Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Începînd cu data de 16 mai 1990 se înfiinţeazã Compania Mecanicã Fina, cu un capital social de 9.032 mil. lei, cu sediul în municipiul Bucureşti, compusa pe principiul liberei asocieri, din unitãţile economice de stat prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta hotãrîre.
ART. 2
Compania se înfiinţeazã ca societate, pe baza de acţiuni, cu personalitate juridicã şi va avea ca obiect de activitate producţia, comercializarea şi serviciile în domeniul mecanicii fine în ţara şi strãinãtate.
ART. 3
Compania îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu statutul prezentat în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
ART. 4
Modificarea şi aprobarea ulterioara a structurii şi statutului companiei, fata de prevederile incluse în anexele nr. 1 şi 2 din prezenta hotãrîre, vor fi aprobate de adunarea generalã a actionarilor companiei, ca organ suprem de conducere al acesteia.
ART. 5
Pe data prezentei hotãrîri, unitãţile economice prevãzute în anexa nr. 1 se transforma în divizii de producţie, iar la nivelul companiei se înfiinţeazã divizia da management. Atribuţiile diviziilor şi, respectiv, departamentelor diviziei de management sînt prevãzute în statutul din anexa nr. 2.
ART. 6
Pe aceeaşi data se desfiinţeazã Centrala industriala de mecanicã fina. Întreprinderea de oteluri speciale forjate Cristuru Secuiesc, din subordinea Centralei industriale de mecanicã fina, devine întreprindere autonomã în subordinea directa a Ministerului Industriei Electrotehnice şi Electronice.
ART. 7
Compania Mecanicã Fina este autorizata sa utilizeze un procent de 20% din suma în valuta încasatã din exporturile efectuate, în condiţiile unei balante excedentare export-import.
ART. 8
Compania Mecanicã Fina va putea beneficia de credite în lei şi în valuta, de la instituţiile bancare, conform prevederilor legale.
ART. 9
Creditele acordate în valuta, precum şi fondurile constituite conform prevederilor art. 7, vor fi utilizate pentru promovarea cu prioritate a exportului, cît şi pentru realizarea unor importuri destinate dezvoltãrii producţiei, introducerii de tehnologii noi şi în alte scopuri pe care le va decide Consiliul de administraţie al Companiei Mecanicã Fina.
ART. 10
Salarizarea personalului companiei va fi efectuatã corespunzãtor legislaţiei în vigoare, conform prevederilor din statut (anexa nr. 2).
ART. 11
Modificarea ulterioara a sistemului de salarizare se va face de Compania Mecanicã Fina, cu avizul ministerului coordonator, al Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale şi al Ministerului Finanţelor.
ART. 12
Ministerul Economiei Naţionale, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale şi Ministerul Industriei Electrotehnice şi Electronice vor aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotãrîri.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
ANEXA 1
LISTA
unitãţilor economice de stat - membrii fondatori al Companiei Mecanicã Fina
1. Întreprinderea de mecanicã fina Bucureşti
2. Întreprinderea "Balanţa" Sibiu
3. Întreprinderea de scule şi elemente hidraulice Focsani
4. Întreprinderea de aparate de mãsura şi control Vaslui
5. Întreprinderea de aparate şi utilaje pentru cercetare Bucureşti
6. Întreprinderea de scule Risnov
7. Întreprinderea de aparatura şi echipament hidraulic "Hesper" Bucureşti
8. Întreprinderea de unelte şi scule Braşov
9. Întreprinderea de scule şi accesorii Pascani
10. Întreprinderea de echipament hidraulic Rimnicu Vilcea
11. Întreprinderea de accesorii maşini-unelte Blaj
12. Întreprinderea mecanicã Bistrita
13. Întreprinderea de orologerie industriala Arad
14. Întreprinderea de scule, subansambluri, accesorii Radauti
15. Fabrica de aparate de mãsura şi control Drobeta-Turnu Severin
16. Întreprinderea "Electrometal" Cluj-Napoca
17. Întreprinderea "Precizia" Bucureşti
18. Întreprinderea de prelucrari mecanice Rosiori de Vede
19. Întreprinderea "Somesul" Gherla
20. Institutul de cercetare şi proiectare pentru mecanicã fina Bucureşti
21. Centrul de calcul Bucureşti al Centralei industriale de mecanicã fina
22. Direcţia de comerţ exterior "Mefin" Bucureşti
ANEXA 2
STATUTUL
Companiei de Mecanicã Fina
- societate pe acţiuni -
CAP. 1
Firma şi obiectul de activitate
1. Denumirea societãţii este Compania Mecanicã Fina, societate pe acţiuni, cu sediul central în strada Popa Lazar nr. 6, sector 2, Bucureşti.
2. Compania Mecanicã Fina*) este o societate pe acţiuni cu rãspundere limitatã.
*) În continuare în text C.M.F.
3. Obiectul companiei îl constituie activitatea de producţie, comercializare şi servicii în ţara şi strãinãtate de:
- aparate de mãsura şi control;
- echipamente hidraulice şi pneumatice;
- scule;
- aparatura de laborator;
- alte produse.
4. Compania se constituie prin asocierea - pe baza liberului consimtamint - a unitãţilor proprietate de stat care acţioneazã în domeniul mecanicii fine.
5. Capitalul social al firmei este de 9.032 mil. lei, stabilit pe baza rezultatelor bilanţului anual al membrilor fondatori la data de 31 martie 1990.
Evaluarea capitalului social şi a întregului patrimoniu al C.M.F. se va efectua pe baza metodologiei aprobate de guvern.
Membrii fondatori şi capitalul subscris se prezintã în anexa la statut.
6. Capitalul social se constituie din titluri de valori - acţiuni - în valoare nominalã de 5 000 lei fiecare.
7. Acţiunile emise în limita capitalului social constituit au urmãtorul regim:
- în prima etapa, unicul proprietar al acţiunilor C.M.F. este statul;
- în etapa urmãtoare, pe mãsura trecerii la economia de piata, statul poate pune în vînzare acţiuni C.M.F. prin bursa de valori.
8. Activitatea, ca firma, a C.M.F. începe din momentul înregistrãrii actului de constituire la Ministerul Finanţelor.
Înfiinţarea C.M.F., obiectul de activitate şi capitalul social se vor aduce la cunostinta publica prin Monitorul Oficial.
9. La C.M.F. se poate asocia orice alta organizaţie economicã sau firma, cu aprobarea organelor de conducere ale companiei, dobindind statut de membru asociat cu toate drepturile şi obligaţiile membrilor fondatori.
10. C.M.F., pe baza hotãrîrilor adunãrii generale a actionarilor, se poate diviza sau lichidã în condiţiile legii.
CAP. 2
Structura Companiei Mecanicã Fina
11. Structura C.M.F. cuprinde:
- divizia de management;
- divizii de producţie.
12. Divizia de management are urmãtoarele atribuţii:
a) realizarea activitãţii de marketing prin: studierea conjuncturii pieţei interne şi externe; elaborarea politicii de produs; stabilirea politicii de promovare şi reclama; elaborarea strategiei de preţuri; realizarea reţelei de vînzare; organizarea activitãţii de relaţii publice;
b) realizarea activitãţii de cercetare-dezvoltare prin: elaborarea de prognoze tehnico-ştiinţifice; desfãşurarea activitãţii de cercetare şi dezvoltare; stabilirea strategiei de investiţii şi corelarea acesteia cu dezvoltarea diferenţiatã; elaborarea politicii de calitate şi realizarea sistemului de asigurare a calitãţii;
c) realizarea orientarii şi programãrii producţiei corelat cu potenţialul diviziilor de producţie şi interesele companiei prin: asigurarea condiţiilor contractãrii producţiei; asigurarea bazei tehnico-materiale; organizarea cooperãrii în producţie şi a livrãrilor de produse şi servicii între divizii pe baza unui sistem de circulaţie interna;
d) stabilirea politicii de vînzare a producţiei la intern şi extern; organizarea reţelei de desfacere, service şi asistenta tehnica; organizarea unui sistem propriu de transporturi;
e) organizarea cooperãrii economice şi tehnico-ştiinţifice internaţionale;
f) realizarea activitãţii economico-financiare prin: stabilirea performantelor de profit; elaborarea propunerilor de destinaţie a profiturilor; elaborarea şi realizarea sistemului de contabilitate şi de control financiar al companiei;
g) realizarea sistemului informaţional şi statistic prin crearea reţelei proprii; implementarea bazelor automate de date; asigurarea sistemului ierarhic distribuit; implementarea programelor speciale pentru activitatea de management; asigurarea interfatarii cu alte sisteme şi cu sistemul naţional;
h) politica de asigurare şi pregãtire a forţei de munca; stabilirea politicii de salarizare, compensare şi stimulare a personalului. Formele de salarizare în etapa actuala, cînd statul este principalul acţionar, se vor stabili de cãtre consiliul de administraţie al companiei, cu respectarea prevederilor Decretului-lege nr. 68/1990 şi ale Legii nr. 57/1974;
i) elaborarea proiectului contractului colectiv de munca;
j) elaborarea de programe sociale, culturale şi educative.
13. Divizia de management este condusã de directorul general al companiei şi are în componenta:
- departamentul de marketing şi relaţii publice;
- departamentul de cercetare-dezvoltare-organizare, care are în componenta şi unitãţi de cercetare-proiectare;
- departamentul producţie-aprovizionare;
- departamentul vinzarii la intern;
- departamentul comerţ exterior;
- departamentul financiar;
- departamentul informatica şi statistica, care are în componenta sa şi unitãţi de calcul electronic;
- departamentul personal, salarizare, juridic şi programe sociale.
Departamentele sînt conduse de directori; organizarea şi salarizarea personalului de conducere şi execuţie din cadrul departamentelor, în actuala etapa, cînd statul este principalul acţionar, se vor face în conformitate cu prevederile Decretului-lege nr. 65/1990 şi ale Legii nr. 57/1974 (anexa nr. VI, lit. A).
Stabilirea concretã a funcţiilor şi nivelurilor de salarizare se va face prin statul de funcţii aprobat de consiliul de administraţie şi avizat de ministerul coordonator.
14. Sediul diviziei de management: strada Popa Lazar nr. 6, sector 2, Bucureşti.
15. Diviziile de producţie ale C.M.F. sînt unitãţi cu personalitate juridicã şi au urmãtoarele atribuţii:
a) realizarea activitãţii de producţie prin: contractarea producţiei la intern şi extern; contractarea bazei materiale; programarea şi livrarea producţiei în corelatie cu clauzele contractuale; îndeplinirea obligaţiilor de cooperare în cadrul C.M.F.; funcţionarea sistemului de asigurare a calitãţii; încasarea producţiei la intern şi extern;
b) rãspunderea pentru realizarea performantelor de profit stabilite de C.M.F. prin gestionarea proprie a costurilor şi competenta în stabilirea preţului de vînzare;
c) încadrarea şi pregãtirea forţei de munca;
d) aplicarea prevederilor contractului colectiv de munca, asigurarea condiţiilor de protecţie a muncii şi a calitãţii mediului înconjurãtor;
e) implementarea de programe sociale referitoare la condiţii de locuit, alimentaţie şi aprovizionare, îngrijirea şi educarea copiilor, asistenta medicalã, turism, sport, agrement, cultura, burse, sprijinirea pensionarilor şi acţiuni filantropice.
16. Diviziile de producţie au, de asemenea, ca atribuţii elaborarea şi implementarea de programe de marketing pe produse, elaborarea de programe de politica de produs şi dezvoltare pe produs, organizarea de activitãţi de relaţii publice şi alte atribuţii de management.
17. Atribuţiile prevãzute la art. 15 sînt exercitate de diviziile de producţie în cadrul politicii stabilite de divizia de management C.M.F., iar cele prevãzute la art. 16 în limita competentelor stabilite cu conducerile diviziei de management C.M.F.
18. Diviziile de producţie, unitãţile de cercetare-proiectare, de comerţ exterior şi centrul de calcul - în etapa actuala - au organizarea şi salarizarea aprobate conform prevederilor Decretului-lege nr. 65/1990, Decretului nr. 162/1973 şi Legii nr. 57/1974, cu completãrile şi adaptarile ulterioare.
CAP. 3
Organele de conducere ale companiei
19. Organele de conducere ale C.M.F. sînt:
- Adunarea generalã a actionarilor C.M.F.;
- Consiliul de administraţie ales de adunarea generalã;
- Comitetul directorial numit de consiliul de administraţie.
A. Adunarea generalã a actionarilor C.M.F.
20. Adunarea generalã a actionarilor, în actuala etapa, este compusa din membrii fondatori, reprezentaţi prin directorii diviziilor de producţie, directorul general al companiei, directorii departamentelor din divizia de management şi delegatul ministerului coordonator ca reprezentant al statului. Adunarea generalã reprezintã organul suprem de conducere al companiei şi are ca atribuţii:
a) aproba şi modifica statutul companiei;
b) aproba structura companiei, asocierea, fuzionarea, divizarea, dizolvarea şi lichidarea societãţii;
c) stabileşte numãrul membrilor consiliului de administraţie şi alege nominal pe membrii acestuia, desemneazã preşedintele consiliului de administraţie.
În prima etapa, cînd statul este unicul proprietar al acţiunilor, preşedintele consiliului de administraţie este numit de ministerul de profil din colectivul de conducere al acestuia;
d) alege comisia de cenzori;
e) examineazã şi aproba bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul şi contul de profit;
f) aproba repartizarea profitului, crearea fondului de rezerva şi mãrimea dividendelor;
g) aproba mãrirea sau reducerea capitalului social;
h) aproba modificarea numãrului de acţiuni sau a valorii acestora;
i) aproba investirea de capital în alte societãţi, utilizarea fondurilor de rezerva şi a fondului de dezvoltare viitoare;
j) aproba contractarea de împrumuturi;
k) da acordul asupra contractelor colective de munca.
21. Adunarea generalã a actionarilor se convoacã în sesiuni ordinare o data pe an şi extraordinare la cererea deţinãtorilor a 1/3 din capitalul social, la cererea comisiei de cenzori sau a preşedintelui consiliului de administraţie.
Convocarea adunãrii generale a actionarilor se face prin încunoştinţare publica, cu cel puţin 15 zile înainte de data fixatã.
Adunarea generalã este statutar constituitã în prezenta deţinãtorilor sau a reprezentanţilor acestora, reprezentind minimum 51% din capitalul social.
Hotãrîrile se adopta cu jumãtate plus 1 din numãrul de voturi prezente.
22. Deciziile adunãrii generale a actionarilor, în limitele statutului şi ale legilor în vigoare, sînt obligatorii pentru toţi actionarii.
B. Consiliul de administraţie al C.M.F.
23. Consiliul de administraţie este organul de conducere între sesiunile adunãrii generale şi este format din reprezentanţii actionarilor.
Consiliul de administraţie are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba tactica şi strategia de marketing;
b) aproba politica de dezvoltare produse şi tehnologii;
c) aproba domeniile orientative ale producţiei;
d) aproba politica de vinzari;
e) aproba operaţii de credit;
f) examineazã şi înainteazã adunãrii generale a actionarilor bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul şi contul de profit;
g) aproba programele sociale şi reprezintã compania în relaţiile de munca stipulate în contractul colectiv de munca;
h) numeşte şi revoca directorul general al companiei;
i) angajeazã şi concediazã personalul de conducere al diviziilor şi departamentelor.
24. Consiliul de administraţie se întruneşte în sesiuni ordinare o data pe luna sau ori de cîte ori este nevoie, la cererea preşedintelui sau a 1/3 din membrii sãi.
Consiliul de administraţie este legal constituit în prezenta reprezentanţilor a minimum 51% din capitalul subscris.
Hotãrîrile se adopta cu jumãtate plus 1 din numãrul voturilor prezente.
25. Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul de administraţie poate atrage în activitatea de analiza şi decizionala consilieri şi consultanţi din diferite alte sectoare ale vieţii economice şi sociale. Activitatea acestora va fi compensata material, conform înţelegerilor reciproce, pe baza de contract.
C. Comitetul directorial
26. Comitetul directorial este organul de derulare a activitãţii curente a companiei. Este compus din directorul general şi directorii de departamente ale diviziei de management C.M.F.
Comitetul directorial se întruneşte în şedinţe saptaminale şi este condus de directorul general al companiei.
Atribuţiile comitetului directorial sînt:
a) asigura îndeplinirea atribuţiilor prevãzute pentru divizia de management în prezentul statut;
b) stabileşte programul de activitate al departamentului diviziei de management;
c) analizeazã activitatea diviziilor de producţie şi împreunã cu conducerea acestora stabileşte mãsurile care se impun;
d) numeşte personalul din cadrul departamentelor diviziei de management.
27. Directorul general asigura conducerea curenta a companiei şi urmãreşte aducerea la îndeplinire a hotãrîrilor consiliului de administraţie şi a deciziilor adoptate de comitetul directorial.
CAP. 4
Comisia de cenzori
28. Pentru exercitarea controlului asupra activitãţii economico-financiare a companiei se constituie o comisie de cenzori din 5 membri numiţi din cadrul salariaţilor C.M.F., de adunarea generalã a actionarilor, pe o perioada de un an. Salarizarea acestora se va face cu aprobarea consiliului de administraţie la un nivel maxim egal cu cel al directorilor de departamente din divizia de management.
29. Comisia de cenzori are urmãtoarele atribuţii:
a) împreunã cu comitetul directorial stabileşte forma bilanţurilor şi a situaţiei actionarilor;
b) examineazã cel puţin trimestrial evidenta contabila şi documentele financiare ale companiei;
c) efectueazã controale inopinate asupra operaţiunilor şi situaţiei bancare a companiei şi a diviziilor de producţie;
d) verifica bilanţurile contabile şi prezintã raportul sau adunãrii generale a actionarilor;
e) participa la toate adunãrile generale ale actionarilor;
f) convoacã, conform normelor, adunarea generalã a actionarilor în sesiune extraordinarã.
CAP. 5
Bugetul de venituri şi cheltuieli.
Bilanţul contabil şi contul de profit
30. Bugetul anual de venituri şi cheltuieli al C.M.F. exprima în forma sinteticã veniturile şi cheltuielile privind activitatea companiei.
Bugetul are un caracter previzional, intocmindu-se în trimestrul IV al anului financiar curent pentru anul urmãtor, şi se aproba de adunarea generalã a actionarilor.
31. Bilanţul contabil reprezintã documentul de consemnare a rezultatelor financiare ale activitãţii C.M.F. pe baza cãruia se determina mãrimea profitului rezultat în anul de execuţie.
Bilanţul contabil este verificat de comisia de cenzori şi se aproba de adunarea generalã a actionarilor.
Proiectul bilanţului contabil se aduce la cunostinta actionarilor cu cel puţin 10 zile înaintea datei de convocare a adunãrii generale.
32. Prin contul de profit se stabileşte destinaţia profitului, inclusiv cota ce se atribuie ca dividende actionarilor.
În cazul în care se consemneazã pierderi se stabileşte modul lor de acoperire.
33. Evaluarea veniturilor, cheltuielilor şi a profitului se face în lei, pentru operaţiunile efectuate în valuta, utilizîndu-se cursul în vigoare.
Operaţiunile în valuta se evidenţiazã separat în contabilitatea companiei, în care scop aceasta dispune de un cont valutar în banca.
CAP. 6
Titluri de valori
34. Titlurile de valori emise conform art. 6 din statut au înscrise:
- denumirea societãţii;
- data actului constitutiv al C.M.F. şi aceea a publicãrii sale;
- mãrimea capitalului social, numãrul şi suma totalã a acţiunilor emise;
- valoarea nominalã a acţiunii şi numãrul ei de ordine;
- semnatura preşedintelui Consiliului de administraţie al C.M.F.
35. Proprietatea acţiunilor se transfera prin simpla transmitere a titlului respectiv.
36. Acţiunea conferã posesorilor ei drepturi egale, asigurindu-se pentru fiecare acţionar dreptul la vot în adunarea generalã a actionarilor.
37. Dividendul fiecãrei acţiuni se plãteşte din profitul real al C.M.F. şi reprezintã pentru acţionar un drept social, iar de la data aprobãrii bilanţului de cãtre adunarea generalã a actionarilor se transforma într-un drept de creanta exigibil fata de companie.
38. Situaţia acţiunilor pe principalii acţionari va fi publicatã anual împreunã cu bilanţul contabil al companiei.
CAP. 7
Dispoziţii finale şi tranzitorii
39. Directorul general al C.M.F. rãspunde în fata consiliului de administraţie pentru acţiunile de management şi de angajare a companiei.
Directorii departamentelor din divizia de management C.M.F. şi directorii diviziilor de producţie rãspund în fata directorului general al C.M.F. pentru activitãţile de management şi de execuţie în limita atribuţiilor stabilite.
40. Prezentul statut C.M.F. reprezintã cadrul constitutiv pentru desfãşurarea şi realizarea obiectului companiei şi se întregeşte cu prevederile legislaţiei comerciale şi ale celorlalte reglementãri legale în vigoare.
41. Pentru aplicarea completa a prevederilor prezentului statut, consiliul de administraţie va aproba, la propunerea diviziei de management, regulile interne de funcţionare a C.M.F.
ANEXA 2/1
Anexa la statut
Membrii fondatori şi capitalul social subscris la Compania Mecanicã Fina
- milioane lei -
-----------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea membrului fondator Capitalul social
crt. subscris*)
------------------------------------------------------------------------------
1. Întreprinderea de mecanicã fina Bucureşti 1.275
2. Întreprinderea "Balanţa" Sibiu 858
3. Întreprinderea de scule şi elemente hidraulice Focsani 906
4. Întreprinderea de aparate de mãsura şi control Vaslui 293
5. Întreprinderea de aparate şi utilaje pentru cercetare
Bucureşti 289
6. Întreprinderea de scule Risnov 809
7. Întreprinderea de aparatura şi echipament hidraulic
Bucureşti 713
8. Întreprinderea de unelte şi scule Braşov 393
9. Întreprinderea de scule şi accesorii Pascani 379
10. Întreprinderea de echipament hidraulic Rimnicu Vilcea 424
11. Întreprinderea de accesorii maşini-unelte Blaj 202
12. Întreprinderea mecanicã Bistrita 751
13. Întreprinderea de orologerie industriala Arad 304
14. Întreprinderea de scule, subansambluri, accesorii Radauti 445
15. Fabrica de aparate de mãsura şi control Drobeta-Turnu
Severin 112
16. Întreprinderea "Electrometal" Cluj-Napoca 231
17. Întreprinderea "Precizia" Bucureşti 190
18. Întreprinderea de prelucrari mecanice Rosiori de Vede 115
19. Întreprinderea "Somesul" Gherla 88
20. Institutul de cercetare şi proiectare pentru mecanicã fina
Bucureşti 212
21. Centrul de calcul Bucureşti al Centralei industriale de
mecanicã fina 31
22. Direcţia de comerţ exterior "Mefin" Bucureşti 12
-----------------------------------------------------------------------------
TOTAL capital social C.M.F. 9.032
------------------------------------------------------------------------------
*) Evaluarea capitalului social şi a întregului patrimoniu al C.M.F. se va efectua pe baza metodologiei aprobate de guvern.
---------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: