Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 442 din 22 iulie 1994 privind finantarea institutiilor publice de cultura si arta de importanta judeteana si ale municipiului Bucuresti subordonate inspectoratelor pentru cultura judetene si al municipiului Bucuresti, precum si a celor de sub autoritatea consiliilor locale
EMITENT: GUVERN PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 207 din 10 august 1994
Guvernul României hotãrãşte;
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Instituţiile publice de cultura şi arta de importanta judeteana şi ale municipiului Bucureşti sînt:
- biblioteci publice, judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- muzee, judeţene şi al municipiului Bucureşti;
- instituţii profesioniste de spectacole şi concerte, judeţene şi ale municipiului Bucureşti;
- formaţii şi ansambluri artistice profesioniste de muzica şi dansuri populare;
- centre de conservare şi de valorificare a traditiei şi creatiei populare, judeţene şi al municipiului Bucureşti;
- şcoli populare de arta, judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- universitãţi populare cu personalitate juridicã.
ART. 2
Instituţiile publice de cultura şi arta, de sub autoritatea consiliilor locale municipale, orãşeneşti şi comunale, sînt:
- biblioteci publice;
- instituţii profesioniste de spectacole şi concerte;
- instituţii muzeale;
- formaţii şi ansambluri artistice profesioniste de muzica şi dansuri populare;
- case de cultura;
- cãmine culturale;
- universitãţi populare.
CAP. 2
Finanţarea cheltuielilor instituţiilor publice de cultura şi arta
ART. 3
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de capital ale bibliotecilor publice comunale, orãşeneşti, municipale şi judeţene se asigura integral din bugetul de stat sau din bugetele locale, în funcţie de subordonarea acestora.
ART. 4
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de capital ale muzeelor comunale, orãşeneşti, municipale şi judeţene se asigura din venituri extrabugetare şi din subvenţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în funcţie de subordonarea acestora.
ART. 5
(1) Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de capital ale instituţiilor artistice profesioniste de spectacole şi concerte, precum şi ale formatiilor şi ansamblurilor artistice profesioniste de muzica şi dansuri populare, organizate ca instituţii publice, se asigura din veniturile extrabugetare şi din subvenţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în funcţie de subordonarea acestora.
(2) Prin instituţii de spectacole şi concerte se înţelege acele unitãţi care desfãşoarã o activitate profesionista de spectacole şi concerte pe stagiuni, pe baza unui repertoriu. În aceasta categorie se includ: filarmonici, orchestre simfonice, opere, operete, formaţii corale, teatre dramatice, teatre lirice, teatre de balet, teatre de estrada, teatre de papusi şi marionete, formaţii şi ansambluri artistice de muzica şi dansuri, circuri.
ART. 6
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de capital ale centrelor de conservare şi de valorificare a traditiei şi creatiei populare, judeţene şi al municipiului Bucureşti, se asigura integral de la bugetul de stat.
ART. 7
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de capital ale şcolilor populare de arta, judeţene şi a municipiului Bucureşti, se asigura, începînd cu anul 1995, conform prevederilor art. 66 lit. b) din Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice, din venituri extrabugetare şi din subvenţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în funcţie de subordonare.
ART. 8
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de capital ale caselor de cultura se asigura din venituri extrabugetare şi din subvenţii de la bugetele locale.
ART. 9
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de capital ale cãminelor culturale se asigura din venituri extrabugetare şi din subvenţii de la bugetele locale comunale.
ART. 10
Finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de capital ale universitatilor populare se asigura integral din venituri extrabugetare.
ART. 11
Efectuarea cheltuielilor de cãtre instituţiile de cultura şi arta de subordonare localã se face pe baza programelor şi a activitãţilor culturale, avizate în prealabil de inspectoratele pentru cultura, judeţene şi al municipiului Bucureşti, în limita bugetelor propuse şi aprobate.
ART. 12
Veniturile realizate de instituţiile publice de cultura prevãzute la art. 3 şi 6 se vãrsa la bugetul din care au fost finanţate.
CAP. 3
Dispoziţii finale
ART. 13
(1) Inspectoratele pentru cultura, judeţene şi al municipiului Bucureşti, avizeazã anual statele de funcţii ale instituţiilor publice de cultura şi arta de subordonare localã, în vederea aprobãrii lor de cãtre consiliile locale.
(2) Angajarea personalului de conducere din instituţiile publice de cultura şi arta de subordonare localã şi desfacerea contractului de munca al acestuia se fac cu avizul inspectoratelor pentru cultura, judeţene şi al municipiului Bucureşti.
ART. 14
În vederea asigurãrii desfãşurãrii în condiţii optime a actului de cultura în teritoriu, se interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor proprietate publica aflate în administrarea instituţiilor publice de cultura şi arta de importanta judeteana şi, respectiv, de subordonare localã; în cazuri de excepţie, autoritãţile publice locale pot aproba schimbarea destinaţiei unor astfel de spaţii numai cu acordul inspectoratelor pentru cultura, judeţene şi al municipiului Bucureşti, cu obligaţia de a se compensa cu alte spaţii corespunzãtoare realizãrii activitãţilor de cãtre instituţiile publice respective.
ART. 15
(1) Ministerul Culturii împreunã cu consiliile judeţene şi al municipiului Bucureşti vor asigura, pînã la data de 31 august 1994, preluarea în întregime de cãtre Ministerul Culturii, pe baza de protocol, prin inspectoratele de cultura, judeţene şi al municipiului Bucureşti, a activului şi pasivului patrimoniului instituţiilor publice de cultura şi arta de importanta judeteana şi ale municipiului Bucureşti prevãzute la art. 1, precum şi a fondurilor necesare functionarii acestora pe întregul an 1994, conform nominalizarii stabilite de Ministerul Culturii.
(2) Pînã la data preluãrii instituţiilor prevãzute la art. 1 din prezenta hotãrîre, pe baza protocolului de predare-primire, acestea se vor finanta în continuare, potrivit prevederilor legale, de cãtre autoritãţile publice locale.
ART. 16
Ministerul Finanţelor va introduce modificãrile corespunzãtoare în bugetul de stat şi în bugetul Ministerului Culturii, pe baza protocoalelor de predare-primire prezentate de Ministerul Culturii.
ART. 17
Orice dispoziţii contrare prevederilor prezentei hotãrîri se abroga.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
-----------------
p. Ministrul culturii,
Mihai Ungheanu,
secretar de stat
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
Secretar de stat, şeful Departamentului
pentru Administraţie Publica Localã,
Octav Cozmanca
----------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: