Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 389 din 15 iulie 1994 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind infiintarea Consiliului consultativ interguvernamental romano-ucrainean de colaborare comercial-economica si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind livrarile de marfuri si prestarile de servicii in anul 1994
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 221 din 17 august 1994
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind înfiinţarea Consiliului consultativ interguvernamental romano-ucrainean de colaborare comercial-economicã, semnat la Bucureşti la 19 aprilie 1994.
ART. 2
Se aproba Protocolul dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind schimburile de mãrfuri şi prestãrile de servicii în anul 1994, semnat la Bucureşti la 19 aprilie 1994.
p. PRIM-MINISTRU
DAN MIRCEA POPESCU,
ministru de stat,
ministrul muncii şi protecţiei sociale
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul comerţului,
Cristian Ionescu
Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Melescanu
ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind înfiinţarea Consiliului consultativ interguvernamental romano-ucrainean de colaborare comercial-economicã
Guvernul României şi Guvernul Ucrainei, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sa adinceasca relaţiile de buna vecinãtate şi prietenie dintre cele doua tari,
în scopul dezvoltãrii colaborãrii comercial-economice dintre România şi Ucraina pe baza principiilor egalitãţii şi a avantajului reciproc,
în conformitate cu prevederile art. 12 din Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei cu privire la colaborarea comercial-economicã şi tehnico-ştiinţificã , din 28 iulie 1992,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Pãrţile contractante înfiinţeazã Consiliul consultativ interguvernamental romano-ucrainean de colaborare comercial-economicã, denumit în continuare consiliu.
ART. 2
Sarcinile principale ale consiliului sînt:
- verificarea stadiului de îndeplinire a acordurilor de colaborare comercial-economicã între ambele tari şi a altor înţelegeri corespunzãtoare;
- promovarea de propuneri pentru sprijinirea dezvoltãrii stabile a relaţiilor economice bilaterale;
- examinarea problemelor care pot aparea în activitatea comercial-economicã, precum şi a acţiunilor îndreptate spre soluţionarea lor.
ART. 3
Consiliul este format din doua pãrţi - romana şi ucraineana. Fiecare parte a consiliului numeşte un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar responsabil.
ART. 4
În scopul îndeplinirii sarcinilor sale şi pe mãsura necesitãţii, consiliul poate crea organe de lucru temporare (subcomisii, grupe de lucru), poate stabili sarcinile, împuternicirile şi componenta lor.
La sesiunile consiliului, fiecare dintre pãrţi poate invita numãrul necesar de consilieri şi experţi.
ART. 5
Consiliul, conform înţelegerii reciproce a preşedinţilor pãrţilor, se întruneşte în sesiuni, prin rotaţie, în fiecare dintre tari. În ce priveşte convocarea sesiunii şi ordinea de zi, preşedinţii pãrţilor se înţeleg, pe cît posibil, cu doua luni înainte. Ordinea de zi aprobatã anterior, pe baza acordului preşedinţilor pãrţilor, poate fi modificatã.
Pentru soluţionarea rapida a problemelor, în caz de necesitate, preşedinţii pãrţilor vor organiza intilniri de lucru.
ART. 6
Consiliul ia hotãrîri în cazul acordului pãrţilor. Aceste hotãrîri au caracter de recomandare pentru organele competente ale pãrţilor contractante.
Hotãrîrile sînt înscrise în protocolul pe care îl semneazã preşedinţii pãrţilor în consiliu. Protocoalele sesiunilor consiliului se întocmesc în limbile romana, ucraineana şi rusa, toate textele avînd aceeaşi valabilitate. În cazul unor divergenţe în interpretare, textul în limba rusa are prioritate.
ART. 7
Cheltuielile legate de participarea la sesiunile consiliului şi de deplasarea din România în Ucraina şi din Ucraina în România le suporta ţara care îşi trimite reprezentanţii la aceste sesiuni.
ART. 8
Prezentul acord intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri scrise privind îndeplinirea procedurilor prevãzute în legislaţia României şi Ucrainei, necesare pentru intrarea sa în vigoare şi va fi valabil timp de cinci ani. El se va prelungi automat, de fiecare data, pe urmãtorii 5 ani, dacã nici una dintre pãrţile contractante nu va înştiinţa, în scris, cealaltã parte contractantã, cu 6 luni înainte de încheierea termenului de valabilitate a prezentului acord, despre intenţia sa de a inceta valabilitatea acestuia.
Încheiat la Bucureşti, la 19 aprilie 1994, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, ucraineana şi rusa, toate textele avînd aceeaşi valabilitate.
În cazul unor divergenţe în interpretarea prevederilor prezentului acord, textul în limba rusa are prioritate.
Din partea Guvernului României
M. Berinde
Din partea Guvernului Ucrainei
M.B. Reznik
PROTOCOL
între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind livrãrile de mãrfuri şi prestãrile de servicii în anul 1994
Guvernul României şi Guvernul Ucrainei, denumite în continuare pãrţi contractante,
în scopul dezvoltãrii colaborãrii comercial-economice dintre România şi Ucraina pe principiile egalitãţii în drepturi şi avantajului reciproc,
în conformitate cu prevederile art. 6 din Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei cu privire la colaborarea comercial-economicã şi tehnico-ştiinţificã din 28 iulie 1992,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Comerţul reciproc dintre participanţii la relaţiile economice externe ai ţãrilor pãrţilor contractante se va realiza pe baza listelor indicative privind livrãrile de mãrfuri şi prestãrile de servicii ce se propun pentru export şi import, care constituie parte integrantã a prezentului protocol, în valuta liber convertibilã, la preţurile mondiale curente, cu folosirea în acest caz a formelor adoptate în comerţul internaţional.
ART. 2
Nomenclatorul mãrfurilor şi serviciilor, ce se propun pentru exportul din Ucraina în România, este cuprins în anexa nr. 1 la prezentul protocol.
Nomenclatorul mãrfurilor şi serviciilor, ce se propun pentru exportul din România în Ucraina, este cuprins în anexa nr. 2 la prezentul protocol.
Listele de mãrfuri şi servicii cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 reprezintã posibilitãţile orientative ale pãrţilor contractante şi pot fi, pe baza de înţelegere reciprocã, modificate sau completate.
ART. 3
Livrãrile de mãrfuri şi prestãrile de servicii, peste nomenclatorul prezentat în listele indicative menţionate în art. 2 al prezentului protocol se vor realiza de cãtre participanţii romani şi ucraineni la relaţiile economice externe, cu folosirea tuturor formelor ce se practica în comerţul internaţional şi în conformitate cu legislaţia ţãrilor pãrţilor contractante.
ART. 4
Organele competente ale pãrţilor contractante vor crea, în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare dintre tari, condiţii favorabile pentru realizarea contractelor pe care le vor încheia între ei participanţii la activitatea economicã externa din România şi Ucraina.
ART. 5
Decontãrile pentru livrãrile reciproce de mãrfuri se vor realiza de cãtre bãncile ambelor tari în forme adoptate în practica bancarã internationala. În caz de necesitate, bãncile, suplimentar, vor conveni un mecanism de efectuare a decontãrilor.
ART. 6
Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri scrise privind îndeplinirea procedurilor prevãzute în legislaţia României şi a Ucrainei, necesare pentru intrarea sa în vigoare, şi va fi valabil pînã la 31 decembrie 1994 inclusiv, însã prevederile lui vor rãmîne în vigoare în ce priveşte contractele încheiate în conformitate cu prevederile prezentului protocol şi neindeplinite pînã la 31 decembrie 1994 inclusiv.
Încheiat la Bucureşti la 19 aprilie 1994, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, ucraineana şi rusa, toate textele avînd aceeaşi valabilitate.
În cazul unor divergenţe în interpretarea prevederilor prezentului protocol, textul în limba rusa are prioritate.
Din însãrcinarea Guvernului României,
M. Berinde
Din însãrcinarea Guvernului Ucrainei,
M. B. Reznik
ANEXA 1
LISTA INDICATIVA
a mãrfurilor şi prestãrilor de servicii propuse de România pentru export în Ucraina în 1994
- Pirita
- Bentonita
- Calcar granulat
- Calcita micronizata
- Dolomita macinata
- Profiluri şi tabla din oţel
- Ţevi laminate din oţel
- Burlane de tubaj
- Prajini de foraj
- Soda calcinata
- Soda caustica
- Carbid
- Medicamente
- Tetraclorura de carbon
- Percloretilena
- Monopropilenglicol
- Lacuri şi vopsele
- Coloranti şi pigmenti
- Anvelope A.T.A.
- Metiltertiar butileter (M.T.B.E.)
- Fibre poliester
- Fire poliester textile
- Fire relon tip covor
- Mobila
- Parchet de fag
- Plãci gresie antiacide
- Linoleum
- Folie prelata P.V.C.
- Polistiren armat cu fibra de sticla
- Incaltaminte cu fete din piele
- Incaltaminte cu fete din inlocuitori
- Incaltaminte din cauciuc
- Manusi din piele
- Stofe de mobila
- Confecţii textile
- Confecţii imblanite
- Tricotaje
- Articole de galanterie
- Cleme şi armãturi pentru linii electrice
- Celule electrice pentru substatii şi posturi de transformare
- Aragazuri de uz casnic
- Corpuri de iluminat
- Tehnica medicalã
- Scule de mina
- Scule aschietoare
- Maşini şi echipamente pentru industria tricotajelor şi confecţiilor
- Motoare electrice de utilizare general industriala
- Motoare electrice pentru maşini de spãlat
- Transformatoare de putere
- Aparataj de inalta tensiune
- Aparataj de joasa tensiune
- Mijloace electrotehnice de automatizare
- Produse ale mecanicii fine
- Aparate de mãsura şi control electrotehnice
- Acţionari electrice pentru maşini-unelte
- Centrale telefonice automate
- Conectori pentru centrale telefonice automate
- Echipamente hidraulice şi pneumatice
- Utilaje petroliere,
din care :
Unitãţi de pompare
Instalaţii de foraj autopropulsate şi transportabile
Instalaţii de foraj de medie şi mare adîncime
Instalaţii de intervenţie şi reparaţii la sonde
Capete de eruptie în complet cu capete de coloana
Instalaţii de prevenire a eruptiilor
Comenzi pneumohidraulice 210 bari
Sape cu role pentru foraj
Racorduri speciale
Agregate de cimentare
Pompe de noroi
Instalatie de preparare şi circulaţie a noroiului
Echipament de manevra
Pompe de adîncime
Tije de pompare
Scule de foraj, manevra şi instrumentatie
Mese Rotary
Diverse pãrţi de utilaj petrolier
Piese de schimb utilaj petrolier
- Rezervoare pentru gaze petrolifere, lichefiate, cu armãturi
- Instalaţii de foraj geologic şi în cariera şi piese de schimb
- Instalaţii de foraj pentru puţuri de apa
- Utilaje miniere (inclusiv reductoare şi acţionari hidraulice)
- Pompe centrifugale
- Armãturi industriale din fonta şi oţel
- Utilaje pentru industria chimica şi petrochimica
- Utilaje pentru industria alimentara
- Cazane pentru apa calda şi aburi (Impac şi A.B.A.)
- Utilaje metalurgice (subansambluri pentru laminoare, cocserii şi pentru
turnare continua)
- Utilaje pentru fabrici de ciment
- Utilaje de ridicat şi transportat (poduri rulante, electropalane,
monogrinzi)
- Rulmenti
- Maşini-unelte pentru prelucrarea metalelor (inclusiv linii automate, centre
de prelucrare)
- Maşini-unelte pentru prelucrarea lemnului
- Vagoane de marfa (cerealiere, gondola, cisterna, dumpacare şi altele)
- Maşini pentru întreţinerea cãilor ferate
- Excavatoare
- Autogredere
- Rulouri compactoare
- Buldozere
- Maşini agricole şi piese de schimb pentru ele (combine cerealiere,
semanatori - S.P.C., grape cu discuri - GD 7, depanusatoare de porumb)
- Autobuze şi microbuze
- Autocamioane
- Construcţii navale:
Nave fluviale
Nave maritime
Reparaţii nave
- Produse ale industriei aeronautice (piese de schimb pentru avioane
I.A.K.-52)
- Lucrãri de construcţii-montaj pentru obiective industriale şi civile,
inclusiv livrarea de utilaje pentru acestea
- Carne de vita şi de porc
- Conserve şi semiconserve din carne
- Conserve de legume şi fructe
- Fructe proaspete şi uscate
- Legume de cimp şi de sera
- Seminţe şi material sãditor
- Vin din struguri
ANEXA 2
LISTA INDICATIVA
a mãrfurilor şi prestãrilor de servicii propuse de Ucraina pentru export în România în 1994
Laminate din metale feroase
Fonta
Feroaliaje
Cãrbune
Minereu de fier
Energie electrica
Carbon tehnic
Articole tehnice din cauciuc
Furtune armate pentru frine hidraulice
Polistiren şi polimerii sãi
Policlorura de vinil suspensie
Coloranti sintetici
Sulfura de carbon
Sulf sub forma de bulgari şi praf
Ţevi din polietilena
Soda calcinata şi soda caustica
Clorura de calciu (lichidã şi solida)
Clorura de amoniu
Bicarbonat de sodiu
Policarbocin
Bioxid de sulf silicios
Kaliumagnezie
Policlorura de vinil (emulsie)
Etilendiamina
Percloretilena
Fluorura tehnica de aluminiu
Magnezita calcinata
Hidroxid de bariu şi carbonat de bariu
Carbonat de strontiu
Pirosulfit de sodiu
Pigmenti de oxid de fier
Metilenclorid
Cloroform
Sare Berthelot
Dinitroortocrezol
Tetraclorura de carbon
Silitra amoniacala
Nitrat de sodiu
Metanol brut
Acid acetic/Acid azotic/Acid sulfuric
Formalina
Argon
Materiale lemnoase şi articole din materiale lemnoase
Miniu de fier uscat
Emailuri
Vopsele de apa de dispersie
Pelicula foto şi cinematografica
Benzi magnetice, casete audio
Gelatina
Apa oxigenata 35%
Permanganat de potasiu
Brom tehnic
Dibrompropan
Magneziu calcinat
Reactivi chimici
Ciment
Traverse din beton armat pentru cai de 1.435 mm şi 1.520 mm
Sonete pentru bateria piloţilor de 12 m lungime
Construcţii metalice şi din fier-beton
Plãci de granit şi articole din granit
Plãci ceramice
Ceramica sanitarã şi articole sanitare
Fibre şi fire ultrasubtiri din bazalt
Zeolit
Sticla şi blocuri de sticla
Radiatoare
Fier-beton
Utilaje şi mecanisme pentru extractia carbunelui
Utilaje pentru imbogatirea carbunelui
Echipamente şi mecanisme miniere de inaintare
Aparatura de automatizãri miniere
Cazane de încãlzire
Maşini pentru poligrafii
Tesaturi, tricotaje şi confecţii
Vesela
Articole de artizanat
Cereale
Produse ale sectoarelor zootehnic şi avicol
Zahãr
Ulei vegetal
Produse de bostanarie
Conserve de legume şi fructe
Cartofi
Saminta de hamei
Vin
Fire de în
Saminta de rapita
Saminta de în
Blanuri
Sare
Spirt
Votca şi lichioruri
Amidon
Dulciuri
Sare de lamiie
Malt
Construcţia conductelor (diverse destinaţii) şi a infrastructurii
Construcţia obiectivelor de locuinţe şi industriale
Servicii de comunicaţii
Avioane, motoare de avioane şi agregate pentru ele
Autobuze, camioane, automobile uşoare şi motociclete
Automacarale, autocisterne, autoalimentatoare
Autoincarcatoare
Excavatoare
Sapatoare de transee, utilaje pentru construcţia de drumuri, utilaje pentru
asfaltare
Tractoare, combine şi alta tehnica pentru agricultura
Subansambluri şi agregate pentru automobile, tractoare şi maşini agricole
Utilaje pentru prelucrarea produselor agricole
Utilaje pentru fermele avicole şi animaliere
Agregate şi utilaje pentru irigaţii
Nave diverse, echipamente şi agregate pentru nave
Macarale plutitoare, docuri, staţii electrice, dragi
Reparaţii şi modernizãri nave
Motoare şi instalaţii cu turbine cu gaz
Echipamente hidroacustice pentru cãutarea bancurilor de peste
Şalupe de salvare de tip închis
Turbine de abur pentru staţii electrice
Turbine hidraulice şi hidrostavilare
Microhidrocentrale şi staţii electrice modulare stationare
Prelucrarea documentaţiei de proiectare, construcţie şi tehnologice
Cazane de abur şi echipamente pentru cazane
Utilaje pentru forjare -presare şi laminare
Turnate din oţel, fonta şi neferoase, şi semifabricate stantate
Automate pentru termoplastifiere
Maşini-unelte diverse pentru prelucrarea metalelor
Utilaje pentru poligrafii
Maşini de debitat, decupat şi stantat tabla
Prese şi cilindri hidraulici
Pompe de vacuum, de apa şi de ulei
Macarale şi utilaje de ridicare şi transport
Vagoane, semivagoane şi perechi de roti
Instalaţii de foraj şi echipamente pentru forarea sondelor
Aparatura de congelare pentru produsele marine, dulapuri frigorifice
Aparatura de reglare şi control pentru uzinele de prelucrare a ţiţeiului
Aparatura electronica radio şi TV
Sisteme de televiziune şi comunicaţii prin satelit
Computere personale şi microcalculatoare
Lasere cu gaz şi echipamente electronice de sudura radiala
Produse, aparate şi dispozitive electrotehnice
Aparatura pentru sudura şi pentru iluminat
Acumulatoare
Bunuri de larg consum
Frigidere, maşini şi combine de bucatarie
Maşini şi instrumente de uz gospodãresc, pentru prelucrarea lemnului
Tehnica medicalã, aparate şi instrumente
Produse chimice de uz gospodãresc
--------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: