Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Ioan Muraru - preşedinte
Costica Bulai - judecãtor
Viorel Mihai Ciobanu - judecãtor
Mihai Constantinescu - judecãtor
Lucian Stangu - judecãtor
Florin Bucur Vasilescu - judecãtor
Romul Petru Vonica - judecãtor
Sorin Marinescu - procuror
Constantin Burada - magistrat-asistent
Pe rol soluţionarea contestaţiei privind înregistrarea candidaturii domnului Radu Câmpeanu pentru funcţia de Preşedinte al României, la alegerile din 3 noiembrie 1996, depusa de domnul Rai I. Mircea la Biroul Electoral Central, cu nr. 320 din 3 octombrie 1996.
Contestaţia a fost înaintatã Curţii Constituţionale şi formeazã obiectul Dosarului nr. 258 D/1996.
Curtea a dispus soluţionarea contestaţiei fãrã citarea pãrţilor, avînd în vedere cerinta legalã a rezolvarii în maximum 48 de ore, potrivit prevederilor <>art. 14 din Legea nr. 47/1992 , ale art. 11 alin. (2) şi (3) şi ale <>art. 28 alin. (1) din Legea nr. 69/1992 , raportate la <>art. 85 din Legea nr. 68/1992 şi coroborate cu art. 581 alin. 3 din Codul de procedura civilã.
Magistratul-asistent prezintã obiectul contestaţiei.
În motivarea contestaţiei se arata ca domnul Radu Câmpeanu, initiatorul reinfiintarii Partidului Naţional Liberal, scolit o perioada îndelungatã în democraţia occidentala, dupã lovitura de stat din anul 1989, condusã şi susţinutã din exterior, s-a introdus în ţara şi, în complicitate cu fruntasii Partidului Naţional Taranesc Crestin Democrat şi cu ajutorul logistic şi financiar occidental, a organizat acţiuni diversioniste de natura sa transforme România într-o ţara coloniala. Considera ca domnul Radu Câmpeanu este amestecat în chemarea minerilor la Bucureşti, iar, ulterior, în încheierea "unui compromis negustoresc de acaparare şi împãrţire" a puterii. Mai susţine ca propunerea facuta fostului rege Mihai de a candida pentru funcţia de Preşedinte al României "nu a placut tovarasilor de drum" şi, de aceea, împreunã cu partidul sau, la alegerile din anul 1992 a fost trecut "pe linie moarta". De asemenea, îi imputa domnului Radu Câmpeanu ca nu a dezvaluit adevãrul în legatura cu desfãşurarea evenimentelor din decembrie 1989 şi a fraternizat "cu asasinii", autorii morali ai masacrelor, distrugerilor materiale şi culturale" ale tarii, "acţiuni ce s-au reflectat statistic în scãderea dramatica a nivelului de trai şi a moralitãţii populaţiei". Pentru aceste motive, apreciazã ca domnul Radu Câmpeanu nu îndeplineşte condiţiile "morale" necesare pentru a putea candida la funcţia de Preşedinte al României.
Procurorul, avînd cuvintul în fond, apreciazã ca neîntemeiatã contestaţia, întrucît motivele invocate nu reprezintã cauze de neeligibilitate, ci simple consideratiuni politice
CURTEA,
luind în dezbatere contestaţia înaintatã de Biroul Electoral Central, constata ca este competenta sa o soluţioneze în temeiul art. 144 lit. d) din Constituţie, al <>art. 27 din Legea nr. 47/1992 şi al <>art. 11 alin. (3) din Legea nr. 69/1992 .
Analizînd contestaţia în raport cu prevederile Constituţiei, ale <>Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Preşedintelui României şi vazind concluziile reprezentantului Ministerului Public, Curtea retine urmãtoarele:
Motivele invocate în contestaţie nu reprezintã impedimente juridice pentru ca o persoana sa poatã candida la funcţia de Preşedinte al României, în sensul prevederilor art. 34 alin. (2), art. 16 alin. (3), art. 37 alin. (3), art. 35 alin. (2) şi ale art. 81 alin. (4) din Constituţie, astfel încît nu pot constitui temei legal pentru infirmarea înregistrãrii de cãtre Biroul Electoral Central a candidaturii domnului Radu Câmpeanu la alegerile preşedinţiale din 3 noiembrie 1996. În acest sens, Curtea Constituţionalã s-a pronunţat prin mai multe hotãrîri, cu prilejul alegerilor din anul 1992 şi al alegerilor din acest an, neexistand temei pentru a se reveni asupra celor statuate.
Prin natura lor, aceste motive de ordin politic şi moral exced atribuţiilor Curţii Constituţionale, definite de Constituţie şi de <>Legea nr. 69/1992 , putind fi apreciate, eventual, numai de corpul electoral cu prilejul exprimarii votului.
În consecinta, contestaţia ce face obiectul judecaţii de fata urmeazã a fi respinsã.
Pentru considerentele arãtate şi vazind dispoziţiile art. 144 lit. d) din Constituţie, ale art. 13 alin. (1) lit. B.a) şi ale <>art. 27 şi 28 din Legea nr. 47/1992 , precum şi ale art. 2 alin. (2) şi ale <>art. 11 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 69/1992 , cu unanimitate de voturi,
CURTEA
În numele legii
HOTĂRĂŞTE:
Respinge ca neîntemeiatã contestaţia privind înregistrarea candidaturii domnului Radu Câmpeanu la funcţia de Preşedinte al României, formulatã de domnul Rai I. Mircea.
Hotãrîrea este definitiva şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,
prof. univ. dr. IOAN MURARU
Magistrat-asistent,
Constantin Burada
---------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: