Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI din 2 octombrie 2024  privind eliberarea permiselor de exploatare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI din 2 octombrie 2024 privind eliberarea permiselor de exploatare

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării geologice a dioxidului de carbon
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1066 din 24 octombrie 2024
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 374 din 2 octombrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.066 din 24 octombrie 2024.
──────────
    Preambul
    Prezentele instrucţiuni fac referire şi detaliază prevederile art. 28 şi 30 din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 1
    (1) Permisul de exploatare este actul juridic emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), prin care se acordă dreptul de exploatare a unor cantităţi determinate de roci utilizabile în construcţii, acumulări de turbă sau aur din aluviuni.
    (2) Anexele la permisul de exploatare fac parte integrantă din acesta şi constau din nota de constatare, fişa de perimetru şi documentaţia tehnică pentru obţinerea permisului.

    ART. 2
    (1) Rocile utilizabile în construcţii, exploatabile şi pe bază de permis sunt prevăzute în anexa nr. 6 la prezentele instrucţiuni.
    (2) Se poate solicita permis de exploatare şi pentru produse reziduale miniere care conţin exclusiv resurse minerale prevăzute la alin. (1), cu excepţia produselor reziduale miniere care constituie obiectul unei licenţe.

    ART. 3
    (1) Dreptul de exploatare pe bază de permis se acordă:
    a) pentru rocile utilizabile în construcţii, acumulările de turbă şi aurul din aluviuni care nu sunt verificate şi înregistrate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon ca rezerve şi/sau ca resurse valorificabile şi care nu constituie obiectul unei concesiuni/dări în administrare la data solicitării permisului de exploatare;
    b) pentru rocile utilizabile în construcţii şi acumulările de turbă care au fost verificate, dar neînregistrate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon ca rezerve şi/sau ca resurse valorificabile sau au fost înregistrate ca rezerve/resurse grupa „afară de bilanţ“ şi care nu constituie obiectul unei concesiuni/dări în administrare la data solicitării permisului de exploatare;
    c) pentru nisipuri şi pietrişuri din albiile minore ale cursurilor de apă şi din cuvetele lacurilor, care nu constituie, la data solicitării permisului de exploatare, obiect al unei concesiuni/dări în administrare şi sunt verificate şi înregistrate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon ca rezerve şi/sau ca resurse valorificabile;
    d) pentru rocile utilizabile în construcţii şi acumulările de turbă, exclusiv titularului licenţei de explorare încetate, după acceptarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon a raportului final de explorare, iar licenţa de exploatare nu este încheiată la data solicitării permisului de exploatare. În acest caz se poate acorda permis de exploatare o singură dată;
    e) pentru rocile utilizabile în construcţii şi acumulările de turbă verificate şi înregistrate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon ca rezerve şi/sau ca resurse valorificabile, dacă dreptul de exploatare a acestora a constituit obiect al unui concurs public de ofertă, conform legii, pentru care nu a fost depusă cel puţin o ofertă;
    f) pentru rocile utilizabile în construcţii şi acumulările de turbă, dacă este încheiată licenţă de concesiune/dare în administrare pentru exploatare, neaprobată prin hotărâre a Guvernului, respectiv prin ordinul preşedintelui autorităţii competente şi de reglementare [conform dispoziţiilor art. 21 alin. (1^2) lit. a) din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare] la data solicitării permisului de exploatare; permisul de exploatare se acordă exclusiv titularului licenţei de concesiune/dare în administrare pentru exploatare, doar pentru substanţa care a făcut obiectul licenţei de explorare.

    (2) În limitele unui perimetru de explorare/exploatare se poate acorda permis de exploatare unor persoane juridice, altele decât titularul licenţei, numai în condiţiile art. 25 din Legea nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) În limitele unui perimetru de exploatare se poate solicita permis de exploatare pentru una sau mai multe substanţe minerale care se încadrează în categoria rocilor utilizabile în construcţii prevăzute la art. 2 alin. (1), inclusiv produsele miniere secundare rezultate în urma exploatării, indiferent dacă acestea pot fi valorificate sau nu, a produselor reziduale miniere rezultate din activităţi miniere, depuse în halde şi care conţin exclusiv resurse minerale prevăzute la art. 2 alin. (1), acumulărilor de turbă şi aurului din aluviuni.

    ART. 4
    (1) Exploatarea pe bază de permis se efectuează, conform prevederilor legii, de către persoane juridice care sunt înregistrate conform legii, specializate şi atestate în desfăşurarea unor astfel de activităţi, cu următoarele excepţii:
    a) pentru primul permis de exploatare, persoana juridică poate face dovada că este organizată în scopul desfăşurării activităţii miniere pentru care solicită permisul, prezentând totodată dovada depunerii la ANRMPSG a documentaţiei în vederea obţinerii atestării capacităţii tehnice;
    b) atestarea capacităţii privind desfăşurarea activităţilor miniere autorizate prin permisul de exploatare se realizează de către autoritatea competentă şi de reglementare, în termen de 6 luni de la data depunerii, conform legii, a cererii de atestare; începând cu al doilea permis de exploatare, este obligatorie prezentarea certificatului de atestare a capacităţii tehnice, eliberat de ANRMPSG;
    c) ca măsură tranzitorie, pentru solicitanţii care în baza depunerii dosarului de atestare au obţinut mai multe permise, la data solicitării unui nou permis va fi obligatorie prezentarea certificatului de atestare a capacităţii tehnice eliberat de ANRMPSG; această prevedere intră în vigoare începând cu data de 28.02.2025.

    (2) Exploatarea pe bază de permis se efectuează, conform prevederilor legii, de către persoane fizice care sunt autorizate şi înregistrate conform legii.

    ART. 5
    (1) Operatorii economici au obligaţia de a solicita Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon verificarea perimetrului temporar (coordonate, suprafaţă, vecinătăţi etc.) la inspectoratul zonal pentru resurse minerale în a cărui rază de competenţă se află perimetrul, în baza transmiterii următoarelor:
    a) scrisoarea-comandă pentru verificarea şi aprobarea perimetrului de exploatare (anexa nr. 3 la prezentele instrucţiuni);
    b) fişa de localizare a perimetrului de exploatare, întocmită în sistemul de proiecţie „Stereografic ’70“ (anexa nr. 4 la prezentele instrucţiuni);
    c) documentele emise de autorităţile competente privind amplasarea perimetrului de exploatare pe terenuri pe care nu sunt situate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă, nu mai vechi de un an de zile de la data emiterii.

    (2) În situaţia în care, în cadrul limitei unui perimetru instituit conform fişei de localizare de la alin. (1) lit. b), nemodificată, activitatea minieră continuă pe perioade succesive de mai mulţi ani, fişa de localizare a perimetrului de exploatare în vederea verificării, confirmată iniţial, începând cu anul 2 de exploatare, se depune odată cu documentaţia tehnică pentru un nou permis în cadrul aceluiaşi perimetru; solicitantul va achita taxa de verificare şi va prezenta documentele prevăzute la alin. (1) lit. c).

    ART. 6
    (1) Solicitarea de obţinere a permisului de exploatare se poate face oricând pe parcursul anului calendaristic şi constă în: scrisoare-comandă pentru acordarea permisului de exploatare (anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni) şi documentaţie tehnică (anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni), însoţite de raportul de verificare emis de inspectoratul zonal pentru resurse minerale.
    (2) Pentru exploatarea aurului din aluviuni, solicitarea de obţinere a permisului de exploatare se poate face oricând pe parcursul anului calendaristic şi constă în: scrisoare-comandă pentru acordarea permisului de exploatare (anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni), documentaţie tehnică (anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni) şi autorizaţie pentru desfăşurarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, conform prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, autorizaţie vizată conform legii, însoţite de raportul de verificare emis de inspectoratul zonal pentru resurse minerale.
    (3) Documentaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) se vor depune în format letric şi în format digital (pdf asumat, dwg, shape, dxf).
    (4) Permisul de exploatare se eliberează, conform legii, primului solicitant, persoană fizică sau juridică care a prezentat documentaţia completă.

    ART. 7
    (1) Permisul de exploatare se acordă pentru o durată de maximum un an.
    (2) Exploatarea pe bază de permis nu conferă titularului dreptul la obţinerea directă a licenţei de concesiune pentru explorare/exploatare ori la acordarea obligatorie a unui nou permis.

    ART. 8
    (1) Cantitatea determinată în permisul de exploatare reprezintă cantitatea de resurse minerale exprimată în tone sau volumul de resurse minerale exprimat în metri cubi pe care solicitantul permisului estimează că o va extrage în perioada de valabilitate a acestuia, în funcţie de potenţialul zăcământului şi de capacitatea tehnică de care dispune acesta.
    (2) Cantităţile/Volumele de substanţe minerale aprobate a fi exploatate prin permisul de exploatare sunt limitate de condiţionările impuse prin actele de reglementare emise de autorităţile din domeniul protecţiei mediului şi/sau gospodăririi apelor.
    (3) Suprafaţa perimetrului temporar de exploatare va fi corelată cu cantitatea determinată în permisul de exploatare.
    (4) Dacă pe durata de valabilitate a permisului de exploatare titularul realizează şi alte produse miniere/exploatează şi alte resurse minerale, acesta are obligaţia de a solicita Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, anterior realizării/exploatării acestor resurse, actualizarea permisului de exploatare conţinând şi noile produse miniere/resurse minerale.
    (5) Permisul de exploatare actualizat în condiţiile alin. (4) se solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon cu cel puţin 40 de zile anterior realizării noilor produse miniere/exploatării altor resurse minerale, cu respectarea prevederilor art. 28 din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, solicitarea emiterii permisului fiind însoţită de documentaţia tehnică pentru obţinerea permisului completată corespunzător cu noile produse miniere/resurse minerale.
    (6) Permisul de exploatare emis în condiţiile alin. (4) şi (5) va conţine şi noile produse miniere/resurse minerale pentru care s-a depus solicitarea.
    (7) Permisul de exploatare actualizat emis în condiţiile alin. (6) va fi valabil până la expirarea permisului iniţial.

    ART. 9
    (1) Pentru obţinerea permisului de exploatare, solicitantul este obligat să prezinte formularul 100 - Declaraţie privind obligaţiile de plata la bugetul de stat, certificatul de atestare fiscală, emis de Ministerul Finanţelor prin structurile regionale, în original sau copie conformă cu originalul, valabil la data depunerii documentaţiei complete, din care să rezulte că acesta nu înregistrează obligaţii restante exigibile la bugetul de stat, cu privire la redevenţa şi taxa pe activitatea de prospecţiune, explorare sau exploatare, după caz, ori documente financiare care să ateste plata taxei şi a redevenţei miniere sau eşalonarea, inclusiv dovada plăţii la zi, conform graficului de eşalonare, a redevenţei miniere restante exigibile.
    (2) Pentru obţinerea permisului de exploatare, solicitantul este obligat să prezinte certificatul de atestare fiscală/adeverinţa privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis(ă) de compartimentele de impozite şi taxe ale unităţilor administrativ-teritoriale, în original sau copie conformă cu originalul, valabil(ă) la data depunerii documentaţiei complete, din care să rezulte că acesta nu înregistrează obligaţii restante exigibile la bugetele locale ale judeţelor şi ale unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora acesta a desfăşurat/desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor minerale, cu privire la redevenţa minieră, după caz, ori documente financiare care să ateste plata redevenţei miniere sau eşalonarea, inclusiv dovada plăţii la zi, conform graficului de eşalonare, a redevenţei miniere restante exigibile.

    ART. 10
    (1) Permisul de exploatare se întocmeşte numai după prezentarea de către solicitant a unui act de reglementare pentru protecţia mediului sau a unui document emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în care se precizează că proiectul propus nu se supune evaluării impactului asupra mediului/evaluării adecvate.
    (2) Pentru primul an de exploatare într-un perimetru, actul de reglementare poate fi acordul de mediu sau decizia etapei de încadrare emis(ă) cu referire la activitatea minieră desfăşurată în perimetru. În cazul în care exploatarea continuă în acelaşi perimetru, începând cu anul al doilea de exploatare este necesară prezentarea autorizaţiei de mediu emisă cu referire la activitatea minieră ce urmează a fi desfăşurată.
    (3) În cazul exploatărilor de nisipuri şi pietrişuri din albiile majore şi terasele râurilor, sub nivelul hidrostatic, precum şi al celor din albiile minore ale râurilor şi din cuvetele lacurilor, emiterea permisului de exploatare este condiţionată de obţinerea, în prealabil, de către solicitant a avizului/autorizaţiei de gospodărire a apelor.
    (4) Permisul de exploatare se întocmeşte numai după prezentarea de către solicitant a documentelor care să ateste că pe terenurile aferente perimetrului de exploatare nu sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă, emise de autorităţile competente în domeniile respective.
    (5) În cazul în care scopul declarat al permisului de exploatare este o amenajare piscicolă se vor solicita documentul care dovedeşte că respectivul obiectiv este cuprins în planul urbanistic general, planul urbanistic zonal sau planul urbanistic de detaliu local, precum şi numele administratorului/beneficiarului amenajării piscicole.
    (6) În cazul în care scopul declarat al permisului de exploatare este desfăşurarea de activităţi miniere de exploatare a resurselor minerale din halde, se va solicita documentul care dovedeşte că persoana juridică solicitantă este atestată în acest sens de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.

    ART. 11
    Solicitanţii permiselor de exploatare au obligaţia de a constitui garanţia financiară pentru refacerea mediului, conform prevederilor legale în vigoare.

    ART. 12
    Valoarea totală a garanţiei financiare pentru refacerea mediului trebuie să reprezinte valoarea totală a devizului general al lucrărilor de închidere, ecologizare, reabilitare a mediului şi monitorizare postînchidere (anexa nr. 5 la prezentele instrucţiuni).

    ART. 13
    (1) În cazul solicitantului care a mai executat activitate de exploatare pe bază de permise, acordate în alte perimetre de exploatare, întocmirea unui nou permis se face condiţionat de executarea integrală a lucrărilor de refacere a mediului afectat de activitatea anterioară, în perimetrele unde activitatea minieră a încetat definitiv.
    (2) Constatarea îndeplinirii obligaţiilor referitoare la executarea integrală a lucrărilor de refacere a mediului se face pe baza prezentării de către titularul permisului la care activitatea a încetat a raportului privind execuţia lucrărilor de închidere, ecologizare şi/sau monitorizare postînchidere, a notei de constatare emise de inspectoratul zonal competent, a procesului-verbal de recepţie a lucrărilor de închidere, ecologizare, reabilitare a mediului şi monitorizare postînchidere, precum şi a deciziei comisiei pentru recepţia finală a execuţiei lucrărilor de închidere, ecologizare, reabilitare a mediului şi monitorizare postînchidere, conform art. 31-33 din Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, al ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrului economiei nr. 202/2.881/2.348/2013 pentru aprobarea Instrucţiunilor tehnice privind aplicarea şi urmărirea măsurilor stabilite în planul de refacere a mediului, în planul de gestionare a deşeurilor extractive şi în proiectul tehnic de refacere a mediului, precum şi modul de operare cu garanţia financiară pentru refacerea mediului afectat de activităţile miniere.
    (3) În situaţia în care activitatea minieră în limita aceluiaşi perimetru se desfăşoară pe parcursul mai multor perioade succesive, procesul-verbal pentru lucrările de refacere a mediului se întocmeşte la încetarea lucrărilor miniere în cadrul perimetrului.

    ART. 14
    (1) Solicitanţii permiselor de exploatare sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a taxei pentru activitatea de exploatare, conform prevederilor legale în vigoare la data emiterii permisului de exploatare.
    (2) Titularii permiselor de exploatare sunt obligaţi la plata către bugetul de stat şi către bugetele locale a redevenţei miniere, conform prevederilor legale în vigoare la data realizării producţiei miniere.

    ART. 15
    În vederea întocmirii permiselor de exploatare, inspectoratele zonale pentru resurse minerale îndeplinesc următoarele:
    a) verifică şi înregistrează documentele depuse de solicitant: scrisoare-comandă pentru acordarea permisului de exploatare şi documentaţie tehnică;
    b) verifică încadrarea solicitării în condiţiile de acordare a permisului de exploatare în conformitate cu prevederile art. 3 al prezentelor instrucţiuni;
    c) verifică existenţa şi valabilitatea documentelor emise de autorităţile competente privind amplasarea perimetrului de exploatare pe terenuri pe care nu sunt situate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă;
    d) verifică existenţa acordului de reabilitare, încheiat cu autorităţile administraţiei publice locale pentru cazurile în care transportul rutier al resurselor minerale afectează infrastructura rutieră şi clădirile adiacente din localităţile urbane sau rurale respective;
    e) verifică existenţa şi valabilitatea certificatului de atestare a capacităţii tehnice sau dovada depunerii solicitării pentru emiterea certificatului de atestare, însoţită de lista cuprinzând personalul de specialitate atestat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, implicat în managementul exploatării, cu prezentarea activităţii anterioare a acestuia (C.V.);
    f) verifică exactitatea datelor şi informaţiilor aferente perimetrelor de exploatare aflate în raza sa de competenţă, transmise de către solicitant, pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră şi redevenţa minieră, precum şi situaţia achitării acestora;
    g) verifică pe teren datele din documentaţia tehnică;
    h) solicită verificări interne la structurile de specialitate din cadrul ANRMPSG atunci când consideră necesar;
    i) în baza verificărilor de la lit. a)-h) întocmesc în 3 exemplare raportul de verificare, care se constituie ca anexă la permisul de exploatare;
    j) comunică solicitantului valoarea taxei pentru activitatea de exploatare şi a tarifului perceput de autoritatea competentă pentru eliberarea permisului de exploatare;
    k) înaintează Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, spre avizare de către structurile funcţionale implicate, un exemplar din documentaţia tehnică, însoţit de raportul de verificare, scrisoarea-comandă pentru acordarea permisului de exploatare, dovada achitării taxei pentru activitatea de exploatare şi dovada plăţii garanţiei financiare pentru refacerea mediului.


    ART. 16
    După efectuarea de către structurile funcţionale ale direcţiilor de specialitate a verificărilor privind îndeplinirea condiţiilor economice/financiare şi în domeniul protecţiei mediului prevăzute în prezentele instrucţiuni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon întocmeşte permisul de exploatare sau respinge solicitarea în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor prevăzute la art. 6, inclusiv a răspunsurilor solicitantului la solicitările privind completarea documentelor.

    ART. 17
    Permisul de exploatare va conţine în principal următoarele date şi informaţii:
    a) date de identificare ale titularului;
    b) activitatea care face obiectul permisului;
    c) perioada de valabilitate;
    d) denumirea şi localizarea perimetrului;
    e) tipul resursei minerale, cantitatea determinată şi unitatea de măsură;
    f) produsele miniere care fac obiectul permisului;
    g) drepturile şi obligaţiile titularului;
    h) cazurile de încetare;
    i) data de la care încep lucrările de refacere a mediului şi durata acestora;
    j) taxele şi redevenţele miniere datorate statului, respectiv redevenţele miniere datorate bugetelor locale, precum şi termenele de plată;
    k) garanţia financiară pentru refacerea mediului;
    l) valoarea lucrărilor miniere (lucrări de deschidere, lucrări de pregătire, lucrări de exploatare) în baza cărora se stabileşte cota de până la 1% prevăzută la art. 5 alin. (3) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2024 pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon;
    m) obligaţia respectării prevederilor Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale normelor şi instrucţiunilor emise pentru aplicarea acesteia;
    n) obligaţia respectării măsurilor stabilite de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului;
    o) obligaţia respectării condiţiilor impuse prin avizele/autorizaţiile din domeniul gospodăririi apelor (după caz);
    p) anexele permisului;
    q) dreptul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon de a controla modul în care se desfăşoară activităţile miniere ori de câte ori se consideră necesar şi de a aplica sancţiuni;
    r) alte clauze sau condiţii speciale.


    ART. 18
    (1) Permisul de exploatare întocmit în 3 exemplare, însoţit de fişa de localizare a perimetrului de exploatare, raportul de verificare emis de inspectoratul zonal pentru resurse minerale, scrisoarea-comandă pentru acordarea permisului de exploatare, documentaţia tehnică şi dovezile achitării taxei pentru activitatea de exploatare şi a garanţiei financiare pentru refacerea mediului, avizat de către structurile funcţionale implicate, se înaintează conducătorului Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, în vederea aprobării.
    (2) Permisul de exploatare se eliberează titularului numai după achitarea tarifului pentru emiterea acestuia.
    (3) Titularul permisului de exploatare aprobat potrivit alin. (1) este obligat la achitarea tarifului pentru eliberarea acestuia, în termen de 60 de zile de la data notificării aprobării, sub sancţiunea revocării permisului de exploatare.
    (4) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon notifică titularii cu privire la aprobarea permisului de exploatare conform alin. (1), în termen cel mult 3 zile de la data înregistrării permisului.

    ART. 19
    Dacă pe durata valabilităţii permisului de exploatare apar solicitări de concesionare a activităţii de explorare/exploatare şi/sau dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon decide oportunitatea concesionării unor asemenea activităţi miniere, prin concurs public de ofertă, pe o zonă care include şi perimetrul aferent permisului de exploatare, acesta îşi păstrează valabilitatea pe toată durata pentru care a fost eliberat.

    ART. 20
    (1) Titularii permiselor de exploatare, cu excepţia permiselor de exploatare a aurului din aluviuni, sunt obligaţi să deţină şi să utilizeze, pe toată durata permisului, instrumente de cântărire cu înregistrare automată a greutăţii resurselor minerale extrase.
    (2) Titularul permisului de exploatare are obligaţia de a înregistra zilnic într-un registru special constituit, în format letric sau digital, volumele/cantităţile de resursă minerală exploatată.
    (3) La perimetrele de exploatare pentru care sunt prevăzute ridicări topografice obligatorii pentru determinarea volumelor excavate se va constitui un registru special, în format letric sau digital, pentru înregistrarea volumelor de steril provenite din decopertă şi intercalaţii.
    (4) Zona de depozitare a materialului steril prevăzut şi înregistrat conform alin. (3) se va evidenţia pe planurile de situaţie trimestriale.

    ART. 21
    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

    ANEXA 1

    la instrucţiuni
    CONŢINUTUL-CADRU
    al documentaţiei tehnice pentru acordarea permisului de exploatare
    A. Memoriul tehnic va cuprinde următoarele capitole:
    - capitolul 1 - datele de identificare şi de înregistrare ale operatorului economic;
    – capitolul 2 - perioada pentru care se solicită permisul de exploatare;
    – capitolul 3 - prezentarea resursei minerale, estimarea cantitativă şi calitativă a acesteia;
    – capitolul 4 - programarea indicatorilor tehnico-economici, respectiv eşalonări trimestriale (anexa „Tabel centralizator cuprinzând producţia preliminată şi indicatorii tehnici specifici“ care face parte integrantă din prezenta anexă);
    – capitolul 5 - modalitatea de extracţie (metoda de deschidere, pregătire şi exploatare, haldarea materialului steril, protecţia zăcământului), prelucrarea, închiderea, asigurarea calităţii impuse prin acordul şi/sau prin autorizaţia de mediu;
    – capitolul 6 - resursele minerale utile/produsele miniere pentru care se vor achita redevenţe miniere, conform prevederilor legale în vigoare;
    – capitolul 7 - deteriorări ale mediului*) ca urmare a lucrărilor propuse, măsurile de protecţie, lucrările de refacere a mediului*) [care vor fundamenta calculul garanţiei financiare pentru refacerea mediului*) - anexa nr. 5 la instrucţiuni];
    – capitolul 8 - efectele derocării cu ajutorul explozivilor asupra mediului*), determinate pe bază de studii de specialitate, în cazul exploatărilor care presupun realizarea unor asemenea operaţii;
    – capitolul 9 - efectele activităţii de transport al produselor miniere, realizată de titular, asupra mediului*), în cazul exploatărilor care presupun realizarea unor asemenea activităţi.
    - *) Mediu - ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul şi subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale şi spirituale.


    B. Anexele scrise:
    1. acte şi documente privind legalitatea funcţionării operatorului economic, inclusiv certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului, în termen de valabilitate;
    2. act de reglementare pentru protecţia mediului sau un document, emis de autoritatea competentă pentru protecţia mediului, în care să se precizeze că proiectul propus nu se supune evaluării impactului asupra mediului/evaluării adecvate;
    3. documente emise de autorităţile competente privind amplasarea perimetrului de exploatare pe terenuri pe care sunt situate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă;
    4. aviz/autorizaţie de gospodărire a apelor, după caz;
    5. tabel cu valoarea garanţiei financiare pentru refacerea mediului (anexa nr. 5 la instrucţiuni), avizat de agenţia judeţeană de protecţie a mediului;
    6. dovada constituirii garanţiei financiare pentru refacerea mediului;
    7. deviz estimativ privind valoarea lucrărilor miniere în baza cărora se stabileşte cota de până la 1% prevăzută la art. 5 alin. (3) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2024 pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon, cu completările ulterioare;
    8. raportul privind execuţia lucrărilor de închidere, ecologizare şi/sau monitorizare postînchidere, nota de constatare emisă de inspectoratul zonal pentru resurse minerale competent, procesul-verbal de recepţie a lucrărilor de închidere, ecologizare, reabilitare a mediului şi monitorizare postînchidere, precum şi decizia comisiei pentru recepţia finală a execuţiei lucrărilor de închidere, ecologizare, reabilitare a mediului şi monitorizare postînchidere, dacă este cazul;
    9. certificatul de atestare fiscală, emis de Ministerul Finanţelor prin structurile regionale, în original sau copie conformă cu originalul, valabil la data depunerii documentaţiei complete, din care să rezulte că acesta nu înregistrează obligaţii restante exigibile la bugetul de stat, cu privire la redevenţa şi taxa pe activitatea de prospecţiune, explorare sau exploatare, după caz, ori documente financiare care să ateste plata taxei şi a redevenţei miniere sau eşalonarea, inclusiv dovada plăţii la zi, conform graficului de eşalonare, a redevenţei miniere restante exigibile;
    10. certificatul de atestare fiscală/adeverinţa privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis(ă) de compartimentele de impozite şi taxe ale unităţilor administrativ-teritoriale, în original sau copie conformă cu originalul, valabil(ă) la data depunerii documentaţiei complete, din care să rezulte că acesta nu înregistrează obligaţii restante exigibile la bugetele locale ale judeţelor şi ale unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora acesta a desfăşurat/desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor minerale, cu privire la redevenţa minieră, după caz, ori documente financiare care să ateste plata redevenţei miniere sau eşalonarea, inclusiv dovada plăţii la zi, conform graficului de eşalonare, a redevenţei miniere restante exigibile;
    11. acord de reabilitare, încheiat cu autorităţile administraţiei publice locale pentru cazurile în care transportul rutier al resurselor minerale afectează infrastructura rutieră şi clădirile adiacente din localităţile urbane sau rurale respective;
    12. certificat de atestare a capacităţii tehnice sau dovada depunerii solicitării pentru emiterea certificatului de atestare, însoţită de lista cuprinzând personalul de specialitate atestat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, implicat în managementul exploatării, cu prezentarea activităţii anterioare a acestuia (C.V.);
    13. plan de refacere a mediului şi proiect tehnic de refacere a mediului.

    C. Anexele grafice:
    1. fişa de localizare a perimetrului de exploatare (anexa nr. 4 la instrucţiuni), la scara 1:25.000, pe care se vor figura în mod obligatoriu:
    - caroiajul rectangular, corespunzător sistemului de proiecţie „Stereo ’70“;
    – conturul perimetrului solicitat;
    – elemente de toponimie şi relief (drumuri, localităţi, construcţii, diguri, căi ferate, reţea hidrografică, direcţia nord etc.);

    2. planul topografic de situaţie la scara 1:500-1:1.000 (în funcţie de densitatea punctelor de detaliu) în sistemul de proiecţie „Stereo ’70“, care va fi realizat înainte de începerea activităţii de exploatare în perimetru şi pe care se vor reprezenta:
    - conturul perimetrului solicitat;
    – puncte cotate, având densitatea corespunzătoare scării de redactare a planului;
    – curbe de nivel, cu echidistanţa corespunzătoare scării de redactare a planului;
    – eşalonarea trimestrială a lucrărilor programate;

    3. profiluri transversale şi/sau longitudinale, pentru determinarea volumului de substanţă minerală care se va extrage, atunci când sunt cunoscute date preliminare, cu eşalonarea trimestrială a lucrărilor programate;
    4. anexele grafice prevăzute la pct. 1-3 vor fi asumate de către proiectantul autorizat şi de către topograful atestat prin semnătura/semnătură electronică şi ştampila conţinând identificarea atestării/autorizării.
    NOTĂ:
    La începerea activităţii de exploatare în perimetru, operatorii economici sunt obligaţi să aplice în activitatea topografică prevederile Normelor metodologice privind executarea lucrărilor de cadastru de specialitate în domeniul extractiv minier, aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 197/2003 şi ale Regulamentului de topografie minieră, aprobat prin Ordinul ministrului economiei şi comerţului şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 65/133/2003.



    ANEXA 1

    la anexa nr. 1 la instrucţiuni
    TABEL CENTRALIZATOR
    cuprinzând producţia preliminată şi indicatorii tehnici specifici

┌────┬────────────┬────┬─────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│Nr. │Specificaţie│U.M.│Total│Trimestrul│Trimestrul│Trimestrul│Trimestrul│
│crt.│ │ │ │I │II │III │IV │
├────┼────────────┼────┼─────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Consum de │ │ │ │ │ │ │
│1 │resurse/ │mc/t│ │ │ │ │ │
│ │rezerve │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2 │Pierderi de │mc/t│ │ │ │ │ │
│ │exploatare │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Gradul de │ │ │ │ │ │ │
│3 │recuperare │% │ │ │ │ │ │
│ │la │ │ │ │ │ │ │
│ │exploatare │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴────┴─────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┘



    ANEXA 2

    la instrucţiuni
    - model -
    SCRISOARE-COMANDĂ
    pentru acordarea permisului de exploatare
    Operatorul economic ........................................................................................
    Adresa/Sediul ..................................................................................
    Codul fiscal ...............................................................................................
    Autorizaţie nr. .......................................................................................
    Cont .........................................................................................
    Banca .....................................................................
    Telefon/Fax .......................................................
    AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL MINIER, PETROLIER ŞI AL STOCĂRII GEOLOGICE A DIOXIDULUI DE CARBON
    Având în vedere prevederile Legii minelor nr. 85/2003, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003 şi ale instrucţiunilor specifice emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, vă transmitem anexat documentaţia tehnico-economică necesară în vederea obţinerii permisului de exploatare în perimetrul ............................................................................. .
    Tariful perceput de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon pentru emiterea actului menţionat va fi achitat ..........(în numerar/prin virament)...... la data eliberării acestuia.
    Prezenta scrisoare ţine loc de comandă fermă.

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Director general, │Director economic, │
│………………………. │………………………………. │
└──────────────────┴───────────────────┘

    Încadrarea documentaţiei
    Documentaţia se încadrează în gradul de complexitate ................... şi se tarifează cu suma de .............. lei, conform anexei nr. ..... la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon nr. ......................., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. ............ din ............................... .

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Data, │Director, │
│………………………. │Întocmit │
│ │………………………………. │
└────────────────┴─────────────────────┘


    ANEXA 3

    la instrucţiuni
    - model -
    SCRISOARE-COMANDĂ
    pentru verificarea şi aprobarea perimetrului de exploatare
    Operatorul economic ........................................................................................
    Adresa/Sediul ........................................................................................
    Codul fiscal ........................................................................................
    Autorizaţie nr. ........................................................................................
    Cont ........................................................................................
    Banca .............................................................................
    Telefon/Fax ...........................................................
    AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL MINIER, PETROLIER ŞI AL STOCĂRII GEOLOGICE A DIOXIDULUI DE CARBON
    Având în vedere prevederile Legii minelor nr. 85/2003, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003 şi ale instrucţiunilor specifice emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, vă transmitem anexat fişa de instituire a perimetrului de exploatare necesară în vederea obţinerii aprobării pentru perimetrul .............................................. .
    Tariful perceput de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon pentru emiterea actului menţionat va fi achitat ........(în numerar/prin virament)...... până la data eliberării acestuia.
    Prezenta scrisoare ţine loc de comandă fermă.

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Director general, │Director economic, │
│………………………. │………………………………. │
└──────────────────┴───────────────────┘

    Încadrarea documentaţiei
    Documentaţia se încadrează în gradul de complexitate ................... şi se tarifează cu suma de .............. lei, conform anexei nr. ... la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon nr. ......., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. ........ din .......................... .

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Data, │Director, │
│………………………. │Întocmit │
│ │………………………………. │
└────────────────┴─────────────────────┘


    ANEXA 4

    la instrucţiuni
    FIŞA DE LOCALIZARE
    a perimetrului de exploatare

┌──────────────────────────────────────┐
│Fişa de localizare a perimetrului de │
│exploatare │
├──────────────────────────────────────┤
│Spaţiu rezervat (1/2 din formatul A4) │
│pentru figurarea elementelor precizate│
│la lit. C pct. 1 din anexa nr. 1 la │
│instrucţiuni. │
├──────────────────────────────────────┤
│1. Localizarea perimetrului │
├──────────────────────────────────────┤
│1.1. Coordonate pentru delimitarea │
│perimetrului │
├──────────────────────────────────────┤
│Pct. X Y │
├──────────────────────────────────────┤
│Observaţii: În cazul în care numărul │
│punctelor de delimitare a │
│perimetrului, înscrise în ordinea │
│închiderii poligonului, depăşeşte │
│spaţiul rezervat, acestea se vor │
│înscrie pe verso. │
├──────────────────────────────────────┤
│1.2. Sistemul de referinţă: Stereo '70│
├──────────────────────────────────────┤
│1.3. Limita în adâncime: z = m │
├──────────────────────────────────────┤
│1.4. Suprafaţa: s =... km^2 │
├──────────────────────────────────────┤
│1.5. Localizarea │
│administrativ-teritorială: comuna │
│......... judeţul .......... │
├──────────────────────────────────────┤
│ │
└──────────────────────────────────────┘


    2. Date privind perimetrul
    2.1. Denumirea perimetrului:
    2.2. Numărul topo:
    2.3. Substanţa:
    2.4. Faza lucrărilor:
    2.5. Operatorul economic:

    OBSERVAŢII:

    ANEXA 5

    la instrucţiuni
    DEVIZ GENERAL
    privind cheltuielile necesare pentru închiderea, ecologizarea şi
    monitorizarea postînchidere a perimetrului de exploatare ..............., în lei

┌───────┬───────────────┬─────────┬───┬─────────┐
│ │Denumirea │Valoare │ │Valoare │
│Nr. │capitolelor şi │(exclusiv│TVA│(inclusiv│
│crt. │subcapitolelor │TVA) │lei│TVA) │
│ │de cheltuieli │ │ │ │
├───────┴───────────────┴─────────┴───┴─────────┤
│CAPITOLUL 1 - Cheltuieli pentru proiectare şi │
│asistenţă tehnică │
├───────┬───────────────┬─────────┬───┬─────────┤
│1.1. │Studii de teren│ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.1.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.1... │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │Taxe pentru │ │ │ │
│1.2. │obţinerea de │ │ │ │
│ │avize, acorduri│ │ │ │
│ │şi autorizaţii │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.2.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.2....│ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.3. │Proiectare şi │ │ │ │
│ │inginerie │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.3.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.3....│ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │Organizarea │ │ │ │
│1.4. │procedurilor de│ │ │ │
│ │achiziţie │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.4.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.4....│ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.5. │Asistenţă │ │ │ │
│ │tehnică │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.5.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│1.5....│ │ │ │ │
├───────┴───────────────┴─────────┴───┴─────────┤
│TOTAL CAP. 1 │
├───────────────────────────────────────────────┤
│CAPITOLUL 2 - Cheltuieli pentru investiţia de │
│bază │
├───────┬───────────────┬─────────┬───┬─────────┤
│ │Închiderea şi │ │ │ │
│ │ecologizarea │ │ │ │
│2.1. │instalaţiilor │ │ │ │
│ │de deşeuri │ │ │ │
│ │miniere │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│2.1.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│2.1....│ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │Dezafectarea, │ │ │ │
│ │demolarea │ │ │ │
│ │construcţiilor │ │ │ │
│ │industriale şi │ │ │ │
│ │a │ │ │ │
│2.2. │infrastructurii│ │ │ │
│ │aferente │ │ │ │
│ │proiectului │ │ │ │
│ │minier şi │ │ │ │
│ │ecologizarea │ │ │ │
│ │suprafeţelor │ │ │ │
│ │afectate │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│2.2.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│2.2....│ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │Lucrări de │ │ │ │
│ │închidere şi │ │ │ │
│2.3. │ecologizare a │ │ │ │
│ │suprafeţelor de│ │ │ │
│ │teren afectate │ │ │ │
│ │prin excavaţii │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│2.3.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│2.3....│ │ │ │ │
├───────┴───────────────┴─────────┴───┴─────────┤
│TOTAL CAP. 2 │
├───────────────────────────────────────────────┤
│CAPITOLUL 3 - Alte cheltuieli │
├───────┬───────────────┬─────────┬───┬─────────┤
│3.1. │Organizare de │ │ │ │
│ │şantier │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│3.1.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│3.1....│ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│3.2... │Taxe │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│3.2.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│3.2... │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │
│3.3. │diverse şi │ │ │ │
│ │neprevăzute │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│3.3.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼───┼─────────┤
│3.3... │ │ │ │ │
├───────┴───────────────┴─────────┴───┴─────────┤
│TOTAL CAP. 3 │
├───────────────────────────────────────────────┤
│CAPITOLUL 4 - Cheltuieli pentru monitorizare │
│postînchidere │
├───────┬───────────────┬─────────┬────────┬────┤
│ │Cheltuieli de │ │ │ │
│4.1. │monitorizare │ │ │ │
│ │postînchidere │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼────────┼────┤
│4.1.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼────────┼────┤
│4.1....│ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼────────┼────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │
│ │pentru │ │ │ │
│ │refacerea unor │ │ │ │
│ │lucrări ca │ │ │ │
│4.2. │urmare a unor │ │ │ │
│ │accidente │ │ │ │
│ │neprevăzute │ │ │ │
│ │(10% din Cap. │ │ │ │
│ │2) │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼────────┼────┤
│4.2.1. │ │ │ │ │
├───────┼───────────────┼─────────┼────────┼────┤
│4.2....│ │ │ │ │
├───────┴───────────────┴─────────┴────────┴────┤
│TOTAL CAP. 4 │
├───────────────────────────────────────────────┤
│TOTAL GENERAL │
└───────────────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────┬────────────────────┐
│OPERATORUL ECONOMIC │ │
│Director general, │ │
│………………………….. │ │
├──────────────────────┼────────────────────┤
│Avizat │Avizat │
│Autoritatea Naţională │Ministerul Mediului,│
│de Reglementare în │Apelor şi Pădurilor │
│Domeniul Minier, │Agenţia pentru │
│Petrolier şi al │Protecţia Mediului a│
│stocării Geologice a │Judeţului │
│Dioxidului de Carbon │………………………………………………….│
│…………………………………….. │(numele, prenumele, │
│ │semnătura) │
├──────────────────────┼────────────────────┤
│Inspector Zonal │ │
│……………………………………………………… │ │
│……………………………………………………….│ │
│(numele, prenumele, │ │
│semnătura) │ │
└──────────────────────┴────────────────────┘


    ANEXA 6

    la instrucţiuni
    LISTA
    Substanţelor minerale utile care pot fi exploatate pe bază de permis
    de exploatare şi unităţile de măsură pentru masa minieră exploatată
    Bazalt - tonă
    Scorii bazaltice - tonă
    Diabaz - tonă
    Andezit
    Andezit ornamental - mc
    Andezit industrial şi de construcţie - tonă
    Dacit
    Dacit ornamental - mc
    Dacit industrial şi de construcţie - tonă
    Riolit
    Riolit ornamental - mc
    Riolit industrial şi de construcţie - tonă
    Porfir - tonă
    Perlit - tonă
    Granit
    Granit ornamental - mc
    Granit industrial şi de construcţie - tonă
    Granodiorit - tonă
    Diorit - tonă
    Gabrou - tonă
    Sienite - tonă
    Sienite nefelinice pentru industria sticlei - tonă
    Amfibolit - tonă
    Serpentinit - tonă
    Şisturi verzi - tonă
    Micaşist - tonă
    Gnais - tonă
    Marmură (rocă ornamentală) - mc
    Calcar
    Calcar ornamental - mc
    Calcar industrial şi de construcţie - tonă
    Cretă - tonă
    Dolomită - tonă
    Marnă - tonă
    Argilă comună - tonă
    Argilă refractară - tonă
    Argilă caolinoasă - tonă
    Argilă caolinoasă - nisipoasă - tonă
    Nisip caolinos - tonă
    Nisip silicios pentru industria sticlei şi industria metalurgică - tonă
    Nisip silicios cu bile de silex - tonă
    Nisip pentru materiale de construcţie - tonă
    Nisip cu scoici şi fragmente de scoici exploatat pe platoul continental al Mării Negre - mc
    Nisip şi pietriş - mc
    Gresie
    Gresie industrială şi de construcţie - tonă
    Gresie ornamentală - mc
    Tufuri
    Tufuri ornamentale - mc
    Tufuri industriale - tonă
    Travertin - mc
    Turbă - tonă
    Ardezie - tonă
    Calcit - tonă
    Gips - tonă
    Aur din aluviuni - g
    Produs rezidual minier din haldele de steril - tonă

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016