Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
În scopul creşterii calitãţii serviciilor din turism şi protecţiei turistilor, agenţii economici cu activitate de turism au obligaţia sa asigure ghizi calificaţi, corespunzãtor specificului activitãţilor desfãşurate pentru toate acţiunile turistice organizate.
Ghidul de turism, în sensul prezentei hotãrîri, este persoana care, în baza certificatului de calificare şi a atestatului, obţinute în condiţiile art. 2 şi 3, poate asigura desfãşurarea în bune condiţii a programelor turistice. El conduce turistii, prezentindu-le obiectivele de interes istoric, cultural, artistic, precum şi monumente ale naturii sau alte elemente de interes pentru turişti, explicind acestora importanta şi istoria lor şi dind, totodatã, informaţii generale despre ţara vizitata.
Categoriile de ghizi utilizate în activitatea de turism din România sînt:
- ghid local;
- ghid naţional;
- ghid specializat pentru anumite segmente ale serviciilor turistice.
ART. 2
Profesia de ghid de turism poate fi exercitatã de cãtre cetãţeni romani în virsta de cel puţin 18 ani împliniţi, posesori ai unui certificat de calificare obţinut în urma absolvirii unui curs de calificare la Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism din cadrul Ministerului Turismului sau la alte instituţii de stat sau private, abilitate conform legii.
ART. 3
Condiţiile şi criteriile privind selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, precum şi atribuţiile acestora se stabilesc de Ministerul Turismului prin norme metodologice, avizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, în maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri.
ART. 4
Activitatea de ghid de turism poate fi exercitatã fie ca activitate de baza, fie ca activitate complementara desfasurata în timpul liber.
Agenţii economici cu activitate de turism pot utiliza ghizi de turism numai în baza unui contract individual de munca sau a unui contract civil, încheiat potrivit legii.
Profesia de ghid de turism poate fi practicatã şi pe cont propriu de cãtre persoane fizice autorizate potrivit legii, cu respectarea prevederilor prezentei hotãrîri şi ale normelor metodologice menţionate la art. 3.
ART. 5
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu sînt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni:
a) desfãşurarea de cãtre agenţii economici din domeniul turismului de acţiuni turistice fãrã asigurarea de ghizi de turism calificaţi;
b) utilizarea de cãtre agenţii economici a unor ghizi de turism calificaţi, dar fãrã sa detina atestatul corespunzãtor acţiunii desfãşurate;
c) exercitarea profesiei de ghid de turism, pe cont propriu, de cãtre persoane neatestate conform normelor metodologice menţionate la art. 3.
ART. 6
Contravenţiile prevãzute la art. 5 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
- cele de la lit. b), cu amenda de la 200.000 lei la 400.000 lei;
- cele de la lit. c), cu amenda de la 400.000 lei la 600.000 lei;
- cele de la lit. a), cu amenda de la 600.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 7
Contravenţiile se constata şi amenzile se aplica de cãtre reprezentanţii împuterniciţi al Ministerului Turismului.
ART. 8
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 5 le sînt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, completatã şi modificatã prin Ordonanta Guvernului nr. 12/1994.
ART. 9
Atestatele obţinute de ghizi pînã la data prezentei hotãrîri rãmîn valabile pe o perioada de 2 ani de la intrarea în vigoare a acesteia.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
--------------
Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
Ministru de stat, ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Dan Mircea Popescu
Ministrul învãţãmîntului,
Liviu Maior
-------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: