Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE nr. 725 din 18 decembrie 1993 *** Republicata privind stabilirea tinutei vestimentare a magistratilor si grefierilor de la curtile de apel, tribunale, judecatorii, de la parchetele de pe linga instantele civile, precum si a grefierilor civili de la instantele militare, in sedintele de judecata
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 27 ianuarie 1997
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Hotãrîrea Guvernului nr. 1.349 din 27 noiembrie 1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 10 decembrie 1996.
<>Hotãrîrea Guvernului nr. 725 din 18 decembrie 1993 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 29 decembrie 1993.
ART. 1
În şedinţele de judecata, judecãtorii şi grefierii de la curţile de apel, tribunale şi judecãtorii, precum şi procurorii de la parchetele de pe lîngã instanţele civile au obligaţia de a purta ţinuta vestimentara stabilitã prin prezenta hotãrîre.
ART. 2
(1) Ţinuta vestimentara pentru judecãtorii, procurorii şi grefierii de la instanţele civile se compune din: roba, baveta şi insigna.
(2) Grefierii civili de la instanţele militare vor purta uniforma militarã fãrã grade militare.
ART. 3
(1) Roba purtata de judecãtori şi procurori este confectionata din stofa de culoare neagra; croiala este larga - model raglan închis la git - cu guler gen tunica, ingust; minecile sînt largi; lungimea robei este pînã la 5-10 cm sub genunchi; în partea din fata, începînd de la umar pînã la poale, are doua garnituri paralele din mãtase neagra, cu lãţimea de 8 cm; minecile au aceleaşi garnituri. Roba se încheie cu nasturi neaparenti.
(2) Roba purtata de grefierii de la toate instanţele prevãzute la art. 1 este confectionata din stofa de culoare gri-petrol, avînd acelaşi model şi aceeaşi linie cu cea a magistraţilor, fãrã a fi prevãzutã cu garnituri.
(3) Modelele de roba descrise la alin. (1) şi (2) sînt cuprinse în anexa (fig. 1-4).
ART. 4
(1) Judecãtorii, procurorii şi grefierii poarta baveta din mãtase plisata, de forma trapezoidala, avînd baza mare de 12 cm, baza mica de 6 cm şi înãlţimea de 25 cm. Se prinde la baza gulerului cu capse neaparente.
(2) Baveta purtata de judecãtorii de la curţile de apel este de culoare violeta, cea purtata de judecãtorii de la tribunale - de culoare roşu-ciclamen, iar cea purtata de judecãtorii de la judecãtorii - de culoare alba.
(3) Baveta purtata de procurorii de la toate parchetele este de culoare alba.
(4) Baveta purtata de grefierii de la toate instanţele este de culoare alba.
ART. 5
(1) Judecãtorii şi procurorii poarta pe piept o insigna ce reprezintã însemnul puterii judecãtoreşti în statul de drept.
(2) Insigna purtata de judecãtori este de forma rotunda, avînd diametrul de 5 cm. Este compusa dintr-o cununa aurie de lauri, în mijlocul cãreia se afla balanţa cu doua talere, sprijinita de o spada, şi Constituţia pe care sînt înscrise cuvintele "JUS" şi "LEX", iar în partea de jos, în forma de triunghi, tricolorul. Fondul insignei este de culoare violet pentru curtea de apel, de culoare roşu-ciclamen pentru tribunal şi de culoare albastru deschis pentru judecãtorie.
(3) Insigna purtata de procurori are forma de scut, cu lãţimea de 4,5 cm şi înãlţimea de 5,8 cm. Este compusa dintr-o semicununa aurie de lauri, în mijlocul cãreia se afla balanţa cu doua talere, sprijinita de o spada, şi Constituţia pe care sînt înscrise cuvintele "JUS" şi "LEX", în partea de sus se afla tricolorul. Fondul insignei are culoarea albastru deschis.
(4) Insigna descrisã în alin. (3) este purtata de cãtre toţi procurorii, indiferent de nivelul parchetului la care funcţioneazã.
(5) Modelele de insigna descrise la alin. (2) şi (3) sînt cuprinse în anexa (fig. 5-8).
(6) Grefierii nu poarta insigna.
ART. 6
(1) Ţinuta vestimentara stabilitã prin prezenta hotãrîre se utilizeazã numai în şedinţele de judecata.
(2) În mod excepţional, cu aprobarea preşedintelui instanţei, respectiv a prim-procurorului parchetului, va putea fi utilizata şi cu prilejul unor momente festive sau ceremoniale ori în alte împrejurãri asemãnãtoare.
ART. 7
(1) Durata de folosinta normata a componentelor tinutei vestimentare pentru judecãtorii, procurorii şi grefierii de la instanţele civile este:
- pentru roba - 5 ani;
- pentru baveta - 2 ani;
- pentru insigna - nelimitatã.
(2) Ministerul Apãrãrii Naţionale va elabora normativele de echipare a grefierilor civili de la instanţele militare.
ART. 8
(1) Ţinuta vestimentara se pune la dispoziţia magistraţilor şi a grefierilor în mod gratuit, prin grija preşedinţilor curţilor de apel, din fondurile prevãzute în bugetele Ministerului Justiţiei şi Parchetului General de pe lîngã Curtea Suprema de Justiţie.
(2) Înlocuirea robelor şi a bavetelor, dupã împlinirea duratei de folosinta normata prevãzutã la art. 7, va putea avea loc numai în raport cu uzura realã a acestora şi a propunerii justificate a preşedintelui instanţei sau, dupã caz, a prim-procurorului parchetului în subordinea cãruia se afla magistratul sau grefierul.
(3) Ţinuta vestimentara a grefierilor civili de la instanţele militare se asigura în mod gratuit din bugetul Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 9
(1) Ţinuta vestimentara pusã la dispoziţia magistraţilor şi a grefierilor, în condiţiile prevãzute la art. 8, constituie proprietatea instanţei sau a parchetului la care aceştia funcţioneazã.
(2) Predarea-primirea componentelor tinutei vestimentare cãtre beneficiarii de folosinta se face pe baza de act scris, în care se vor mentiona starea calitativã a acestora, precum şi obligaţia de a fi utilizate şi întreţinute în condiţii normale.
(3) Pierderea sau degradarea cu intenţie ori din culpa a componentelor tinutei vestimentare atrage rãspunderea materialã a celui care le-a avut în primire.
ART. 10
(1) În cazul în care magistratul ori grefierul este transferat la cerere sau în interesul serviciului la o alta instanta sau parchet, acesta este îndreptãţit sa pãstreze vestimentatia.
(2) Persoana insarcinata cu evidenta bunurilor, din cadrul instanţei sau parchetului, este obligatã sa transmitã noii unitãţi actul scris prevãzut la art. 9 alin. (2) pentru reluarea în evidenta.
(3) Magistraţii şi grefierii a cãror activitate în justiţie înceteazã în alte condiţii decît cele de mai sus au obligaţia de a preda instanţei sau, dupã caz, parchetului componentele tinutei vestimentare.
(4) În cazuri justificate, cum ar fi cel al magistraţilor sau grefierilor care se pensioneazã dupã o activitate rodnica ori îndelungatã în serviciul justiţiei, preşedintele curţii de apel, respectiv prim-procurorul parchetului de pe lîngã aceasta, poate aproba cererea celui în cauza de a-şi pãstra, ca recompensa, baveta şi insigna de magistrat. O asemenea aprobare poate fi data în mod excepţional şi pentru roba, însã numai în situaţia în care durata ei normata de utilizare a depãşit 50% .
ART. 11
Cheltuielile determinate de aplicarea prevederilor prezentei hotãrîri se asigura din bugetele aprobate pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Ministerul Apãrãrii Naţionale, dupã caz.
ART. 12
Anexa*) face parte integrantã din prezenta hotãrîre.
----------------------------
*) Modelele de roba şi de insigna cuprinse în anexa sînt cele publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 29 decembrie 1993.
------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: