Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARIRE Nr. 1036 din 22 decembrie 1995 referitoare la aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Slovace privind colaborarea economica si tehnico-stiintifica
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 298 din 28 decembrie 1995
Guvernul României hotãrãşte:
ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace privind colaborarea economicã şi tehnico-ştiinţificã, semnat la Bucureşti la 27 iulie 1995.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul comerţului,
Petru Crisan
Ministru de stat,
ministrul afacerilor externe,
Teodor Viorel Melescanu
Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
ACORD
între Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace privind colaborarea economicã şi tehnico-ştiinţificã
Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace, denumite în continuare pãrţi contractante,
în scopul promovãrii dezvoltãrii colaborãrii economice, industriale şi tehnico-ştiinţifice în interesul ambelor tari, actionind pentru aprofundarea relaţiilor prieteneşti dintre cele doua tari,
luind în considerare interesul pãrţilor contractante în activitatea organizaţiilor internaţionale economice, în cadrul cãrora activeazã,
luind în considerare importanta extinderii colaborãrii dintre România şi Republica Slovaca în toate domeniile de interes comun, în special în colaborarea economicã, în realizarea proiectelor ecologice şi a altor proiecte importante, menite sa sprijine dezvoltarea economicã a ambelor tari, în domeniul circulaţiei capitalului, activitãţii comune de investiţii, în sfera industriala şi a prestãrilor de servicii,
în scopul creãrii premiselor pentru o colaborare economicã efectivã a ambelor tari în condiţiile trecerii relaţiilor economice externe la principiile care acţioneazã între state cu economie dezvoltata,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
În conformitate cu legislaţia în vigoare a ţãrilor pãrţilor contractante, vor fi luate mãsurile necesare pentru asigurarea, facilitarea şi stimularea dezvoltãrii diverselor forme de colaborare economicã între cele doua tari.
ART. 2
Pãrţile contractante se vor informa reciproc asupra desfãşurãrii reformelor economice, asupra problemelor de politica economicã externa a statelor lor în domenii de interes reciproc, avînd în vedere asigurarea prioritatilor colaborãrii reciproce, şi, în caz de necesitate, se vor consulta în problemele menţionate.
ART. 3
Pãrţile contractante vor sprijini dezvoltarea relaţiilor comerciale menite sa creascã schimburile de mãrfuri şi volumul serviciilor prestate, pe baza principiilor general-valabile în comerţul internaţional şi în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace privind schimburile de mãrfuri şi plãţile, semnat la 25 iunie 1993 la Bucureşti.
Pãrţile contractante îşi vor aplica reciproc tratamentul naţiunii celei mai favorizate în toate domeniile legate de cooperarea economicã, fãrã ca prin aceasta sa afecteze angajamentele deja asumate sau viitoare, cu participarea lor la înţelegerile bi- şi multilaterale, la uniuni vamale, zone de comerţ liber, cu respectarea legislaţiei în vigoare în cele doua tari.
ART. 4
Pãrţile contractante vor crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea activitãţii comune a agenţilor economici, în conformitate cu legislaţia în vigoare în ţãrile pãrţilor contractante şi în conformitate cu Acordul de promovare şi protejare reciprocã a investiţiilor dintre România şi Republica Slovaca şi cu Convenţia dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Slovace pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi capital, semnate la Bratislava la 3 martie 1994, şi nu vor lua mãsuri discriminatorii în colaborarea economicã reciprocã.
ART. 5
Pãrţile contractante vor sprijini dezvoltarea colaborãrii reciproc-avantajoase atît în domeniul transporturilor şi telecomunicatiilor, cît şi în sfera informaticii.
ART. 6
Pãrţile contractante, apreciind rolul colaborãrii în domeniul tehnico-ştiinţific la dezvoltarea economicã, vor crea condiţii necesare pentru dezvoltarea relaţiilor reciproce în acest domeniu.
În sprijinul dezvoltãrii relaţiilor în acest domeniu va fi semnat un acord separat.
ART. 7
Pãrţile contractante vor spijini dezvoltarea relaţiilor de cooperare între agenţii economici, realizarea în comun de proiecte de investiţii de interes pentru ambele pãrţi contractante, inclusiv colaborarea pe terţe pieţe.
Pentru realizarea prevederilor acestui acord, pãrţile contractante vor sprijini dezvoltarea cooperãrii în producţie între agenţii economici, realizarea de proiecte de investiţii comune în sfere de interes comun ca: energetica, industria miniera, construcţii de maşini, chimie, industria metalurgica, producţia bunurilor de consum, construcţii, agricultura, silvicultura şi industria alimentara, servicii, inclusiv în dezvoltarea zonelor libere, cît şi crearea condiţiilor pentru atragerea de capital strãin.
În baza analizelor şi a consultãrilor comune, pãrţile contractante vor lua mãsuri pentru crearea premiselor în vederea utilizãrii capitalului în procesul de privatizare al ambelor tari, în conformitate cu legile şi reglementãrile în vigoare.
ART. 8
Confirmind importanta ocrotirii mediului înconjurãtor şi urmãrind atingerea securitãţii ecologice, pãrţile contractante vor dezvolta colaborarea reciprocã în acest domeniu, în utilizarea raţionalã a resurselor naturale, în extinderea sferei produselor ecologice curate, ţinînd cont de programele globale şi regionale.
ART. 9
În domeniile financiar, bancar şi de asigurãri, pãrţile contractante vor aplica, în relaţiile reciproce, principii general recunoscute în practica internationala, cu respectarea legislaţiei în vigoare în ţãrile lor.
Pãrţile contractante confirma disponibilitatea de a colabora în cadrul organizaţiilor internaţionale financiare şi bancare la care sunt membre.
ART. 10
În scopul realizãrii acestui acord şi al dezvoltãrii relaţiilor economice, industriale şi tehnico-ştiinţifice dintre România şi Republica Slovaca, pãrţile contractante vor constitui o comisie mixtã interguvernamentalã, formatã din reprezentanţii autoritãţilor competente ale pãrţilor contractante, organizaţii şi agenţi economici.
Comisia mixtã îşi va îndeplini sarcinile în conformitate cu regulamentul sau de funcţionare, care va fi convenit la prima sesiune a comisiei.
ART. 11
Prezentul acord intra în vigoare la data schimbului de note, confirmind aprobarea acestuia în conformitate cu legislaţia în vigoare în fiecare ţara a pãrţilor contractante.
Acordul se încheie pe o perioada nedeterminatã. Acesta va fi valabil pînã cînd una dintre pãrţile contractante va comunica în scris celeilalte pãrţi contractante intenţia sa de a-l denunta. În acest caz, acordul îşi înceteazã valabilitatea la 6 luni de la data notificãrii denunţãrii de cãtre cealaltã parte contractantã.
Încheiat la 27 iulie 1995 la Bucureşti, în doua exemplare originale, în limbile romana şi slovaca, ambele texte fiind egal autentice.
Pentru
Guvernul României,
Petru Crisan,
ministrul comerţului
Pentru
Guvernul Republicii Slovace,
Jan Ducky,
ministrul economiei
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: