Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE nr. 427 din 4 august 1992 privind infiintarea Institutului Superior de Informatii in subordinea Serviciului Roman de Informatii
EMITENT: GUVERN PUBLICAT: Monitorul Oficial Nr. 206 DIN 24/08/92
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Se înfiinţeazã Institutul Superior de Informaţii, cu sediul în municipiul Bucureşti, ca instituţie militarã de învãţãmînt superior, în subordinea Serviciului Roman de Informaţii.
Institutul Superior de Informaţii pregãteşte ofiţeri de informaţii, activi şi de rezerva, pentru nevoile Serviciului Roman de Informaţii.
În cadrul institutului pot fi pregatiti şi ofiţeri activi şi de rezerva din celelalte organe cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, pe baza de protocoale încheiate de acestea cu Serviciul Roman de Informaţii.
ART. 2
În cadrul Institutului Superior de Informaţii funcţioneazã, pe baza principiilor autonomiei universitare, Facultatea de Psihosociologie - cursuri de zi şi fãrã frecventa, prin trecerea acesteia, din componenta Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", în structura institutului.
ART. 3
Structura organizatoricã, statul de organizare şi tabela de inzestrare, la pace şi la rãzboi, ale Institutului Superior de Informaţii se aproba de cãtre directorul Serviciului Roman de Informaţii.
ART. 4
Durata studiilor este de 4 ani la cursurile de zi şi de 5 ani la cursurile fãrã frecventa, fãrã posibilitatea repetarii anilor de studii.
ART. 5
În conformitate cu actele legale în raport de necesitaţi, prin ordin al directorului Serviciului Roman de Informaţii, cu avizul ministrului învãţãmîntului şi ştiinţei, în cadrul Institutului Superior de Informaţii se pot infiinta şi alte facultãţi sau secţii de specializare - cursuri de zi sau fãrã frecventa.
Profilurile de pregãtire, specializãrile şi direcţiile de aprofundare se stabilesc prin ordin al directorului Serviciului Roman de Informaţii.
ART. 6
Admiterea în Institutul Superior de Informaţii se face prin concurs, cu respectarea prevederilor legii referitoare la admiterea în învãţãmîntul superior de stat.
Criteriile de selecţionare a candidaţilor şi cifrele anuale de şcolarizare se stabilesc prin ordin al directorului Serviciului Roman de Informaţii.
ART. 7
Planurile de învãţãmînt se elaboreazã de Senatul Institutului Superior de Informaţii, cu avizul Ministerului Învãţãmîntului şi Ştiinţei, şi se aproba de directorul Serviciului Roman de Informaţii.
Programele de învãţãmînt se aproba de cãtre rectorul institutului, cu avizul adjunctului directorului Serviciului Roman de Informaţii pentru probleme de învãţãmînt.
ART. 8
Numirea, promovarea şi eliberarea din funcţie a cadrelor didactice se fac de directorul Serviciului Roman de Informaţii, cu respectarea condiţiilor legale stabilite pentru învãţãmîntul superior.
ART. 9
Normele didactice ale cadrelor institutului sînt cele stabilite de Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei şi de Ministerul Economiei şi Finanţelor, adaptate la specificul militar, cu aprobarea directorului Serviciului Roman de Informaţii.
ART. 10
În scopul desfãşurãrii optime a unor activitãţi de învãţãmînt, Institutul Superior de Informaţii poate folosi, în raport de cerinţe, cadre didactice din instituţiile civile de învãţãmînt superior şi specialişti din domeniul cercetãrii ştiinţifice sau din aparatul de stat, care îndeplinesc condiţiile legale. Plata acestora va fi suportatã de Serviciul Roman de Informaţii, în condiţiile legii.
ART. 11
Studenţilor Institutului Superior de Informaţii, dupã promovarea anului III de studii, li se acorda gradul de locotenent activ.
ART. 12
La terminarea cursurilor, studenţii susţin examen de diploma, iar celor care îl promoveazã li se elibereazã diploma de licenta.
Diplomele care atesta absolvirea facultãţii dau dreptul titularilor ca, numai în eventualitatea trecerii în rezerva, sa poatã fi încadraţi în funcţii civile pentru care normele legale prevãd studii superioare de specialitate efectuate sau echivalente.
Conţinutul diplomei se stabileşte de Serviciul Roman de Informaţii, cu acordul Ministerului Învãţãmîntului şi Ştiinţei, în conformitate cu normele legale.
ART. 13
Repartizarea absolvenţilor se va face în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura şi în raport cu nevoile Serviciului Roman de Informaţii, respectiv ale celorlalte instituţii care, pe baza de protocoale încheiate cu Serviciul Roman de Informaţii, au beneficiat de pregãtirea de cadre proprii în institut.
ART. 14
Candidaţii admişi în Institutul Superior de Informaţii sînt consideraţi încorporaţi.
Studenţii vor semna angajamente scrise prin care se obliga ca, dupã terminarea cursurilor, sa îndeplineascã serviciul militar activ pe o durata de minimum 10 ani. În cazul nerespectãrii angajamentului, precum şi în situaţiile exmatricularii din institut ori trecerii în rezerva pentru comiterea unor infracţiuni ori sãvîrşirea de abateri grave, care îl fac incompatibil cu calitatea de militar, studentul sau absolventul este obligat sa restituie cheltuielile de şcolarizare şi întreţinere, tinindu-se seama de timpul servit.
Prin cheltuieli de şcolarizare şi întreţinere se înţeleg cheltuielile efectuate cu hranirea, echiparea, cazarea şi alte drepturi primite de studenţi.
ART. 15
Studenţii care, din cauza de boala sau pentru alte motive neimputabile, nu mai pot urma cursurile institutului, la recomandarea Senatului Institutului Superior de Informaţii şi cu acordul Ministerului Învãţãmîntului şi Ştiinţei, vor putea continua studiile în alte instituţii civile de învãţãmînt superior, fãrã suportarea cheltuielilor aferente perioadei de şcolarizare.
Studenţii exmatriculati, care sînt apţi pentru serviciul militar, vor fi trimişi la unitãţi militare pentru continuarea serviciului militar în termen sau, dupã caz, se trec în rezerva cu gradele corespunzãtoare, potrivit reglementãrilor legale.
ART. 16
Institutul Superior de Informaţii preia dotãrile materiale, tehnice şi didactice aflate la dispoziţia exclusiva, la data adoptãrii prezentei hotãrîri, a Facultãţii de Psihosociologie din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".
ART. 17
Studenţii Serviciului Roman de Informaţii, aflaţi în prezent la cursuri de zi şi fãrã frecventa, în cadrul Facultãţii de Poliţie a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", seriile 1989-1993 şi 1990-1994, îşi vor continua pregãtirea în cadrul acesteia.
Ofiţerii care, în prezent sînt încadraţi în Serviciul Roman de Informaţii şi au absolvit cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne în perioada 1979-1989 şi promotiile din anii 1990 şi 1991 ale Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne şi, respectiv, ale Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", care nu au beneficiat de echivalarea studiilor absolvite cu cele juridice superioare, pot fi înmatriculaţi în cel mult anul III de studii, curs fãrã frecventa, al Facultãţii de Poliţie sau al altor facultãţi de drept, în vederea continuãrii studiilor şi obţinerii diplomei de licenta. În acest sens, Serviciul Roman de Informaţii va stabili, de comun acord cu Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei şi facultãţile de drept, cifrele anuale de şcolarizare.
ART. 18
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Superior de Informaţii şi statutul studenţilor se elaboreazã de Serviciul Roman de Informaţii, pe baza prevederilor legale şi ale prezentei hotãrîri, şi se aproba de directorul Serviciului Roman de Informaţii.
ART. 19
Institutul Superior de Informaţii organizeazã perfecţionarea pregãtirii cadrelor Serviciului Roman de Informaţii prin formele învãţãmîntului postuniversitar şi doctorat, potrivit dispoziţiilor legale.
ART. 20
În cadrul Institutului Superior de Informaţii se înfiinţeazã o secţie de nivel postuniversitar cu specializãri în domeniul activitãţilor de informaţii pentru realizarea siguranţei naţionale, care funcţioneazã în perimetrul Centrului Serviciului Roman de Informaţii pentru Perfecţionarea Cadrelor şi Pregãtirea Ofiţerilor de Rezerva, cu sediul în localitatea Gradistea, judeţul Giurgiu.
ART. 21
Pe data prezentei hotãrîri, dispoziţiile contrare prevãzute în <>Hotãrîrea Guvernului României nr. 137 din 25 februarie 1991 se abroga.
PRIM-MINISTRU
THEODOR STOLOJAN
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul învãţãmîntului şi ştiinţei,
Mihail Golu
Directorul Serviciului Roman de Informaţii,
Virgil Magureanu
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: