Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 400 din 15 iulie 1994 privind aprobarea Statutului de organizare si functionare a Comisiei interguvernamentale romano-bulgare pentru protectia mediului inconjurator
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 261 din 16 septembrie 1994
Guvernul României hotãrãşte:
ARTICOL UNIC
Se aproba Statutul de organizare şi funcţionare a Comisiei interguvernamentale romano-bulgare pentru protecţia mediului înconjurãtor, semnat la Sofia la 15 decembrie 1993.
p. PRIM-MINISTRU
DAN MIRCEA POPESCU
ministru de stat,
ministrul muncii şi protecţiei sociale
Contrasemneazã:
----------------
Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului,
Aurel Constantin Ilie
Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Melescanu
S T A T U T U L
de organizare şi funcţionare a Comisiei interguvernamentale romano-bulgare pentru protecţia mediului înconjurãtor
I. Cadrul legal de organizare şi funcţionare
Comisia interguvernamentalã romano-bulgara pentru protecţia mediului înconjurãtor, denumita în cele ce urmeazã comisie, se organizeazã şi îşi desfãşoarã activitatea în baza art. 12 al Convenţiei dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului înconjurãtor, semnatã la 9 decembrie 1991 la Sofia, şi intrata în vigoare la 23 septembrie 1992 pentru România şi la 21 februarie 1992 pentru Republica Bulgaria.
Convenţiile internaţionale ratificate de ambele pãrţi constituie un cadru de aducere la îndeplinire a Convenţiei dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului înconjurãtor.
II. Organizarea şi funcţionarea comisiei
1. Comisia se compune din 16-18 membri din partea fiecãrei pãrţi, desemnaţi de guvernele celor doua tari.
2. Componenta comisiei, reprezentind partea romana şi partea bulgara, este prezentatã în anexa*) la prezentul statut, ea putindu-se reactualiza ori de cîte ori este necesar.
3. Comisia are doi copresedinti, unul fiind împuternicitul partii romane, celãlalt fiind împuternicitul partii bulgare.
4. Comisia se reuneste anual, în doua sensuri ordinare, alternativ pe teritoriul României şi pe teritoriul Republicii Bulgaria.
5. Sesiunea ordinarã a comisiei se convoacã de copresedintele comisiei din ţara pe teritoriul cãreia se desfãşoarã sesiunea. O data cu invitaţia de convocare se transmite şi propunerea de ordine de zi. Invitaţia şi propunerea de ordine de zi se considera acceptate, dupã acordul scris al celeilalte pãrţi.
6. La invitaţia unuia dintre copresedinti, comisia se poate convoca în sesiune extraordinarã dupã procedura prevãzutã la pct. 5.
7. La prima sesiune a comisiei, copresedintii îşi vor prezenta împuternicirile.
8. Fiecare sesiune a comisiei este condusã de copresedintele din ţara pe al carei teritoriu se tine.
9. Conform ordinii de zi, pãrţile vor prezenta rapoarte şi comunicãri scrise asupra problemelor examinate.
10. În perioadele dintre sesiuni, comisia funcţioneazã prin contracte direc- te, verbale sau scrise, între împuterniciţii celor doua pãrţi.
11. Limbile de lucru ale comisiei sînt romana şi bulgara.
12. Partea pe al carei teritoriu se tine sesiunea de lucru asigura condiţiile de lucru necesare - spaţiu, traducatori, dactilografe, alt personal auxiliar, aparatura de multiplicat şi alte facilitãţi -, în funcţie de necesitãţile comisiei, inclusiv pentru deplasarea pe teren, conform ordinii de zi.
13. Cheltuielile ocazionale de participarea la sesiunile comisiei se vor asigura pe baza de reciprocitate, în echivalent valoric zile/om, de cãtre fiecare parte, alternativ, transportul internaţional fiind suportat de fiecare parte pentru reprezentanţii sãi.
14. La sesiunile comisiei, în afarã membrilor desemnaţi, pot participa şi alte persoane dacã împuterniciţii stabilesc acest lucru.
III. Atribuţiile comisiei
1. Elaboreazã şi adopta programul de mãsuri şi acţiuni pentru prevenirea, combaterea şi controlul poluarii transfrontiere, pe care fiecare dintre pãrţi îl va aplica pe teritoriul sau, în scopul îndeplinirii obiectivelor prevãzute la art. 3 pct. 1 şi 2 din convenţie.
2. Adopta mãsuri pentru soluţionarea problemelor legate de securitatea nucleara şi chimica şi de alte domenii din industrie, conform art. 3 pct. 7 din convenţie.
3. Aproba metodologiile privind stabilirea concentratiilor maxime admise pentru substantele poluante din aer, apa şi sol, conform art. 6 lit. e) din Convenţie.
4. Elaboreazã şi adopta Regulamentul privind informarea reciprocã şi acordarea de asistenta în cazul poluarii transfrontiere potrivit art. 10 pct. 1 din convenţie.
5. Elaboreazã şi adopta Programul privind schimbul de informaţii referitoare la mediul înconjurãtor, în conformitate cu dispoziţiile convenţiei.
6. Propune şi aproba formarea unor comisii locale şi grupe comune de experţi pentru realizarea activitãţilor prevãzute la art. 7 şi la art. 8 pct. 1 şi 2 din convenţie.
7. Propune spre aprobare autoritãţilor competente accesul experţilor la obiectivele de pe teritoriul ambelor pãrţi, a cãror activitate cauzeazã sau poate cauza poluarea transfrontiera a mediului înconjurãtor.
8. Exercita şi alte atribuţii în conformitate cu dispoziţiile convenţiei.
IV. Adoptarea hotãrîrilor
1. Hotãrîrile se adopta prin consensul celor doua pãrţi şi intra în vigoare dupã aprobarea lor de cãtre guvernele celor doua tari. Împuterniciţii se vor informa reciproc asupra aprobãrii hotãrîrilor comisiei de cãtre guvernele lor, în termen de 30 de zile de la aprobare.
2. În cazurile în care comisia nu întruneşte consensul celor doua pãrţi asupra unor probleme de competenta ei, aceste probleme se vor prezenta celor doua guverne spre soluţionare.
3. La încheierea fiecãrei sesiuni se întocmeşte un protocol, în doua exemplare, în limba romana şi în limba bulgara, care va consemna rezultatele sesiunii, hotãrîrile adoptate, nesolutionate, precum şi alte elemente, cum ar fi data şi propunerea de ordine de zi pentru urmãtoarea sesiune.
V. Dispoziţii finale
Prezentul statut poate fi modificat sau completat de cãtre comisie la initiativa oricãruia dintre împuterniciţi.
Statutul este elaborat în doua exemplare originale, în limbile romana şi bulgara, amindoua textele fiind autentice.
Semnat la Sofia la 15 decembrie 1993.
Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului din România,
Aurel Constantin Ilie
Ministrul mediului
din Republica Bulgaria,
Valentin Bossevski
--------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: