Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Comisionar în vama este persoana juridicã romana, constituitã potrivit legii, care îndeplineşte, în numele şi pentru terţe persoane juridice, declararea în detaliu a mãrfurilor prin depunerea la autoritãţile vamale a declaraţiei vamale scrise pentru importul, exportul, tranzitul, depozitarea şi alte operaţiuni de vamuire, prezentarea mãrfurilor declarate la controlul vamal şi achitarea la vama a drepturilor cuvenite bugetului de stat.
ART. 2
Comisionarul în vama poate sa-şi exercite atribuţiile numai dupã obţinerea autorizaţiei emise de Direcţia generalã a vamilor.
ART. 3
Eliberarea autorizaţiei de comisionar în vama se face pe baza îndeplinirii urmãtoarelor condiţii:
a) obiectul de activitate sa fie exclusiv de comisionar în vama;
b) sa prezinte o scrisoare de garanţie bancarã în suma de 500 milioane lei, emisã de o societate bancarã cu sediul în România, prin care sa se asigure solvabilitatea achitãrii drepturilor şi taxelor vamale;
c) sa nu exercite operaţiuni de comerţ exterior în nume propriu;
d) sa posede spaţiu de birou necesar desfãşurãrii activitãţii;
e) persoanele angajate, care urmeazã sa desfãşoare activitãţi legate de declararea şi prezentarea mãrfurilor, sa nu fie funcţionar public, sa fie atestate din punct de vedere profesional de cãtre autoritãţile vamale, sa nu aibã antecedente penale, sa nu fie debitoare fata de unitãţile vamale sau fata de organele financiare, sa nu fie cercetate sau luate în evidenta pentru încãlcãri ale legii penale, fiscale şi vamale.
ART. 4
Autorizaţia de comisionar în vama se poate acorda în termen de 45 de zile de la depunerea cererii de autorizare la Direcţia generalã a vamilor.
ART. 5
Cererea de autorizare trebuie sa cuprindã urmãtoarele elemente:
a) denumirea persoanei juridice şi sediul acesteia;
b) numãrul codului fiscal;
c) datele personale ale celor care reprezintã persoana juridicã (numele şi prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul);
d) numãrul contului din banca şi societatea bancarã unde acesta este deschis, precum şi mãrimea capitalului social;
e) denumirea unitãţii vamale pe lîngã care solicita desfãşurarea activitãţii de comisionar în vama;
f) durata pentru care solicita autorizaţia de funcţionare în calitate de comisionar în vama.
ART. 6
Cererea de autorizare este însoţitã de copii de pe urmãtoarele documente:
a) statutul societãţii comerciale;
b) contractul de societate;
c) certificatul de înmatriculare la Camera de comerţ şi industrie - Oficiul Registrului comerţului;
d) certificarea privind numãrul codului fiscal;
e) cazierul judiciar al patronului, al asociaţilor şi al salariaţilor.
ART. 7
Acordarea sau neacordarea autorizaţiei de comisionar în vama este notificatã solicitantului de cãtre Direcţia generalã a vamilor.
ART. 8
Comisionarul în vama poate fi autorizat pe lîngã una sau mai multe unitãţi vamale de interior sau de frontiera.
În autorizaţia de comisionar în vama se menţioneazã unitatea vamalã pe lîngã care acesta îşi exercita activitatea.
ART. 9
Autorizaţia de comisionar în vama se elibereazã pe perioada nelimitatã de timp sau, dupã caz, în funcţie de cererea solicitantului.
ART. 10
Unitãţile vamale procedeazã, semestrial, la evaluarea activitãţii desfãşurate de comisionarii în vama abilitaţi sa funcţioneze pe lîngã acestea.
ART. 11
În cazul în care sînt îndeplinite condiţiile de autorizare, comisionarul în vama achitã în contul Direcţiei generale a vamilor o indemnizaţie echivalenta cu suma de 500 $ S.U.A., la cursul de schimb, valabil în ziua în care a fãcut plata. Aceasta suma se vireazã la bugetul de stat.
ART. 12
În exercitarea activitãţii, comisionarul în vama are urmãtoarele obligaţii:
a) sa declare şi sa prezinte mãrfurile, în vederea vamuirii, prin persoana angajata care a întocmit şi a semnat declaraţia vamalã;
b) sa asigure integritatea mãrfurilor, în cazul în care acestea sînt depozitate în spaţii de depozitare proprii;
c) sa achite la unitatea vamalã drepturile cuvenite bugetului de stat, prevãzute în normele legale, în cazul în care plata nu se face direct de cãtre titularul operaţiunii;
d) sa comunice Direcţiei generale a vamilor schimbarea sediului, precum şi orice alte modificãri în ceea ce priveşte activitatea de comisionar în vama;
e) sa organizeze şi sa ţinã evidenta operaţiunilor derulate în mod identic cu evidenta unitãţii vamale pe lîngã care funcţioneazã;
f) sa pãstreze timp de 5 ani toate documentele referitoare la operaţiunile efectuate;
g) sa respecte programul de lucru al unitãţii vamale pe lîngã care funcţioneazã;
h) sa primeascã în custodie, sa asigure depozitarea şi conservarea, cu titlu gratuit, a bunurilor ridicate în vederea confiscãrii de cãtre organele de cercetare penalã şi de cãtre unitãţile vamale;
i) sa nu foloseascã sau sa dezvaluie în timpul activitãţii şi nici dupã încetarea acesteia fapte sau date care, devenite publice, ar dãuna intereselor şi prestigiului instituţiei vamale sau vreunui agent economic;
j) sa pãstreze secretul operaţiunilor vamale, comerciale şi financiare şi al materialelor, datelor şi informaţiilor obţinute, care nu sînt destinate publicitãţii;
k) sa informeze conducerea unitãţii vamale pe lîngã care funcţioneazã cu privire la orice încãlcare a legislaţiei în domeniu de care ia cunostinta în procesul de vamuire;
l) sa respecte legislaţia vamalã şi ordinele Direcţiei generale a vamilor emise în aplicarea acesteia;
m) sa asigure completarea corecta a documentelor vamale cu datele cerute de formularistica în vigoare şi sa efectueze cu exactitate calculul sumelor cuvenite bugetului de stat;
n) sa comunice Direcţiei generale a vamilor orice modificare cu privire la componenta personalului utilizat în activitatea de declarare a mãrfurilor;
o) sa asigure depunerea declaraţiei vamale la unitatea vamalã pe lîngã care îşi desfãşoarã activitatea, prin procedee informatice în structura utilizata de sistemul informatic integrat al activitãţii vamale;
p) pe cheltuiala sa, sa manipuleze şi sa dezambaleze mãrfurile la cererea autoritãţilor vamale şi sa le reambaleze fãrã sa provoace deprecierea mãrfurilor.
ART. 13
Autorizaţia de comisionar în vama poate fi anulatã de cãtre Direcţia generalã a vamilor în urmãtoarele cazuri:
a) cînd una dintre condiţiile prevãzute la art. 3 nu mai este îndeplinitã;
b) cînd una dintre obligaţiile prevãzute la art. 12 nu este respectata;
c) dacã se dovedeşte ca autorizaţia a fost acordatã în urma furnizarii unor informaţii inexacte;
d) cînd comisionarul în vama îşi înceteazã activitatea.
Anularea autorizaţiei de comisionar în vama poate fi generalã, indiferent de numãrul unitãţilor vamale pe lîngã care este autorizat, sau localã, cînd se referã numai la funcţionarea pe lîngã anumite unitãţi vamale.
ART. 14
Anularea autorizaţiei de comisionar în vama se comunica în scris atît comisionarului în vama, cît şi unitãţii vamale pe lîngã care este autorizat şi îşi produce efectul din momentul primirii comunicãrii.
ART. 15
În cazul în care motivele care au determinat anularea nu mai exista, se poate acorda o noua autorizaţie de comisionar în vama, în condiţiile prevãzute la art. 1-9.
ART. 16
Autorizaţia de comisionar în vama poate fi suspendatã de cãtre Direcţia generalã a vamilor pe termen de pînã la un an, ca urmare a unor abateri de la legislaţia vamalã.
Suspendarea autorizaţiei se comunica în scris comisionarului în vama şi unitãţii vamale pe lîngã care este autorizat şi îşi produce efectele din momentul primirii comunicãrii.
Impotriva deciziei de anulare sau de suspendare se poate face contestaţie, în termen de 15 zile, la Ministerul Finanţelor, care este obligat sa o soluţioneze în termen de 30 de zile.
În cazul în care comisionarul în vama nu este de acord cu soluţia data contestaţiei, acesta se poate adresa cu acţiune la instanta de contencios administrativ competenta.
ART. 17
Autorizaţia de comisionar în vama, eliberata de Direcţia generalã a vamilor anterior intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri, îşi pãstreazã valabilitatea timp de 3 luni, perioada în care comisionarii în vama sînt obligaţi sa urmeze procedura de autorizare prevãzutã la art. 3-9 şi 11.
ART. 18
Comisionarii în vama rãspund pentru prejudiciile cauzate prin neîndeplinirea obligaţiilor legale privind vamuirea mãrfurilor.
ART. 19
Comisionarii în vama sînt obligaţi sa prezinte mãrfurile pentru vamuire numai la unitatea vamalã pe lîngã care sînt autorizaţi. Cînd la unitatea vamalã nu sînt asigurate condiţii corespunzãtoare de control, acesta se va putea efectua, în mod excepţional, la depozitele comisionarilor în vama.
ART. 20
Direcţia generalã a vamilor va emite norme tehnice privind autorizarea şi funcţionarea comisionarilor în vama, care se vor publica în Monitorul Oficial al României.
ART. 21
Prezenta hotãrîre intra în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Pe aceeaşi data, orice dispoziţii contrare se abroga.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
Ministrul comerţului,
Dan Ioan Popescu
----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: