Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTARIRE nr. 318 din 27 aprilie 1991 de modificare si completare a unor dispozitii din Hotarirea Guvernului nr. 1295 din 13 decembrie 1990 privind taxele de timbru pentru actiunile si cererile introduse la instantele judecatoresti, precum si asupra actelor de notariat si a serviciilor pr estate de acestea
<>Hotãrîrea Guvernului nr. 1295/1990 se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã: 1. Articolul 4 literele t,) şi x) vor avea urmãtorul cuprins: "t,) alte cereri şi acţiuni neevaluabile în bani, cu excepţia celor care, potrivit legii, sînt scutite de plata taxei de timbru.............150 lei;" "x) înscrierea drepturilor de ipoteca...........1,5% la cuantumul din creanta garantat de valoarea bunului ipotecat, dar nu mai mult de 10.000 lei." 2. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins: "Art. 6. - Taxa de timbru pentru cererea de divorţ este de 4.000 lei pînã la 10.000 lei. Taxa se stabileşte de preşedintele instanţei în raport cu venitul mediu net lunar al reclamantului, realizat în ultimele 12 luni. În cazul în care reclamantul nu realizeazã venituri sau acestea sînt inferioare sumei de 4.000 lei lunar, taxa de timbru pentru cererea de divorţ este de 4.000 lei. Taxa de timbru va fi de 500 lei în cazurile în care divorţul este cerut pentru motivul ca: a) soţul pîrît suferã de alienatie mintalã cronica sau de debilitate mintalã cronica, este declarat dispãrut prin hotãrîre judecãtoreascã definitiva ori şi-a pãrãsit soţul, stabilindu-se în strãinãtate; b) soţul pîrît a fost condamnat pentru tentativa sau complicitate la tentativa de omor impotriva soţului reclamant, instigare la omor impotriva acestuia, vãtãmarea corporalã grava a soţului reclamant, nedenunţarea acestor fapte ori favorizarea acelora care le-au savirsit sau a fost condamnat pentru sãvîrşirea unei infracţiuni privitoare la viata sexualã; c) soţul pîrît a fost condamnat, pentru una sau mai multe infracţiuni sãvîrşite cu intenţie, altele decît cele prevãzute la lit. b), sa execute o pedeapsa privativã de libertate de cel puţin 3 ani şi cererea de divorţ a fost introdusã în timpul executãrii pedepsei. Dacã, prin hotãrîre judecãtoreascã definitiva, soţul reclamant a fost condamnat ca participant la comiterea vreuneia dintre infracţiunile sãvîrşite de soţul pîrît sau a fost obligat sa rãspundã pentru foloasele ce a tras de pe urma vreuneia dintre aceste infracţiuni, taxa de timbru pentru cererea de divorţ va fi cea stabilitã potrivit alin. 1 sau alin. 2; d) datoritã stãrii sãnãtãţii oricãruia dintre soţi continuarea cãsãtoriei a devenit imposibila."
PRIM-MINISTRU PETRE ROMAN
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email