Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Pe data prezentei hotãrîri se înfiinţeazã Academia de Poliţie, cãreia i se atribuie denumirea "Alexandru Ioan Cuza".
ART. 2
Academia de Poliţie are sediul în municipiul Bucureşti, este instituţie militarã de învãţãmînt superior, cu autonomie universitarã şi este subordonata ministrului de interne, care îi stabileşte structura organizatoricã. În cadrul academiei se pregãtesc ofiţeri activi necesari acestui minister, Serviciului Roman de Informaţii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Apãrãrii Naţionale, precum şi altor beneficiari interni şi externi.
ART. 3
În cadrul Academiei de Poliţie se înfiinţeazã:
a) Facultatea de Poliţie, echivalenta cu studii juridice superioare;
b) Facultatea de Psihosociologie;
c) Facultatea de Pompieri, echivalenta cu studii superioare în domeniul tehnic, profilul construcţii.
Durata studiilor este de 4 ani la cursurile de zi şi de 5-6 ani la cursurile fãrã frecventa, fãrã posibilitatea repetarii anilor de studii.
ART. 4
Prin ordinul ministrului de interne şi cu avizul ministrului învãţãmîntului şi ştiinţei, în cadrul Academiei de Poliţie pot fi înfiinţate şi alte facultãţi.
ART. 5
Admiterea candidaţilor în Academia de Poliţie se face prin concurs, cu respectarea normelor legale referitoare la admiterea în învãţãmîntul superior.
Ministerul de Interne stabileşte criteriile de selecţionare şi cifra anuala de şcolarizare.
ART. 6
Planurile de învãţãmînt se stabilesc de Academia de Poliţie, se avizeazã de Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei şi se aproba de ministrul de interne şi directorul Serviciului Roman de Informaţii. Programele de învãţãmînt se aproba de cãtre comandantul (rectorul) academiei, la propunerea senatului.
Profilurile, specializãrile şi direcţiile de aprofundare se stabilesc de cãtre Ministerul de Interne şi Serviciul Roman de Informaţii.
ART. 7
Numirea, promovarea şi eliberarea din funcţie a cadrelor didactice se fac de Ministerul de Interne, cu respectarea condiţiilor legale stabilite pentru învãţãmîntul superior.
Normele didactice sînt cele stabilite de Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei, adaptate la specificul militar, aprobate de ministrul de interne.
Pentru desfãşurarea unor activitãţi de învãţãmînt se pot folosi cadre didactice din instituţii civile de învãţãmînt superior şi specialişti din domeniul cercetãrii ştiinţifice sau din aparatul de stat, care îndeplinesc condiţiile legale. Plata acestora va fi suportatã de Ministerul de Interne, în condiţiile stabilite de lege pentru cumulul de funcţii sau plata cu ora.
ART. 8
Dupã promovarea anului III de studii, studenţilor li se acorda gradul de locotenent activ.
Absolvenţii susţin examen de diploma: celor care promoveazã acest examen li se elibereazã diploma de licenta, respectiv de inginer, în raport cu facultatea absolvitã.
Diplomele care atesta absolvirea facultãţilor dau dreptul titularilor la încadrarea şi în funcţii civile pentru care normele legale prevãd studii superioare în domeniul juridic, respectiv, sociologic sau tehnic, profilul construcţii, dupã caz.
Repartizarea absolvenţilor se va face în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura şi în raport cu nevoile Ministerului de Interne, ale beneficiarilor interni sau externi.
ART. 9
Candidaţii admişi în Academia de Poliţie sînt consideraţi încorporaţi. Studenţii vor încheia angajamente scrise prin care se obliga ca, dupã terminarea cursurilor, sa îndeplineascã serviciul militar activ pe o durata de minimum 10 ani.
În cazul nerespectãrii angajamentului, precum şi în cazul în care este îndepãrtat din şcoala ori trecut în rezerva pentru comiterea unor infracţiuni ori sãvîrşirea unor abateri disciplinare grave, care îl fac incapabil cu calitatea de militar, studentul sau absolventul este obligat sa restituie cheltuielile de şcolarizare şi întreţinere, tinindu-se seama de timpul servit.
Prin cheltuieli de şcolarizare şi întreţinere se înţeleg cheltuielile efectuate cu hranirea, echiparea, cazarea şi alte drepturi primite de studenţi.
ART. 10
Studenţii care, din cauza de boala sau pentru alte motive neimputabile, nu mai pot urma cursurile facultãţii, la recomandarea Academiei de Poliţie şi cu acordul Ministerului Învãţãmîntului şi Ştiinţei, vor putea continua studiile în alte instituţii civile de învãţãmînt superior.
Studenţii exmatriculati, care sînt apţi pentru serviciul militar, sînt trimişi la unitãţi militare ale Ministerului de Interne pentru continuarea serviciului militar în termen sau sînt trecuţi în rezerva, acordindu-li-se grade potrivit reglementãrilor legale.
ART. 11
Studenţii care, la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri, urmeazã cursurile Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, seriile 1989-1993 şi 1990-1994, îşi vor continua pregãtirea, în conformitate cu prevederile din prezenta hotãrîre.
Ofiţerii care au absolvit cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne în perioada 1979-1989 şi promotiile din anul 1990 ale Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne şi nu au beneficiat de echivalarea studiilor absolvite cu cele juridice superioare pot fi înmatriculaţi în cel mult anul III de studii, curs fãrã frecventa, al Facultãţii de Poliţie sau al altor facultãţi de drept, în vederea obţinerii diplomei de licenta.
Stabilirea disciplinelor şi a examenelor ce vor fi echivalate este de competenta Academiei de Poliţie.
ART. 12
Între Ministerul de Interne şi Serviciul Roman de Informaţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apãrãrii Naţionale şi alţi beneficiari interni sau externi vor fi încheiate protocoale prin care se reglementeazã asigurarea pregãtirii în Academia de Poliţie a cadrelor pentru aceste ministere.
ART. 13
Academia de Poliţie organizeazã perfecţionarea pregãtirii cadrelor prin învãţãmîntul post-universitar şi doctorat, potrivit reglementãrilor existente pe plan naţional.
ART. 14
Academia de Poliţie preia baza materialã, tehnica şi financiarã a Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne.
ART. 15
Regulamentul de funcţionare al Academiei de Poliţie se elaboreazã de senatul acesteia pe baza prevederilor prezentei hotãrîri şi a reglementãrilor corespunzãtoare pe plan naţional şi se aproba de ministrul de interne.
ART. 16
Pe data prezentei hotãrîri se abroga <>hotãrîrile Guvernului României nr. 431/1990 , nr. 744/1990 şi nr. 1305/1990, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: