Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIREA Nr. 219 din 27 martie 1991 privind indexarea si compensarea salariilor si pensiilor de asigurari sociale de stat, militare si I.O.V.R. si alte masuri de protectie sociala
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 66 din 29 martie 1991
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
(1) Ca urmare a aplicãrii celei de a II-a etape a liberalizarii preţurilor şi tarifelor de la 1 aprilie 1991, se stabilesc compensaţii bãneşti cuvenite salariaţilor din unitãţile cu capital majoritar de stat şi bugetare, beneficiarilor de ajutor de şomaj, pensionarilor de asigurãri sociale de stat, militari şi I.O.V.R., inclusiv de urmaşi, beneficiarilor de alocaţii de stat pentru copii, de ajutoare sociale prevãzute de lege şi de ajutoare cuvenite sotiilor militarilor în termen. Compensaţiile se stabilesc pentru produsele şi serviciile cuprinse în anexa nr. 5 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 .
(2) Cuantumul burselor acordate elevilor şi studenţilor din învãţãmîntul de stat se majoreazã în raport cu indicele mediu pentru trimestrul II 1991 al preţurilor şi tarifelor produselor şi serviciilor cuprinse în anexa nr. 5 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 . În mod corespunzãtor, se majoreazã alocaţiile de hrana pentru consumurile colective din unitãţile sociale de stat.
(3) Se instituie bursa socialã, care se acorda elevilor în virsta de peste 16 ani şi studenţilor, de la cursurile de zi din învãţãmîntul de stat, care nu au bursa normalã, pensie de urmaş sau alt venit pentru care primesc compensaţie mai mare.
(4) Salariile de baza ale lucrãtorilor din unitãţile cu capital majoritar de stat şi bugetare, ajutoarele de şomaj, pensiile de asigurãri sociale de stat, militare şi I.O.V.R., inclusiv cele de urmaş se indexeazã pa baza indicelui mediu previzibil de creştere în trimestrul II.1991 al preţurilor şi tarifelor la produsele şi serviciile cuprinse în anexa nr. 6 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 .
ART. 2
În scopul asigurãrii protecţiei sociale, indexarea şi compensarea se determina sub forma unor sume fixe, calculate pe baza cheltuielilor medii ale familiilor de salariaţi şi pensionari, rezultate din bugetele de familie pe anul 1990, a indicilor previzibili pentru trimestrul II.1991 ai preţurilor şi tarifelor produselor şi serviciilor din anexele nr. 5 şi 6 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 a salariului de baza mediu şi pensiei medii.
ART. 3
Începînd cu trimestrul II.1991, sumele fixe lunare reprezentind compensarea şi indexarea, cumulate, precum şi celelalte mãsuri de protecţie socialã se stabilesc astfel:
a) 2825 lei, brut pentru salariaţii din unitãţile cu capital majoritar de stat şi bugetare, care, începînd cu luna mai 1991, se adauga la salariul de baza.
Pentru luna aprilie se acorda suma de 1.000 lei compensaţie neta neimpozabila, care în valoare bruta reprezintã 1.300 lei, ce se plãteşte în avans, începînd cu data de 29 martie 1991. Diferenţa de 1.525 lei brut, reprezentind indexarea se include în salariul de baza stabilit pentru luna aprilie şi se achitã o data cu plata drepturilor pe luna respectiva.
Începînd cu luna mai 1991 sumele reprezentind compensarea şi indexarea, în valoare de 2.825 lei brut se acorda o data cu plata salariilor ca parte componenta a acestora.
b) 1.470 lei net pentru pensionãrii de asigurãri sociale de stat, militari şi I.O.V.R. Pensionãrii de urmaşi din aceste categorii beneficiazã, pentru fiecare decizie în parte, de intreaga suma prevãzutã la acest alineat;
c) 225 lei net pentru insotitorii pensionarilor invalizi de gradul I din cadrul asigurãrilor sociale de stat şi militari şi 375 lei net pentru insotitorii pensionarilor I.O.V.R. de gradul I şi marilor mutilati;
d) 500 lei net pentru beneficiarii de ajutoare sociale care se acorda pe baza legislaţiei de pensii;
e) 300 lei net pentru sotiile militarilor în termen.
Sumele prevãzute la literele c) - e) sînt stabilite în raport de proporţia drepturilor la care acestea se referã şi pensia medie de asigurãri sociale de stat.
f) 220 lei net pentru alocaţiile de stat pentru copii; aceasta suma se adauga cuantumului alocaţiei de stat prevãzut pentru fiecare copil de reglementãrile în vigoare;
g) 800 lei net pentru elevii bursieri din învãţãmîntul de stat preuniversitar şi 960 lei net pentru studenţii bursieri din învãţãmîntul de stat; cu sumele prevãzute la acest alineat se majoreazã cuantumul actual al burselor şcolare şi studenţeşti. Bursa de merit se acorda în continuare în cuantumul şi condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare;
h) bursa socialã cuvenitã elevilor nebursieri din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, în virsta de peste 16 ani, este de 550 lei lunar, corespunzãtor cuantumului mediu al alocaţiei de stat pentru copii la 1 aprilie 1991; bursa socialã cuvenitã studenţilor nebursieri din învãţãmîntul de stat, cursuri de zi, este de 730 lei, corespunzãtor cuantumului cel mai mare al alocaţiei de stat pentru copii la 1 aprilie 1991.
Bursa socialã pentru elevi şi studenţi se acorda în cazul în care veniturile brute impozabile cumulate pe familie nu depãşesc 20.000 lei lunar şi nu se acorda în anul repetat, cu excepţia situaţiilor cînd repetarea anului a fost determinata de cauze medicale sau naştere. Elevii în virsta de peste 16 ani care înregistreazã 3 sau mai multe corigente într-un trimestru, precum şi cei care incalca regulamentul şcolar privind frecventa pierd dreptul la bursa socialã în trimestrul urmãtor.
Bursa socialã se acorda pe perioadele prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru celelalte burse.
Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei şi Ministerul Finanţelor vor face propuneri legislative privind aplicarea unui nou sistem de acordare a burselor începînd cu anul şcolar şi universitar 1991-1992.
i) alocaţiile de hrana pentru consumurile colective din unitãţile sociale de stat sînt prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta hotãrîre. Costul mesei calde şi al indemnizaţiei de hrana ce se acorda salariaţilor din unele regii autonome şi societãţi comerciale cu capital majoritar de stat, potrivit reglementãrilor în vigoare şi care se suporta din cheltuielile de producţie, se stabileşte prin negociere cu ocazia încheierii contractelor colective de munca, fãrã a putea depãşi costul actual majorat cu 128%;
j) cuantumul ajutoarelor sociale trimestriale care se acorda potrivit <>Decretului-lege nr. 70/1990 şi al ajutoarelor ocazionale care se acorda potrivit <>Legii nr. 3/1977 se majoreazã cu 375 lei lunar, respectiv 1125 lei trimestrial.
ART. 4
(1) Sumele prevãzute la art. 3 se adauga de la 1 aprilie 1991 drepturilor la care acestea se referã, rezultind noile cuantumuri ale pensiilor, indemnizaţiilor pentru insotitori, alocaţiilor de stat pentru copii, burselor pentru elevi şi studenţi, ajutoarelor sociale şi ajutoarelor cuvenite sotiilor militarilor în termen.
(2) Se modifica <>art. 1 din Hotãrîrea Guvernului nr. 133/1991 în mod corespunzãtor celor prevãzute la art. 3 lit. a) se stabileşte salariul de baza minim brut pe ţara astfel:
- în luna aprilie 4.675 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe luna, respectiv de 27,50 lei/ora;
- începînd cu luna mai 5.975 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore în medie pe luna, respectiv de 35,15 lei/ora.
(3) Salariile de baza prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 127/1991 pentru a cãror depasire agenţii economici plãtesc un impozit suplimentar se majoreazã:
- cu 1.525 lei pentru luna aprilie;
- cu 2.825 lei pentru luna mai şi în continuare.
ART. 5
(1) Cuantumul ajutorului de şomaj se determina pe baza salariului net rezultat dupã indexare şi compensare, potrivit <>Legii nr. 1/1991 .
(2) În cazul salariaţilor deveniti someri înainte de 1 aprilie 1991, ajutorul de şomaj pentru perioada de dupã aceasta data se recalculeazã corespunzãtor prevederilor alineatului 1.
ART. 6
(1) Drepturile cuvenite persoanelor care la 1 aprilie 1991 sau în continuare se afla în incapacitate temporarã de munca, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, concediu pentru îngrijirea copilului în virsta de pînã la un an sau în alte situaţii în care drepturile se stabilesc, conform legii, pe baza salariului de baza, se vor determina în funcţie de noul cuantum al salariului de baza.
(2) Pentru luna aprilie, la drepturile calculate potrivit alin. (1) se adauga şi partea din compensaţia prevãzutã la art. 3 lit. a) calculatã pe baza aceloraşi proporţii utilizate la calcularea drepturilor respective.
ART. 7
(1) Ca urmare a liberalizarii preţurilor, protecţia socialã în ce priveşte medicamentele utilizate în tratamentul ambulatoriu, exclusiv cele cuprinse în sistemul de gratuitãţi, se asigura prin suportarea dintr-un fond constituit în cadrul bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Persoanele cuprinse în sistemul asigurãrilor sociale de stat- salariaţi, pensionari, beneficiari de ajutoare sociale, precum şi membrii familiilor lor, au dreptul la compensarea a jumãtate din preţul medicamentelor eliberate pe baza prescripţiilor medicale.
(3) Constituirea fondului necesar acoperirii compensaţiilor pentru medicamente se realizeazã prin aplicarea cotei de asigurãri sociale de stat în procent de 22%, fata de 20% cît este prezent. Aceste prevederi nu se aplica la unitãţile care plãtesc în prezent o cota de 25% .
(4) Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va deconta Ministerului Sãnãtãţii compensaţiile de preţuri pentru medicamente, în limita cheltuielilor efectuate şi a fondurilor constituite din contribuţia suplimentarã de asigurãri sociale de 2% .
(5) Ministerul Sãnãtãţii, împreunã cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor vor elabora norme metodologice privind medicamentele pentru care se acorda compensaţii, modul de prescriere, eliberare şi decontare.
ART. 8
Noile transe de venituri lunare impozabile ce se vor aplica începînd cu drepturile lunii mai 1991 stabilite în baza indicelui de creştere a salariului mediu cu 50%, ca urmare a aplicãrii prezentei hotãrîri sînt prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 9
Sumele reprezentind compensarea, indexarea şi celelalte mãsuri de protecţie socialã se suporta din aceleaşi fonduri ca şi drepturile la care se referã.
ART. 10
Sumele fixe prevãzute la art. 3 nu se iau în calculul veniturilor în funcţie de care se stabilesc alocaţiile de stat pentru copii, bursele pentru elevi şi studenţi, contribuţia pãrinţilor pentru întreţinerea copiilor în crese şi grãdiniţe, ajutoarele sociale prevãzute de <>Legea nr. 3/1977 şi <>Decretul-lege nr. 70/1990 şi chiriile pentru locuintele din fondul locativ de stat.
ART. 11
Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vor prezenta Guvernului, pînã la 30 aprilie 1991, influentele ce decurg din aplicarea prezentei hotãrîri asupra bugetelor administraţiei centrale şi locale de stat şi al asigurãrilor sociale de stat, în vederea supunerii lor aprobãrii Parlamentului României.
ART. 12
(1) Începînd cu trimestrul III.1991, în funcţie de evoluţia previzibila a preţurilor şi tarifelor produselor şi serviciilor cuprinse în anexele nr. 4-6 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 şi pe baza evoluţiei efective a preţurilor şi tarifelor produselor şi serviciilor respective în trimestrul II.1991 se va face indexarea proporţionalã a salariilor şi pensiilor, dacã rezulta o creştere mai mare de 5 la suta.
(2) Comisia Nationala pentru Statistica va da lunar şi trimestrial publicitãţii evoluţia preţurilor şi tarifelor produselor şi serviciilor în general şi, în mod distinct, a celor cuprinse în anexele nr. 4-6 la <>Hotãrîrea Guvernului nr. 1109/1990 .
(3) Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor vor prezenta, pînã la 15 iunie 1991, proiect de hotãrîre a Guvernului privind indexarea salariilor şi pensiilor şi alte mãsuri de protecţie socialã începînd cu trimestrul III.1991.
ART. 13
Se recomanda unitãţilor cu capital privat majoritar, unitãţilor cooperatiste, sistemelor de asigurãri sociale - altele decît cele de stat - sa aplice mãsurile de protecţie socialã prevãzute de prezenta hotãrîre.
ART. 14
Compensaţiile prevãzute la art. 1 nu se acorda pensionarilor cu pensii lunare de baza de peste 6.000 lei, stabilite pentru activitatea desfasurata în structurile fostului partid comunist roman şi ale securitãţii.
ART. 15
(1) Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor vor emite în termen de 5 zile precizãri privind plata drepturilor cuvenite ca urmare a aplicãrii prezentei hotãrîri.
(2) Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei, cu avizul Ministerului Finanţelor va emite, în termen de 5 zile de la data prezentei hotãrîri, norme tehnice privind stabilirea drepturilor la bursa socialã şi plata acesteia.
ART. 16
<>Hotãrîrea Guvernului nr. 1163/1990 se abroga, indexarea acordatã în baza acesteia fiind inclusã în drepturile prevãzute prin prezenta hotãrîre.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
ANEXA 1
ALOCAŢIA ZILNICA DE HRANA
pentru consumul colectiv, în unitãţile sociale de stat
lei/zi
----------
ÎNVĂŢĂMÎNT
- Copii în grãdiniţe cu program prelungit 46
- Copii în grãdiniţe cu program sãptãmînal 52
- Copii în case de copii preşcolari şi grãdiniţe speciale 64
- Elevi şi tineri din casele de copii 57
- Elevi şi tineri din unitãţile de ocrotire şi învãţãmînt
special pentru deficienti recuperabili şi parţial recupe-
rabili, din centrele de calificare sau recalificare a
deficientilor şi invalizilor 68
- Elevi din şcolile speciale de recuperare 46
- Elevi din învãţãmîntul primar şi gimnazial 46
- Elevi din licee 48
- Elevi din şcolile profesionale 49
- Elevi din şcolile complementare şi de meserii 46
- Elevi din şcolile postliceale 50
- Studenţi 57
- Elevi bolnavi TBC cu forme stabilizate din şcoli speciale 68
- Concursuri profesionale şi cultural-artistice ale elevilor
şi studenţilor la fazele judeţene, zonale şi finale, precum
şi pe perioada de pregãtire a participanţilor la olimpiadele
internaţionale 57
- Copii în tabere, colonii şi excursii 57
- Copii în tabere internaţionale 68
SĂNĂTATE
- Bolnavi adulti internati în unitãţi sanitare 68
- Bolnavi internati în stationare de zi 34
- Copii nou-nãscuţi, prematuri în maternitati, secţii
sau compartimente *) 11
- Copii 0-3 ani internati în unitãţi sanitare 34
- Copii 3-16 ani internati în unitãţi sanitare 57
- Copii în crese cu program zilnic 34
- Copii în crese cu program sãptãmînal 52
- Copii în leagane de copii 52
- Bolnavi arsi internati în unitãţi sanitare 90
- Bolnavi în leprozerii 114
- Insotitori ai bolnavilor internati în unitãţi sanitare 68
- Alocatie pentru o ratie de 0,500 l lapte la
bucãtãriile de lapte 7
- Donatorii de singe 115
- Bolnavii strãini internati la Institutul Naţional
de Gerontologie şi Geriatrie **)
ASISTENTA SOCIALĂ
- Cãmine de batrini şi pensionari 52
- Cãmine spital pentru adulti 64
- Cãmine pentru copii minori cu deficiente şi centre
de primire minori 68
- Cantine de ajutor social 46
ANEXA 2
TRANŞELE DE VENITURI IMPOZABILE ŞI COTELE DE IMPOZIT
ce se vor aplica începînd cu plata drepturilor de salarii pentru luna mai 1991
-------------------------------------------------------------------------------
Venitul lunar impozabil - lei Impozitul lunar
-------------------------------------------------------------------------------
pînã la 750 lei 6%
751 - 900 lei 45 lei + 10% pentru ceea ce depãşeşte 750 lei
901 - 1.050 lei 60 lei + 18% pentru ceea ce depãşeşte 900 lei
1.051 - 1.800 lei 87 lei + 22% pentru ceea ce depãşeşte 1.050 lei
1.801 - 3.000 lei 252 lei + 23% pentru ceea ce depãşeşte 1.800 lei
3.001 - 4.500 lei 528 lei + 24% pentru ceea ce depãşeşte 3.000 lei
4.501 - 7.500 lei 888 lei + 25% pentru ceea ce depãşeşte 4.500 lei
7.501 - 10.500 lei 1.638 lei + 26% pentru ceea ce depãşeşte 7.500 lei
10.501 - 15.000 lei 2.418 lei + 28% pentru ceea ce depãşeşte 10.500 lei
15.001 - 22.500 lei 3.678 lei + 31% pentru ceea ce depãşeşte 15.000 lei
22.501 - 30.000 lei 6.003 lei + 35% pentru ceea ce depãşeşte 22.500 lei
30.001 - 37.500 lei 8.628 lei + 40% pentru ceea ce depãşeşte 30.000 lei
peste 37.500 lei 11.628 lei + 45% pentru ceea ce depãşeşte 37.500 lei
-------------------------------------------------------------------------------
*) în cazul alimentaţiei naturale, de alimentaţia noului-nãscut poate beneficia mama copilului.
**) se difuzeazã numai unitãţilor interesate.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: