Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE nr. 104 din 10 aprilie 1997 privind unele masuri pentru reflectarea in contabilitate a unor operatiuni financiar-contabile din activitatea agentilor economici
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 62 din 10 aprilie 1997
În temeiul <>art. 42 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 şi al <>art. 33 din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale,
Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Agenţii economici, care au apelat la credite în valuta pentru susţinerea procesului de restructurare tehnologicã şi investitional, prin achiziţionarea de active corporale, şi nu au achitat integral creditele respective pînã la data de 31 decembrie 1996, pot introduce în costul de achiziţie al respectivelor active corporale diferenţele de curs valutar, determinate la data de 31 decembrie 1996, aferente creditului în valuta plãtit în anul 1996 şi rãmas de rambursat la aceeaşi data, precum şi dobinzile aferente acestuia.
Regularizãrile aferente plusului de amortizare pentru anul 1996 se vor inregistra în evidenta contabila a anului 1997.
ART. 2
Pentru anul 1996, diferenţa dintre valoarea de aport a imobilizarilor corporale la capitalul social al altor societãţi comerciale şi valoarea neamortizata a acestora, în cazul contribuabililor mari, se va reflecta în contul 462 "Creditori", urmînd ca în exerciţiul financiar al anului 1997 acest cont sa fie închis prin contul "Alte rezerve".
La vînzarea titlurilor de participare aferente aportului la capitalul social, diferenţa respectiva va fi cuprinsã în baza impozabilã.
ART. 3
Agenţii economici, care, în conformitate cu prevederile <>art. 16 din Legea nr. 15/1994 , privind amortizarea activelor corporale şi necorporale, au obţinut scutiri totale sau pentru o perioada limitatã de timp de la calculul amortizarii, vor reduce capitalul social, în cazul societãţilor comerciale, şi, respectiv, patrimoniul, în cazul regiilor autonome, cu valoarea amortizarii aferente perioadei de scutire.
Aceasta reducere se va efectua la data expirãrii duratelor normale de utilizare, prevãzute de lege, şi a casãrii efective.
ART. 4
Pentru stabilirea bazei de calcul al impozitului pe profit pe anul 1996, contribuabilii mari, definiţi astfel prin <>Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, care în anul respectiv au înregistrat în patrimoniu valoarea terenurilor aflate în administrare şi pentru care nu au obţinut titlu de proprietate sau nu au fãcut înregistrarea majorãrii capitalului social la Registrul comerţului, la data de 31 decembrie 1996 vor proceda la stornarea operaţiunii respective, urmînd ca aceasta operaţiune sa se facã la data înregistrãrii majorãrii capitalului social la Registrul comerţului.
ART. 5
Prevederile prezentei hotãrîri au aplicabilitate numai pentru încheierea exerciţiului financiar al anului 1996.
PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA
Contrasemneazã:
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: