Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 635 din 14 septembrie 1994 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Elene privind readmisia persoanelor aflate in situatie ilegala
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 282 din 5 octombrie 1994
Guvernul României hotãrãşte:
ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene privind readmisia persoanelor aflate în situaţie ilegala, semnatã la Atena la 6 iunie 1994.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de interne,
Sandu Eugen,
secretar de stat
Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Melescanu
ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene privind readmisia persoanelor aflate în situaţie ilegala
Guvernul României şi Guvernul Republicii Elene, în dorinta de a dezvolta cooperarea dintre cele doua pãrţi contractante, în scopul asigurãrii unei mai bune aplicari a dispoziţiilor privind circulaţia persoanelor, pe baza respectãrii drepturilor şi garanţiilor prevãzute de legile şi reglementãrile în vigoare,
respectînd tratatele şi convenţiile internaţionale şi preocupate de a combate imigrarile ilegale,
au convenit, pe baza de reciprocitate, asupra celor ce urmeazã:
I. Readmisia cetãţenilor pãrţilor contractante
ART. 1
1. Fiecare parte contractantã readmite pe teritoriul sau, la cererea celeilalte pãrţi contractante şi fãrã formalitãţi, orice persoana care nu îndeplineşte sau nu mai îndeplineşte condiţiile de intrare sau de şedere aplicabile pe teritoriul partii contractante solicitante, cu condiţia de a se fi stabilit sau prezumat ca aceasta are cetãţenia partii contractante solicitate.
2. Partea contractantã solicitanta readmite, în aceleaşi condiţii, persoana în cauza dacã, în urma verificãrilor ulterioare, se constata ca aceasta nu avea cetãţenia partii contractante solicitate în momentul iesirii din teritoriul partii contractante solicitante.
ART. 2
1. Cetãţenia persoanei care face obiectul unei mãsuri de returnare se considera stabilitã pe baza documentelor valabile, mai jos menţionate:
- carte de identitate;
- certificat de cetãţenie sau document de stare civilã;
- pasaport sau alt document de cãlãtorie;
- carte de înregistrare consularã;
- livret sau acte militare.
2. Cetãţenia se considera ca prezumatã pe baza unuia dintre elementele urmãtoare:
- un document expirat, menţionat la alineatul anterior;
- un document emis de autoritãţile oficiale ale partii solicitate şi care face dovada identitãţii celui în cauza (permis de conducere, carnet de marinar etc.);
- autorizaţie şi titluri de şedere expirate;
- fotocopie a unuia dintre documentele enumerate mai sus;
- declaraţii ale celui în cauza, primite legal de autoritãţile administrative sau judiciare ale partii solicitante;
- depozitii ale unor martori de buna-credinţa, consemnate într-un proces-verbal.
ART. 3
1. În cazul în care cetãţenia este prezumatã, pe baza elementelor menţionate la articolul 2 paragraful 2, autoritãţile consulare ale partii solicitate din statul solicitant elibereazã pe loc un laissez-passer; care sa permitã returnarea persoanei în cauza.
2. În caz de dubii cu privire la elementele care sa permitã prezumţia cetateniei sau în cazul lipsei acestor elemente, autoritãţile consulare ale partii solicitate procedeazã, într-un interval de 3 zile de la cererea partii solicitante, la audierea celui în cauza la locul unde se afla. Aceasta audiere este organizatã de partea solicitanta, în acord cu autoritatea consularã în cauza, în cel mai scurt timp.
Dacã, la sfîrşitul acestei audieri, se stabileşte ca persoana interesatã are cetãţenia partii solicitate, autoritatea consularã elibereazã imediat un laissez-passer.
ART. 4
1. Dispoziţiile art. 1 şi 3 se aplica, de asemenea, "mutatis mutandis", cetãţenilor terţelor state sau fãrã cetãţenie care îşi au domiciliul, resedinta permanenta sau dispun de un permis de şedere valabil pe teritoriul partii contractante solicitate. Astfel de cazuri vor fi rezolvate individual, prin acordul autoritãţilor competente ale pãrţilor contractante, prevãzute la art. 8 din prezentul acord.
2. Dispoziţiile paragrafului 1 nu se aplica persoanelor menţionate în acesta, care au obţinut drept de şedere sau de tranzit pe teritoriul partii contractante solicitante.
ART. 5
Cheltuielile ocazionate de transportul pînã la frontiera partii contractante solicitate, al persoanelor a cãror readmisie este cerutã în baza articolelor precedente, cad în seama partii contractante solicitante.
II. Dispoziţii generale şi finale
ART. 6
1. Autoritatea competenta a partii contractante solicitate este obligatã sa rãspundã în scris într-un interval maxim de 14 zile la cererile de readmisie care îi sînt prezentate de autoritatea competenta a partii contractante solicitante.
2. Partea contractantã solicitatã este obligatã sa preia într-un interval maxim de o luna persoana a carei readmisie a acceptat-o.
Acest interval poate fi prelungit, în caz de necesitate, prin acord între autoritãţile competente ale celor doua pãrţi contractante.
ART. 7
Cele doua pãrţi contractante se vor consulta, ori de cîte ori va fi necesar, pentru examinarea punerii în aplicare a prezentului acord.
Cererea de consultare se va prezenta de una sau de cealaltã autoritate competenta a pãrţilor contractante.
ART. 8
1. Autoritãţile competente ale celor doua pãrţi contractante, însãrcinate cu aplicarea prezentului acord, sînt, din partea romana, Ministerul de Interne - Direcţia Generalã de Paşapoarte şi a Poliţiei de Frontiera, iar din partea elena, Ministerul Ordinii Publice - Direcţia Securitãţii Statului.
2. Aceste autoritãţi vor desemna, printr-un protocol ce se va încheia în termen de 2 luni de la data semnãrii prezentului acord, aeroporturile şi alte puncte de trecere a frontierei, care vor putea fi utilizate pentru readmisie, precum şi toate celelalte detalii referitoare la aplicarea prezentului acord.
3. Autoritãţile sus-menţionate vor examina, la nevoie, fiecare caz în parte, privind cererile de tranzit pentru îndepãrtarea cetãţenilor terţelor state, aflaţi ilegal pe teritoriul uneia dintre cele doua pãrţi contractante.
ART. 9
1. Dispoziţiile prezentului acord nu aduc atingere obligaţiilor de admisie sau de readmisie a cetãţenilor strãini, ce decurg pentru pãrţile contractante din alte acorduri internaţionale.
2. Dispoziţiile prezentului acord nu aduc atingere aplicãrii dispoziţiilor Convenţiei de la Geneva din 28 iulie 1951 privind statutul refugiatilor, asa cum a fost modificatã prin Protocolul de la New York din 31 ianuarie 1967.
3. Dispoziţiile prezentului acord nu aduc atingere aplicãrii dispoziţiilor acordurilor în domeniul protecţiei drepturilor omului, la care cele doua state sînt pãrţi.
ART. 10
1. Fiecare dintre pãrţile contractante va notifica celeilalte îndeplinirea procedurilor constituţionale cerute, în ceea ce o priveşte, pentru intrarea în vigoare a prezentului acord, care va produce efecte dupã 30 de zile de la primirea ultimei notificãri.
2. Prezentul acord va avea o durata de valabilitate de 3 ani şi va fi reînnoit prin tacitã reconducţiune pe perioade egale ca durata. El va putea fi denunţat printr-un preaviz de 3 luni, transmis pe cale diplomaticã.
Drept pentru care reprezentanţii pãrţilor contractante, împuterniciţi în forma cuvenitã în acest scop, au semnat prezentul acord.
Semnat la Atena la data de 6 iunie 1994, în limbile romana, greaca şi franceza, cele trei texte avînd aceeaşi valabilitate. În caz de divergenta de interpretare, textul în limba franceza va prevala.
Pentru Guvernul României,
Doru-Ioan Taracila,
ministru de interne
Pentru Guvernul Republicii Elene,
Stylianos-Angelos Papathemelis,
ministrul ordinii publice
-------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: