Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 458 din 28 aprilie 1990 privind stabilirea unor masuri in domeniile cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si proiectarii
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 61 din 7 mai 1990
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Unitãţile de stat de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare, cu personalitate juridicã, se înfiinţeazã prin hotãrîre a guvernului. Celelalte unitãţi, fãrã personalitate juridicã, se înfiinţeazã prin ordin al ministrului sau prin decizie a primãriei judeţene sau a municipiului Bucureşti în subordinea cãrora funcţioneazã.
Întreprinderile, asociaţiile şi persoanele fizice pot presta activitate de cercetare şi proiectare, în condiţiile legii privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative.
ART. 2
Cercetarea ştiinţificã, dezvoltarea tehnologicã şi proiectarea se organizeazã pe baza principiilor descentralizãrii, creşterii autonomiei şi cooperãrii.
ART. 3
Conducerea unitãţii de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare este exercitatã de cãtre consiliul de administraţie, constituit conform legii.
Conducerea ştiinţificã este exercitatã de consiliul ştiinţific, care adopta programele de cercetare şi dezvoltare ale unitãţii şi mãsuri privind realizarea acestora.
Consiliul ştiinţific este ales dintre specialiştii din unitate, cît şi din afarã unitãţii, prin vot secret, de cãtre cadrele cu studii superioare din unitate.
Membrii consiliului ştiinţific aleg prin vot secret preşedintele, vicepreşedinţii şi optional secretarul ştiinţific.
Din consiliul ştiinţific fac parte de drept conducãtorul unitãţii şi adjunctii acestuia.
Conducãtorul unitãţii de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare se numeşte de forul ierarhic superior, la propunerea consiliului ştiinţific.
Celelalte cadre de conducere din consiliul de administraţie şi din unitate se numesc de conducãtorul unitãţii, cu avizul consiliului ştiinţific al acesteia.
ART. 4
Structura organizatoricã a unitãţilor de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare se stabileşte de consiliul de administraţie al acestora, cu avizul Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
Similar se procedeazã în cazul unitãţilor economice, instituţiilor de învãţãmînt superior, altor persoane juridice, care organizeazã şi activitãţi de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare.
În structura organizatoricã a întreprinderilor, în subordinea centralelor industriale şi a unitãţilor asimilate acestora, se pot organiza unitãţi sau compartimente de cercetare şi proiectare tehnologicã uzinala, cu avizul Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
ART. 5
În funcţie de necesitaţi şi în limita numãrului de posturi aprobate, organul de conducere al unitãţii asigura încadrarea şi promovarea personalului prin concurs.
Criteriile pentru concursurile de promovare vor fi aprobate de guvern, la propunerea Academiei Romane.
Pînã la aprobarea acestor noi criterii, concursurile de promovare se desfãşoarã pe baza prevederilor din "Statutul pentru organizarea activitãţii şi promovarea personalului de cercetare", cu excepţia celor care se referã la activitatea politica.
ART. 6
Se desfiinţeazã condiţiile minime de vechime în munca şi în specialitate pentru ocuparea funcţiilor în unitãţile de cercetare şi dezvoltare, inclusiv pentru funcţiile de conducere.
Pînã la elaborarea unor noi reglementãri se aplica Nomenclatorul funcţiilor de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare, care este cel prevãzut de Legea nr. 57/1974 (cap. VIII din anexa nr. IV). Condiţiile de studii pentru ocuparea funcţiilor prevãzute în nomenclator se stabilesc potrivit <>art. 11 din Decretul-lege nr. 35/1990 .
ART. 7
Încadrarea pe niveluri de salarizare a personalului atestat şi grupa de ramuri dupã care sînt salarizate celelalte categorii de personal, precum şi mãrimea (gradul) unitãţilor de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi de proiectare, se stabilesc de ministerele şi organele centrale sau locale ale administraţiei de stat în subordinea cãrora funcţioneazã unitãţile respective, pe baza propunerilor şi justificarilor prezentate de aceste unitãţi, cu avizul Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
ART. 8
Consiliul de administraţie împreunã cu consiliul ştiinţific stabilesc modalitãţile concrete pentru stimularea personalului, potrivit legii.
ART. 9
Activitatea Academiei Romane este supusã Decretului-lege nr. 4/1990 şi statutului propriu aprobat de adunarea generalã a academiei.
ART. 10
Pe data prezentei hotãrîri se desfiinţeazã institutele centrale de cercetare.
ART. 11
Academia de Ştiinţe Medicale va funcţiona în continuare în subordinea Ministerului Sãnãtãţii.
Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice va funcţiona în subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare pentru cercetãrile din domeniul agriculturii şi a Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Mediului Înconjurãtor pentru cercetãrile din domeniul silviculturii.
ART. 12
Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul de Interne stabilesc prin ordin structura reţelelor proprii de cercetare şi dezvoltare, precum şi reglementãrile specifice de funcţionare a acestor unitãţi de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare.
ART. 13
Unitãţile productive, alte persoane juridice au dreptul sa încheie contracte de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare, direct cu unitãţile de cercetare ştiinţificã, dezvoltare tehnologicã şi proiectare, din învãţãmînt, cu alte persoane juridice şi fizice, din fonduri pe care le au la dispoziţie sau şi le constituie în acest scop.
ART. 14
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga orice alte dispoziţii şi prevederi contrare, inclusiv cele derivînd din fostul Decret nr. 297/1973, abrogat de C.P.U.N. prin <>Decretul-lege nr. 133/1990 .
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: