroviar care primeşte vagoanele amenajate încărcate va pretinde predătorului la fiecare încărcare prezentarea certificatului de calitate a sudurilor.
    (4) Neîndeplinirea unei singure condiţii din cele precizate mai sus face imposibilă primirea vagonului amenajat la transport.

    ART. 3
    (1) Staţiile de destinaţie vor înregistra scrisoarea de trăsură primită pentru expedierea vagonului în stare goală la beneficiarul stelajului.
    (2) După descărcarea vagoanelor, acestea vor fi luate în primire de la destinatar, conform menţiunilor din scrisoarea de trăsură, numai în stare goală, cu stelajele în stare bună şi bine fixate pe vagon.
    (3) Expedierea se va face numai în aceste condiţii şi numai la staţia specificată în scrisoarea de trăsură primită.
    (4) Staţiile şi reviziile de vagoane din parcurs care constată nereguli la vagoanele amenajate sau la încărcătură, le vor retrage din circulaţie, punându-le la dispoziţia staţiei de domiciliu şi a beneficiarului pentru remediere sau pentru transbordarea încărcăturii.
    (5) Vagoanele amenajate în stare goală vor fi declarate prisos în cazul cand pe tăbliţa de pe stelaj nu este trecută staţia de domiciliu.
    (6) În situaţia de la alin. (5) vagoanele se vor pune la dispoziţia beneficiarului, interzicându-se încărcarea lor.

    ART. 4
    (1) În scopul asigurării cererilor de transport pentru mărfurile ce urmează a se expedia în vagoane amenajate, operatorii de transport feroviar vor ţine evidenţa realizării cantităţilor de marfă transportate în vagoane amenajate şi vor respecta următoarele:
    a) vor ţine evidenţa vagoanelor amenajate, pe număr de vagon;
    b) vor lua măsurile necesare astfel ca vagoanele amenajate să nu fie imobilizate la încărcare sau descărcare şi să nu producă distrugerea, rătăcirea sau pierderea vagoanelor şi stelajelor;
    c) vor pretinde producătorilor ca în contractele de livrare a mărfurilor să prevadă obligaţia beneficiarului mărfurilor de a prelua şi descărca vagoanele amenajate în termen, precum şi obligaţia de a înapoia vagoanele după descărcare, în staţia de domiciliu, cu scrisoare de trăsură, avand stelajele în bună stare şi bine fixate pe vagon;
    d) să facă calculul necesarului de vagoane amenajate şi, atunci când situaţia o cere, să stabilească împreună cu predătorii acestor mărfuri suplimentarea numărului de vagoane amenajate;
    e) să ceară predătorilor acestor transporturi, ca în cazul când nu se mai fabrică anumite sortimente de mărfuri sau se micşorează cantităţile ce vor fi solicitate, să dezechipeze vagoanele amenajate.

    (2) În cazul când operatorii economici solicită operatorilor de transport feroviar închirierea vagoanelor pentru amenajare, aceştia sunt obligaţi să respecte toate reglementările prezente.
    (3) Reglementările precizate la alin. (2) vor fi aduse la cunoştinţa operatorilor economici odată cu încheierea contractelor pentru amenajarea vagoanelor.
    (4) În perioada 1 ianuarie - 31 martie a fiecărui an, operatorii de transport feroviar vor verifica fiecare vagon amenajat, reţinând vagoanele care nu respectă condiţiile de mai sus, şi vor întocmi procese-verbale de verificare pe baza cărora se va stabili lista vagoanelor amenajate care îndeplinesc condiţiile de acces pe infrastructura feroviară publică, un exemplar al acesteia fiind transmis serviciului de exploatare şi acces pe infrastructură al regionalei de cale ferată din care face parte staţia de domiciliu a vagonului.
    (5) Orice modificare a listei vagoanelor amenajate se va aduce la cunoştinţa regionalei de cale ferată cu cel puţin 5 zile înainte de data prezentării la transport a vagoanelor amenajate încărcate.
    (6) Compartimentele de siguranţa circulaţiei din regionalele de cale ferată şi ale operatorilor de transport feroviar de marfă vor verifica modul în care se respectă prevederile din aceste instrucţiuni şi vor urmări remedierea neajunsurilor constatate.


    ANEXA 9

        la Instrucţiuni
                                  Evidenţa gabaritelor minime libere reale
    ART. 1
    (1) Districtele L, LC, EA-ELF, secţiile L, CT, centrele de electrificare şi zona de telecomunicaţii, Diviziile L, I şi direcţiile de specialitate din "CFR" SA vor avea permanent la zi evidenţa gabaritelor minime libere reale ale lucrărilor de artă şi instalaţiile de pe liniile care le aparţin.
    (2) Evidenţa se întocmeşte de secţiile L, CT, centrele de electrificare şi zona de telecomunicaţii şi se verifică de diviziile L şi I regionale respective.
    (3) Desenele gabaritelor minime libere reale, executate la scara 1/20, vor fi îndosariate pe linii în ordinea kilometrajului, fiecare dosar având ca primă piesă borderoul desenelor cuprinse.
    (4) Fiecare dosar va cuprinde kilometrajul lucrărilor de artă, staţiile - haltele de mişcare între care se află, aliniamentul sau curba şi sensul ei - curbă spre dreapta sau spre stânga, considerate după ordinea kilometrajului liniei - raza curbei şi supraînălţarea firului exterior.
    (5) Punctele caracteristice ale lucrărilor de artă vor fi obligatoriu cotate şi raportate la tangenta comună a coroanelor şinelor şi axul căii, perpendicular pe această tangentă, cu date complete începând de la nivelul superior al coroanei şinei.

    ART. 2
    (1) În cazul lucrărilor de artă din cuprinsul staţiilor, liniile al căror gabarit este afectat de lucrarea de artă respectivă vor fi materializate în desen prin axul lor şi numerotate corespunzător planului tehnic de exploatare al staţiei, arătându-se şi distanţa dintre axele lor.
    (2) În desen se va preciza care linii sunt directe şi căror linii curente le corespund - de exemplu Simeria -Pestiş, Simeria-Deva, Simeria-Vinţu de Jos.
    (3) Pentru liniile încălecate se va folosi un singur desen pe care se vor indica axa fiecărei linii şi lăţimea gabaritului, de o parte şi de alta a axei liniei respective.

    ART. 3
    (1) Evidenţa gabaritelor minime libere reale va fi completată cu o tabelă care va cuprinde datele de gabarit în dreptul tuturor construcţiilor şi instalaţiilor existente, aflate de-a lungul căii în staţii şi în linie curentă, care sunt amplasate la o distanţă mai mică de 2200 mm faţă de axa căii în aliniament şi curbe cu raze mai mari de 350 m, cum sunt: semnalele, indicatoarele, coloanele hidraulice, marchizele, stâlpii de electrificare sau iluminat, cabinele.
    (2) Pentru curbele cu raze de 350 m sau mai mici se vor include în tabelul de la alin. (1) şi construcţiile şi instalaţiile situate până la distanţa de 2200 mm majorată cu adaosul pentru curbe, prevăzut de prezentele instrucţiuni.
    (3) În caz de necesitate, în coloana "Observaţii" a tabelei se va desena o schiţă cotată.
    (4) Tabelul menţionat la alin. (1) va cuprinde următoarele rubrici:
    a) linia, kilometrajul;
    b) între staţiile - haltele;
    c) felul instalaţiei, semnalului, construcţiei etc.;
    d) poziţia în plan a liniei în dreptul obiectivului, aliniament sau curbă şi raza curbei;
    e) amplasarea obiectivului faţă de curbă - interior sau exterior- şi dacă este situat în stânga sau în dreapta căii, în ipoteza că este privit dinspre originea kilometrajului, distanţa de la axul căii la obiectivul respectiv - se va raporta fiecare punct caracteristic prin distanţa de la perpendiculara pe tangenta comună a suprafeţelor de rulare a şinelor din axul căii, măsurată paralel cu această suprafaţă de rulare şi înălţimea faţă de tangentă la nivelul superior al coroanei şinei, adică se va ţine seama şi de înclinarea căii - observaţii şi schiţă cotată.

    (5) Unităţile menţionate la art. 1 alin. (1) vor avea şi evidenţa secţiilor de circulaţie şi complexelor de cale ferată cu lucrări de artă care ridică probleme de gabarit şi de tonaj.
    (6) Orice modificare a evidenţelor precizate la art. 1, 2 şi 3 se vor comunica în scris şi urgent la secţiile L, CT, centrele de electrificare şi zona de telecomunicaţii, respectiv Diviziilor L şi I, unităţilor interesate.
    (7) În termen de 5 zile de la primirea comunicării scrise, Diviziile L şi I vor transmite direcţiilor de specialitate respective din "CFR" SA comunicarea însoţită de schiţa cotată a gabaritului respectiv.

    ART. 4
    (1) Cu ocazia executării lucrărilor la construcţiile noi sau modernizate - când este necesar - se va respecta gabaritul prevăzut pentru construcţii noi, iar la lucrările care se execută la linii, poduri, tunele sau instalaţii feroviare se va respecta gabaritul existent al acestora.
    (2) În cazul în care este necesară micşorarea temporară a gabaritului respectiv datorită montării de schele, cintre, cofraje, sprijiniri şi altele asemenea, executantul este obligat să înştiinţeze în scris, cu cel puţin 10 zile înainte de micşorarea gabaritului, secţia L respectivă, anexând şi o schiţă cu noile dimensiuni ale gabaritului, solicitând aprobarea.
    (3) Se interzice executarea lucrărilor respective fără aprobarea secţiei L care, înainte de eliberarea acestei aprobări, va înştiinţa toţi factorii interesaţi, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (6) din prezenta anexă.
    (4) Anual, în intervalul 1-15 ianuarie, şefii secţiilor L, CT, centrele de electrificare şi zona de telecomunicaţii vor examina evidenţele arătate şi vor viza pentru conformitate cu situaţia de pe teren, fiecare desen al gabaritelor minime libere reale din convolutul secţiei, precum şi tabelele de construcţii şi instalaţii menţionate la art. 3 alin.(1).
    (5) În perioada 16-30 ianuarie a fiecărui an se va face câte o confruntare a evidenţei gabaritelor între secţiile L, CT, centrele de electrificare şi zona de electrificare cu cele ale diviziilor L şi I, după ce secţiile au făcut şi o confruntare prealabilă cu evidenţele districtelor L, SCB, LC, EA-ELF, Tc.
    (6) În intervalul 1-15 martie, confruntarea prevăzută la alin. (5) se va face între Diviziile L, I şi direcţiile de specialitate din "CFR" SA.
    (7) Orice nepotrivire a evidenţelor examinate faţă de situaţia de pe teren va fi comunicată imediat Diviziilor L, I regionale, iar aceastea o vor comunica direcţiilor de specialitate din "CFR" SA.


    ANEXA 10

        la Instrucţiuni
                                Norme tehnice privitoare la avizarea transporturilor negabaritice
    ART. 1
    (1) Depăşirile de gabarit, după locul unde ele se produc în raport cu conturul gabaritului de încărcare, se pot identifica astfel:
    a) "la partea inferioară" - între cotele 130 - 430 mm de la nivelul superior al şinei şi sub cota de 130 mm;
    b) "laterală la partea inferioară" - între cotele 431 mm şi 706 mm;
    c) "laterală" - între cotele 761 - 3500 mm;
    d) "laterală la partea superioară teşită" - între cotele 3501 - 4650 mm;
    e) "în înălţime şi laterală" - peste cota de 4650 mm.

    (2) Depăşirile laterale de la alin. (1) lit. a), b), c) şi d) se consideră egale cu diferenţa dintre lăţimea încărcăturii şi cele ale gabaritului de încărcare, ambele măsurate de fiecare parte din axul căii şi la aceeaşi înălţime - cotă - măsurată de la nivelul superior al coroanei şinei.
    (3) Depăşirile laterale de la alin. (1) lit. e) se consideră raportate la verticala dusă la 690 mm din axul căii, de o parte şi de alta, adică la limita gabaritului de încărcare de la cota 4650 mm.
    (4) Depăşirile laterale aşa cum s-au precizat mai sus sunt valabile în aliniament; pentru curbe ele se majorează cu sporurile corespunzătoare, majorare de care va ţine seama unitatea L, I care avizează transportul.
    (5) În cazul când se menţionează contur, iar pe ruta aprobată pentru transportul negabaritic respectiv există poduri, tuneluri, instalaţii etc. aflate în curbă, dimensiunile pe orizontală ale conturului se vor mări cu sporul maxim corespunzător încărcăturii, la trecerea prin curbe cu cea mai mică rază pe care se află astfel de puncte.
    (6) Dacă, prin aplicarea sporului precizat la alin. (5), conturul nu se înscrie în gabaritul liber real al unor lucrări de artă sau instalaţii situate în aliniament sau curbe cu rază mai mare de pe ruta respectivă, sporul se va reduce în mod corespunzător, iar conturul se va monta pe un vagon de o lungime şi într-o secţiune astfel aleasă, folosindu-se şi rigle mobile - la contur - din şipci executat la cotele reale ale piesei, încât conturul să se înscrie în mod exact sau acoperitor în limitele spaţiului ocupat de încărcătură la trecerea prin curba cu raza cea mai mică de pe ruta aleasă.
    (7) Pentru cazurile de la alin. (6), valoarea sporului cu care se majorează dimensiunile pe orizontală ale conturului, tipul vagonului şi poziţia de montare a conturului faţă de pivoţii boghiurilor se stabilesc de personalul L şi I care avizează transportul şi se menţionează în telegrama de aprobare.

    ART. 2
    (1) Pentru a se garanta siguranţa circulaţiei, transporturile negabaritice se vor admite la transport numai atunci când prin calculele făcute se stabileşte că înscrierea transportului prin lucrările de artă şi pe lângă instalaţiile şi construcţiile aflate în staţii şi în lungul liniei curente de pe cea mai favorabilă rută se poate face cu asigurarea cel puţin a rezervelor minime instructionale în aliniament şi curbă, stabilite la alin. (5).
    (2) Prin rezervă minimă se înţelege spaţiul liber care rămâne între vehicul sau încărcătură şi lucrarea de artă respectivă, fie ea în aliniament sau curbă.
    (3) Rezerva minimă se măsoară pentru fiecare punct caracteristic, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, iar în cazul trecerii prin curbe, paralel cu tangenta comună la coroanele şinelor, respectiv perpendicular pe ea.
    (4) Se consideră rezerve minime instrucţionale pentru admiterea în circulaţie a transporturilor negabaritice acele rezerve egale cu următoarele valori:
    a) pe orizontală, de 75 mm între cotele 430 -1120 mm de la ciuperca şinei şi egale cu valori variabile crescând de la 75 mm la 180 mm între cotele 1120 - 4800 mm de la nivelul superior al coroanei şinei - fig.1- ;
    b) pe verticală, de 50 mm chiar în axul căii şi egale cu valori variabile crescânde de la 50 mm la 100 mm până la distanţa de 2000 mm din ax de fiecare parte - fig.2-;

    (5) Valorile la diferite cote de la coroana şinei şi distanţa din axul căii se pot determina conform diagramelor din fig. 3 şi 4 cu formula 1 şi, respectiv, 2 după cum se arată la alin. (6), respectiv alin. (7).
    (6) Considerând X rezerva necesară pe orizontală la o cotă oarecare N, pentru ca transportul în cauză să poată fi admis în condiţii speciale de circulaţie, valoarea X se va calcula după formula de mai jos:
        X = a + h/H (b - a ) = 75 + 0.028 h - formula 1

    (7) Considerând Y rezerva necesară pe verticală la o distanţă oarecare din axul căii, pentru ca transportul în cauză să poată fi admis în condiţii speciale de circulaţie, valoarea Y se calculează după formula:
        Y = a1 + d/D (b1 - a1) = 50 + 0.025 d - formula 2

    (8) Semnificaţia literelor din formulele 1 şi 2 este data în fig. 3 şi nr. 4 din prezenta anexă.
    (9) Pentru stabilirea rezervei minime reale la trecerea transportului prin lucrări de artă situate în curbă, conturul încărcăturii va fi considerat supralărgit cu sporul corespunzător.
    (10) Rezervele minime reale astfel stabilite - pentru ca transportul negabaritic în cauză să poată fi admis în circulaţie - vor trebui să fie cel puţin egale cu cele din fig. 1 şi 2.
    (11) Condiţiile de circulaţie se fixează în funcţie de mărimea rezervei reale.

    ART. 3
    (1) Atunci când între încărcătură şi o lucrare de artă sau instalaţie - pentru lucrări de artă şi instalaţii situate în curbă se adaugă şi sporul de lăţime datorită curbei - există o distanţă de:
    a) 250 mm sau mai mică, măsurată pe orizontală de la înălţimea 760 mm până la înălţimea de 3500 mm deasupra nivelului superior al ciupercii şinei;
    b) 200 mm sau mai mică, măsurată pe orizontală de la înălţimea de 3500 mm până la înălţimea de 4800 mm deasupra nivelului superior al şinei;
    c) 150 mm sau mai mică, măsurat pe verticală la partea superioară a încărcăturii, se impun restricţii de viteză în circulaţie şi la manevră.

    (2) În toate aceste cazuri trebuie menţionată restricţia de viteză în dreptul lucrării de artă respectivă, de 5 km/oră când se circulă cu contur şi de 15 km/h în restul cazurilor.
    (3) Restricţia de viteză se va impune de organul L şi I care avizează circulaţia transportului.
    (4) În cazul depăşirii gabaritului de încărcare la părţile laterale inferioare - între înălţimile de 430 mm şi 760 mm deasupra nivelului coroanei şinei -, în avizare se vor impune, conform cap. V art. 29 şi 30, condiţii speciale în funcţie de specificul rutei şi instalaţiilor din staţii şi linii curente - indicatoare, aparate de manevră, depozite de materiale pentru lucrări etc. (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)



    ANEXA 11

        la Instrucţiuni
                                   CIRCULAŢIA VAGOANELOR CSI TRANSPUSE
    ART. 1
     Rutele şi condiţiile de circulaţie din punct de vedere al liniei şi podurilor pentru vagoanele SZD transpuse de gabarit O-VM, cu peste 20,5 t/osie până la 21,5 t/osie inclusiv, de la Socola, Dorneşti şi Galaţi la Pestiş, Călan, Reşiţa, Oţelul Roşu, sau tranzit Bulgaria prin Giurgiu Nord - Ruse sau prin Negru Vodă - Kardam şi de la Socola la Roman, sunt cele prezentate în art. 2

    ART. 2
    (1) În relaţiile Socola - Pestiş şi Socola - Călan
    a) Socola - Ciurea - Bârlad - Tecuci Nord - Buzău (prin Cosmeşti sau prin Făurei) - Ploieşti Est - Ploieşti Sud - Ploieşti Vest - Dârste - Braşov grupa tranzit (direct sau prin Braşov Triaj) - Făgăraş Sibiu - Vinţu de Jos - Simeria - Pestiş, respectiv Vinţu de Jos - Ramificaţia Turdaş - Simeria Triaj - Călan. Între Ploieşti Est - Ploieşti Vest pot circula şi pe ruta Dâmbu - Ghighiu - Ploieşti Triaj.
    b) Socola - Paşcani - Suceava - Lucăceşti - Păltinoasa - Ilva Mică - Beclean pe Someş - Dej - Apahida - Teiuş - Vinţu de Jos - Simeria - Pestiş.
        Între staţiile Braşov - Vinţu de Jos circulaţia vagoanelor SZD transpuse se admite şi prin staţiile Sighişoara - Vânători - Copşa Mică - Blaj - Pod Mureş - Coşlariu - Vinţu de Jos.


    (2) În relaţiile Socola - Resita şi Socola - Oţelul
        Socola - Ciurea - Bârlad - Tecuci - Făurei - Urziceni - Mogoşoaia - Ramificaţia Colentina - Ramificaţia Rudeni - Chiajna - Videle - Roşiori Nord - Craiova - Orşova - Caransebeş - Reşiţa Nord - Reşiţa Sud, respectiv Caransebeş - Oţelul Roşu.

    (3) În relaţia Socola - Ruse
        Socola - Ciurea - Bârlad - Tecuci - Făurei - Urziceni - Mogoşoaia - Ramificaţia Colentina - Ramificaţia Rudeni - Chiajna - Jilava - Giurgiu Nord - Axa podului peste Dunăre sau de la Tecuci prin Mărăşeşti - Focşani - Ploieşti Sud - Brazi - Chitila - Ramificaţia Rudeni.

    (4) În relaţia Socola - Kardam
        Socola - Ciurea - Bârlad - Tecuci - Făurei - Ţăndărei - Feteşti - Ramificaţia Medgidia Vest - Negru Vodă - Frontieră.

    (5) În relaţia Galaţi - Pestiş
        Galaţi Brateş - Ramificaţia Tunel h. - Brăila - Făurei - Buzău şi în continuare aceeaşi rută ca la alin. (1).

    (6) În relaţia Galaţi - Călan
        Galaţi Brateş - Ramificaţia Tunel h. - Brăila - Făurei - Buzău şi în continuare aceeaşi rută ca la alin. (1)

    (7) În relaţia Galaţi - Reşiţa
        Galaţi Brateş - Ramificaţia Tunel h. - Brăila - Făurei şi în continuare aceeaşi rută ca la alin. (2)

    (8) În relaţia Galaţi - Oţelul Roşu
        Galaţi Brateş - Ramificaţia Tunel h. - Brăila - Făurei şi în continuare aceeaşi rută ca la alin. (2)

    (9) În relaţia Galaţi - Ruse
        Galaţi Brateş - Ramificaţia Tunel h. - Brăila - Făurei şi în continuare aceeaşi rută ca la alin. (3).

    (10) În relaţia Galaţi - Kardam
     Galaţi Brateş - Ramificaţia Tunel h. - Brăila - Deduleşti - Cireşu - direct pe racordare sau prin Făurei - şi în continuare aceeaşi rută ca la alin.(4).

    (11) În relaţia Dorneşti - Ruse
    a) Dorneşti - Suceava - Paşcani - Adjud - Focşani - Ploieşti Sud - Brazi - Chitila Ramificaţia Rudeni - Chiajna - Jilava - Giurgiu Nord - Axa podului peste Dun ăre.
    b) Între staţiile Mogoşoaia şi Chiajna circulaţia vagoanelor SZD transpuse se admite şi prin staţia Bucureşti Triaj.

    (12) În relaţia Socola - Roman
        Socola - Iaşi - Paşcani - Roman.

    (13) În relaţia Socola - Stamora Moraviţa şi Socola - Jimbolia
    a) Socola - Ciurea - Bârlad - Tecuci - Făurei - Urziceni - Mogoşoaia - Ramificaţia Colentina - Chiajna - Videle - Roşiori Nord - Craiova - Orşova - Caransebeş - Lugoj - Timişoara (Ronaţ Triaj) - Jimbolia cu ramificaţie Stamora Moraviţa.
    b) Între staţiile Caransebeş şi Timişoara circulaţia vagoanelor SZD transpuse se admite şi prin staţiile Reşiţa - Berzovia - Gătaia - Voiteni.

    (14) În relaţia Vicşani - Stamora Moraviţa, Vicşani - Jimbolia
        Vicşani - Suceava - Paşcani - Roman - Bacău - Adjud - Mărăşeşti - Buzău - Ploieşti Sud - Ploieşti Triaj - Bucureşti şi în continuare pe aceeaşi rută ca la alin. (13).

    (15) În relaţia Vicşani - Ruse
        Vicşani - Dorneşti şi în continuare pe aceeaşi rută ca la alin. (11).

    (16) În relaţia Vicşani - Stamora Moraviţa şi Vicşani - Jimbolia
    a) Vicşani - Dorneşti - Dărmăneşti - Păltinoasa - Floreni - Beclean pe Someş - Dej Călători - Apahida - Cluj - Oradea - Oradea Vest - Arad cu ramificaţie Curtici - Timişoara - Stamora Moravi ţa cu ramificaţie din Timişoara spre Jimbolia;
    b) Între staţiile Dărmăneşti - Păltinoasa se poate merge şi prin Suceava;
    c) Între staţiile Apahida - Arad se poate merge şi pe ruta Apahida - Războieni - Teiuş - Simeria - Deva - Arad.

    (17) În relaţia Galaţi Brateş - Episcopia Bihor şi Galaţi Brateş - Războieni
    a) Galaţi Brateş - Ramificaţia Tunel h.- Brăila - Făurei - Tecuci - Mărăşeşti - Adjud - Ciceu - Deda - Beclean pe Someş şiîn continuare se completează cu ruta ca la alin. (16) lit. a) şi în continuare Episcopia Bihor;
    b) Galaţi Brateş - Ramificaţie Tunel h. - Brăila - Făurei - Tecuci - Mărăşeşti - Adjud - Ciceu - Deda - Războieni.

    (18) În relaţia Bucureşti - Constanţa şi Bucureşti - Mangalia
        Bucureşti Triaj - Bucureşti Băneasa - Feteşti - Constanţa Palas cu ramificaţie la Mangalia.

    (19) În relaţia Galaţi - Timişoara şi Galaţi - Mangalia
    a) Ruta de la alin. ( 8) se continuă din Caransebeş prin staţiile Lugoj - Timişoara;
    b) Ruta de la alin. (10) se continuă din Medgidia prin staţiile Constanţa Palas - Mangalia;
    c) Între staţiile Bucureşti - Craiova se admite circulaţia vagoanelor SZD transpuse şi pe ruta Bucureşti Triaj - Chitila - Goleşti - Bradul de Sus - Piatra Olt - Craiova.

    (20) În relaţia Bucureşti - Copşa Mică, Bucureşti - Zimnicea şi Bucureşti - Turnu Măgurele
        Bucureşti - Roşiori Nord, cu ramificaţie în staţiile Zimnicea şi Turnu Măgurele - Caracal - Piatra Olt - Podu Olt - Sibiu - Copşa Mică.

    (21) În relaţia Filiaşi - Simeria
    a) Filiaşi - Târgu Jiu - Subcetate - Simeria;
    b) Între staţiile Filiaşi - Târgu Jiu se admite circulaţia vagoanelor SZD transpuse şi pe ruta Filiaşi - Turceni - Rogojelu - Târgu Jiu.

    (22) În relaţia Bacău - Bicaz
        Bacău - Bicaz

    (23) În relaţia Braşov - Ciceu
        Braşov - Ciceu


    ART. 3
        Din punct de vedere al liniei şi lucrărilor de artă, vagoanele SZD - CSI transpuse de gabarit O - VM vor circula şi pot fi îndrumate pe toate rutele de circulaţie de pe reţeaua feroviară din România, cu excepţia secţiilor de circulaţie:
    a) Oraviţa - Anina;
    b) Galaţi - Bârlad,
        unde circulaţia acestora este interzisă, conform prevederilor din prezentele instrucţiuni.


    ART. 4
    (1) Pentru ca transporturile care au în compunere vagoanele precizate la art. 1 să poată circula trebuie să respecte următoarele condiţii:
    a) sarcina pe osie se limitează la maximum 20,0 tone/osie petru toate relaţiile de transport;
    b) greutatea pe metru de vagon se limitează la 7,2 tone/metru de vagon pentru toate relaţiile de transport;
    c) vagoanele transpuse vor fi cu cel mult 4 osii, iar distanţa între osiile aceluiaşi boghiu de minimum 1,8 m, după transpunerea pe boghiuri de cale normală, vagoanele în cauză trebuie să se încadreze în limitele gabaritului O - VM;
    d) prin staţii circulaţia se va face pe una dintre liniile construite cu şine de tip 49 sau mai mare;
    e) alte dispoziţii pentru circulaţia acestor vagoane pe liniile din staţii şi triaje, precum şi pentru manevră în staţiile de expediere, din parcurs şi de destinaţie, din punct de vedere al sarcinii pe osie şi al gabaritului, se vor stabili şi difuza unităţilor interesate de către regionalele de căi ferate prin planul de mers;
    f) vitezele de circulaţie pentru trenurile care au în compunere asemenea vagoane sunt precizate în Regulamentul de remorcare şi frânare - nr. 006;
    g) vagoanele CSI transpuse se vor îndruma şi vor circula numai în trase specializate, cuprinse în livretele de marfă, iar condiţiile de circulaţie se vor aduce la cunoştinta personalului de locomotivă prin ordin de circulaţie;

    (2) Vagoanele CSI transpuse încărcate sau goale, care depăşesc gabaritul de încărcare CFR şi gabaritul O-VM sau cu tonaj depăşit, se vor trata conform prevederilor din prezentele instrucţiuni.


    ANEXA 12

        la Instrucţiuni
                                             Transportul şinelor de cale ferată
    ART. 1
    (1) Transportul şinelor de cale ferată, cu sau fără găuri, cu o lungime cuprinsă între 25 - 36 m, pe infrastructura feroviară publică şi privată din România, se supune reglementărilor prevăzute în prezentele instrucţiuni pentru transporturile negabaritice, iar realizarea lor în condiţii de siguranţă şi securitate a transporturilor în trafic intern şi internaţional se face cu respectarea prevederilor din Anexa II - RIV şi a prevederilor suplimentare cuprinse la alin. (2) şi (8).
    (2) Pentru sporirea gradului de siguranţă a circulaţiei trenurilor se vor respecta următoarele prevederi:
    a) vagoanele cu încărcăturile prevăzute la alin. (1) circulă în trenuri fără locomotivă împingătoare, cu viteza maximă de 70 km/oră în linie curentă şi pe liniile directe din staţii şi cu 15 km/oră peste macazurile în abatere, precum şi cu respectarea condiţiilor cap. V, art. 30 din aceste instrucţiuni;
    b) se vor introduce numai în trenuri directe programate conform cap. VI, art. 31 din aceste instrucţiuni;
    c) se interzice trecerea acestor vagoane peste cocoaşa de triere;
    d) se vor manevra numai prin tragere şi împingere, fără a depăşi viteza de 15 km/oră;
    e) se interzice prinderea la sabot sau tamponarea cu vagoane în staţionare;
    f) pe tabla de însemnări a vagonului şi pe încărcătură se va aplica de către personalul stabilit de către operatorul de transport feroviar interesat eticheta cu menţiunea "Transport verificat şi constatat gabaritic", iar pe manşeta albă a scrisorii de trăsură acesta va înscrie cu creion colorat aceeaşi menţiune, sub care va semna şi va aplica ştampila staţiei de expediere;
    g) transporturile vor respecta prevederile din prezentele instrucţiuni în legatură cu cererea şi cu obţinerea aprobării de circulaţie.

    (3) Transporturile de şine în trafic internaţional, destinate "CFR" SA, vor fi preluate de la administraţiile de căi ferate vecine în condiţiile în care au circulat pe căile ferate din tranzit, respectându-se şi următoarele prevederi:
    a) în trafic RIV - cele din Anexa II - RIV şi din prezentele instrucţiuni - privind cererea şi obţinerea aprobării de circulaţie;
    b) în trafic SMGS - din Convenţia SMGS art. 5, paragraful 4, pct. 2, liniuţa 2 şi Anexa 14 SMGS, cu excepţia celor sosite de la CSI;
    c) pentru cele primite de la CSI pe vagoane transpuse, se vor respecta menţiunile din prezentele instrucţiuni, cap. V, art.30, lit. e).

    (4) În vederea expedierii vagoanelor prevăzute la alin.(3) în reţea, staţiile şi reviziile de vagoane, respectiv bazele de montare, vor rearanja încărcătura, dacă este necesar, conform prevederilor Anexei II-RIV.
    (5) Când se constată ca aceste transporturi au suferit nereguli periculoase siguranţei circulaţiei, remedierea acestora se va face de către operatorul de transport feroviar care efectuează transportul.
    (6) La şinele de până la 25 m, încărcate pe un singur vagon se vor respecta următoarele reguli:
    a) pe secţiile cu raza curbei cuprinsă între 180 m şi 249 m, lăţimea încărcăturii pe vagon nu trebuie să depăşească 640 mm;
    b) pe secţii cu raza curbei de 250 m, lăţimea pe vagon nu trebuie să depăşească 819 mm.

    (7) La şinele cu lungimi de peste 36 m până la 120 m, în afara condiţiilor de mai sus, se va respecta şi condiţia circulaţiei şi manevrării acestor transporturi numai la lumina zilei.
    (8) La emiterea aprobării de circulaţie pentru transportul şinelor de cale ferată, indiferent de lungime, se vor respecta prevederile art. 18 alin. (4) din prezentele instrucţiuni.


    ANEXA 13

        la Instrucţiuni
                        Circulaţia containerelor de mare capacitate din categoria HIGH CUBES
    ART. 1
    (1) Pe liniile infrastructurii publice din România containerele de mare capacitate, eurocontainerele, cutiile mobile şi amovibile din categoria HIGH CUBES sunt considerate şi vor circula ca transporturi normale.
    (2) Circulaţia transporturilor prevăzute la alin. (1) se va face fără a se mai emite telegrama de punere în circulaţie şi fără condiţii speciale de circulaţie.
    (3) Din categoria transporturilor prevăzute la alin. (1) fac parte transporturile de containere şi cutii mobile HIGH - CUBES codificate C45 sau C375, ale căror dimensiuni sunt prezentate în Planşa nr. 16, încărcate pe următoarele tipuri de vagoane:
    a) vagoane portcontainer compatibile "c" care au marcat pe longeron litera "c" în triunghi, cu înălţimea maximă a platformei H platformă = 1175 mm şi cu ampatament maxim de 14600 mm;
    b) vagoane portcontainer seria Rgsx cu înălţimea maximă a platformei H platformă = 1250 mm şi cu ampatament maxim de 14600 mm.


    ART. 2
     Transporturile prevăzute la art. 1 alin. (3) au punctele critice situate la dimensiunile maxime: H=4150 mm şi semilăţimea l/2 max = 1300 mm şi se încadrează în gabaritul de trecere.


    PLANŞE
    PLANŞA NR. 1
        GABARITUL CFR DE VAGON - DE ÎNCĂRCARE
 (a se vedea imaginea asociată)
        OBSERVAŢIE:
        Proiectarea vagoanelor se face avându-se în vedere şi situaţia în care acestea circulă peste o cocoaşă de triere având la vârf raza minimă a curbei verticale de 250 m.


    PLANŞA NR. 2
        GABARITUL CFR DE LOCOMOTIVĂ
 (a se vedea imaginea asociată)
        OBSERVAŢIE:
        Proiectarea locomotivelor, tenderelor, automotoarelor, macaralelor, drezinelor, plugurilor şi trenurilor de zăpadă se Tace avându-se în vedere şi situaţia în care acestea circulă peste o cocoaşă de triere având la vârf raza minimă a curbei verticale de 250 m .


    PLANŞA NR. 3
        GABARITUL PENTRU LUCRĂRI DE ARTĂ ŞI ALTE CONSTRUCŢII
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 4
        GABARITUL PENTRU ELEMENTE ALE INSTALAŢIILOR FEROVIARE
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 5
        GABARITUL PENTRU TUNELURI FEROVIARE
 (a se vedea imaginea asociată)
        Detaliul A
        *) Dimensiunea A, - rezerva de siguranţă pentru cintre şi instalaţii - în orice punct a! intradosului este de a ≥ 220 mm. Aceaslă dimensiune se poate reduce până la zero, în cazul folosirii la execuţie a scutului metalic CFR - Φ exterior =9 m - existent ia data intrării în vigoare a prezentului standard.
        **) Dimensiunea H=6050 mm este valabilă pentru linii electrificate având suspensia semicompensată şi viteza de circulaţie de maximum 100 km/h - se vor adăuga valorile din tabelele 2 şi 3 - Anexa nr.l
        Pentru viteze mai mari de 100 km/h dimensiunea H se determină prin calcul ţinându-se seama de prevederile din Anexa 1.

    PLANŞA NR. 6
        GABARITUL PENTRU LUCRĂRI DE ARTĂ, CONSTRUCŢII, TUNELURI ŞI INSTALAŢII NOI, VALABILE ÎN CURBE CU RAZE DE 4000 M SAU MAI MICI
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 7
        GABARITUL DE LIBERĂ TRECERE PENTRU CONSTRUCŢII ŞI INSTALAŢII VECHI, VALABIL ÎN ALINIAMENT SAU ÎN CURBE CU RAZE DE 350 M SAU MAI MARI
 (a se vedea imaginea asociată)
        Detaliul A - conform tabelului 4
        *) Semnalele amplasate la 2120 mm în loc de 2200 mm, pot rămâne Ia această distanţă până la reconstruirea staţiei respective.
        **) Vezi precizarea dată la planşa nr.3 notată cu un asterisc.
        OBSERVAŢIE: Pentru parapete trebuie să se aibă în vedere limitele prevăzute în planşa nr. 3.

    PLANŞA NR. 8
        GABARITUL DE VAGON - INTERNAŢIONAL DE ÎNCĂRCARE
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 9
        GABARITUL SPORIT DE VAGON O.V.M.
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 10
        GABARITUL SPORIT DE VAGON 1-VM
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 11
        GABARITUL DE LIBERĂ TRECERE O-SM - CORESPUNZĂTOR GABARITULUI DE VAGON O-VM
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 12
        GABARITUL DE LIBERĂ TRECERE USM CORESPUNZĂTOR GABARITULUI DE VAGON 1-VM VALABIL ÎN ALINIAMENT SAU ÎN CURBE CU RAZE MAI MARI DE 4000 M
 (a se vedea imaginea asociată)
        OBSERVAŢIE : Dimensiunile prevăzute în paranteză reprezintă situaţii admise în mod excepţional

    PLANŞA NR. 13
        GABARITUL DE LIBERĂ TRECERE 1-SMO PENTRU VERIFICAREA CONSTRUCŢIILOR SAU INSTALAŢIILOR EXISTENTE VALABIL ÎN ALINIAMENT SAU ÎN CURBE CU RAZE MAI MARI DE 4000 M
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 14
        ÎNĂLŢIMEA DE POZARE hFC ÎN ALINIAMENT ŞI ÎN CURBĂ A FIRULUI DE CONTACT FUNCŢIE DE SITUAŢIA LUCRĂRILOR SAU A TRECERILOR LA NIVEL ÎN ZONA ACESTUIA
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 15
        GROSIMEA LAMEI DE AER a, RESPECTIV DISTANŢA MINIMĂ DE IZOLARE PE VERTICALĂ ÎNTRE PARTEA SUPERIOARĂ A MATERIALULUI RULANT SAU A ÎNCĂRCĂTURII ŞI FIRUL DE CONTACT 5 PENTRU AMPLITUDINI VERTICALE NORMALE ALE ACESTUIA SUB INFLUENŢA PRESIUNII PANTOGRAFULUI ŞI ACŢIUNII VÂNTULUI, ESTE DATĂ ÎN TABELUL 10
 (a se vedea imaginea asociată)

    PLANŞA NR. 16
 (a se vedea imaginea asociată)

    TABELE
    Tabel nr. 1
        Distanţele orizontale minime, în cm, care trebuie lăsate de fiecare parte a încărcăturii între gabarit şi părţile încărcăturii care depăşesc osiile sau pivoţii boghiurilor
 (a se vedea imaginea asociată)
        Pentru dimensiunile care nu sunt încadrate în tabel, se vor utiliza valorile superioare cele mai apropiate
    1) Încărcăturile pentru care distanţele orizontale ce trebuie respectate sunt scrise cu caractere groase sunt considerate transporturi excepţionale


    Tabel nr. 2
        Gabaritul redus de vagon (passe-partout) jumătatea lăţimii gabaritului *

┌─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┐
│Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │
│deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │
│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│
│şinei │mm │şinei │mm │şinei │mm │şinei │mm │
│mm │ │mm │ │mm │ │mm │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │3450 │1461 │3750 │1260 │4050 │893 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│430 │ │460 │1 456 │760 │1252 │060 │871 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3175 │1575 │470 │1 450 │770 │1243 │070 │850 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│180 │1573 │480 │1 445 │780 │1234 │080 │829 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│190 │1570 │490 │1439 │790 │1226 │090 │807 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3200 │1567 │3500 │1434 │3800 │1217 │4100 │786 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│210 │1563 │510 │1 428 │810 │1207 │110 │761 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│220 │1560 │520 │1 422 │820 │1198 │1 20 │743 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│230 │1557 │530 │1 41 6 │830 │1189 │130 │721 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│240 │1553 │540 │1 41 0 │740 │1179 │1 40 │700 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3250 │1549 │3550 │1404 │3850 │1169 │41 50 │679 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│260 │1546 │560 │1398 │860 │1159 │160 │657 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│270 │1542 │570 │1392 │870 │1 1 49 │170 │636 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│280 │1538 │580 │1385 │880 │1139 │180 │614 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│290 │1534 │590 │1379 │890 │1126 │190 │593 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3300 │1530 │3600 │1372 │3900 │1118 │4200 │571 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│310 │1526 │610 │1366 │910 │1107 │110 │550 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│320 │1522 │620 │1359 │920 │1096 │220 │529 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│330 │1518 │630 │1352 │930 │1085 │230 │507 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│340 │1513 │640 │1345 │940 │1073 │240 │486 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3350 │1509 │3650 │1338 │3950 │1062 │4250 │464 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│360 │1505 │660 │1331 │960 │1050 │260 │443 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│370 │1500 │670 │1323 │970 │1038 │270 │421 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│380 │1495 │680 │1316 │980 │1025 │4280 │400 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│390 │1491 │690 │1308 │990 │1013 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3400 │1486 │3700 │1301 │4000 │1000 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│410 │1481 │710 │1293 │010 │979 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│420 │1476 │720 │1285 │020 │957 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│430 │1741 │730 │1277 │030 │936 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│440 │1466 │740 │1269 │040 │914 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3450 │1461 │3750 │1260 │4050 │893 │ │ │
└─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┘

        *) Ca şi la gabaritul CFR de vagon

    Tabel nr. 3
        Gabaritul redus de locomotivă jumătatea lăţimii gabaritului

┌─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┐
│Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │
│deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │
│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│
│şinei │mm │şinei │mm │şinei │mm │şinei │mm │
│mm │ │mm │ │mm │ │mm │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │3800 │1398 │4100 │1149 │4400 │899 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│430 │1575 │805 │1395 │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3500 │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│510 │1 569 │810 │1391 │110 │1141 │410 │890 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│520 │1563 │820 │1382 │120 │1132 │420 │882 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│530 │1557 │830 │1374 │130 │1124 │430 │874 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│540 │1551 │740 │1366 │140 │1116 │440 │865 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3550 │1 545 │3850 │1357 │4150 │1107 │4450 │857 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│560 │1 540 │860 │1349 │160 │1099 │460 │849 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│570 │1 534 │870 │1341 │170 │1090 │470 │840 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│580 │1 528 │880 │1332 │180 │1082 │480 │832 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│590 │1 522 │890 │1324 │190 │1074 │490 │823 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3600 │1 51 6 │3900 │1316 │4200 │1065 │4500 │815 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│610 │1 51 0 │910 │1307 │110 │1057 │510 │807 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│620 │1504 │920 │1299 │220 │1049 │520 │798 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│630 │1 498 │930 │1291 │230 │1040 │530 │790 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│640 │1 492 │940 │1282 │240 │1032 │540 │782 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3650 │1 486 │3950 │1274 │4250 │1024 │4550 │773 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│660 │1481 │960 │1266 │260 │1015 │560 │795 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│670 │1475 │970 │1257 │270 │1007 │570 │757 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│680 │1 469 │980 │1249 │280 │999 │580 │748 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│690 │1 463 │990 │1241 │290 │990 │590 │740 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3700 │1 457 │4000 │1232 │4300 │982 │4600 │732 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│710 │1451 │010 │1224 │310 │974 │610 │723 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│720 │1 445 │020 │1216 │320 │965 │620 │715 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│730 │1 439 │030 │1207 │330 │957 │630 │707 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│740 │1 433 │040 │1199 │340 │949 │640 │698 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3750 │1 427 │4050 │1191 │4350 │940 │4650 │690 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│760 │1 422 │060 │1182 │360 │932 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│770 │1 41 6 │070 │1174 │370 │924 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│780 │1 41 0 │080 │1166 │380 │915 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│790 │1404 │090 │1157 │390 │907 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3800 │1398 │4100 │1149 │4400 │899 │ │ │
└─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┘


    Tabel nr. 4
        Gabaritul sporit de vagom O-VM jumătatea lăţimii gabaritului *

┌─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┐
│Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │
│deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │
│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│
│şinei │mm │şinei │mm │şinei │mm │şinei │mm │
│mm │ │mm │ │mm │ │mm │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │3800 │1460 │4100 │1213 │4400 │948 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│430 │ │805 │1456 │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3500 │1625 │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│510 │1620 │810 │1452 │110 │1205 │410 │939 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│520 │1614 │820 │1444 │120 │1197 │420 │930 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│530 │1609 │830 │1435 │130 │1186 │430 │920 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│540 │1603 │740 │1427 │140 │1180 │440 │911 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3550 │1598 │3850 │1419 │4150 │1171 │4450 │902 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│560 │1592 │860 │1411 │160 │1163 │460 │893 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│570 │1587 │870 │1403 │170 │1156 │470 │884 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│580 │1581 │880 │1391 │180 │1146 │480 │875 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│590 │1576 │890 │1386 │190 │1138 │490 │866 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3600 │1570 │3900 │1378 │4200 │1130 │4500 │857 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│610 │1565 │910 │1370 │110 │1121 │510 │848 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│620 │1559 │920 │1362 │220 │1112 │520 │839 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│630 │1554 │930 │1353 │230 │1102 │530 │829 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│640 │1548 │940 │1345 │240 │1093 │540 │820 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3650 │1543 │3950 │1336 │4250 │1084 │4550 │811 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│660 │1537 │960 │1328 │260 │1075 │560 │802 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│670 │1532 │970 │1320 │270 │1066 │570 │793 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│680 │1526 │980 │1311 │280 │1057 │580 │784 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│690 │1521 │990 │1303 │290 │1048 │590 │775 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3700 │1515 │4000 │1295 │4300 │1039 │4600 │766 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│710 │1510 │010 │1287 │310 │1030 │610 │757 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│720 │1504 │020 │1279 │320 │1021 │620 │748 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│730 │1499 │030 │1270 │330 │1011 │630 │738 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│740 │1493 │040 │1262 │340 │1002 │640 │729 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3750 │1488 │4050 │1254 │4350 │993 │4650 │720 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│760 │1482 │060 │1246 │360 │984 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│770 │1477 │070 │1238 │370 │975 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│780 │1471 │080 │1230 │380 │965 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│790 │1466 │090 │1221 │390 │956 │ │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3800 │1460 │4100 │1213 │4400 │948 │ │ │
└─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┘

        *) Ca şi la gabaritul CFR de vagon

    Tabel nr. 5
        Gabarite pentru lucrări de artă, construcţii, tuneluri şi instalaţii noi, valabile în curbe cu raze de 4000 m sau mai mici

┌──────┬─────────────────┬─────────────┐
│Raza │Sporul │Supralărgirea│
│curbei│semilăţimii │căii în curbă│
│m │gabaritului Se, │mm │
│ │Si mm │ │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│4000 │10 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│3500 │10 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│3000 │15 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│2000 │20 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│1800 │20 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│1500 │25 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│1200 │30 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│1000 │35 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│800 │45 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│700 │50 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│600 │60 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│500 │75 │- │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│400 │90 │5 │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│350 │105 │10 │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│300 │120 │15 │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│250 │145 │20 │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│200 │180 │25 │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│1 80 │200 │25 │
├──────┼─────────────────┼─────────────┤
│150 │240 │25 │
└──────┴─────────────────┴─────────────┘


    Tabel nr. 6
        Gabaritul de liberă trecere pentru construcţii şi instalaţii vechi, valabil în aliniament sau în curbe cu raze de 350 m sau mai mari
        jumătatea lăţimii gabaritului *

┌─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┐
│Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │Înălţimea│Jumătatea │
│deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │deasupra │lăţimii │
│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│ciupercii│corespunzătoare│
│şinei │mm │şinei │mm │şinei │mm │
│mm │ │mm │ │mm │ │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │3300 │1857 │3600 │1686 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│380 │1650 │310 │1851 │610 │1680 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│760 │ │320 │1846 │620 │1674 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│ │ │330 │1840 │630 │1669 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│760 │2000 │340 │1834 │640 │1663 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3050 │ │3350 │1829 │3650 │1657 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│060 │1994 │360 │1823 │660 │1651 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│070 │1989 │370 │1817 │670 │1646 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│080 │1963 │380 │1811 │680 │1640 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│090 │1977 │390 │1806 │690 │1634 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3100 │1971 │3400 │1800 │3700 │1629 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│110 │1966 │410 │1794 │710 │1623 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│120 │1960 │420 │1789 │720 │1617 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│130 │1954 │430 │1783 │730 │1611 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│140 │1949 │440 │1777 │740 │1606 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3150 │1943 │3453 │1771 │3750 │1600 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│160 │1937 │460 │1766 │760 │1594 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│170 │1931 │470 │1760 │770 │1589 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│180 │1926 │480 │1754 │780 │1583 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│190 │1920 │490 │1749 │790 │1577 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3200 │1914 │3500 │1743 │3800 │1571 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│210 │1909 │510 │1737 │810 │1566 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│220 │1903 │520 │1731 │820 │1560 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│230 │1897 │530 │1726 │830 │1551 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│240 │1891 │540 │1720 │840 │1549 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3250 │1886 │3550 │1714 │3850 │1543 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│260 │1880 │560 │1709 │860 │1537 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│270 │1874 │570 │1703 │870 │1531 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│280 │1869 │580 │1697 │880 │1526 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│290 │1863 │590 │1691 │890 │1520 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3300 │1857 │3600 │1686 │3900 │1512 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3900 │1512 │4200 │1261 │4500 │1011 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│910 │1503 │21 0 │1253 │510 │1002 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│920 │1495 │220 │1244 │520 │994 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│930 │1487 │230 │1236 │530 │986 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│940 │1478 │240 │1228 │540 │977 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│3950 │1470 │4250 │1219 │4550 │969 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│960 │1462 │260 │1211 │560 │960 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│970 │1453 │270 │1203 │570 │952 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│980 │1445 │280 │1194 │580 │944 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│990 │1436 │290 │1186 │590 │935 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│4000 │1428 │4300 │1176 │4600 │927 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│010 │1420 │31 0 │1169 │610 │919 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│020 │1411 │320 │1161 │620 │910 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│030 │1403 │330 │1153 │630 │902 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│040 │1395 │340 │1144 │640 │894 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│4050 │1386 │4350 │1136 │4650 │885 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│060 │1378 │360 │1127 │660 │877 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│070 │1370 │370 │1119 │670 │869 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│080 │1361 │380 │1111 │680 │860 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│090 │1353 │390 │1102 │690 │852 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│4100 │1345 │4400 │1094 │4700 │844 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│110 │1336 │41 0 │1086 │710 │835 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│120 │1328 │420 │1077 │720 │827 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│130 │1320 │430 │1069 │730 │818 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│140 │1311 │440 │1061 │740 │810 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│4150 │1303 │4450 │1052 │750 │802 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│160 │1295 │460 │1044 │760 │793 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│170 │1286 │470 │1036 │770 │785 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│180 │1276 │480 │1027 │780 │777 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│190 │1268 │490 │1019 │790 │768 │
├─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┼───────────────┤
│4200 │1261 │4500 │1011 │4800 │760 │
└─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┘

        *) Ca şi la gabaritul CFR de vagon

    TABEL NR. 7a
 (a se vedea imaginea asociată)

    TABEL NR. 7b
 (a se vedea imaginea asociată)

    Tabelul nr. 8

┌───┬───────────────┬─────────────────────┐
│ │Situatia │Înălţimea de pozare a│
│ │lucrărilor sau │firului de contact │
│Nr.│trecerilor la │h_FC mm │
│crt│nivel în zona │ │
│ │firului de ├──────┬───────┬──────┤
│ │contact │minimă│normală│maximă│
│ │ │ │ │ │
├───┼───────────────┼──────┴───────┴──────┤
│ │Nu există │ │
│ │construcţii sau│ │
│1 │instalaţii la │ │
│ │distanţă mai │ │
│ │mică de 100 m │ │
├───┼───────────────┤ │
│ │Se prevede │ │
│2 │execuţia de │ │
│ │construcţii sau│ │
│ │instalaţii noi │ │
├───┼───────────────┤ │
│ │Există │ │
│ │construcţii │ │
│3 │care se vor │ │
│ │adapta sau │ │
│ │reconstrui │ │
├───┼───────────────┤în conformitate cu │
│ │Există │prevederile │
│ │construcţii │Standardului SR 1244 │
│4 │care nu se vor │şi Standardului SR EN│
│ │adapta sau │50122-1 ediţiile în │
│ │reconstrui │vigoare │
├───┼───────────────┤ │
│ │Există trecere │ │
│ │la nivel │ │
│ │intersecţie CF │ │
│ │cu drum public │ │
│5 │de clasă │ │
│ │tehnică II...IV│ │
│ │conform │ │
│ │reglementărilor│ │
│ │legale în │ │
│ │vigoare │ │
├───┼───────────────┤ │
│ │Există trecere │ │
│ │la nivel │ │
│6 │intersecţie CF │ │
│ │cu drum de altă│ │
│ │categorie │ │
└───┴───────────────┴─────────────────────┘


    TABEL NR. 9
 (a se vedea imaginea asociată)

                                   -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016