Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 26 din 19 ianuarie 1996 pentru modificarea si completarea unor hotariri ale Guvernului adoptate in executarea Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 20 din 29 ianuarie 1996
ART. 1
Normele metodologice privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate şi/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acţiuni la societãţile comerciale cu capital de stat care se privatizeazã în baza <>Legii nr. 55/1995 , precum şi la Fondurile Proprietãţii Private, procedura de alocare a acţiunilor acestor societãţi comerciale şi de certificare a calitãţii de acţionar ca urmare a schimbului, aprobate prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 749/1995 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 223 din 28 septembrie 1995, se modifica şi se completeazã, dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 2 - (1) În vederea realizãrii, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 55/1995 , a schimbului carnetelor cu certificate de proprietate, carnetelor cu certificate de proprietate incomplete şi/sau cupoanelor nominative de privatizare, denumite în continuare titluri de privatizare, se organizeazã centre de subscriere şi centre computerizate de preluare a datelor care vor fi transmise Institutului de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor.
(2) Fondul Proprietãţii de Stat şi Fondurile Proprietãţii Private furnizeazã Institutului de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor date şi informaţii cu privire la capitalul social al societãţilor comerciale cuprinse în lista aprobatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 626/1995, modificatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 732/1995, actualizat la data de 31 decembrie 1995, precum şi orice alte informaţii necesare programului de alocare.
(3) Datele şi informaţiile prevãzute la alineatul precedent vor fi transmise sub semnatura preşedinţilor fondurilor respective."
2. Alineatul (1) al articolului 3 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 3 - (1) Centrele de subscriere vor funcţiona în perioada 1 octombrie 1995 - 30 aprilie 1996 şi vor fi organizate de instituţiile prevãzute la <>art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995 , respectiv Fondurile Proprietãţii Private, Casa de Economii şi Consemnaţiuni, Regia Autonomã "Posta Romana", societãţile bancare cu capital de stat şi societãţile de asigurare cu capital de stat."
3. Dupã alineatul (1) al articolului 3 se introduc alineatele (1^1)- (1^4), care vor avea urmãtorul cuprins:
"(1^1) Societãţile comerciale incluse în lista aprobatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 626/1995, astfel cum a fost modificatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 732/1995, regiile autonome, instituţiile publice, precum şi alte instituţii interesate, vor colabora cu instituţiile prevãzute la <>art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995 , în vederea organizãrii şi functionarii de centre de subscriere la fiecare dintre acestea, în numele beneficiarului mandatului instituit de lege.
(1^2) Centrele de subscriere prevãzute la alineatul precedent pot primi cereri de subscriere şi titluri de privatizare numai din partea salariaţilor instituţiei la care acestea sînt organizate, depuse în nume propriu sau mandatati în acest scop de alte persoane fizice, potrivit prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 750/1995.
(1^3) Consiliile locale comunale, în colaborare cu instituţiile prevãzute la <>art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995 , vor organiza şi vor asigura funcţionarea cel puţin a unui centru mobil de subscriere pe raza respectivei unitãţi administrativ-teritoriale, care va acţiona în numele beneficiarului mandatului instituit de lege.
(1^4) Pot fi solicitate, în scopul colaborãrii la organizarea şi funcţionarea acestor noi centre de subscriere, oricare dintre instituţiile prevãzute la <>art. 18 alin. (1) din Legea nr. 55/1995 ."
4. Alineatul (1) al articolului 7 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 7 - (1) Opţiunile formulate şi depuse de cetãţeni vor fi prelucrate computerizat de Institutul de Management şi Informatica din subordonarea Ministerului Industriilor, care va fi interconectat cu centrele computerizate de preluare a datelor şi îşi va desfasura activitatea sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului şi a Agenţiei Naţionale pentru Privatizare."
5. Alineatul (3) al articolului 7 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Interconectarea se va realiza între centrele computerizate de preluare a datelor şi Institutul de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor."
6. Litera c) a articolului 9 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) la societãţile comerciale necuprinse în lista aprobatã prin hotãrîrile sus-menţionate, în conformitate cu prevederile <>art. 5 din Legea nr. 55/1995 şi ale cap. 3^1, din prezentele norme metodologice."
7. Alineatul (5) al articolului 10 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Opţiunile pentru dobindirea de acţiuni la societãţile comerciale, în condiţiile menţionate la art. 9 lit. a), pot fi depuse la centrele de subscriere începînd cu data de 1 octombrie 1995, pînã la data de 31 martie 1996 inclusiv."
8. Alineatul (1) al articolului 11 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 11 - (1) Exprimarea optiunilor pentru unul dintre Fondurile Proprietãţii Private, potrivit art. 9 lit. b), care se vor transforma în societãţi de investiţii financiare conform <>art. 19 alin. (2) din Legea nr. 55/1995 , se poate face pînã la data de 30 aprilie 1996. Cetãţenii îndreptãţiţi pot utiliza, în acest scop, cupoane nominative de privatizare, carnete cu certificate de proprietate întregi şi/sau carnete cu certificate de proprietate incomplete, la valoarea de 5.000 lei pentru un certificat de proprietate, indiferent de Fondul Proprietãţii Private care l-a emis."
9. Articolul 12 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 12 - Exprimarea optiunilor pentru societãţile comerciale prevãzute la <>art. 5 din Legea nr. 55/1995 , pentru o cota de 30% din capitalul social al fiecãreia, se poate realiza de cãtre cei îndreptãţiţi, prin depunerea de carnete cu certificate de proprietate şi/sau cupoane nominative de privatizare, pînã la data de 31 martie 1996 inclusiv, la sediul Fondului Proprietãţii Private la care este arondata societatea comercialã respectiva."
10. Articolul 19 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 19 - Centrele computerizate de preluare a datelor au obligaţia sa prelucreze informaţiile şi sa le transmitã zilnic Institutului de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor."
11. Articolul 20 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 20 - Institutul de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor centralizeazã cererile de schimb (opţiunile) ale cetãţenilor pe fiecare societate comercialã şi pe fiecare Fond al Proprietãţii Private şi declanseaza procedura de alocare a acţiunilor conform prezentelor norme metodologice."
12. Articolul 23 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 23 - Opţiunile primite de la centrele computerizate de preluare a datelor vor fi centralizate de cãtre Institutul de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor, pînã la data de 20 aprilie 1996, potrivit normelor emise de Agenţia Nationala pentru Privatizare."
13. Articolul 24 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 24 - Alocarea acţiunilor societãţilor comerciale în funcţie de numãrul şi de valoarea titlurilor de privatizare depuse de cetãţeni se va face de cãtre Institutul de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor, sub supravegherea unei comisii formate din reprezentanţi ai Consiliului pentru Coordonare, Strategie şi Reforma Economicã, Secretariatului General al Guvernului, Fondului Proprietãţii de Stat, Fondurilor Proprietãţii Private, Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, Ministerului Finanţelor, Ministerului de Interne şi ai Departamentului pentru Administraţie Publica Localã, desemnaţi în acest scop de instituţiile respective."
14. Alineatul (2) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Institutul de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor va transmite Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, precum şi societãţilor comerciale în cauza, lista nominalã a actionarilor, rezultatã în urma alocãrii."
15. Dupã capitolul 3 se introduce capitolul 3^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"CAP. 3^1
Procedura de subscriere pentru societãţile comerciale prevãzute la <>art. 5 din Legea nr. 55/1995 şi procedura de alocare a acţiunilor acestor societãţi comerciale
ART. 27^1 - (1) Pentru societãţile comerciale care nu sînt incluse în lista societãţilor comerciale, aprobatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 626/1995, astfel cum a fost modificatã prin Hotãrîrea Guvernului nr. 732/1995, cu excepţia celor prevãzute la art. 6 alin. (2) şi la art. 23 din Legea nr. 55/1995, Fondurile Proprietãţii Private sînt obligate sa primeascã cereri de subscriere pentru cetãţenii îndreptãţiţi la schimb potrivit art. 5 din lege.
(2) Transferul cu titlu gratuit cãtre cetãţenii îndreptãţiţi se face în limita unei cote de pînã la 30% din capitalul social, prin schimbul carnetelor cu certificate de proprietate şi/sau cupoane nominative de privatizare contra acţiuni. Opţiunile, împreunã cu titlurile de privatizare, se depun numai la Fondul Proprietãţii Private la care societatea comercialã respectiva este arondata.
ART. 27^2 - (1) Cetãţenii îndreptãţiţi la schimb, potrivit art. 5 din Legea nr. 55/1995, pot subscrie:
a) individual, respectînd procedura de subscriere prevãzutã la art. 12 din prezentele norme metodologice;
b) prin mandatare, cu respectarea prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 750/1995, precum şi ale art. 12 din prezentele norme metodologice;
c) individual, prin reprezentantul, persoana fizica, mandatat de membrii asociaţiei salariaţilor constituite în baza Legii nr. 77/1994, caz în care se vor respecta, în materie de mandatare, prevederile Hotãrîrii Guvernului nr. 750/1995. În acest caz, sînt îndreptãţiţi a solicita efectuarea schimbului titlurilor de privatizare numai acei membri ai asociaţiei salariaţilor prevãzuţi la <>art. 5 din Legea nr. 55/1995 .
(2) Nu sînt îndreptãţiţi a solicita efectuarea schimbului titlurilor de privatizare membrii asociaţiei salariaţilor care au pierdut calitatea de salariat al societãţii comerciale respective şi care la data efectuãrii schimbului sînt salariaţi ai altor societãţi comerciale.
(3) Somerii cu ultimul loc de munca la respectiva societate comercialã, precum şi pensionãrii care, din diverse motive, nu sînt membri ai asociaţiei salariaţilor pot subscrie individual, cu respectarea procedurii de subscriere prevãzute la art. 12 din prezentele norme metodologice.
ART. 27^3 - Calitatea cerutã pentru a subscrie în condiţiile art. 5 din Legea nr. 55/1995 se atesta dupã cum urmeazã:
a) pentru salariaţi, de cãtre managerul sau directorul general al societãţii comerciale respective, prin adeverinta individualã sau colectivã, dupã caz;
b) pentru reprezentanţii Fondului Proprietãţii de Stat şi ai Fondului Proprietãţii Private în adunarea generalã a actionarilor, prin prezentarea mandatului de reprezentare şi prin depunerea unei fotocopii de pe acesta, certificatã de cãtre manager sau, dupã caz, de cãtre directorul general al societãţii comerciale;
c) pentru membrii consiliului de administraţie care nu au calitatea de salariat al respectivei societãţi comerciale, prin adeverinta individualã eliberata de cãtre manager sau, dupã caz, de cãtre directorul general al acesteia;
d) pentru managerul, persoana fizica, sau directorul general, prin prezentarea contractului de management sau, dupã caz, a deciziei de numire şi prin depunerea acestora în fotocopie;
e) pentru somerii şi pensionãrii cu ultimul loc de munca la respectiva societate comercialã, prin prezentarea carnetului de munca şi prin depunerea unei copii de pe acesta, care se certifica de cãtre funcţionarul care instrumenteaza schimbul titlurilor de privatizare;
f) pentru producãtorii agricoli individuali care întreţin relaţii contractuale cu caracter de continuitate cu societatea comercialã respectiva, dacã aceasta se încadreazã în domeniul agriculturii, industriei prelucratoare de materii prime agricole ori al prestãrilor de servicii pentru agricultura, prin depunerea unei adeverinte eliberate de cãtre managerul sau directorul general al societãţii comerciale, dupã caz.
ART. 27^4 - Producãtorii agricoli individuali, persoane fizice, care fac parte dintr-o asociaţie familialã avînd calitatea de producãtor agricol, se încadreazã în prevederile art. 5 lit. e) din Legea nr. 55/1995 şi sînt îndreptãţiţi la schimb, dacã vor prezenta dovada ca asociaţia familialã din care fac parte întreţine relaţii contractuale cu caracter de continuitate cu societatea comercialã respectiva, atestata de managerul sau, dupã caz, de directorul general al acesteia.
ART. 27^5 - (1) Cetãţenii îndreptãţiţi potrivit art. 5 din Legea nr. 55/1995 pot depune, în vederea efectuãrii schimbului contra acţiuni, carnetele cu certificate de proprietate deţinute şi cupoanele nominative de privatizare ai cãror titulari sînt.
(2) Cupoanele nominative de privatizare dobîndite prin succesiune legalã pot fi depuse numai în cazul în care procedura succesoralã s-a finalizat prin eliberarea unui certificat de moştenitor avînd ca unic moştenitor persoana indreptatita.
ART. 27^6 - La depunerea cererilor de subscriere şi a titlurilor de privatizare de cãtre cetãţenii îndreptãţiţi, Fondul Proprietãţii Private le va elibera acestora recipise doveditoare privind efectuarea operaţiunii respective.
ART. 27^7 - Numãrul acţiunilor luate în calcul la alocare este aferent cotei de 30% din capitalul social al societãţii comerciale, actualizat la data de 31 decembrie 1995, transferabil cu titlu gratuit. Alocarea acţiunilor se va efectua în conformitate cu prevederile cap. 3 din prezentele norme metodologice.
ART. 27^8 - Refuzul de primire a cererilor cetãţenilor îndreptãţiţi potrivit art. 5 din Legea nr. 55/1995, de cãtre Fondurile Proprietãţii Private la care societatea comercialã este arondata, constituie contravenţie şi se sancţioneazã în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din lege.
ART. 27^9 - (1) Prevederile art. 5 din Legea nr. 55/1995 se aplica şi în cazul societãţilor comerciale prevãzute la art. 2 din Legea nr. 58/1991, care nu au fost privatizate integral, anterior datei de 19 iunie 1995, prin metode reglementate de alte acte normative, numai în mãsura în care cota de gratuitate prevãzutã de Legea nr. 58/1991 nu a fost transferata în totalitate de cãtre Fondul Proprietãţii Private la care respectiva societate comercialã este arondata.
(2) În situaţia prevãzutã la alineatul precedent, alocarea acţiunilor se va face în limita cotei de gratuitate rãmase disponibilã pentru transferul cu titlu gratuit."
16. Articolul 28 se abroga.
17. Articolul 29 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 29 - Pentru verificarea şi ordonarea documentelor se poate prelungi, dupã caz, funcţionarea centrelor de subscriere pînã la data de 31 mai 1996 inclusiv."
ART. 2
Hotãrîrea Guvernului nr. 855/1995 pentru aplicarea prevederilor <>art. 22 din Legea nr. 55/1995 cu privire la privatizarea societãţilor comerciale prestatoare de servicii pentru agricultura de tip "Agromec", "Servagromec" şi "Agroservice", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 251 din 1 noiembrie 1995, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (2) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Numãrul reprezentanţilor pe care fiecare dintre instituţiile abilitate îi nominalizeaza în comisii va fi stabilit în funcţie de specificul fiecãrui judeţ, de numãrul, structura şi dimensiunea societãţilor comerciale de tip "Agromec", "Servagromec" şi "Agroservice", astfel încît operaţiunile de evaluare sa fie finalizate pînã la 1 februarie 1996 inclusiv."
2. Anexa la hotãrîre, cuprinzînd Normele metodologice cu privire la funcţionarea comisiilor sau, dupã caz, a subcomisiilor de evaluare şi la întocmirea rapoartelor de evaluare în vederea privatizãrii societãţilor comerciale prestatoare de servicii pentru agricultura, se modifica dupã cum urmeazã:
a) Alineatul (4) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Ofertele prevãzute la alin. (3) se depun, în scris, la sediul secretariatului comisiei sau al instituţiilor reprezentate în aceasta, în termenul indicat în anunţul publicitar, dar cu cel puţin 10 zile înaintea datei de 15 februarie 1996."
b) Alineatul (4) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Capitalul social al societãţii comerciale, modificat ca efect al aplicãrii prezentelor norme metodologice va fi comunicat Institutului de Management şi Informatica din subordinea Ministerului Industriilor de cãtre Fondul Proprietãţii de Stat şi Fondurile Proprietãţii Private pînã la data de 15 februarie 1996.
Datele prevãzute la alineatul precedent vor fi transmise sub semnatura preşedinţilor fondurilor respective.
ART. 3
Normele metodologice privind procedura schimbului carnetelor cu certificate de proprietate şi/sau cupoanelor nominative de privatizare contra acţiuni la societãţile comerciale cu capital de stat care se privatizeazã în baza <>Legii nr. 55/1995 , precum şi la Fondurile Proprietãţii Private, procedura de alocare a acţiunilor acestor societãţi comerciale şi de certificare a calitãţii de acţionar ca urmare a schimbului, aprobate prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 749/1995 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrîre, se vor republica în Monitorul Oficial al României, dîndu-se textelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
p. Ministru de stat, preşedintele
Consiliului pentru Coordonare,
Strategie şi Reforma Economicã,
Hildegard Puwak,
secretar de stat
Secretarul general al Guvernului,
Viorel Hrebenciuc
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: