Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 975 din 22 august 2007  privind modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea si controlul bifenililor policlorurati si ale altor compusi similari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 975 din 22 august 2007 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea si controlul bifenililor policlorurati si ale altor compusi similari

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 30 august 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 975 din 22 august 2007
privind modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi şi ale altor compuşi similari
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 30 august 2007


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi şi ale altor compuşi similari, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 131 din 28 martie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - În vederea evitãrii efectelor negative asupra sãnãtãţii umane, bunurilor şi asupra mediului, bifenilii policloruraţi şi compuşii similari, denumiţi în continuare compuşi desemnaţi, sunt supuşi unui regim special de gestiune şi control, în vederea eliminãrii lor, stabilit prin prezenta hotãrâre."
2. La articolul 6, dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) se interzice umplerea transformatorilor cu fluide cu conţinut de PCB."
3. Dupã articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 8^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 8^1. - (1) Echipamentele care conţin fluide cu 0,005% pânã la 0,05% PCB raportat la greutatea fluidului pot fi inventariate, menţionându-se numai urmãtoarele date:
a) numele şi adresa deţinãtorului;
b) localizarea şi descrierea echipamentului;
c) data declaraţiei.
(2) Aceste echipamente pot fi etichetate ca echipamente contaminate cu mai puţin de 0,05% PCB-uri şi sunt decontaminate sau eliminate la sfârşitul ciclului lor de viaţã.
(3) Transformatorii care conţin fluide cu un conţinut mai mare de 0,05% în greutate PCB sunt decontaminaţi în scopul reducerii nivelului acestora la mai puţin de 0,05% din greutate PCB, dar nu mai mult de 0,005% din greutate PCB, în urmãtoarele condiţii:
a) fluidul de înlocuire ce nu conţine PCB trebuie sã prezinte cele mai mici riscuri;
b) înlocuirea fluidului nu trebuie sã compromitã eliminarea ulterioarã a PCB-urilor;
c) dupã decontaminare eticheta transformatorului trebuie sã fie înlocuitã cu eticheta prevãzutã în anexa nr. 4."
4. Articolul 11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Pânã în momentul în care aceştia sunt decontaminaţi, scoşi din funcţiune şi/sau eliminaţi în conformitate cu prezenta directivã, întreţinerea transformatorilor care conţin PCB-uri poate continua numai cu scopul de a asigura menţinerea PCB-urilor pe care le conţin în conformitate cu standardele tehnice sau cu specificaţiile privind calitatea dielectricã şi cu condiţia ca transformatorii sã fie în bune condiţii de lucru şi sã nu aibã scurgeri.
(2) Anumite echipamente încapsulate, aflate în funcţiune sau depozitate înainte ori dupã utilizare, pot conţine compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale. Dacã aceste echipamente nu pot fi testate pentru a se dovedi prezenţa compuşilor desemnaţi fãrã a se provoca distrugerea sau afectarea acestor aparate, prezenţa ori absenţa compuşilor respectivi, precum şi volumul şi concentraţiile lor probabile vor fi apreciate de operatorii economici dupã data şi locul fabricaţiei echipamentelor.
(3) În situaţiile în care, conform alin. (2), se apreciazã cã echipamentele sau materialele conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale, se aplicã dispoziţiile art. 8.
(4) Echipamentele cu conţinut de PCB-uri mai mic de 0,05%, care nu au fost incluse în inventarul naţional al echipamentelor şi materialelor ce conţin compuşi desemnaţi şi care reprezintã o componentã a unui alt echipament, trebuie îndepãrtate şi colectate separat atunci când echipamentul din care fac parte este scos din uz, reciclat sau eliminat."
5. Dupã alineatul (2) al articolului 13 se introduc douã noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Secretariatul pentru compuşi desemnaţi centralizeazã datele furnizate de autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului privind planurile de decontaminare/eliminare ale echipamentelor inventariate cu conţinut de PCB, planuri aprobate.
(2^2) Secretariatul pentru compuşi desemnaţi elaboreazã schemele de colectare şi eliminare ale echipamentelor care nu sunt cuprinse în inventarul naţional al echipamentelor şi materialelor cu conţinut de PCB."
6. Alineatele (1)-(5) ale articolului 17 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Operatorii economici întocmesc şi depun la autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului, în termenele stabilite, atât planurile de decontaminare/eliminare, cât şi dovada efectuãrii operaţiunii de decontaminare/eliminare, pentru toate echipamentele şi materialele ce conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale, pânã la data de 31 decembrie a fiecãrui an.
(2) Planurile de decontaminare/eliminare conţin:
a) activitatea desfãşuratã de societate;
b) identificarea locaţiei unde existã echipamentele cu conţinut de PCB;
c) formularul prevãzut în anexa nr. 7;
d) calendarul etapizat de eliminare a echipamentelor cu conţinut de PCB.
(3) Planurile de decontaminare/eliminare întocmite de operatorii economici trebuie sã precizeze faptul cã echipamentele în funcţiune ce conţin compuşi desemnaţi în concentraţii mai mari de 50 ppm şi un volum de peste 5 dmc pot fi utilizate în continuare, pânã la sfârşitul existenţei lor utile, în condiţiile respectãrii în toate privinţele a normelor tehnologice stabilite.
(4) În planurile de decontaminare/eliminare se menţioneazã ca termen limitã pentru eliminarea echipamentelor scoase din funcţiune, care nu mai pot fi folosite fiind depãşite fizic şi moral, cu volum de PCB mai mare de 5 dmc, a deşeurilor sau altor materiale care conţin compuşi desemnaţi în concentraţii mai mari de 50 ppm data de 31 decembrie 2010.
(5) Autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului verificã şi aprobã planurile de decontaminare/eliminare depuse de operatorii economici, solicitând eventuale modificãri şi completãri, astfel încât acestea sã poatã fi aprobate de Secretariatul pentru compuşi desemnaţi. Un exemplar al formei finale a planului de decontaminare/eliminare se reţine la autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului, iar un alt exemplar rãmâne la operatorul economic."
7. Dupã alineatul (4) al articolului 17 se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Operatorii economici depun, dupã caz, la autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului, datele necesare întocmirii schemelor de colectare şi eliminare pentru echipamentele cu conţinut de PCB mai mic de 0,05%, care nu au fost inventariate. Schemele de colectare şi eliminare ale echipamentelor cu conţinut de PCB mai mic de 0,05%, unde este cazul, se depun la autoritãţile publice teritoriale de protecţia mediului în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri."
8. Dupã articolul 17^1 se introduce un nou articol, articolul 17^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^2. - Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului transmite Comisiei Europene, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri:
a) planurile de decontaminare/eliminare a echipamentelor inventariate şi a PCB-urilor conţinute de acestea;
b) schemele de colectare şi eliminare a echipamentelor care nu sunt inventariate."
9. La anexa nr. 1, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) planuri de decontaminare/eliminare - proiectele elaborate de operatorii economici şi aprobate de autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului în vederea reutilizãrii, reciclãrii sau eliminãrii în condiţii de siguranţã a echipamentelor cu conţinut de PCB."
10. La anexa nr. 1, dupã litera h) se introduc şase noi litere, literele i)-n), cu urmãtorul cuprins:
"i) eliminare - operaţiunile prevãzute în anexa nr. 1A "Semnificaţia unor termeni în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã", la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
j) decontaminare - operaţiunile care au în vedere reutilizarea, reciclarea sau eliminarea în condiţii de siguranţã a echipamentelor, obiectelor, materialelor sau fluidelor contaminate cu PCB, aflate în posesia unui deţinãtor, şi operaţiunile de înlocuire a fluidelor care conţin PCB cu fluide corespunzãtoare care nu conţin PCB-uri;
k) deţinãtor de echipamente cu conţinut de PCB-uri persoana fizicã sau juridicã posesoare de echipamente cu conţinut de PCB-uri şi/sau de alţi compuşi desemnaţi, prevãzuţi la art. 3;
l) existenţa utilã a echipamentului - durata de viaţã a echipamentului înscrisã în documentaţia tehnicã pusã la dispoziţie de producãtor în momentul achiziţionãrii echipamentului sau durata de viaţã proiectatã;
m) echipament conţinând PCB-uri - echipamentele şi deşeurile sau alte materiale ce conţin compuşi desemnaţi în concentraţii de minimum 50 de pãrţi per milion (ppm) la un volum de peste 5 dmc. Valorile minime de 50 ppm pentru concentraţie şi, respectiv, de 5 dmc pentru volum ale compuşilor desemnaţi sunt incluse împreunã sub numele de cantitãţi minimale;
n) PCB-uri uzate - orice tip de PCB care este considerat deşeu în sensul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 78/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
11. În cuprinsul hotãrârii, sintagmele "agent economic" şi "agenţiile teritoriale de protecţie a mediului" se înlocuiesc cu sintagmele "operator economic" şi "autoritãţi publice teritoriale pentru protecţia mediului".
12. Dupã articolul 23 se introduce urmãtoarea menţiune:
"Prezenta hotãrâre transpune prevederile Directivei Consiliului nr. 96/59/CE din 16 septembrie 1996 privind eliminarea bifenililor policloruraţi şi a terfenililor policloruraţi (PCB/TPC), publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 243 din 24 septembrie 1996."
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi şi ale altor compuşi similari, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 131 din 28 martie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul mediului şi dezvoltãrii durabile,
Silviu Stoica,
secretar de stat

p. Departamentul pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea

Bucureşti, 22 august 2007.
Nr. 975.
----




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016