Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 150 din 12 martie 1996 privind pastrarea bunurilor sub supraveghere vamala pentru care nu sint indeplinite conditiile de introducere in tara
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 61 din 26 martie 1996
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Bunurile aparţinînd persoanelor fizice, precum şi cele intrate în ţara pentru persoane juridice, altele decît cele din cadrul operaţiunilor de comerţ exterior, pentru care nu sînt îndeplinite condiţiile legale de vamuire la import, se pãstreazã sub supraveghere vamalã în depozitele unitãţilor vamale sau ale comisionarilor în vama, la dispoziţia titularilor, pe o perioada de 30 de zile.
ART. 2
Bunurile intrate în ţara pentru persoanele juridice în cadrul activitãţii de comerţ exterior şi pentru care exista un contract de transport internaţional, iar transportatorul, din motive justificate, nu le poate preda destinatarului sau destinatarul nu îndeplineşte condiţiile de vamuire la import, pot fi pãstrate de transportator sau de comisionarii în vama pe o perioada de cel mult 120 de zile.
ART. 3
În cazul vietatilor, al bunurilor perisabile sau al celor care nu sînt bine conservate, termenul de pãstrare este de 48 de ore.
ART. 4
Autoritãţile vamale nu rãspund de deteriorarea, alterarea sau pierderilor cantitative din cauze naturale, produse la bunurile pãstrate sub supraveghere vamalã.
ART. 5
Pentru bunurile pãstrate sub supraveghere vamalã, autoritãţile vamale emit adeverinte de reţinere care se înregistreazã într-un registru special de evidenta al unitãţii vamale, iar termenele de pãstrare curg de la data emiterii adeverintei.
Dupã înregistrare, bunurile a cãror deţinere sau circulaţie este reglementatã de legi speciale se predau imediat autoritãţilor competente sa aprobe deţinerea sau circulaţia lor.
ART. 6
La expirarea termenelor de pãstrare prevãzute la art. 1-3, dacã titularii nu au soluţionat situaţia vamalã a bunurilor, acestea se considera abandonate şi se valorifica potrivit normelor legale.
În cazul în care titularii abandoneaza bunurile printr-o declaraţie scrisã, data autoritãţilor vamale, condiţiile pentru a fi valorificate sînt îndeplinite din momentul depunerii declaraţiei.
Bunurile al cãror titular nu a putut fi stabilit, identificate de cãtre autoritãţile vamale în locuri unde se exercita controlul şi supravegherea vamalã, se înscriu în evidentele unitãţii vamale şi îndeplinesc condiţiile pentru a fi valorificate din momentul înregistrãrii.
Bunurile al cãror termen de valabilitate ori de garanţie expira în cadrul termenelor prevãzute la art. 1 şi 2 îndeplinesc condiţiile de valorificare în termen de 48 de ore de la data înregistrãrii.
ART. 7
Bunurile care îndeplinesc condiţiile de valorificare se declara bilunar organelor financiare locale, care sînt obligate sa le preia în termen de 30 de zile de la data declarãrii.
Bunurile prevãzute la art. 5 alin. 2 se valorifica de cãtre autoritãţile cãrora le-au fost predate, potrivit legii.
ART. 8
Prezenta hotãrîre intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Pe aceeaşi data se abroga prevederile <>Hotãrîrii Guvernului nr. 1.107/1990 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
Ministrul comerţului,
Dan Ioan Popescu
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: