Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
INSTRUCŢIUNI
privind reglementarea sanctionarii contravenţiilor sãvîrşite în sectoarele de posta, telegraf, telefon şi radio
În temeiul dispoziţiilor Decretului nr. 30 din 6 aprilie 1951 pentru înfiinţarea, reorganizarea şi desfiinţarea unor ministere şi organe centrale şi ale Hotãrîrii Consiliului de Miniştri pentru organizarea şi funcţionarea Ministerului Postelor şi Telecomunicatiilor, precum şi în baza Decretului nr. 184 pentru reglementarea sanctionarii contravenţiilor, republicat în Buletinul Oficial nr. 12 din 24 mai 1955, ministrul Postelor şi Telecomunicatiilor emite urmãtoarele instrucţiuni pentru sancţionarea incalcarilor arãtate mai jos, din sectorul sau de activitate, ce constituie contravenţii:
1. Se sancţioneazã cu amenda de la 5-100 lei - dacã fapta prin modul cum a fost sãvîrşitã nu constituie infracţiune - predarea spre expediere prin orice trimitere poştalã, de:
a) obiecte care prin natura sau ambalarea lor, la manipulare sau transport pericliteazã viata sau sãnãtatea oamenilor, sau distrug, degradeaza ori deterioreazã instalaţiile sau celelalte trimiteri poştale;
b) materii explozibile, inflamabile, otravuri, acizi sau alte substanţe toxice;
c) materiale sau obiecte a cãror circulaţie este interzisã, cu excepţia cazurilor în care se prezintã o autorizare specialã data de organele competente;
d) obiecte cu caracter obscen şi imoral;
e) animale vii, cu excepţia celor prevãzute de regulamentul poştal sau instrucţiunile emise de Ministerul Postelor şi Telecomunicatiilor.
În cazurile prevãzute mai sus trimiterile poştale vor fi sau vor putea fi confiscate, potrivit distinctiunilor prevãzute în <>art. 8 din Decretul nr. 184/1954 .
Despãgubirile civile vor reprezenta valoarea realã a pagubelor materiale produse.
2. Se sancţioneazã cu amenda de la 5-150 lei sau avertisment:
a) introducerea în scrisori simple sau recomandate, de bani, valori sau obiecte preţioase de orice natura;
b) introducerea în trimiterile poştale cu tarif redus, de alte trimiteri taxabile la o categorie superioarã;
c) introducerea în acelaşi plic sau ambalaj, de trimiteri poştale de orice natura, purtind adrese diferite;
d) introducerea în scrisori cu valoare declarata, de comunicãri scrise cu caracter de corespondenta, moneda metalicã, metale preţioase lucrate sau nelucrate, bijuterii sau alte obiecte preţioase;
e) introducerea în colete poştale, de comunicãri scrise cu caracter de corespondenta, moneda metalicã, bilete de banca, valori la purtãtor. Se excepteazã expeditiile de hirtie moneda sau moneda metalicã, efectuate de Banca de Stat a Republicii Populare Romane prin casetele sale.
Expeditorul va plati o despãgubire egala cu taxele de transport prevãzute de tariful poştal al categoriei fiecãrui obiect din trimiterea respectiva.
În cazul în care destinatarul va plati despãgubirea, i se va preda trimiterea poştalã, expeditorul raminind obligat numai la plata amenzii.
Atunci cînd expeditorul sau destinatarul, înainte de descoperirea contravenţiei, incunostiinteaza din proprie initiativa unitatea P.T.T.R. despre introducerea de bani, valori sau obiecte de orice natura, în cazul contravenţiilor prevãzute de alin. a, d şi e, sancţiunea va fi avertismentul, iar despãgubirea va reprezenta plata taxelor tarifare.
3. Francarea trimiterilor cu timbre tãiate dupã cãrţi poştale sau alte formulare cu timbru imprimat pe ele, ori cu timbre care au mai fost întrebuinţate, dacã fapta prin modul cum a fost sãvîrşitã nu constituie infracţiune, se sancţioneazã cu amenda de la 5-50 lei.
Despãgubirea va reprezenta taxa conform tarifului poştal pentru trimiterile nefrancate sau insuficient francate.
4. Colectarea, primirea, transportul şi distribuirea corespondentelor de orice fel, a banilor, a valorilor şi coletelor, efectuate în mod obişnuit de cãtre acei care nu sînt îndreptãţiţi la acestea, potrivit <>Decretului nr. 197 din 27 mai 1955 privind exploatarea serviciilor de posta şi telecomunicaţii, se sancţioneazã cu amenda de la 20-100 lei.
Atunci cînd faptele prevãzute în alineatul precedent sînt sãvîrşite în mod obişnuit, din proprie initiativa, de angajaţii instituţiilor, unitãţilor sau organizaţiilor obşteşti, în alte situaţii decît cele prevãzute în <>art. 3 din Decretul nr. 197/1955 , se vor sanctiona cu amenda de la 20-150 lei.
Cînd faptele prevãzute în alineatul precedent sînt sãvîrşite de angajaţi în urma dispoziţiei primite din partea unitãţii sau organizaţiei, aceasta se sancţioneazã cu amenda de la 50-150 lei.
Prin expresia "în mod obişnuit", în sensul acestui articol, se înţelege atît repetarea în timp a activitãţilor prevãzute în alin. 1, cît şi sãvîrşirea mai multor asemenea activitãţi deodatã.
În cazurile prevãzute în prezentul articol, contravenientul va fi obligat la plata unei despãgubiri egale cu taxele de transport potrivit tarifului poştal al categoriei fiecãrui obiect din trimiterea respectiva.
5. Modificarea ori schimbarea fãrã autorizaţie eliberata de unitãţile Ministerului Postelor şi Telecomunicatiilor a instalaţiilor telefonice, telegrafice sau de radioficare care fac parte din inventarul acestor unitãţi, aflate la un abonat, sau a celor publice, se sancţioneazã, dacã fapta în modul cum a fost sãvîrşitã nu constituie infracţiune, cu amenda de la 10-150 lei.
Despãgubirile civile vor reprezenta valoarea cheltuielilor de refacere. În caz de adãugiri de aparataj se vor plati în plus taxele tarifare de abonament pentru adaugirea respectiva.
Instalatia adaugita poate fi confiscatã în folosul Ministerului Postelor şi Telecomunicatiilor.
Atunci cînd faptele de mai sus se savirsesc de cãtre o instituţie, unitate sau organizaţie obsteasca, aceasta se va sanctiona cu amenda de la 50-150 lei.
6. Efectuarea de convorbiri telefonice interurbane, sau mesagii telegrafice în interese personale sau strãine de interesele unitãţii, de cãtre instituţiile şi întreprinderile ce au închiriate de la Ministerul Postelor şi Telecomunicatiilor circuite telefonice interurbane sau fire telegrafice, precum şi de cãtre instituţiile şi întreprinderile ce poseda circuite telefonice interurbane şi fire telegrafice proprii, constituie contravenţii şi atrage sancţionarea unitãţii cu amenda de la 10-100 lei pentru fiecare contravenţie sãvîrşitã.
Despãgubirea civilã reprezintã valoarea convorbirii efectuate conform tarifului telegrafic sau telefonic.
7. Deteriorarea sau degradarea fãrã intenţie a instalaţiilor exterioare de telecomunicaţii, dacã fapta nu constituie infracţiune, se sancţioneazã cu amenda de la 25-150 lei.
Despãgubirea civilã va reprezenta valoarea instalaţiei şi cheltuielile de refacere.
8. Împiedicarea accesului publicului la posturile telefonice publice, sau afişarea unor anunţuri inexacte în legatura cu funcţionarea acestora, se sancţioneazã cu amenda de la 10-150 lei.
9. Instalarea, folosirea sau pãstrarea de aparataj radiofonic fãrã autorizaţie legalã personalã, se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) pentru un post receptor cu galena sau pentru un difuzor la domiciliu, cu amenda de la 5-20 lei;
b) pentru un post receptor ce se foloseşte la domiciliu, în magazine şi ateliere care nu se ocupa cu vînzarea sau repararea aparatelor de radio, în şcoli de orice fel, internate, cluburi şi cãmine culturale, sfaturi populare, spitale, sanatorii, cantine şi orice alt loc public, precum şi pentru posturi portabile în valize sau instalate pe mijloace de transport, cu amenda de la 20-100 lei;
c) pentru un post receptor ce se foloseşte de cãtre cinematografe, teatre, sali de spectacole, hoteluri, restaurante sau localuri de consum în general sau de magazine şi ateliere care se ocupa cu vînzarea sau cu repararea aparatelor de radio, pentru megafoane în grãdini, restaurante, bodegi, sau pentru o statie de radioamplificare, cu amenda de la 50-150 lei;
Despãgubirile civile vor reprezenta valoarea realã a pagubei materiale stabilite pe baza tarifului radio şi în nici un caz nu vor fi mai mici decît costul prevãzut de tarif al abonamentului pe un an.
10. Folosirea aparatajului radiofonic în alte condiţii decît cele specificate în autorizaţie, se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) dacã contravenţia consta în neanuntarea de cãtre abonat în termen de o luna a schimbãrii domiciliului în raza aceluiaşi oficiu P.T.T.R., sancţiunea va fi amenda de la 5-50 lei;
b) dacã contravenţia consta în neanuntarea categoriei sau destinaţiei aparatajului folosit, amenda va fi dupã caz aceea stabilitã la lit. a-c inclusiv de la punctul 9.
În cazurile prevãzute la acest alineat, dacã pentru categoria sau destinaţia schimbatã a aparatajului este prevãzutã o taxa mai mare de abonament, despãgubirile civile vor fi egale cu diferenţa de abonament de la data înregistrãrii aparatajului autorizat pînã la data constatãrii destinaţiei gãsite, care în nici un caz nu vor fi mai mici decît diferenţa de abonament trimestrial potrivit tarifului.
11. Vinderea, revinderea, construirea, repararea sau transmiterea în orice mod a aparatelor de radioreceptie şi difuzoarelor de radioficare de cãtre întreprinderile comerciale, constructori sau reparatori radio, care exercita meseria în scop comercial, unei persoane care nu poseda autorizaţie radio, se sancţioneazã cu amenda de la 50-100 lei.
Netinerea de cãtre cei arãtaţi la alin. 1 a registrelor tip de vinzari, reparaţii de aparate radioreceptie, difuzoare de radioficare, atrage sancţionarea cu aceiaşi amenda.
12. Folosirea unei instalaţii de radiocomunicatii de cãtre o unitate sau organizaţie obsteasca pe uscat, pe o nava sau aeronava, fãrã posedarea autorizaţiei legale de funcţionare eliberata de Ministerul Postelor şi Telecomunicatiilor, atrage sancţionarea conducatorului unitãţii sau organizaţiei, respectiv a comandantului navei sau aeronavei, cu o amenda de 50-150 lei. Despãgubirile civile vor reprezenta taxa de autorizare.
De asemenea se sancţioneazã cu amenda de la 50-150 lei:
a) folosirea pentru manipularea de instalaţii de radiocomunicatii prevãzute în al. 1, a unor persoane care nu poseda certificat de radiotelegrafist valabil pentru clasa cel puţin corespunzãtoare categoriei statiei, eliberat de Ministerul Postelor şi Telecomunicatiilor, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
b) ieşirea în larg a unei nave şi zborul unei aeronave fãrã a avea la bord instalatie de radio sau fãrã a avea un radiotelegrafist posesor de certificat, în cazul în care tonajul sau specificul vasului sau aparatului impun conform dispoziţiilor legale în vigoare, prevederea lor cu o astfel de instalatie;
c) mutarea sau modificarea instalaţiilor radio dintr-o statie de radioficatie fixa sau mobila, fãrã aprobarea legalã prealabilã a Ministerului Postelor şi Telecomunicatiilor.
13. Emiterea sau receptionarea de corespondenta cu alt caracter decît cel prevãzut în autorizaţia de funcţionare a unei staţii radioelectrice, autorizate de Ministerul Postelor şi Telecomunicatiilor, precum şi emiterea sau receptionarea corespondentei aparţinînd altor instituţii, întreprinderi sau organizaţii, atrage sancţionarea unitãţii sau organizaţiei în cauza cu amenda de la 50-150 lei. În acest caz despãgubirea va reprezenta valoarea taxelor tarifare neachitate.
14. Folosirea sau exploatarea de instalaţii electrice de tot felul care tulbura funcţionarea normalã a instalaţiilor de telecomunicaţii şi care nu sînt utilate cu sisteme de protecţie, în termenul prevãzut de instrucţiunile corespunzãtoare publicate de Ministerul Postelor şi Telecomunicatiilor, se sancţioneazã cu amenda de la 50-150 lei. Instalaţiile vor putea fi confiscate.
15. Contravenţiile se constata de organele Ministerului Postelor şi Telecomunicatiilor delegate în mod special în acest scop.
16. Procesul verbal de constatare a contravenţiei se înainteazã unitãţii din care face parte organul constatator al contravenţiei.
Conducãtorul acelei unitãţi sau locţiitorul sau rezolva procesul verbal potrivit <>art. 20 din Decretul nr. 184/1954 , republicat la 26 mai 1955.
17. În cazul contravenţiilor sãvîrşite de unitãţile sau organizaţiile obşteşti se poate face intimpinare impotriva încheierilor de aplicare a sancţiunii şi a mãsurii confiscãrii.
Intimpinarea se rezolva de organul ierarhic superior celui care a rezolvat procesul verbal de constatare a contravenţiei.
În celelalte cazuri decît cel prevãzut la alineatul precedent contravenientul poate face plîngere la tribunalul popular în circumscripţia cãruia domiciliazã, impotriva încheierii de aplicare a sancţiunii, a mãsurii confiscãrii şi de stabilire a despãgubirilor pe baza de tarif.
Plîngerea se introduce la organul care a rezolvat procesul verbal de constatare a contravenţiei sau direct la instanta, în termen de 15 zile de la comunicarea încheierii şi suspenda executarea acesteia.
18. Executarea despãgubirilor se face de organele Ministerului Postelor şi Telecomunicatiilor conform Decretului nr. 216 pentru organizarea radioficarii şi radiodifuziunii în Republica Populara Romana, publicat în Buletinul Oficial nr. 32 din 23 mai 1949 şi a Decretului nr. 344 pentru reglementarea urmãririi executãrii şi încasãrii debitelor restante ale Ministerului Postelor şi Telecomunicatiilor publicat în Buletinul Oficial nr. 49 din 26 septembrie 1952.
19. Dispoziţiunile prezentelor instrucţiuni se completeazã cu prevederile Decretului nr. 184/1954 , astfel cum acest decret a fost republicat în Buletinul Oficial nr. 12 din 28 mai 1955.
20. Directorii Directiunilor Generale a Postelor, Telegrafelor şi Telefoanelor, Radio şi Şeful Oficiului Juridic, vor aduce la îndeplinire dispoziţiunile prezentelor instrucţiuni.
-------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: