Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 483 din 18 iunie 1996 privind prestarea serviciilor in domeniul contabilitatii, verificarea si certificarea bilantului contabil in baza prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 137 din 2 iulie 1996
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Prestãrile de servicii în domeniul contabilitãţii de cãtre experţii contabili, contabilii autorizaţi şi societãţile comerciale de expertiza contabila se realizeazã pe baza de contract de prestãri de servicii încheiat în temeiul <>art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 42/1995 . În contract pãrţile vor stipula în mod distinct obligaţia clientului de a pune la dispoziţia prestatorului de servicii toate documentele legale din care rezulta operaţiuni patrimoniale, precum şi obligaţia prestatorului de servicii de a tine contabilitatea în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.
ART. 2
Societãţile comerciale care au o cifra de afaceri de peste 100 milioane lei şi la care contabilitatea nu este organizatã în compartimente distincte potrivit <>art. 11 alin. 1 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 sau nu au personal calificat angajat, potrivit legii, au obligaţia de a încheia contracte pentru întocmirea bilanţului contabil numai cu persoane fizice şi juridice autorizate înscrise în Tabloul Corpului.
Nivelul cifrei de afaceri poate fi actualizat, dupã caz, de Ministerul Finanţelor în funcţie de evoluţia inflaţiei şi de dezvoltarea profesiei.
ART. 3
Dovada înscrierii în Tabloul Corpului se face de cãtre experţii contabili şi contabilii autorizaţi, pe baza carnetelor avizate de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, sau de cãtre societãţile comerciale de expertiza contabila, pe baza certificatelor de membru emise de aceeaşi instituţie.
ART. 4
Societãţile comerciale care nu au cenzori numiţi potrivit legii şi a cãror cifra de afaceri depãşeşte 10 miliarde lei la data de 31 decembrie a anului precedent pot încheia contracte de verificare şi certificare a bilanţurilor contabile cu experţi contabili, contabili autorizaţi cu studii superioare sau cu societãţi comerciale de expertiza contabila.
Bilanţurile contabile ale regiilor autonome pot fi, de asemenea, verificate şi certificate în condiţiile menţionate la alineatul precedent, la solicitarea acestora.
ART. 5
Prin verificarea şi certificarea bilanţului contabil, în sensul prezentei hotãrîri, se înţelege examinarea profesionalã, sistematica a activitãţilor financiar-contabile în vederea exprimarii unei opinii responsabile şi independente asupra:
- ansamblului mãsurilor organizatorice stabilite şi aplicate de administratori pentru protecţia activelor patrimoniale, administrarea şi utilizarea resurselor economico-financiare;
- imagini fidele, clare şi complete a patrimoniului, a situaţiei financiare şi a rezultatelor obţinute de agenţii economici reflectate în bilanţul contabil.
ART. 6
Verificarea şi certificarea bilanţului contabil se vor efectua pe baza Normelor de audit financiar şi certificare a bilanţului contabil elaborate de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, avizate potrivit <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 de Ministerul Finanţelor, de cãtre:
a) experţi contabili, contabili autorizaţi cu studii superioare şi societãţi comerciale de expertiza contabila, membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România;
b) cenzori, potrivit obligaţiilor legale ce le revin în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale.
Verificãrile, potrivit normelor profesionale, în vederea certificãrii bilanţului contabil anual, se efectueazã, de regula, pe tot parcursul exerciţiului financiar, astfel încît sa fie respectat termenul legal de depunere a acestuia la organele în drept.
ART. 7
La regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital majoritar de stat şi care, potrivit legii, nu au obligaţia sa aibã cenzori, încheierea contractelor de verificare şi de certificare a bilanţurilor contabile se va face pe baza de licitaţii publice organizate potrivit Regulamentului privind organizarea licitaţiilor pentru achiziţiile publice de bunuri şi de servicii, aprobat prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 63/1994 , cu modificãrile ulterioare, şi <>Normelor metodologice ale Ministerului Finanţelor nr. 45.184/1996 privind organizarea şi desfãşurarea licitaţiilor pentru achiziţiile publice de bunuri şi de servicii, elaborate în baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 12/1993 şi a regulamentului sus-menţionat.
La încheierea contractelor de verificare şi de certificare a bilanţurilor contabile, regiile autonome vor introduce clauze distincte privind obiectivele de verificat, potrivit normelor stabilite în acest scop de cãtre Ministerul Finanţelor.
ART. 8
Contractele de verificare şi de certificare a bilanţurilor contabile, încheiate în temeiul <>art. 3 din Hotãrîrea Guvernului nr. 980/1995 , se pot derula sau rezilia, dupã caz, în funcţie de încadrarea cifrei de afaceri în prevederile art. 4 din prezenta hotãrîre.
ART. 9
Începînd cu exerciţiul financiar al anului 1996, experţii contabili şi contabilii autorizaţi, care întocmesc bilanţul contabil sau îl verifica şi îl certifica, potrivit legii, au obligaţia aplicãrii parafei eliberate de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, prin care se certifica întocmirea corecta, respectiv verificarea şi certificarea bilanţului contabil de cãtre persoane înscrise în Tabloul Corpului.
ART. 10
Tarifele practicate de experţii contabili, contabilii autorizaţi şi societãţile comerciale de expertiza contabila se stabilesc de cãtre Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, cu avizul organelor de specialitate ale Guvernului.
ART. 11
Cenzorii care îşi exercita mandatul pe baza numirii de cãtre adunãrile generale ale actionarilor sau asociaţilor, conform prevederilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la numire, sa se înscrie la filialele teritoriale ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în vederea cuprinderii acestora într-un program unitar de instruire pe probleme de verificare şi de certificare a bilanţului contabil.
ART. 12
Nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 1, 2, 7 şi 9 din prezenta hotãrîre constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amenda de la 700.000 lei pînã la 1.000.000 lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre organele de control ale Ministerului Finanţelor, anume împuternicite.
ART. 13
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga <>Hotãrîrea Guvernului nr. 980/1995 privind verificarea, certificarea bilanţului contabil şi prestarea serviciilor în domeniul contabilitãţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 15 decembrie 1995.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
--------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: