Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE nr. 163 din 5 mai 1997 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind organizarea licitatiilor pentru achizitiile publice de bunuri si de servicii, aprobat prin Hotarirea Guvernului nr. 63/1994
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 83 din 7 mai 1997
În temeiul art. 26 din Ordonanta Guvernului nr. 12/1993, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 83/1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Regulamentul privind organizarea licitaţiilor pentru achiziţiile publice de bunuri şi de servicii, aprobat prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 63/1994 , republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 15 din 23 ianuarie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul 3 al articolului 2.8 va avea urmãtorul cuprins:
"Nu este admisã achiziţionarea la preţuri sau tarife superioare celor stabilite de Oficiul Concurentei, pentru bunurile şi serviciile din anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/1997*), sau celor dispuse de alte autoritãţi de reglementare împuternicite, pentru bunuri şi servicii stabilite prin hotãrîre a Guvernului în temeiul <>art. 4 alin. (2) sau alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996 . Nu este admisã nici achiziţionarea de bunuri sau de servicii ale cãror caracteristici, respectiv calitãţi, depãşesc necesitãţile concrete de utilizare ale persoanei juridice achizitoare."
2. Alineatul 8 al articolului 2.13 va avea urmãtorul cuprins:
"Preţul din oferta acceptatã în urma desfãşurãrii unei proceduri de licitaţie publica este ferm şi nu poate fi majorat la încheierea contractului de achiziţie şi nici ulterior pe toatã perioada derulãrii contractului, decît în condiţiile prezentului regulament".
3. Dupã alineatul 8 al articolului 2.13 se introduce un nou alineat, avînd urmãtorul cuprins:
"Persoana juridicã achizitoare poate sa prevadã în caietul de sarcini şi în contractul de achiziţie ca, pentru bunurile şi serviciile rãmase de executat, preţurile sau tarifele, în lei, prevãzute în contract, pot fi majorate, cu acordul pãrţilor, în cazul în care contractantul nu poate continua livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor la preţurile sau tarifele la care au fost contractate, sau pot fi reduse, astfel:
a) la produsele şi serviciile care fac obiectul unor mãsuri de control stabilite prin hotãrîre a Guvernului în temeiul <>art. 4 alin. (2) sau alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996 , preţurile se vor modifica conform formulei de ajustare prevãzute în actul normativ respectiv;
b) la produsele şi serviciile ale cãror preţuri şi tarife se formeazã liber, acestea se vor modifica în condiţii temeinic motivate, conform prevederilor din caietele de sarcini şi contractelor încheiate, fãrã a se putea depãşi preţul sau tariful practicat cãtre alţi beneficiari, mentinindu-se, totodatã, avantajul stabilit la licitaţie în raport cu preţul pieţei produsului sau serviciului respectiv."
4. Articolul 3.2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3.2. - Publicarea anunţului referitor la licitaţie se va face astfel:
- într-o publicaţie cu circulaţie la nivel naţional, în cazul licitaţiilor cu participarea ofertanţilor interni;
- într-o publicaţie cu circulaţie la nivel naţional şi într-una de circulaţie internationala, în cazul licitaţiilor cu participarea atît a ofertanţilor interni, cît şi a ofertanţilor strãini;
- într-o publicaţie de circulaţie internationala, în cazul licitaţiilor internaţionale cu participarea numai a ofertanţilor strãini.
Stabilirea publicatiei se va face prin solicitarea de oferte de la un numãr de cel puţin 3 ofertanţi şi prin selectarea ofertei cu tariful de publicare cel mai scãzut."
5. Articolul 3.4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3.4. - Conţinutul minim al anunţului publicitar al licitaţiei va fi:
- denumirea şi sediul persoanei juridice achizitoare;
- forma şi obiectul licitaţiei;
- condiţiile de participare;
- locul de unde se pot obţine documentele licitaţie şi alte informaţii;
- locul şi data limita de depunere a ofertelor.
În funcţie de specificul achiziţiei publice de bunuri sau de servicii, comisia de licitaţie poate solicita persoanei juridice achizitoare includerea în anunţul publicitar şi a altor elemente, ţinînd seama şi de normele metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor."
6. Litera f) a articolului 3.7 va avea urmãtorul cuprins:
"f) specificaţia completa a bunurilor şi a serviciilor supuse achiziţiei: descrierea bunurilor şi a serviciilor, natura, cantitatea şi calitatea acestora, termenele, condiţiile de livrare sau de furnizare, de recepţie şi de plata, inclusiv certificatele de conformitate la care trebuie sa rãspundã bunul sau serviciul respectiv."
7. Articolul 6.2. va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6.2. - Organizarea procedurilor de achiziţie se poate realiza pentru bunuri de folosinta îndelungatã şi cu ciclu lung de fabricaţie (minimum 6 luni), precum şi pentru servicii ce pot fi contractate pe perioade determinate, în baza unor acte normative, şi în cazul în care în anul bugetar curent este asigurata numai o parte din fondurile necesare, diferenţa urmînd a fi alocata în perioadele urmãtoare."
ART. 2
Se modifica cuantumul sumelor prevãzute la art. 2.8 alin. 5 şi la art. 2.9 alin. 1 la 150 milioane lei şi, respectiv, la 1.500 milioane lei.
ART. 3
Regulamentul privind organizarea licitaţiilor pentru achiziţiile publice de bunuri şi de servicii, aprobat prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 63/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotãrîre, se va republica în Monitorul Oficial al României, dîndu-se articolelor o noua numerotare.
--------------------
*) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/1997 a fost aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 69/1997 şi a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 27 februarie 1997.
PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA
Contrasemneazã:
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara
p. Şeful Oficiului Concurentei,
Constantin Prigoreanu
------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: