Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 880 din 16 iulie 1973 pentru stabilirea masurilor de executare a dispozitiilor Legii nr. 4/1973 privind dezvoltarea constructiei de locuinte, vinzarea de locuinte din fondul de stat catre populatie si construirea de case de odihna proprietate personala
EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 108 din 20 iulie 1973*)
* H.C.M. nr. 880/1973 a fost modificatã prin H.C.M. nr. 756 publicatã în B. Of. nr. 95 din 8 iulie 1974, prin Decretul nr. 1 publicat în B.Of. nr. 2 din 22 ianuarie 1976 şi prin Decretul nr. 93 publicat în B. Of. nr. 33 din 22 aprilie 1977.
Prevederile referitoare la casele de odihna proprietate personalã au fost abrogate prin <>Legea nr. 5/1980 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 4/1973 . A se vedea textul <>Legii nr. 4/1973 , republicat cu noua numerotare.
Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotãrãşte:
ART. 1
Comitetele sau consiliile oamenilor muncii ori celelalte organe de conducere colectivã din unitãţile socialiste, în conformitate cu dispoziţiile <>art. 21 din Legea nr. 4/1973 vor transmite, anual, comitetelor executive ale consiliilor populare municipale sau birourilor executive ale consiliilor populare orãşeneşti şi comunale, listele cu persoanele încadrate cu contract de munca aprobate sa primeascã credite pentru construirea de locuinţe proprietate personalã.
Listele vor fi întocmite pe baza consultãrii largi a colectivelor de munca din unitãţile socialiste în care persoanele încadrate cu contract de munca îşi desfãşoarã activitatea ţinînd seama de aportul în producţie, de necesitatea asigurãrii stabilitatii lor în unitate şi de condiţiile de locuit, în ordinea de prioritate stabilitã de lege.
ART. 2
Abrogat.
ART. 3
În vederea încadrãrii costului locuinţelor în preţurile stabilite potrivit normelor prevãzute în prezenta hotãrîre, comitetele executive sau birourile executive ale consiliilor populare vor lua mãsuri pentru alegerea judicioasã a amplasamentelor şi a regimului de înãlţime a clãdirilor, pentru aplicarea unor soluţii tehnice de execuţie care sa sigure un consum redus de materiale deficitare, pentru evitarea executãrii unor fundaţii costisitoare şi stabilirea unor surse avantajoase de aprovizionare cu materiale şi prefabricate; de asemenea, în cel mult un an vor lua mãsuri pentru organizarea unor balastiere care sa asigure aprovizionarea, în condiţii de preţ avantajos, a santierelor de locuinţe cu produse de balastiera.
ART. 4
Pentru realizarea de locuinţe proprietate personalã pe terenuri izolate - plombe - se vor atribui beneficiarilor numai terenurile pentru care cheltuielile necesare eliberãrii amplasamentelor se înscriu în preţurile locuinţelor, stabilite potrivit prevederilor prezentei hotãrîri.
ART. 5
Unitãţile consiliilor populare care contracteazã locuinţe proprietate personalã cu cetãţenii în condiţiile <>Legii nr. 4/1973 , la cererea acestora, vor mobila total sau parţial apartamentele contractate. Preţul mobilierului va fi suportat de beneficiarul locuinţei, putind fi plãtit în rate, potrivit reglementãrilor în vigoare privind vînzarea de mãrfuri cãtre populaţie prin comerţul de stat şi cooperatist.
ART. 6
În executarea dispoziţiilor <>art. 44 din Legea nr. 4/1973 , comitetele sau consiliile oamenilor muncii ori celelalte organe de conducere colectivã, în urma consultãrii largi a colectivelor de munca din unitãţile socialiste în care persoanele încadrate cu contract de munca îşi desfãşoarã activitatea, vor întocmi lista cu persoanele care doresc şi pe care organele de conducere colectivã îi propun sa primeascã sprijinul statului în credite, pentru a cumpara locuintele ce le ocupa în calitate de chiriaşi, pe care o vor inainta comitetelor executive sau birourilor executive ale consiliilor populare.
ART. 7
În executarea <>art. 43 alin. 2 din Legea nr. 4/1973 , Consiliul de Miniştri aproba anual numãrul de apartamente ce se propun a fi vîndute, precum şi lista clãdirilor altele decît blocuri, avînd un numãr restrîns de apartamente cu un confort sporit. Aceasta lista va fi avizatã de Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, Ministerul Finanţelor şi Comitetul de Stat pentru Preţuri.
ART. 8
(Alin. 1 abrogat).
Sumele rezultate din vînzarea locuinţelor se vor vira de cãtre Casa de Economii şi Consemnaţiuni la bugetul republican, astfel: avansurile din mijloacele proprii, pe mãsura încasãrii lor, iar ratele, trimestrial.
ART. 9
Odatã cu locuintele vor fi vîndute dependintele, anexele gospodãreşti, garajele şi instalaţiile aferente.
ART. 10
Avansul pentru construirea sau cumpãrarea de locuinţe proprietate personalã, prevãzute de lege, se constituie la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, în conturi curente personale.
În vederea stimulãrii acţiunii de economisire pentru cumpãrarea de locuinţe din fondul locativ de stat, Casa de Economii şi Consemnaţiuni va introduce: "libretul de economii pentru cumpãrarea de locuinţe proprietate personalã". La depunerile pe acest libret se acorda o dobinda de 5% pe an, pînã la data cumpãrãrii locuinţei. În cazul folosirii depunerilor în alt scop, dobinda ce se acorda este de 3% pe an.
ART. 11
(Abrogat).
ART. 12
Creditele şi dobinzile aferente pentru construcţii de locuinţe în antrepriza şi regie, cu excepţia celor prevãzute la <>art. 33*) din Legea nr. 4/1973 , se ramburseazã începînd cu luna urmãtoare termenului prevãzut în contract pentru terminarea construirii locuinţei, respectiv cumpãrarea locuinţei. Dobinzile la creditele acordate se calculeazã pe perioada de rambursare a acestora.
Plata dobinzilor şi restituirea creditelor, inclusiv a creditelor pentru constituirea avansurilor, reprezentind diferenţa dintre preţul de contractare al locuinţelor şi creditul maxim prevãzut la <>art. 23 din Legea nr. 4/1973 , precum şi a creditelor pentru completarea preţului integral al locuinţelor prevãzute la art. 33*) din aceeaşi lege, se face în rate lunare, egale, prin reţinerea şi vãrsarea la Casa de Economii şi Consemnaţiuni de cãtre unitãţile socialiste de la care beneficiarii primesc drepturile bãneşti sau conform clauzelor prevãzute în contractul de împrumut pentru ceilalţi beneficiari.
În cazul plãţii anticipate a creditului, dobinda se recalculeazã în mod corespunzãtor.
-----------------
*) În urma republicarii devenit art. 32.
ART. 13
Creditele pentru construirea de locuinţe ce se executa în regie pe terenuri proprietate personalã sau atribuite de stat se acorda numai cu condiţia ca cetãţenii respectivi sa termine construcţia locuinţei în termenul prevãzut în autorizaţia de construcţie, dar nu mai mult de 2 ani. Locuinta se considera terminatã dacã s-au realizat toate elementele prevãzute în autorizaţia de construcţie.
Pentru neconstruirea locuinţei din culpa beneficiarului în termenul prevãzut la alineatul precedent, la dobinda din contract se va aplica o penalitate de 6% pe an la sumele eliberate, calculatã de la data cînd trebuia terminatã locuinta pînã la terminarea ei completa.
ART. 14
În cazul cînd contractele se încheie cu mai multe persoane sau numai cu unul dintre soţi, care îndeplinesc condiţiile legii pentru construirea de locuinţe proprietate personalã, se va lua în considerare retributia, pensia sau venitul mediu brut lunar cel mai mare al uneia dintre aceste persoane sau al soţului.
ART. 15
Pentru membrii organizaţiilor cooperatiste şi ai altor organizaţii obşteşti cu caracter economic şi social, precum şi pentru cetãţenii care nu realizeazã venituri din retributie sau pensie, avansul minim şi durata maxima de rambursare a creditului prevãzut la <>art. 22 din Legea nr. 4/1973 , se stabilesc în funcţie de venitul mediu brut lunar realizat în ultimele 12 luni.
ART. 16
În cazul nepredarii locuinţei la termenul stabilit prin contractul de construire, unitatea contractantã, fiind de drept în intirziere, va plati beneficiarului, pe fiecare zi de intirziere, o penalitate calculatã la preţul locuinţei prevãzut în contract, astfel: de 0,03% pentru zilele din primele 2 luni de depasire, de 0,04% pentru zilele din luna a treia de depasire şi de 0,05% pentru zilele care depãşesc termenele de peste 3 luni.
Penalitãţile stabilite potrivit alineatului precedent vor fi recuperate de la unitãţile sau persoanele vinovate de nepredarea în termen a locuinţelor.
Suma penalitatilor va fi virata de cãtre unitatea contractantã în contul ratelor curente de împrumut acordat beneficiarului de locuinta.
ART. 17
Atribuirea terenurilor în folosinta pe durata existenţei construcţiei, potrivit <>art. 49*) din Legea nr. 4/1973 , se face în raport cu tipurile de clãdiri şi în limitele suprafeţelor prevãzute în anexa nr. 4.
---------------------
*) În prezent art. 45.
ART. 18
Formularele tip privind contractele de construire, vînzare şi împrumut sînt cele prevãzute în anexele nr. 5-8 la prezenta hotãrîre.
ART. 19
Evaluarea locuinţelor care se trec în proprietatea statului, potrivit <>art. 56**) din Legea nr. 4/1973 , se face în conformitate cu prevederile Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 1676/1959 pentru aplicarea <>art. 6 al Decretului nr. 545/1958 ***).
Plata sumelor rezultate din evaluare se va face din bugetele locale de la capitolul 15 "Cheltuieli pentru alte acţiuni economice".
-----------------------
**) În prezent art. 52.
***) În prezent sînt aplicabile dispoziţiile decretului nr. 467/1979, publicat în B. Of. nr. 3 din 4 ianuarie 1980.
ART. 20
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor introduce, în planurile economice şi financiare pe anul 1973 ale întreprinderilor care au în administrare fondul locativ, modificãrile ce decurg din vînzarea locuinţelor proprietate de stat cãtre populaţie şi vor comunica Ministerului Finanţelor, pînã la data de 15 noiembrie 1973, influentele respective.
Ministerul Finanţelor este autorizat sa introducã în structura şi volumul bugetului de stat pe anul 1973 modificãrile ce decurg din aplicarea prevederilor de la alineatul precedent, inclusiv regularizarea bugetelor locale.
ART. 20^1
Localitãţile din jurul oraşelor mari, definite prin <>Legea nr. 5/1973 , la care se referã alin. 4****) al <>art. 25 din Legea nr. 4/1973 , se vor stabili de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
-------------------------
****) În prezent alin. 3.
ART. 21
Inspectoratul General de Stat pentru Directivare şi Control în Proiectarea şi Executarea Construcţiilor, Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Finanţelor, Comitetul de Stat pentru Preţuri şi Comitetul pentru Problemele Consiliilor Populare, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei hotãrîri, vor elabora metodologia de întocmire a devizelor, pe baza cãrora se vor încheia contractele pentru construirea de locuinţe proprietate personalã între organizaţiile de construcţii şi unitãţile contractante de specialitate ale consiliilor populare.
ART. 22
În executarea <>art. 64*) din Legea nr. 4/1973 , prin alte acte încheiate în baza <>Decretului nr. 445/1966 , <>Decretului nr. 713/1967 , precum şi a <>Legii nr. 9/1968 , care rãmîn valabile, se înţeleg:
- deciziile de atribuire în folosinta a terenurilor pe care a început construcţia de locuinţe pînã la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 4/1973 . În cazul cînd pe terenul atribuit nu a început construcţia pînã la aceasta data, comitetele executive sau birourile executive ale consiliilor populare vor reconsidera deciziile respective, aplicind prevederile <>Legii nr. 4/1973 şi ale prezentei hotãrîri;
- listele de prioritate stabilite de comisiile constituite în baza <>Legii nr. 9/1968 pînã la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 4/1973 , în vederea contractãrii apartamentelor prevãzute în plan pe anul 1973, care rãmîn valabile pînã la terminarea contractãrii apartamentelor cu termene de execuţie în anul 1973;
- contractele de construire pentru apartamentele prevãzute a fi date în folosinta în anul 1973, înregistrate şi aflate în curs de perfectare pînã la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 4/1973 , care vor fi definitivate potrivit prevederilor <>Legii nr. 9/1968 . Contractele de împrumut avînd la baza aceste contracte de construire vor avea regimul stabilit prin <>Legea nr. 4/1973 .
-----------------------
*) În prezent art. 60.
ART. 23
<>Hotãrîrea nr. 26/1966 privind sprijinirea de cãtre stat a cetãţenilor de la oraşe în construirea de locuinţe proprietate personalã, cu excepţia <>art. 14; Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1735/1968 de aplicare a dispoziţiilor <>Legii nr. 9/1968 pentru dezvoltarea construcţiei de locuinţe, vînzarea de locuinţe din fondul de stat cãtre populaţie şi construirea de case proprietate personalã de odihna sau turism, cu excepţia art. 2; <>art. 3 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 789/1969 privind reglementarea timpului de lucru şi a transportului angajaţilor din unitãţile miniere subordonate Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei, precum şi acordarea de credite acestor angajaţi pentru construcţii de locuinţe proprietate personalã; art. 1 şi <>art. 4 alin. 1 şi 2 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2256/1969 privind acordarea de credite populaţiei pentru locuinţe proprietate personalã de cãtre Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi stabilirea nivelului dobinzilor la unele categorii de operaţiuni de credit; <>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 663/1970 privind reglementarea sistemului de acordare de credite populaţiei pentru construirea de locuinţe proprietate personalã, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei hotãrîri, se abroga.
-------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: