Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
INCHEIERE DE SEDINTA din 22 aprilie 2013 solutionarea arbitrajului avand drept obiect stabilirea criteriilor de repartizare a remuneratiei echitabile pentru comunicarea publica a fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora, cuvenite organismului de gestiune colectiva ADPFR pentru producatorii de fonograme pe care ii reprezinta, si a comisionului datorat organismului colector UPFR pentru perioada 2012-2014
EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 273 din 15 mai 2013
CORPUL DE ARBITRI DE PE LÂNGĂ OFICIUL ROMÂN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
Dosar nr. 3/2013
Completul compus din:
- Ciubotă Cătălin Ion
- Ionescu Mircea Felix Melineşti
- Babiuc Victor
- Tănăsescu Mihai Alexandru
- Uliescu Marilena
Pe rol soluţionarea arbitrajului având drept obiect stabilirea criteriilor de repartizare a remuneraţiei echitabile pentru comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, cuvenite organismului de gestiune colectivă ADPFR pentru producătorii de fonograme pe care îi reprezintă, şi a comisionului datorat organismului colector UPFR pentru perioada 2012-2014
La apelul nominal au răspuns reprezentanţi ai ambelor părţi: pentru UPFR - Adina Scrioşteanu - director executiv, Andreea Stratula - avocat, Ramona Bîrlog - avocat, iar pentru ADPFR - Chelariu Sorinel - preşedinte, Berbece Mircea - vicepreşedinte, Dimofte George - avocat, Dimofte Gabriela - avocat.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
Completul declară deschisă şedinţa de arbitraj.
Secretariatul general al Corpului de arbitri comunică faptul că ambele părţi au depus la dosarul arbitral câte un set de înscrisuri în probaţiune, respectiv UPFR - opis IV înscrisuri arbitraj, înregistrat la SGCA cu nr. 455 din 19 aprilie 2013, iar ADPFR - opis documente, înregistrat la SGCA cu nr. 454 din 19 aprilie 2013.
Ambele părţi depun în şedinţă publică concluzii scrise.
Nemaifiind chestiuni prealabile ori excepţii de invocat, Completul acordă cuvântul pe fondul cauzei.
UPFR, pentru argumentele expuse pe larg în concluziile scrise depuse la dosarul arbitral la acest termen, solicită ca prin hotărârea pe care Completul arbitral o va pronunţa să admită cererea de arbitraj formulată de UPFR şi precizată la termenele din 10 aprilie 2013 şi 15 aprilie 2013 şi, în consecinţă, sumele cuvenite ADPFR pentru producătorii de fonograme pe care îi reprezintă din remuneraţiile colectate de UPFR pentru comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, în perioada 2013-2014, să fie repartizate conform următoarelor criterii:
- pentru sursa de utilizare radio - utilizarea reală a repertoriului ADPFR, astfel cum aceasta este reflectată de playlisturile provenite de la organismele de radiodifuziune, pentru posturile de radio difuzate în locaţiile destinate publicului de către utilizatorii plătitori (potrivit studiului de piaţă). Proporţia utilizării repertoriului ADPFR se va face la nivelul fiecărui post de radio prin raportarea numărului de secunde radiodifuzate din repertoriul ADPFR la total secunde de muzică radiodifuzate de postul respectiv;
- pentru sursa de utilizare TV - utilizarea reală a repertoriului ADPFR, astfel cum aceasta este reflectată de playlisturile provenite de la organismele de televiziune, pentru posturile TV difuzate în locaţiile destinate publicului de către utilizatorii plătitori (potrivit studiului de piaţă). Proporţia utilizării repertoriului ADPFR se va face la nivelul fiecărui post TV prin raportarea numărului de secunde radiodifuzate din repertoriul ADPFR la total secunde de muzică radiodifuzate de postul respectiv;
- pentru sursa de utilizare colecţia proprie şi alte surse - criteriul proporţiei repertoriului gestionat de ADPFR pentru propriii membri, raportat la repertoriul gestionat de UPFR pentru toţi producătorii de fonograme, cu excepţia membrilor ADPFR.
UPFR arată că aplicarea criteriilor se face în ponderea stabilită printr-un studiu de piaţă anual realizat pe categorii de utilizatori-plătitori, potrivit metodologiei în vigoare, prin care se vor stabili atât ponderea surselor de difuzare a fonogramelor, cât şi ponderea de difuzare în locaţiile destinate publicului a posturilor de radio şi tv. Sumele încasate de la fiecare categorie de plătitori prevăzute de metodologia în vigoare vor fi împărţite pe surse de utilizare, potrivit ponderii determinate prin studiul de piaţă anual, acestea urmând a fi repartizate către ADPFR în baza criteriilor anterior menţionate.
Totodată, UPFR solicită ca pentru perioada trecută, respectiv anii 2011 şi 2012, să fie stabilită modalitatea de repartizare a remuneraţiei colectate de UPFR pentru comunicarea publică a fonogramelor în cote procentuale, pentru anul 2011: ADPFR - 1,26%, pentru UPFR - 98,74%, iar pentru anul 2012: ADPFR - 1,10%, pentru UPFR - 98,90%.
Cu privire la comisionul datorat UPFR, aceasta solicită stabilirea unui cuantum de 14% pentru perioada 2011-2014.
ADPFR, pentru argumentele expuse pe larg în concluziile scrise depuse la dosarul arbitral la acest termen, solicită pentru perioada 2012-2014:
- stabilirea criteriilor de repartiţie, conforme cu principiul repartizării proporţionale cu utilizarea reală a fonogramelor - criteriu obligatoriu prevăzut de art. 127 alin. (2) lit. f) şi art. 134 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.
ADPFR arată că, în funcţie de tipul de sursă, se vor avea în vedere următoarele criterii:
- pentru sursa TV: utilizarea reală a fonogramelor conform playlisturilor tuturor organismelor de televiziune;
- pentru sursa radio: utilizarea reală a fonogramelor conform playlisturilor tuturor organismelor de radiodifuziune;
- pentru colecţie proprie: după tipul de stocare, următoarele criterii:
1) CD/DVD - criteriul hologramelor;
2) unităţi de memorie - ponderea încasărilor fiecărui OGC conform licenţelor emise în baza Metodologiei privind reproducerea fonogramelor publicate în scop comercial, destinate exclusiv comunicării publice în scop ambiental şi lucrativ, publicată în baza Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 192/2007;
- prin aplicarea criteriului anterior menţionat, stabilirea unor cote procentuale aferente fiecărui organism de gestiune colectiva astfel: ADPFR - 18,86%, UPFR (şi nemembri) - 81,14%;
- stabilirea unui comision de colectare în cuantum de 8% din remuneraţia ce se cuvine producătorilor de fonograme pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerţ, a fonogramelor publicate în scop comercial şi a reproducerilor acestora.
De asemenea, ADPFR solicită respingerea:
- excepţiei de nelegalitate a Deciziei ORDA nr. 250 din 9 septembrie 2011 ca inadmisibilă;
- cererii precizatoare a UPFR pentru anul 2011 ca inadmisibilă;
- cererii de arbitraj a UPFR ca nefondată.
PENTRU ACESTE CONSIDERENTE,
COMPLETUL
DISPUNE:
Amână pronunţarea la data de 23 aprilie 2013.
Arbitri:
- Ciubotă Cătălin Ion
- Ionescu Mircea Felix Melineşti
- Babiuc Victor
- Tănăsescu Mihai Alexandru
- Uliescu Marilena
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: