Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 51 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
În sensul prevederilor prezentei hotãrâri, expresiile şi termenii de mai jos se definesc astfel:
a) autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor - autoritatea centralã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, care are atribuţii în domeniile de competenţã ale serviciilor sanitare veterinare, sau orice altã autoritate din domeniul sanitar veterinar cãreia i s-au delegat aceste puteri şi competenţe;
b) autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor centralã - serviciul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor central al României, care are responsabilitatea elaborãrii şi implementãrii strategiilor guvernamentale în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentelor, a definirii competenţelor şi atribuţiilor serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, a stabilirii, gestionãrii, realizãrii şi controlului activitãţilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor publice;
c) autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã - serviciile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor descentralizate, subordonate tehnic şi administrativ autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor centrale, având autoritatea şi responsabilitatea aplicãrii strategiilor guvernamentale în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pe teritoriul judeţului respectiv, a gestionãrii, realizãrii şi controlului activitãţilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor publice la acest nivel, precum şi alte competenţe delegate de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor centralã; este reprezentatã de direcţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti;
d) autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor localã - autoritatea sanitarã veterinarã de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, subordonatã tehnic şi administrativ autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care are responsabilitatea realizãrii, gestionãrii şi notificãrii activitãţilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor publice; este reprezentatã în activitãţile sanitare veterinare publice de medicul veterinar oficial din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale;
e) medic veterinar oficial - medicul veterinar angajat şi retribuit de stat din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al institutelor centrale, direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) medic veterinar de liberã practicã - medicul veterinar care efectueazã activitãţi veterinare de liberã practicã, în condiţiile legii;
g) medic veterinar de liberã practicã împuternicit - medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, pe bazã de contract, sã efectueze unele activitãţi sanitare veterinare publice, în condiţiile legii;
h) animal - mamifere, pãsãri domestice şi sãlbatice, peşti, albine, viermi de mãtase, batracieni, moluşte, gasteropode, crustacee şi tunicate;
i) produse de origine animalã - produsele ce se obţin de la animale, destinate consumului uman şi hranei animalelor sau folosite în scopuri industriale, farmaceutice şi agricole;
j) aliment sau produs alimentar - orice produs sau substanţã, indiferent dacã este procesatã integral, parţial ori neprocesatã, destinatã consumului uman ori preconizatã a fi destinatã consumului uman;
k) produse de uz veterinar - medicamentele, biopreparatele, kiturile de diagnostic, biostimulatorii, aditivii furajeri, mediile de culturã pentru bacterii, insecticidele, raticidele, dezinfectantele, produsele cosmetice de uz veterinar şi alte asemenea produse;
l) punerea sub sechestru veterinar - procedura ce constituie o atribuţie a autoritãţilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi care constã în interzicerea punerii pe piaţã, comercializãrii şi mişcãrii unor animale vii, unor produse germinative de origine animalã, precum şi a altor produse alimentare atât de origine animalã, cât şi nonanimalã, supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi în cazarea sau depozitarea acestora în spaţiile desemnate de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea stabilirii destinaţiei finale sau distrugerii ori procesãrii adecvate a acestora;
m) confiscare - scoaterea din consumul uman, punerea sub restricţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi dirijarea pentru prelucrare tehnicã sau, dupã caz, pentru distrugere a produselor şi subproduselor supuse supravegherii şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care la controlul specific sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sunt declarate necorespunzãtoare pentru consumul uman;
n) distrugere - neutralizarea deşeurilor de origine animalã şi nonanimalã prin incinerare, coincinerare sau îngropare;
o) ucidere - orice proces care cauzeazã moartea animalului în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia animalelor în timpul sacrificãrii sau uciderii;
p) tãiere - provocarea morţii unui animal prin sângerare, pentru a obţine produse destinate consumului uman.
ART. 2
Urmãtoarele fapte constituie contravenţii la normele sanitare veterinare referitoare la mãsurile generale şi speciale de menţinere a indemnitãţii teritoriului faţã de bolile transmisibile la animale, de apãrare a sãnãtãţii animalelor şi de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 1.000 lei la 1.500 lei (RON):
1. introducerea fãrã documente sanitare veterinare a altor animale în efectivele existente, exploataţii de animale sau gospodãrii ale populaţiei ori în turmele constituite pe pãşuni, precum şi neanunţarea consiliilor locale în termen legal în vederea înscrierii în registrele agricole a oricãror schimbãri în efectivele de animale şi a produşilor obţinuţi de la acestea;
2. absenţa sau pãstrarea necorespunzãtoare a Registrului de exploataţie;
3. nepredarea mãrcilor de identificare auricularã/ crotaliilor şi/sau a paşapoartelor în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte;
4. neanunţarea imediatã a medicului veterinar despre suspiciunea sau apariţia unei boli transmisibile la animale, precum şi înstrãinarea sau neizolarea animalelor bolnave ori suspecte de boalã;
5. neamenajarea şi neîntreţinerea, conform normelor sanitare veterinare, a locurilor de adunare şi staţionare temporarã a animalelor în târguri, centre de colectare, expoziţii, baze pentru achiziţii şi export de animale, staţii de îmbarcare-debarcare şi în alte spaţii sau locuri amenajate în aceste scopuri;
6. colectarea şi folosirea în hrana animalelor a resturilor menajere sau a deşeurilor şi subproduselor de origine animalã, indiferent de provenienţa lor, cu încãlcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
7. neînregistrarea animalelor în Registrul agricol al primãriilor de cãtre persoanele desemnate, în termenele legale stabilite, sau nepunerea la dispoziţia autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, la cererea acesteia, a datelor privind mişcarea efectivelor de animale pe specii;
8. nerespectarea cerinţelor veterinare specifice prevãzute de normele sanitare veterinare în vigoare privind circulaţia internã, importul, exportul, tranzitul şi comerţul cu deşeuri sau subproduse de origine animalã care nu sunt destinate consumului uman;
b) cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei (RON):
1. nerespectarea mãsurilor de profilaxie generalã privind accesul în incinte, împrejmuirea, amenajarea, întreţinerea şi funcţionarea dezinfectorului rutier, vestiarului sau filtrului sanitar veterinar din exploataţiile de animale, locurile de aglomerare a animalelor, din unitãţile care produc, prelucreazã, depoziteazã sau valorificã produse alimentare şi produse destinate nutriţiei animale, precum şi în unitãţile care produc medicamente şi alte produse de uz veterinar, unitãţile de colectare, neutralizare sau de procesare a deşeurilor de origine animalã;
2. nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea şi pãstrarea evidenţelor referitoare la animalele tratate, produsele medicinale administrate, durata tratamentului şi perioada de aşteptare, precum şi nerespectarea perioadei de aşteptare pentru animalele tratate şi produsele obţinute de la acestea;
3. neexecutarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare necesare, precum şi efectuarea acestora în mod necorespunzãtor sau utilizarea de produse interzise ori neautorizate de autoritãţile competente;
4. nerespectarea normelor şi mãsurilor sanitare veterinare stabilite pentru pãşunatul şi adãpatul animalelor în scopul prevenirii sau combaterii bolilor infectocontagioase şi parazitare;
5. neasigurarea echipamentului special de protecţie pentru personalul din exploataţiile de animale sau din unitãţile aflate sub restricţii sanitare veterinare, precum şi neasigurarea mijloacelor de decontaminare a echipamentului;
6. nerespectarea normelor şi mãsurilor sanitare veterinare privind scoaterea din gospodãrii a animalelor bolnave de boli transmisibile la animale şi de la animale la om şi pãşunarea acestora în acelaşi loc cu animale sãnãtoase;
7. nedeclararea de cãtre deţinãtorii de animale a obţinerii, prin fãtare, cumpãrare, donaţie sau în alte moduri, a animalelor, precum şi înstrãinarea acestora fãrã documentele prevãzute de legislaţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor;
c) cu amendã de la 2.000 lei la 3.000 lei (RON):
1. neanunţarea consiliilor locale, comunale, orãşeneşti sau municipale înaintea executãrii tratamentelor chimice pentru combaterea dãunãtorilor vegetali la culturile agricole, pomicole, silvice, de cãtre unitãţile şi persoanele fizice care executã tratamente fitosanitare;
2. neasigurarea colectãrii, inactivãrii, distrugerii şi îndepãrtãrii deşeurilor de fabricaţie, reziduurilor, soluţiilor, pulberilor toxice şi a apelor reziduale, conform dispoziţiilor în vigoare, şi/sau neaplicarea mãsurilor de protecţie pentru prevenirea intoxicaţiilor la animale;
3. nerespectarea mãsurilor stabilite de autoritãţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente privind destinaţia, industrializarea sau distrugerea deşeurilor de origine animalã;
4. nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizooticã sau neaplicarea şi nerespectarea mãsurilor de profilaxie generalã şi specificã dispuse de autoritãţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, în exploataţiile de animale şi în unitãţile de procesare;
5. neefectuarea sau nerespectarea perioadei de carantinã profilacticã şi neasigurarea condiţiilor de izolare şi de supraveghere sanitarã veterinarã a animalelor provenite din import şi a celor destinate exportului;
6. introducerea de animale noi în loturile constituite în incinta fermelor de carantinã sau a centrelor de colectare a animalelor;
7. neaplicarea şi neexecutarea de cãtre proprietarii sau deţinãtorii de animale a mãsurilor de asanare a unor focare de boli transmisibile, stabilite prin programe tehnice speciale de cãtre autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã;
8. neamenajarea sau nerespectarea cerinţelor de întreţinere şi folosire a cimitirelor pentru animale de companie, a crematoriilor sau a altor mijloace pentru distrugerea cadavrelor de animale, produselor confiscate şi a deşeurilor de origine animalã, precum şi utilizarea de vehicule necorespunzãtoare sau neautorizate de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã, pentru transportul acestora;
9. încãlcarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de distrugere sau de neutralizare prin procesare şi de valorificare sub formã de fãinuri proteice a cadavrelor de animale, produselor confiscate, deşeurilor de abator sau a altor deşeuri animale, precum şi comercializarea sau folosirea acestora în furajare cu încãlcarea legislaţiei în vigoare;
10. construcţia şi reamenajarea obiectivelor zootehnice, de industrie alimentarã, de produse farmaceutice veterinare, furaje şi alte produse de uz veterinar, schimbarea destinaţiei sau efectuarea oricãror extinderi ale acestora fãrã a fi autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor prin emiterea aprobãrii sau, dupã caz, a autorizaţiei de funcţionare;
11. neinstituirea mãsurilor de carantinã în termenele şi în condiţiile prevãzute de normele sanitare veterinare şi/sau nerespectarea acestora în cazul bolilor transmisibile supuse declarãrii oficiale şi mãsurilor de carantinã;
12. ieşirea/intrarea persoanelor sau scoaterea/ introducerea unor animale şi a oricãror produse şi materiale care pot constitui vectori pentru bolile infecto-contagioase ale animalelor, provenite din zone sau obiective aflate în carantinã, fãrã autorizarea autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente;
13. refuzul sau împiedicarea de cãtre proprietarii ori deţinãtorii de animale a tãierii sau uciderii, dupã caz, a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animale, precum şi a confiscãrii şi distrugerii produselor şi subproduselor provenite de la acestea sau a altor obiecte contaminate, în scopul lichidãrii focarelor şi prevenirii difuzãrii bolilor transmisibile supuse mãsurilor oficiale de declarare şi carantinã;
14. efectuarea transportului animalelor şi al produselor de origine animalã, al furajelor şi altor mãrfuri care pot constitui vectori ai agenţilor patogeni, cu încãlcarea mãsurilor dispuse de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã, în cazul evoluţiei unor boli transmisibile, declarabile şi carantinabile;
15. introducerea de animale sãnãtoase în gospodãrii sau în unitãţi unde nu au fost efectuate acţiuni obligatorii de decontaminare dupã asanarea unor focare de boli transmisibile şi fãrã autorizarea autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente;
16. nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare privind protecţia şi bunãstarea animalelor în timpul tãierii şi/sau uciderii, folosirea altor metode de ucidere decât cele autorizate de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã sau neasigurarea funcţionãrii echipamentelor de asomare la parametrii prevãzuţi de legislaţia în vigoare pentru respectarea condiţiilor sanitare veterinare privind protecţia şi bunãstarea animalelor.
ART. 3
Urmãtoarele fapte constituie contravenţii la normele sanitare veterinare privind circulaţia animalelor, produselor de origine animalã, furajelor sau a produselor medicinale şi a altor produse de uz veterinar şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 500 lei la 1.000 lei (RON):
1. neanunţarea în termen legal a medicului veterinar oficial despre îmbarcarea/debarcarea animalelor vii ori a produselor de origine animalã şi/sau tranzitul acestora;
2. vânzarea sau înstrãinarea în orice mod a animalelor, cumpãrarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fãrã documentele prevãzute de legislaţia sanitarã veterinarã în vigoare;
3. transportul stupilor de albine în alte localitãţi, fãrã documente sanitare veterinare, precum şi neanunţarea autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente şi a consiliului local cu privire la amplasarea stupinei în teritoriu;
4. neanunţarea medicului veterinar teritorial de cãtre reprezentantul legal al inspectoratelor silvice şi cinegetice teritoriale şi al asociaţiilor vânãtorilor şi pescarilor sportivi despre orice suspiciuni de boalã sau depistarea unor cadavre de animale sãlbatice;
5. permiterea accesului câinilor în exploataţiile de animale şi în unitãţile care prelucreazã, depoziteazã sau valorificã produse de origine animalã, în pieţe, în târguri şi în alte locuri publice, cu excepţia câinilor de serviciu ai Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ai Ministerului Apãrãrii Naţionale, a câinilor însoţitori, special pregãtiţi pentru persoane cu handicap, precum şi a câinilor de vânãtoare prevãzuţi cu botniţã şi conduşi în lesã de persoane autorizate;
6. deţinerea în apartamente sau în locuinţe comune a animalelor de companie fãrã respectarea normelor de bunãstare, igienã şi fãrã documente care sã ateste starea lor de sãnãtate;
7. comercializarea furajelor, aditivilor furajeri şi a altor produse destinate nutriţiei animalelor provenite din producţia internã sau din import, ambalate şi etichetate cu încãlcarea normelor sanitare veterinare, precum şi comercializarea lor în alte locuri decât cele autorizate şi/sau aprobate/înregistrate sanitar veterinar ori fãrã documente care sã ateste calitatea sau alte documente prevãzute în legislaţia specificã;
8. utilizarea în hrana animalelor din exploataţiile de animale a furajelor complete sau complementare care nu sunt produse în unitãţi autorizate şi/sau aprobate/ înregistrate ori care nu sunt însoţite de documente care sã ateste calitatea sau de alte documente prevãzute în legislaţia specificã;
9. funcţionarea târgurilor de animale fãrã a fi autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor prin emiterea aprobãrii sau, dupã caz, a autorizaţiei de funcţionare;
b) cu amendã de la 600 lei la 1.200 lei (RON):
1. organizarea şi efectuarea transporturilor de animale, produse de origine animalã şi de furaje fãrã certificate, documente de calitate sau alte documente prevãzute de legislaţia sanitarã veterinarã în vigoare;
2. existenţa la controlul documentelor a unor neconcordanţe între situaţia existentã şi atestãrile din certificatele sanitare veterinare de transport sau din alte documente prevãzute de legislaţia veterinarã, privind identificarea mijloacelor de transport, individualizarea şi numãrul animalelor, sortimentele şi cantitatea de produse de origine animalã şi de alte produse supuse controlului sanitar veterinar;
3. efectuarea transporturilor de animale, produse şi subproduse de origine animalã sau de furaje, precum şi de produse de uz veterinar cu mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar sau neigienizate;
4. neasigurarea de cãtre prestatorii de servicii a funcţionãrii la parametrii tehnici a staţiilor sau a punctelor de spãlare-dezinfecţie, precum şi nerespectarea tehnologiei de curãţare-spãlare-dezinfecţie a mijloacelor utilizate pentru transportul animalelor, al produselor şi subproduselor de origine animalã;
5. îmbarcarea şi debarcarea animalelor în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar sau îmbarcarea ori debarcarea animalelor în timpul nopţii fãrã asigurarea cerinţelor de iluminat corespunzãtoare, potrivit normelor sanitar veterinare;
6. nerespectarea itinerarului de deplasare stabilit pentru transportul turmelor de animale care se deplaseazã pe jos;
7. efectuarea de transporturi interjudeţene de animale fãrã avizul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi fãrã notificarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
8. refuzul identificãrii şi înregistrãrii animalelor de cãtre deţinãtori, precum şi nepredarea cãtre direcţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, a mãrcilor auriculare şi a paşaportului individual pentru bovinele sacrificate, moarte sau ucise conform legislaţiei în vigoare;
9. deţinerea sau transportul de animale neidentificate şi neînregistrate, fãrã documente sanitare veterinare sau fãrã a se respecta condiţiile de bunãstare pe timpul transportului;
10. punerea pe piaţã de cãtre producãtori sau importatori a furajelor complete ori complementare sau a altor produse finite destinate nutriţiei animalelor, ca atare, înainte de efectuarea testãrilor obligatorii sau fãrã documentele prevãzute de legislaţia sanitarã veterinarã specificã şi fãrã pãstrarea evidenţelor;
c) cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei (RON):
1. nerespectarea condiţiilor impuse de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã în cazul transporturilor de animale, produse de origine animalã, furaje şi de alte mãrfuri supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care se efectueazã sub restricţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
2. neanunţarea celei mai apropiate unitãţi sanitare veterinare ori a consiliului local despre cazurile de îmbolnãviri sau de animale moarte survenite în timpul transportului acestora;
3. funcţionarea de pieţe şi hale agroalimentare cu spaţii destinate comercializãrii produselor de origine animalã, a pãsãrilor şi a animalelor mici, organizarea de târguri, expoziţii, concursuri sau de baze de colectare a animalelor, precum şi funcţionarea de cimitire pentru animale de companie, fãrã aprobare sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor;
4. scoaterea, fãrã drept, de sub restricţii sanitare veterinare a loturilor de animale în care s-au constatat îmbolnãviri sau animale moarte, precum şi a produselor de origine animalã reţinute pentru control prin examen de laborator;
5. importul sau tranzitul de animale, produse de origine animalã, furaje, produse medicamentoase şi de alte produse de uz veterinar sau de alte mãrfuri care pot constitui vectori pentru bolile infectocontagioase ale animalelor, fãrã respectarea condiţiilor stabilite de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã;
6. neanunţarea autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente şi a organelor vamale de frontierã asupra sosirii transporturilor de animale, produse de origine animalã, produse de uz veterinar, furaje şi de alte materiale supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
7. producerea de furaje medicamentate prin utilizarea altor produse sau substanţe în afara premixurilor medicamentate ori utilizarea acestor furaje cu încãlcarea legislaţiei în vigoare;
8. nerespectarea mãsurilor dispuse de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã pentru produsele destinate nutriţiei animalelor, în cazul depistãrii sau suspicionãrii unor neconformitãţi;
9. nerespectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor medicinale veterinare sau a altor produse de uz veterinar, precum şi punerea pe piaţã a acestora fãrã pãstrarea evidenţelor prevãzute de legislaţia în vigoare;
d) cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei (RON):
1. producerea, punerea pe piaţã, comercializarea sau utilizarea în practica veterinarã a unor produse medicinale de uz veterinar, a unor substanţe active sau a altor produse de uz veterinar supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, neavizate, neomologate, neautorizate sau neînregistrate în Registrul naţional al medicamentelor şi produselor de uz veterinar;
2. producerea sau procurarea unor culturi vii bacteriene şi virale şi a produselor cu potenţial patogen, precum şi transportul, manipularea şi folosirea acestora fãrã autorizare din partea autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente.
ART. 4
Urmãtoarele fapte constituie contravenţii la normele de igienã sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producţia, prelucrarea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare, a subproduselor animale, a hranei pentru animale, a produselor farmaceutice veterinare sau a altor produse de uz veterinar şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 500 lei la 1.000 lei (RON):
1. manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încãlcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
2. comercializarea directã cãtre consumatorul final a produselor alimentare şi a hranei pentru animale în spaţii necorespunzãtoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fãrã respectarea condiţiilor de igienã conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
3. neprezentarea la controlul autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente a animalelor şi a produselor alimentare aduse în pieţe, hale, târguri şi în alte asemenea locuri, înainte de a fi puse în vânzare, conform legislaţiei în vigoare, şi admiterea de cãtre administraţia pieţelor şi a halelor la vânzare a produselor necontrolate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
4. nerespectarea regulilor de igienã în exploataţiile de animale, în stânele şi gospodãriile populaţiei privind igiena corporalã a animalelor, mulsul, prelucrarea, transportul şi valorificarea laptelui şi produselor lactate;
5. nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
6. ambalarea şi etichetarea necorespunzãtoare a produselor alimentare şi a celor destinate nutriţiei alimentelor, în vederea depozitãrii, transportului şi valorificãrii, şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
7. desfãşurarea acţiunilor de vânãtoare în zone supuse restricţiilor sanitare veterinare sau fãrã anunţarea medicului veterinar oficial, precum şi punerea în consum a cãrnii de vânat fãrã expertizã sanitarã veterinarã şi fãrã documente sanitare veterinare;
8. nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare, a produselor de nutriţie pentru animale şi a produselor de uz veterinar;
9. transportul, depozitarea, pãstrarea şi expunerea la vânzare a peştelui, semiconservelor şi a conservelor din peşte în afara spaţiilor aprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi/sau fãrã asigurarea lanţului frigorific;
10. depozitarea ouãlor în condiţii necorespunzãtoare de temperaturã, nemarcate şi/sau comercializarea acestora în afara spaţiilor aprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
11. nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de comercializare a cãrnii de pasãre;
b) cu amendã de la 2.000 lei la 3.000 lei (RON):
1. comercializarea cãrnii prin substituirea speciei de animale de la care provine;
2. tãierea pentru consumul uman a animalelor bolnave, suspecte de boli transmisibile sau parazitare şi comercializarea cãrnii şi a subproduselor obţinute, în alte condiţii decât cele stabilite de medicul veterinar oficial;
3. nerespectarea normelor de igienã pe fluxul tehnologic, în unitãţile de prelucrare a produselor şi subproduselor de origine animalã şi nonanimalã, precum şi nerespectarea normelor tehnologice în ceea ce priveşte producerea furajelor pentru hrana animalelor;
4. neîntreţinerea în condiţii de igienã şi în stare de funcţionare a instalaţiilor de apã rece şi caldã, de canalizare, ventilaţie şi de iluminat din spaţiile de producţie, prelucrare, depozitare şi valorificare a produselor alimentare şi a celor de uz veterinar;
5. neîntreţinerea în condiţii de igienã şi în stare de funcţionare a spaţiilor şi instalaţiilor frigorifice din unitãţile care prelucreazã, depoziteazã, transportã şi valorificã produse alimentare;
6. neasigurarea sau întreruperea lanţului frigorific, în cazul produselor refrigerate sau congelate, ori din unitãţile care produc, depoziteazã, transportã şi comercializeazã medicamente şi produse biologice de uz veterinar;
7. comercializarea produselor medicinale de uz veterinar sau a altor produse de uz veterinar în alte locuri decât cele aprobate sanitar veterinar;
8. nerespectarea procedurilor de bune practici de producţie (GMP) în unitãţile de producţie a produselor medicinale de uz veterinar sau, dupã caz, neasigurarea serviciilor de cãtre persoana responsabilã calificatã în conformitate cu legislaţia specificã;
9. depozitarea în afara locurilor special amenajate a reziduurilor şi deşeurilor de origine animalã, precum şi neasigurarea evacuãrii acestora cãtre societãţile comerciale abilitate pentru procesarea acestora;
10. neîntocmirea şi neaplicarea procedurilor privind controlul calitãţii şi siguranţei alimentelor de cãtre unitãţile care proceseazã produse alimentare destinate consumului uman şi pentru hrana animalelor sau, dupã caz, neasigurarea asistenţei de cãtre persoana responsabilã calificatã în conformitate cu legislaţia specificã;
11. punerea în consum a produselor alimentare şi a produselor destinate nutriţiei animalelor care nu corespund parametrilor microbiologici, care conţin reziduuri şi contaminanţi peste limita admisã, precum şi substanţe interzise, confirmate prin buletin de analizã eliberat de un laborator autorizat;
12. neasigurarea aparaturii de mãsurã, control şi înregistrare a parametrilor tehnologici, neluarea mãsurilor necesare pentru funcţionarea corespunzãtoare a acestora şi a liniilor de fabricaţie sau neverificarea periodicã a acestora;
13. valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat şi a celor retrase din consum de cãtre autoritãţile competente în acest sens;
c) cu amendã de la 2.500 lei la 3.000 lei (RON):
1. nerespectarea fluxului tehnologic şi nedelimitarea zonelor curate de cele murdare;
2. folosirea la prepararea produselor alimentare destinate consumului uman sau hranei pentru animale a unor aditivi sau a altor substanţe chimice neavizate/ neautorizate ori interzise, precum şi depãşirea concentraţiilor legal admise în cazul celor permise;
3. nerespectarea mãsurilor dispuse de cãtre medicul veterinar oficial privind destinaţia cãrnii şi a subproduselor rezultate din tãierile de urgenţã ale animalelor;
4. folosirea pentru consumul uman sau pentru hrana animalelor a cãrnii, produselor din carne, laptelui, produselor din lapte, precum şi a altor produse de origine animalã provenite de la animale cu afecţiuni sau boli transmisibile, în alte condiţii decât cele stabilite de legislaţia sanitarã veterinarã în vigoare;
5. prelucrarea şi folosirea în hrana animalelor a cãrnii improprii pentru consum uman şi a deşeurilor provenite din tãierea animalelor sau din prelucrarea altor produse de origine animalã, cu încãlcarea normelor sanitare veterinare;
6. eliberarea de cãtre societãţile comerciale de industrie alimentarã, precum şi de cãtre alte societãţi comerciale care prelucreazã produse alimentare, produse şi subproduse de origine animalã a documentelor de adeverire a calitãţii, salubritãţii şi siguranţei alimentelor, fãrã buletin de analizã eliberat de laboratorul propriu autorizat sau de alte laboratoare autorizate;
7. tãierea animalelor tratate cu medicamente şi substanţe chimice, precum şi organoclorurate, hormoni, tranchilizante, betablocante, anabolizante şi alte substanţe remanente, fãrã a se respecta normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind controlul reziduurilor;
8. nerespectarea de cãtre agenţii economici care produc, prelucreazã şi depoziteazã produse alimentare a frecvenţei controalelor privind testãrile prin analize de laborator pentru atestarea calitãţii şi salubritãţii produselor de origine animalã, conform normelor legale în vigoare, în laboratoarele autorizate;
9. desfãşurarea în unitãţile de producţie a altor activitãţi decât a celor aprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
10. prelucrarea sau introducerea cãrnii şi a materiilor prime de origine animalã neexpertizate sanitar veterinar în unitãţile de procesare;
11. nerespectarea de cãtre producãtorii şi procesatorii de produse alimentare şi furaje a parametrilor privind proprietãţile organoleptice, fizico-chimice, microbiologice şi toxicologice ale produselor finite, conform standardelor, specificaţiilor tehnice şi normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare;
12. tãierea bovinelor înregistrate şi identificate în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar prin emiterea aprobãrii sau, dupã caz, a autorizaţiei de funcţionare;
13. comercializarea cãrnii fãrã efectuarea expertizei sanitare veterinare.
ART. 5
Urmãtoarele fapte constituie contravenţii la normele sanitare veterinare privind protecţia, bunãstarea şi creşterea animalelor şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 300 lei la 600 lei (RON):
1. lovirea, chinuirea, pãrãsirea sau creşterea animalelor în condiţii improprii, prin încãlcarea normelor de creştere şi sanitare veterinare;
2. folosirea la tracţiune a cabalinelor şi a bovinelor sub vârsta de 2 ani sau în ultima lunã de gestaţie şi în prima lunã de lactaţie;
3. nerespectarea repaosului de boalã sau a prescripţiilor medicale stabilite de personalul sanitar veterinar prin Actul sanitar veterinar de punere sub observaţie, pentru recuperarea stãrii de sãnãtate şi a capacitãţii de reproducţie şi producţie a animalelor;
4. neaplicarea şi nerespectarea normelor sanitare veterinare referitoare la protecţia şi bunãstarea animalelor în ceea ce priveşte adãpostirea, hrãnirea, îngrijirea, starea de sãnãtate, transportul, tãierea, uciderea sau eutanasierea celor cu afecţiuni incurabile ori a câinilor agresivi din rasele interzise pe teritoriul României;
b) cu amendã de la 400 lei la 600 lei (RON):
1. neaplicarea şi nerespectarea normelor de igienã privind întreţinerea adãposturilor pentru animale, a incintelor, padocurilor, taberelor, stânelor, surselor de apã, depozitelor de furaje, platformelor de gunoi şi a sistemelor de evacuare şi colectare a dejecţiilor;
2. folosirea la reproducţie a masculilor neautorizaţi, neverificaţi din punct de vedere al stãrii de sãnãtate, suspecţi de boli transmisibile prin montã, refuzul castrãrii reproducãtorilor neautorizaţi, precum şi folosirea pentru reproducţie a femelelor bolnave sau suspecte de boli transmisibile prin montã;
3. întreţinerea necorespunzãtoare a reproducãtorilor autorizaţi şi nerespectarea regulilor sanitare veterinare de igienã a montei;
4. nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare în staţiunile de montã, punctele de însãmânţãri artificiale şi în alte unitãţi de reproducţie şi selecţie a animalelor;
5. nerespectarea normelor sanitare veterinare privind funcţionarea staţiilor şi a centrelor de incubaţie;
c) cu amendã de la 400 lei la 800 lei (RON):
1. administrarea în hrana animalelor a furajelor alterate, îngheţate, mucegãite sau neadmise pentru anumite categorii de vârstã şi stãri fiziologice, precum şi administrarea unor produse improprii consumului uman şi a resturilor culinare în alte condiţii decât cele permise potrivit prevederilor legale;
2. suspendarea nejustificatã sau întreţinerea defectuoasã a instalaţiilor şi sistemelor care asigurã sau regleazã parametrii de microclimat din adãposturile de animale;
3. evacuarea, colectarea, depozitarea şi utilizarea dejecţiilor provenite din unitãţi industriale de creştere a animalelor şi din exploataţiile zootehnice, prin încãlcarea normelor sanitare veterinare, funcţionarea necorespunzãtoare a staţiilor de epurare şi neutralizare a apelor uzate;
4. neprezentarea de cãtre deţinãtori a animalelor pentru efectuarea operaţiunilor sanitare veterinare obligatorii, la locul, data şi ora stabilite şi comunicate de medicul veterinar oficial, precum şi refuzul acestora de a supune animalele acţiunilor sanitar veterinare obligatorii;
5. neacordarea sprijinului necesar de cãtre proprietarii sau însoţitorii animalelor pentru efectuarea operaţiunilor de depistare, vaccinare şi administrare a unor produse biologice sau medicamentoase animalelor;
6. administrarea produselor medicinale de uz veterinar în alte condiţii decât cele prevãzute în prospect sau în specificaţiile tehnice ale produsului respectiv.
ART. 6
Urmãtoarele fapte constituie contravenţii la dispoziţiile tehnice şi la mãsurile privind efectuarea acţiunilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor obligatorii şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei (RON):
1. neanunţarea autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente de cãtre personalul din subordine, prin sistemul rapid de alertã, a situaţiilor epidemiologice deosebite, de contaminare şi poluare a alimentelor şi a hranei pentru animale ori a suspiciunilor de intoxicaţii şi/sau toxiinfecţii datorate consumului de alimente;
2. neasigurarea de cãtre deţinãtorii de animale şi agenţii economici care prelucreazã, depoziteazã şi valorificã produse alimentare a trimiterii probelor recoltate la laborator, în condiţii corespunzãtoare şi în timp util, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare;
3. neexecutarea de cãtre medicul veterinar oficial, în condiţiile prevãzute în Programul de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţie a mediului, a acţiunilor şi operaţiunilor de specialitate şi neasigurarea asistenţei medicale veterinare curente în unitãţile sau în teritoriul în care activeazã;
4. refuzul medicilor veterinari de liberã practicã de a participa la acţiunile de interes naţional impuse de necesitatea combaterii unor boli transmisibile şi parazitare în extindere la animale declarabile şi carantinabile;
5. eliberarea de documente sanitare veterinare de cãtre medicii veterinari de liberã practicã împuterniciţi în alte condiţii decât cele prevãzute în normele, instrucţiunile şi dispoziţiile în vigoare;
6. neasigurarea de cãtre persoanele abilitate a condiţiilor şi mijloacelor materiale necesare desfãşurãrii activitãţii sanitare veterinare de supraveghere şi control în unitãţile zootehnice de industrie alimentarã, în pieţe, târguri, puncte de trecere a frontierei de stat şi în alte locuri supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
7. neanunţarea de cãtre agenţii economici sau medicii veterinari a autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente asupra oricãror aspecte sau situaţii deosebite care privesc sãnãtatea animalelor şi sãnãtatea publicã şi neaplicarea mãsurilor care se impun pânã la venirea medicului veterinar oficial de cãtre medicii veterinari de liberã practicã;
8. exercitarea de activitãţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de cãtre persoane neîmputernicite de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competente;
9. nerespectarea reglementãrilor sanitare veterinare privind producerea, înregistrarea, circulaţia şi comercializarea produselor medicinale de uz veterinar, a aditivilor furajeri sau a altor produse de uz veterinar;
10. încãlcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilitãţii produselor la producerea, prelucrarea, distribuţia, punerea pe piaţã sau comercializarea alimentelor sau a hranei pentru animale;
b) cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei (RON):
1. refuzul de a permite accesul inspectorilor autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente în unitãţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau obstrucţionarea autoritãţilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente de a-şi exercita atribuţiile stabilite prin lege;
2. refuzul persoanelor fizice şi juridice care desfãşoarã activitãţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de a prezenta documentele sanitare veterinare de transport sau alte documente prevãzute de legislaţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor pentru animale vii, produse şi subproduse de origine animalã;
3. nerespectarea de cãtre persoanele fizice sau juridice a cerinţelor stabilite de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor competentã pentru importul, exportul şi tranzitul de animale, produse alimentare, produse medicinale de uz veterinar, alte produse de uz veterinar sau de produse destinate nutriţiei animalelor;
4. refuzul persoanelor fizice sau juridice de a executa dispoziţiile autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente privind destinaţia vamalã a animalelor vii, produselor alimentare, produselor medicamentoase şi biologice de uz veterinar şi a altor materiale şi produse supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, aflate sub restricţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
5. prelevarea, depozitarea şi comercializarea materialului seminal congelat provenit de la reproducãtori aflaţi sub restricţii sanitare veterinare;
6. utilizarea materialului seminal congelat, a embrionilor, indigeni sau din import, prin încãlcarea normelor sanitare veterinare;
7. scoaterea de sub restricţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a mãrfurilor supuse sechestrului veterinar, fãrã acordul scris al autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
8. returnarea produselor alimentare, indiferent de starea lor de calitate şi siguranţã, de cãtre agenţii economici care valorificã aceste produse furnizorilor sau producãtorilor;
9. funcţionarea exploataţiilor de animale, precum şi a unitãţilor care produc, colecteazã, prelucreazã, depoziteazã, intermediazã sau valorificã alimente, produse şi subproduse de origine animalã, produse destinate nutriţiei animalelor, produse medicinale de uz veterinar sau alte produse de uz veterinar, respectiv a altor unitãţi care necesitã autorizare sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor prin emiterea aprobãrii/înregistrãrii sau, dupã caz, a autorizaţiei de funcţionare, fãrã obţinerea acesteia;
10. desfãşurarea activitãţilor de comerţ angro cu produse medicinale de uz veterinar fãrã deţinerea autorizaţiei de distribuţie.
ART. 7
Urmãtoarele fapte constituie contravenţie la normele de igienã şi pentru siguranţa alimentelor privind producţia, prelucrarea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei (RON):
1. neanunţarea de cãtre persoanele fizice sau juridice a începerii ori sistãrii activitãţii supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
2. punerea în contact a produselor alimentare cu gheaţã
artificialã sau naturalã pentru conservare, excepţie fãcând
peştele;
3. folosirea în unitãţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubrã şi utilizarea acestora pentru alimente dacã în prealabil au fost folosite în alte scopuri;
4. utilizarea la producerea sau depozitarea produselor alimentare a personalului fãrã calificare corespunzãtoare sau a personalului utilizat la curãţenie ori activitãţi de igienizare a spaţiilor, ambalajelor şi anexelor sanitare;
5. depãşirea capacitãţii de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial în depozitele din unitãţile care produc, prelucreazã sau valorificã produse alimentare;
6. depozitarea, chiar şi provizorie, a ambalajelor de transport al produselor alimentare în condiţii care pot determina contaminarea sau impurificarea acestora;
7. neasigurarea menţinerii timp de 48 de ore a probelor alimentare în unitãţile de alimentaţie colectivã, conform normelor de siguranţã a alimentelor;
b) cu amendã de la 2.000 lei la 3.000 lei (RON):
1. neasigurarea cu un numãr suficient de ustensile a dotãrii unitãţilor de alimentaţie colectivã, permanente sau sezoniere, în raport cu natura, volumul şi cu profilul unitãţii;
2. depozitarea, transportul sau expunerea alimentelor sub formã de materii prime sau semipreparate împreunã cu produse finite care se consumã fãrã prelucrare termicã, fãrã asigurarea condiţiilor corespunzãtoare pentru fiecare categorie;
3. neasigurarea spaţiilor suficiente şi cu destinaţie specialã în unitãţile de alimentaţie publicã, necesare desfãşurãrii circuitelor funcţionale într-un singur sens, fãrã încrucişãri între fazele salubre şi cele insalubre;
c) cu amendã de la 2.500 lei la 3.000 lei (RON):
1. folosirea ustensilelor şi a recipientelor de lucru în stare deterioratã în activitatea de alimentaţie publicã şi colectivã;
2. utilizarea pentru imprimarea sau marcarea produselor de origine animalã a coloranţilor care nu sunt aprobaţi de cãtre autoritãţile competente;
3. refolosirea în unitãţile de alimentaţie publicã a veselei, paharelor şi a tacâmurilor de unicã folosinţã;
4. folosirea în unitãţile din sectorul alimentar a apei provenite din surse neverificate sau care nu este conformã cu legislaţia specificã privind calitatea apei potabile;
5. punerea în consum a unor alimente obţinute din amestecuri dintre un preparat crud (materie primã) şi un produs care a suportat prelucrare termicã (produs finit) sau folosirea îndelungatã a uleiurilor la operaţiunea de prãjire;
6. punerea în consum a alimentelor şi ingredientelor tratate cu radiaţii ionizante, provenite din surse radioactive neautorizate.
ART. 8
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 4 şi la art. 6 lit. b) pct. 1 se sancţioneazã, pe lângã amendã contravenţionalã, şi cu suspendarea activitãţii de producere, prelucrare, depozitare, transport şi valorificare a produselor, subproduselor de origine animalã şi nonanimalã, a furajelor indigene sau din import, pe o perioadã de un an, în condiţiile în care sunt sãvârşite a doua oarã în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.
(2) Contravenţia prevãzutã la art. 6 lit. a) pct. 9, sãvârşitã de cãtre deţinãtorii autorizaţiei de distribuţie a produselor medicinale de uz veterinar în cadrul activitãţii de distribuţie cãtre terţi, se sancţioneazã, pe lângã amendã contravenţionalã, şi cu suspendarea activitãţii de comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice de uz veterinar, pe o perioadã de un an, în condiţiile în care este sãvârşitã a doua oarã în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenţionale.
ART. 9
Funcţionarea unitãţilor de tãiere a animalelor şi a pãsãrilor, a unitãţilor de colectare, prelucrare, procesare, depozitare şi valorificare a produselor de origine animalã fãrã asistenţã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor de specialitate, conform legislaţiei în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 4.000 la 7.000 lei (RON), precum şi cu suspendarea activitãţii pânã la data asigurãrii asistenţei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de specialitate.
ART. 10
Neîndeplinirea condiţiilor de funcţionare prevãzute de legislaţia sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, conform declaraţiei pe propria rãspundere, datã de cãtre agenţii economici, persoane fizice sau juridice, a cãror activitate se desfãşoarã în baza declaraţiei pe propria rãspundere, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 la 10.000 lei (RON), precum şi cu suspendarea activitãţii desfãşurate pânã la data remedierii deficienţelor constatate cu ocazia controlului.
ART. 11
(1) Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 4 şi la art. 6 lit. b) pct. 1, sancţionate potrivit art. 8, precum şi a celor prevãzute la art. 9 şi 10 se face de cãtre inspectorii autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, iar aplicarea sancţiunii se face de cãtre directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin rezoluţie scrisã pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(2) Directorul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, are obligaţia de a înştiinţa birourile unice din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sau, dupã caz, autoritãţile administraţiei publice locale care au autorizat funcţionarea agentului economic despre aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 8-10.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 2-10 se fac prin proces-verbal încheiat de cãtre inspectori ai autoritãţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, potrivit competenţelor legale.
(4) Contravenţiile prevãzute la art. 3 lit. a) pct. 2, lit. b) pct. 1 şi 2 şi la lit. c) pct. 3 se pot constata şi sancţiona şi de cãtre poliţişti.
ART. 12
Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute în prezenta hotãrâre, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
ART. 13
Sancţiunile contravenţionale prevãzute de prezenta hotãrâre se aplicã şi persoanelor juridice.
ART. 14
Prevederile referitoare la contravenţii cuprinse în <>art. 2-10 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 15
(1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.247/2002 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 837 din 20 noiembrie 2002.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
--------------
Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur
p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Dan Marcu
Ministrul sãnãtãţii,
Gheorghe Eugen Nicolãescu
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
p. Ministrul finanţelor publice,
Nicolae Ivan,
secretar de stat
Bucureşti, 25 august 2005.
Nr. 984.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: