Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 166 din 15 aprilie 1994 privind aprobarea Acordului de cooperare in domeniul turismului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cipru
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL 112 din 3 mai 1994
Guvernul României hotãrãşte:
ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul de cooperare în domeniul turismului dintre Duvernul României şi Guvernul Republicii Cipru, semnat la Bucureşti la 5 ianuarie 1994.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
----------------
Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon
Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Melescanu
ACORD
de cooperare în domeniul turismului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru
Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru, denumite în cele ce urmeazã pãrţi,
în dorinta de a largi în continuare relaţiile de prietenie dintre cele doua tari pe baza egalitãţii şi a avantajului reciproc,
recunoscind importanta turismului pentru dezvoltarea relaţiilor lor economice,
au convenit cele ce urmeazã:
ART. 1
Pãrţile doresc în mod deosebit sa întãreascã şi sa lãrgeascã relaţiile turistice dintre cele doua tari, în scopul îmbunãtãţirii cunoaşterii reciproce a modului de viata, a istoriei şi culturii popoarelor lor, precum şi pentru crestea schimburilor lor economice bilaterale.
Cooperarea concretã în baza prezentului acord se desfãşoarã potrivit legislaţiei pãrţilor şi în cadrul limitelor bugetelor lor disponibile.
ART. 2
Pãrţile , în funcţie de reglementãrile lor în vigoare, vor simplifica formalitãţile de cãlãtorie în scopul dezvoltãrii traficului turistic dintre cele doua tari.
ART. 3
Pãrţile vor acorda atentie deosebita creşterii turismului dintre ţãrile lor şi anume: turism organizat şi neorganizat, grupe specializate pe teme, precum congrese, simpozioane, expoziţii, activitãţi sportive, festivaluri de teatru şi muzica.
ART. 4
Pãrţile sunt favorabile unei mai strinse cooperãri între autoritãţile lor administrative şi organizaţiile de turism, precum şi între alte organizaţii care participa la dezvoltarea turismului.
ART. 5
Pãrţile considera prioritara difuzarea informaţiilor turistice pe cale de publicitate, reclama, schimb de informaţii şi materiale tipãrite, filme şi expoziţii pentru a dezvolta în întãri traficul turistic. În acest scop ele vor facilita importul de tiparituri sau de alte materiale necesare pentru tîrguri şi expoziţii turistice.
ART. 6
Pãrţile considera oportuna adoptarea de mãsuri vizind acordarea de asistenta în domeniul pregãtirii de personal în sectoarele hotelier şi de turism şi pentru încurajarea încheierii de înţelegeri şi convenţii între organizaţii publice şi particulare privind pregãtirea şi aplicarea de studii şi proiecte de dezvoltare turistica. Companiile cipriote vor fi încurajate, în special, sa preia managementul şi operarea de hoteluri şi a altor întreprinderi turistice din România.
Ele vor spriji, de asemenea, schimburile de informaţii şi documentaţii tehnice privind:
- resursele turistice;
- metode şi sisteme pentru formarea profesionalã;
- acordarea de burse de studii în domeniul profesiunilor turistice;
- studii şi cercetãri referitoare la protecţia şi conservarea resurselor naturale şi culturale, ca atractii turistice;
- legi şi reglementãri în domeniul turismului;
- date statistice privind turismul.
ART. 7
Pãrţile vor face eforturi sa dezvolte în continuare cooperarea dintre autoritãţile administrative de resort în cadrul organizaţiilor internaţionale de turism şi vor face schimb de informaţii referitoare la realizarile lor în acest domeniu.
ART. 8
Pãrţile vor acorda atentie specialã astfel ca autoritãţile administrative de resort şi organizaţiile din sectorul de turism din ambele tari sa efectueze schimb de informaţii, experienta, date şi alte documentaţii privitoare la turism, în domeniul lor de competenta.
ART. 9
Pentru a facilita aplicarea prezentului acord, pãrţile vor constitui o comisie mixtã care se va întruni alternativ, în una din cele doua tari, la date care vor fi convenite de comun acord de cele doua pãrţi.
ART. 10
Prezentul acord va intra în vigoare dupã îndeplinirea procedurilor necesare prevãzute de legislaţia fiecãrei pãrţi contractante, data intrãrii în vigoare fiind data care semnifica îndeplinirea procedurilor de cãtre ultima parte.
Acordul va deveni apoi operational pentru o perioada de 5 ani. Acordul va fi reînnoit, prin tacitã reconducţiune, dacã nici una dintre pãrţi nu-l denunta, prin notificare scrisã, cu 6 luni înainte de expirare.
La data intrãrii în vigoare a acestui acord, Acordul de colaborare în domeniul turismului dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Cipru, încheiat la Nicosia la 2 mai 1973, îşi va inceta valabilitatea.
Încheiat la Bucureşti la 5 ianuarie 1994, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana şi engleza, ambele texte fiind egal autentice. În caz de diferenţe de interpretare, textul în limba engleza va prevala.
Pentru Guvernul României,
Dan Matei Agathon,
ministrul turismului
Pentru Guvernul Republicii Cipru,
Stelios Kiliaris,
ministrul comerţului şi industriei
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: