Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTARIRE Nr. 60 din 21 februarie 1994 pentru aprobarea Programului geologic la nivel national privind directiile de desfasurare a activitatii de cercetare geologica a resurselor minerale in perioada 1994-1996
ART. 1 Se aproba Programul geologic la nivel naţional privind direcţiile de desfãşurare a activitãţii de cercetare geologica a resurselor minerale din zonele noi şi din cadrul perimetrelor miniere de exploatare, etapa 1994-1996, prevãzut în anexa, care face parte integrantã din prezenta hotãrîre. ART. 2 Repartiţia fondurilor pe subprograme şi proiecte sau obiective se realizeazã de cãtre Ministerul Industriilor împreunã cu Ministerul Cercetãrii şi Tehnologiei şi Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale, potrivit prevederilor legale în vigoare. ART. 3 Articolul 1 din <>Hotãrîrea Guvernului nr. 417 bis/1993 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins: "ART. 1 - Inspecţia de Stat pentru Resurse Minerale din cadrul Ministerului Industriilor se reorganizeazã avînd denumirea <<Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale>>, ca organ de specialitate, cu personalitate juridicã, în subordinea Guvernului, cu sediul în Bucureşti, str. Mendeleev nr. 36-38, sectorul 1."
PRIM-MINISTRU NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã: ------------------- Ministrul industriilor, Dumitru Popescu
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Doru Badulescu
Ministrul cercetãrii şi tehnologiei, Doru Dumitru Palade
Ministru de stat, ministrul finanţelor, Florin Georgescu
ANEXA 1
PROGRAMUL GEOLOGIC LA NIVEL NAŢIONAL privind direcţiile de desfãşurare a activitãţii de cercetare geologica a resurselor minerale pe perioada 1994-1996
Programul geologic la nivel naţional privind direcţiile de desfãşurare a activitãţii de cercetare geologica a resurselor minerale are ca scop susţinerea strategiei Guvernului, a programului de reforma şi restructurare a economiei naţionale, precum şi valorificarea şi utilizarea raţionalã şi eficienta a potenţialului agenţilor economici cu activitate în domeniu. Avînd în vedere ciclul normal de desfãşurare a activitãţii de cercetare geologica, programul a fost elaborat pentru perioada 1994-1996 şi urmeazã sa fundamenteze, prin rezultatele sale, restructurarea din acest sector al economiei pe termen scurt, pînã în anul 2000 şi sa asigure realizarea gradului de cunoaştere necesar eficientizarii lucrãrilor de exploatare a resurselor minerale, respectiv în vederea restructurãrii şi reabilitãrii sectorului extractiv. Prin prevederile sale, programul îşi propune sa rezolve o serie de probleme privind: - valorificarea fondului de date acumulate în ultimii ani prin sistematizarea şi interpretarea acestuia, în corelare cu datele existente anterior, în scopul evaluãrii gradului de cunoaştere a teritoriului şi a perspectivelor de punere în evidenta de noi zãcãminte; - necesitatea reevaluarii fondului naţional de rezerve de substanţe minerale utile, avînd în vedere ca dupã anul 1989 au intervenit o serie de condiţii specifice determinate de prevederile constituţionale conform cãrora statul trebuie sa asigure exploatarea resurselor naturale în concordanta cu interesul naţional, de necesitatea aplicãrii principiilor economiei de piata, de perfectionarile tehnologiilor de extracţie şi preparare, de restricţiile privind ocuparea terenurilor şi altele; - clarificarea perspectivelor privind posibilitãţile de identificare de noi zãcãminte capabile sa înlocuiascã pe termen mediu actualele zãcãminte în stadiu avansat de exploatare sau cu condiţii economice nefavorabile; - finalizarea lucrãrilor geologice la o serie de obiective cu perspective de conturare a unor rezerve valorificabile sau pentru elucidarea condiţiilor tehnice şi economice de acces în zacamint, de preparare, de asecare şi altele; - lucrãri de cercetare pentru realizarea cunoaşterii geologice în mãsura necesarã proiectãrii şi realizãrii lucrãrilor de deschidere şi pregãtire în limitele perimetrelor de exploatare. La definirea direcţiilor principale de desfãşurare a activitãţii de cercetare geologica s-au avut în vedere şi sursele potenţiale de finanţare a lucrãrilor necesare, respectiv de la bugetul de stat, din Fondul special pentru cercetare-dezvoltare şi din fondurile agenţilor economici. Prevederile Programului naţional urmeazã sa fie concretizate, în concordanta cu legislaţia în vigoare, în programe anuale de lucrãri întocmite de organele ministeriale de profit şi de agenţi economici şi aprobate de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale. Direcţiile de desfãşurare a activitãţii de cercetare geologica a resurselor minerale sînt prezentate pe urmãtoarele grupe de substanţe:
1. Hidrocarburi (petrol, gaze naturale combustibile) - Elaborarea şi experimentarea unor tehnologii de achiziţie şi prelucrare a datelor geofizice care sa permitã creşterea puterii de rezoluţie pentru zonele cu condiţii geologice complicate şi foarte complicate, atît pe uscat, cît şi pe platoul continental al Marii Negre. - Prospecţiuni prin metode geofizice, geologice, geochimice şi foraje, în vederea cunoaşterii informative a condiţiilor geologice de evoluţie a unor bazine posibil petrogazifere, de geneza şi acumulare a hidrocarburilor. - Studii complexe privind evaluarea perspectivelor de punere în evidenta a unor zãcãminte de hidrocarburi situate în extinderea în suprafata sau în adîncime a celor aflate în exploatare, dezvoltare sau cercetare. - Documentaţii geologice şi tehnico-economice pentru reevaluarea rezervelor valorificabile din zacamintele în exploatare şi dezvoltare. - Exploatare prin metode geofizice adecvate complexitatii condiţiilor geologice în vederea evidenţierii capcanelor capabile sa asigure acumularea hidrocarburilor. - Explorare prin foraje pentru verificarea premiselor privind acumularea hidrocarburilor şi identificarea zãcãmintelor.
2. Cãrbuni (antracit, huila, cãrbune brun, lignit) - Studii de sinteza pentru evaluarea gradului de cunoaştere a condiţiilor de formare şi acumulare a carbunilor, precum şi a condiţiilor geologo-miniere ale acestora, în vederea fundamentarii programelor de cercetare. - Documentaţii geologice şi tehnico-economice pentru zonele noi, aflate în diverse stadii de cercetare geologica. - Studii geologice şi tehnico-economice, în vederea reevaluarii potenţialului de rezerve valorificabile ale zãcãmintelor în exploatare. - Lucrãri de cercetare prin foraje de la suprafata pentru identificarea şi conturarea unor zone exploatabile în cariera la lignit. - Lucrãri de cercetare prin foraje şi galerii pentru stabilirea condiţiilor hidrogeologice ale straturilor de cãrbuni şi evaluarea posibilitãţilor tehnice şi economice de asecare. - Finalizarea lucrãrilor de cercetare geologica pentru substantele din grupa cãrbuni, din zone noi, începute în anii anteriori şi la care exista premise de conturare de rezerve valorificabile. - Cercetãri geologice şi tehnologice pentru stabilirea posibilitãţilor de acces în zãcãminte de lignit cu condiţii geominiere şi hidrogeologice grele din zone noi sau din perimetre de exploatare, dar la straturi inferioare celor aflate în exploatare. - Cercetãri geologice cu foraje şi lucrãri miniere pentru descifrarea tectonicii de detaliu sau a modului de dezvoltare a straturilor de cãrbuni în zonele ce urmeazã sa fie programate la exploatare, în mãsura necesarã proiectãrii şi desfãşurãrii în condiţii corespunzãtoare a lucrãrilor de deschidere, pregãtire şi exploatare.
3. Minereuri auroargentifere (minereuri auroargentifere propriu-zise, polimetalice cu conţinut de aur şi argint) - Studii de sinteza pentru evaluarea gradului de cunoaştere a condiţiilor de geneza şi de aparitie a mineralizatiilor auroargentifere propriu-zise şi a celor polimetalice cu conţinut de aur şi argint, în vederea fundamentarii programelor de cercetare. - Documentaţii geologice şi tehnico-economice pentru zonele noi, aflate în diverse stadii de cercetare geologica. - Studii geologice şi tehnico-economice în vederea reevaluarii potenţialului de rezerve valorificabile ale zãcãmintelor în exploatare. - Cercetãri prin metode geologice, geochimice şi geofizice în scopul delimitãrii unor arii care prezintã condiţii favorabile generarii şi acumularii de mineralizatii cu aur şi argint. - Prospecţiuni geologice, geochimice şi geofizice, însoţite, dupã caz, de lucrãri miniere şi foraje pentru verificarea premiselor privind existenta unor acumulari de minereuri cu conţinut de aur şi argint şi identificarea unor zone mineralizate, în perimetre noi. - Cercetãri în vederea evaluãrii, din punct de vedere cantitativ şi calitativ, a depozitelor antropogene rezultate din activitatea de extracţie şi preparare a minereurilor. - Explorare prin foraje şi lucrãri miniere, în zone noi, în vederea determinãrii condiţiilor geologice de dezvoltare a mineralizatiilor şi pentru evaluarea cantitativã şi calitativã a rezervelor, precum şi a condiţiilor tehnice şi economice de valorificare, în mãsura necesarã evidenţierii posibilitãţilor de atragere în circuitul economic. - Explorare prin lucrãri miniere şi foraje în perimetrele de exploatare pentru detalierea cunoaşterii condiţiilor de zacamint în mãsura necesarã eficientizarii activitãţii de exploatare. - Cercetãri în vederea stabilirii tehnologiilor de preparare a minereurilor.
4. Minereuri feroase, neferoase şi de aluminiu (minereuri de fier, mangan, fier şi mangan, nichel, plumb şi zinc, cupru şi bauxita) - Studii de sinteza pentru evaluarea premiselor privind condiţiile de metalogeneza şi de dezvoltare a faciesurilor purtãtoare de mineralizatii pentru localizarea ariilor de perspectiva. - Documentaţii geologice şi tehnico-economice pentru zonele noi, aflate în diverse stadii de cercetare geologica. - Studii geologice şi tehnico-economice în vederea reevaluarii potenţialului de rezerve valorificabile ale zãcãmintelor în exploatare. - Prospecţiuni geologice, geochimice şi geofizice, însoţite în unele cazuri de foraje şi lucrãri miniere, executate în perimetre noi, pentru verificarea premiselor privind existenta unor acumulari de minereuri şi identificarea unor zone cu mineralizatii cu caracteristici calitative şi condiţii geologice favorabile. - Explorare prin foraje şi lucrãri miniere, în zone noi, în vederea determinãrii condiţiilor geologice de dezvoltare a mineralizatiilor şi pentru evaluarea cantitativã şi calitativã a rezervelor, precum şi a condiţiilor tehnice şi economice de valorificare, în mãsura necesarã evidenţierii posibilitãţilor de atragere în circuitul economic. - Explorare prin lucrãri miniere şi foraje în perimetrele de exploatare pentru detalierea cunoaşterii condiţiilor de zacamint în vederea eficientizarii activitãţii de exploatare. - Cercetãri tehnologice de preparare a minereurilor şi testãri în metalurgie sau siderurgie în fazele pilot sau semiindustriala.
5. Minereuri de substanţe radioactive şi de elemente rare şi disperse (radioactive, titan şi zirconiu, molibden şi paminturi rare) - Studii de sinteza asupra perspectivelor de evidentiere a noi zone cu condiţii geologice favorabile dezvoltãrii de mineralizatii sau de acumulare a elementelor utile care sa fundamenteze programe de lucrãri în faze superioare. - Mãsurãtori geofizice specifice în lucrãri executate pentru alte substanţe minerale cu scopul localizarii unor anomalii determinate de prezenta mineralizatiilor cu conţinut de elemente radioactive. - Documentaţii geologice şi tehnico-economice pentru reevaluarea potenţialului de rezerve valorificabile din zacamintele în exploatare şi perimetrele cu cercetarea geologica terminatã sau în curs de finalizare. - Cercetãri geologice în fazele de prospectiune sau explorare, inclusiv cercetãri tehnologice în zone noi şi în perimetrele de exploatare pentru evidentierea de noi rezerve valorificabile sau pentru creşterea gradului de cunoaştere a celor prevãzute sa între în exploatare. - Cercetãri tehnologice pentru creşterea gradului de recuperare a elementelor utile conţinute în zãcãminte şi stabilirea posibilitãţilor de diversificare a domeniilor de utilizare, în scopul creşterii eficientei economice.
6. Ape subterane (ape minerale, potabile şi industriale, geotermale) - Studii hidrogeologice cu caracter de sinteza pentru delimitarea şi caracterizarea bazinelor hidrogeologice, evaluarea potenţialului acvifer al acestora şi raionarea tipurilor de ape. - Documentaţii hidrogeologice şi tehnico-economice cu evaluarea sau reevaluarea resurselor de ape, în scopul cunoaşterii potenţialului disponibil în diversele zone ale tarii. - Prospecţiuni hidrogeologice însoţite de foraje pentru testarea potenţialului acviferelor şi caracterizarea calitativã a apelor conţinute. - Cercetãri în vederea urmãririi evoluţiei caracteristicilor ale apelor şi ale parametrilor acviferelor în scopul asigurãrii protecţiei impotriva poluarii şi degradãrii. - Investigarea zonelor de anomalii geotermice, inclusiv prin foraje, pentru identificarea şi evaluarea sistemelor hidrogeotermale capabile sa furnizeze energie termica.
7. Substanţe nemetalifere şi roci utile (baritina, argila refractara, roci cu caolin, sulf, saruri, gips şi alabastru, pegmatite, cuart, bentonita, perlite, paminturi colorante, roci ornamentale, roci de construcţie, nisipuri şi pietrisuri şi altele din aceeaşi categorie) - Studii de sinteza pentru evidentierea unor noi arii de interes conţinînd substanţe utile cu caracteristici calitative corespunzãtoare cerinţelor şi diversificãrii domeniilor de utilizare. - Documentaţii geologice şi tehnico-economice pentru reevaluarea rezervelor valorificabile ale zãcãmintelor în exploatare, precum şi a celor cu cercetarea geologica finalizatã. - Prospecţiuni geologice însoţite, dupã caz, de lucrãri geofizice, foraje şi lucrãri miniere pentru evaluarea preliminarã a posibilitãţilor de utilizare a substanţelor utile în domeniile corespunzãtoare solicitate. - Explorare prin foraje şi lucrãri miniere pentru determinarea rezervelor din punct de vedere cantitativ şi calitativ, a domeniilor de utilizare şi de dirijare a lucrãrilor de exploatare, în zone noi şi în perimetrele de exploatare.
8. Alte activitãţi - Studii geologice şi tehnico-economice de reevaluare a rezervelor valorifica bile din perimetrele în exploatare pentru substantele minerale utile, altele de cît cele nominalizate pe grupe de substanţe. - Lucrãri de cercetare cu caracter geologo-tehnic pentru studierea posibilitãţilor de realizare a unor obiective cu caracter industrial. - Lucrãri de cercetare pentru cunoaşterea proceselor geodinamice actuale în scopul proiectãrii şi realizãrii mãsurilor de protecţie a mediului şi construcţiilor industriale şi civile. - Studii complexe pentru cunoaşterea condiţiilor geologice, hidrogeologice, geotehnice în vederea evaluãrii impactului activitãţilor pentru resurse minerale asupra mediului înconjurãtor a proiectãrii şi realizãrii mãsurilor de protecţie a acestuia. - Studii complexe geologice, geochimice şi geofizice pentru valorificarea datelor oferite de lucrãri cu caracter geotehnic executate pentru alte activitãţi decît cele în legatura cu resursele minerale. - Constituirea bazei naţionale de date cu privire la activitãţile pentru resurse minerale. - Studii pentru perfecţionarea metodologiilor şi tehnicilor de achiziţie şi prelucrare a datelor obţinute în procesul cercetãrii geologice în vederea creşterii eficientei acestei activitãţi la nivelul realizarilor existente pe plan mondial. ---------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email