Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
INSTRUCŢIUNI din 16 iulie 2020 privind notificarea pentru desfăşurarea programelor de formare profesională în sistem on-line de către furnizorii de formare profesională autorizaţi
EMITENT: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 669 din 28 iulie 2020
──────────
Aprobate prin ORDINUL nr. 1.149 din 16 iulie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 669 din 28 iulie 2020.
──────────
CAP. I
Derularea programelor autorizate de formare profesională în sistem on-line
ART. 1
(1) Furnizorii de formare profesională autorizaţi care solicită organizarea şi în sistem on-line a activităţilor prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2020 pentru implementarea unor măsuri de simplificare administrativă în domeniul protecţiei sociale, precum şi pentru acordarea unor drepturi şi beneficii de asistenţă socială în domeniile de activitate în care se menţin restricţii au obligaţia de a notifica comisia de autorizare.
(2) Notificarea comisiei de autorizare se face cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data estimată a începerii activităţii şi cuprinde obligatoriu şi cumulativ următoarele informaţii:
a) mijloacele şi metodele prin care se asigură transmiterea şi asimilarea cunoştinţelor şi formarea deprinderilor necesare ocupaţiei respective, teoretice şi practice, după caz;
b) calendarul şi orarul desfăşurării activităţilor de formare profesională;
c) dotările, echipamentele şi materialele necesare formării;
d) procedura de evaluare în conformitate cu obiectivele specifice programului de formare profesională autorizat;
e) modalităţile de înregistrare şi stocare a activităţilor de formare derulate în sistem on-line, precum şi a activităţii fiecărui participant la program;
f) datele de acces al comisiei de autorizare la programul de formare profesională desfăşurat în sistem on-line.
(3) Furnizorul de formare profesională poate începe derularea în sistem on-line a activităţilor de la alin. (1) după primirea acordului scris al comisiei de autorizare, transmis în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea notificării, inclusiv prin mijloace electronice.
(4) Notificarea derulării şi în sistem on-line a programelor de formare profesională autorizate se poate face doar pentru domeniile prevăzute în anexa nr. 1 la ordin.
ART. 2
(1) Secretariatul tehnic transmite fiecărui membru al comisiei de autorizare notificarea primită de la furnizorul de formare autorizat, în termen de o zi lucrătoare de la primirea cererii de la acesta.
(2) În cazul în care notificarea are în vedere derularea în sistem on-line atât a pregătirii teoretice, cât şi a pregătirii practice, secretariatul tehnic va transmite electronic şi dosarul de autorizare.
ART. 3
(1) În cazul notificării desfăşurării în sistem on-line a pregătirii teoretice, pregătirii practice sau a ambelor, după caz, fiecare membru al comisiei de autorizare analizează documentele primite şi transmite secretariatului tehnic aviz pozitiv sau aviz negativ însoţit de o justificare, în termen de două zile lucrătoare de la primirea cererii de la secretariat.
(2) În cazul notificării desfăşurării în sistem on-line a pregătirii practice, avizul pozitiv trebuie să conţină şi asumarea faptului că programul nu implică activităţi practice care trebuie să se desfăşoare într-un spaţiu cu dotări specifice, conform standardului ocupaţional.
(3) În cazul notificării desfăşurării în sistem on-line a pregătirii practice, dacă membrii comisiei de autorizare întâmpină dificultăţi în analizarea oportunităţii organizării activităţilor practice în sistem on-line, comisia poate nominaliza un evaluator de furnizori de programe de formare din domeniul respectiv de activitate care să formuleze un punct de vedere, în termen de două zile lucrătoare de la primirea cererii.
ART. 4
Ca urmare a exprimării opiniei membrilor şi a evaluatorului nominalizat, după caz, comisia de autorizare întocmeşte decizia de aprobare sau de respingere a notificării, care se transmite furnizorului de formare profesională.
CAP. II
Organizarea examenului de absolvire a programelor autorizate de iniţiere, specializare şi perfecţionare desfăşurate în sistem on-line
ART. 5
(1) Examenul de absolvire a programelor de iniţiere, specializare şi perfecţionare desfăşurate în sistem on-line cu avizul comisiei de autorizare se organizează şi se derulează de furnizorul de formare profesională sub coordonarea comisiei de autorizare, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 501/5.253/2003 pentru aprobarea metodologiei certificării formării profesionale a adulţilor, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare ordin de certificare.
(2) Derularea examenului de absolvire se desfăşoară în format de videoconferinţă sau orice altă modalitate tehnică care permite prezenţa simultană a participanţilor şi a comisiei de examinare.
(3) Prevederile art. 10 lit. d)-e) din metodologia aprobată prin ordinul de certificare nu se aplică în cazul organizării examenelor de absolvire în sistem on-line.
ART. 6
(1) Înscrierea la examenul de absolvire a participanţilor care au parcurs tematica programului de formare profesională se face pe baza unei cereri transmise furnizorului de formare prin mijloace electronice.
(2) Furnizorul de formare este obligat să ataşeze la dosarul de examen şi dovada că toţi cursanţii care doresc să participe la examenul de absolvire au parcurs minimul de ore necesar accesului la examen.
ART. 7
(1) Comisia de autorizare nominalizează 2 specialişti din afara furnizorului de formare profesională, din listele de specialişti aprobate, în conformitate cu prevederile art. 8 din metodologia aprobată prin ordinul de certificare, în cadrul unei şedinţe care se poate organiza inclusiv în format on-line.
(2) La examenul de absolvire pot asista ca observatori şi membri ai comisiei de autorizare sau ai secretariatelor tehnice.
(3) Specialiştii nominalizaţi la alin. (1) se pot deplasa la furnizorul de formare, pentru verificarea organizării desfăşurării examenului de absolvire, în situaţia în care verificarea nu se poate efectua la distanţă.
(4) Toate comunicările prevăzute în ordinul de certificare se pot face prin mijloace electronice.
ART. 8
(1) Pentru respectarea prevederilor art. 15 alin. (3) din metodologia aprobată prin ordinul de certificare, preşedintele comisiei de examinare primeşte de la fiecare participant în parte lucrările şi le transmite anonimizate (prin înlocuirea numelui persoanei cu un număr acordat în ordinea primirii lucrărilor) celor 2 membri ai comisiei de examinare, desemnaţi să realizeze corectarea lor.
(2) Proba orală şi/sau susţinerea proiectului, după caz, se fac/face în sistem de videoconferinţă sau orice altă modalitate tehnică care permite prezenţa simultană a participanţilor şi a comisiei de examinare.
ART. 9
Lucrările scrise, proiectele şi înregistrarea derulării examenului se arhivează în format electronic de către furnizorul de formare profesională timp de 12 luni.
ART. 10
În vederea finalizării procesului-verbal prevăzut la art. 19 din metodologia aprobată prin ordinul de certificare, comisia de examinare se întruneşte, iar ulterior preşedintele comisiei predă secretariatului tehnic al comisiei de autorizare procesul-verbal şi documentele prevăzute în ordinul de certificare.
CAP. III
Dispoziţii tranzitorii
ART. 11
(1) Comisiile de autorizare a furnizorilor de formare profesională judeţene/a municipiului Bucureşti, precum şi secretariatele tehnice ale acestora sunt obligate să ducă la îndeplinire prevederile prezentelor instrucţiuni.
(2) Comisia de autorizare are obligaţia de a desemna unul dintre membrii săi sau din secretariatul tehnic să verifice derularea programelor de formare în sistem on-line, folosind datele de acces prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. f), de cel puţin două ori pe parcursul derulării programului, întocmind o notă constatatoare, care se arhivează împreună cu documentele prevăzute la art. 9.
(3) Secretariatele tehnice ale comisiilor de autorizare trebuie să îi informeze pe furnizorii de formare profesională despre prevederile prezentelor instrucţiuni.
ART. 12
Pentru programele de formare profesională autorizate care s-au desfăşurat în sistem on-line pe durata stării de urgenţă şi stării de alertă, în conformitate cu Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 1.005/2020 pentru stabilirea domeniilor de activitate şi a instrucţiunilor privind autorizarea furnizorilor de formare profesională să desfăşoare programe de formare profesională a adulţilor în sistem on-line, şi pentru care încă nu s-a desfăşurat examenul de absolvire, acesta se poate organiza şi în sistem on-line conform prevederilor prezentului ordin.
ART. 13
Furnizorii de formare profesională autorizaţi anterior publicării prezentului ordin pot solicita organizarea şi în sistem on-line a programelor pentru care sunt autorizaţi, în baza aceleiaşi autorizaţii, cu notificarea comisiei de autorizare, prevăzută la art. 1.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: