Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 973 din 15 iunie 2004 privind aprobarea Conditiilor si a procedurii de vanzare catre utilizatori, la cerere, a spatiilor destinate creatiei artistice, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliilor judetene, consiliilor locale ori a altor institutii sau autoritati publice ori in patrimoniul regiilor autonome
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 637 din 14 iulie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţie, republicatã, şi al <>art. 3^1 alin. (4) din Legea nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privatã a statului şi a celor de prestãri de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor aflate în patrimoniul regiilor autonome de interes local, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ARTICOL UNIC
Se aprobã Condiţiile şi procedura de vânzare cãtre utilizatori, la cerere, a spaţiilor destinate creaţiei artistice - ateliere, galerii, studiouri, sedii centrale şi locale ale uniunilor de creatori, precum şi altele asemenea -, aflate în proprietatea privatã a statului şi în administrarea consiliilor judeţene, consiliilor locale ori a altor instituţii sau autoritãţi publice ori în patrimoniul regiilor autonome, pentru care existã încheiate contracte de închiriere cu uniunile de creatori şi sunt folosite de artiştii plastici sau de alte categorii de artişti şi oameni de culturã, membri ai uniunilor naţionale de creatori legal constituite în România şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul culturii şi cultelor,
Rãzvan Theodorescu
Ministru de stat,
ministrul administraţiei şi internelor,
Marian Florian Sãniuţã
Ministrul delegat
pentru administraţia publicã,
Gabriel Oprea
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu
Bucureşti, 15 iunie 2004.
Nr. 973.
ANEXĂ
CONDIŢIILE ŞI PROCEDURA
de vânzare cãtre utilizatori, la cerere, a spaţiilor destinate
creaţiei artistice, aflate în proprietatea privatã a statului şi în
administrarea consiliilor judeţene, consiliilor locale ori a altor
instituţii sau autoritãţi publice ori în patrimoniul regiilor autonome,
pentru care existã încheiate contracte de închiriere cu uniunile de
creatori şi sunt folosite de artiştii plastici sau de alte categorii de
artişti şi oameni de culturã, membri ai uniunilor naţionale de creatori
legal constituite în România şi recunoscute ca persoane juridice de
utilitate publicã
ART. 1
(1) Consiliile locale, consiliile judeţene, alte instituţii sau autoritãţi publice şi consiliile de administraţie ale regiilor autonome au obligaţia sã constituie comisii pentru vânzarea, la cererea utilizatorilor, a spaţiilor destinate creaţiei artistice - ateliere, galerii, studiouri, sedii centrale şi locale ale uniunilor de creatori, precum şi altele asemenea -, aflate în proprietatea privatã a statului şi în administrarea consiliilor judeţene, consiliilor locale ori a altor instituţii sau autoritãţi publice ori în patrimoniul regiilor autonome, dupã caz, pentru care existã încheiate contracte de închiriere şi sunt folosite de artiştii plastici sau de alte categorii de artişti şi oameni de culturã, membri ai uniunilor naţionale de creatori legal constituite în România şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã.
(2) Componenţa şi modul de organizare şi funcţionare a comisiilor prevãzute la alin. (1) se stabilesc în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prin hotãrâre a consiliilor locale, consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor de administraţie ale regiilor autonome sau a conducãtorilor altor instituţii ori autoritãţi publice.
ART. 2
(1) Consiliile de administraţie ale regiilor autonome, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, conducãtorii altor instituţii sau autoritãţi publice vor afişa la sediul propriu, pentru regia autonomã, consiliul local sau, dupã caz, consiliul judeţean respectiv, instituţia ori autoritatea publicã, extrase din <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.280/2003 privind aprobarea Inventarului spaţiilor destinate creaţiei artistice, aflate în proprietatea privatã a statului şi în administrarea consiliilor judeţene, consiliilor locale sau a altor instituţii ori autoritãţi publice sau în patrimoniul regiilor autonome, pentru care existã contracte de închiriere încheiate cu uniunile de creatori, care sunt folosite de artiştii plastici sau de alte categorii de artişti şi oameni de culturã, membri ai uniunilor naţionale de creatori legal constituite în România şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã.
(2) În cazul municipiului Bucureşti, extrasele din hotãrârea Guvernului prevãzutã la alin. (1) se întocmesc pe sectoare, prin grija primarului general al municipiului Bucureşti.
ART. 3
(1) Pentru fiecare spaţiu destinat creaţiei artistice, comisia prevãzutã la art. 1 alin. (1) aprobã preţul minim de vânzare, care nu poate fi mai mic decât cel propus prin raportul de evaluare.
(2) Raportul de evaluare este elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate potrivit legii, selectate prin licitaţie publicã organizatã de comisie, în termen de 10 zile de la constituire. Anunţul de organizare a licitaţiei publice pentru selectarea evaluatorului se afişeazã la sediul primãriei, respectiv al consiliului judeţean, şi la sediul regiilor autonome şi se publicã într-un cotidian central şi în unul sau mai multe cotidiene locale. Comisia stabileşte prin vot dacã licitaţia va avea ca obiect selectarea unui evaluator pentru toate spaţiile aflate pe listã sau a mai mulţi evaluatori, pe grupe ori categorii de spaţii, dupã caz, în funcţie de cererile utilizatorilor.
ART. 4
(1) Vânzarea spaţiilor destinate creaţiei artistice se face prin negociere directã, la cererea utilizatorilor care le foloseau efectiv la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privatã a statului şi a celor de prestãri de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor aflate în patrimoniul regiilor autonome de interes local, în baza unui contract de închiriere.
(2) Prin metoda negocierii directe spaţiile destinate creaţiei artistice nu se vând utilizatorilor care:
a) au înregistrat restanţe la plata chiriei pe o perioadã de cel puţin 6 luni consecutive pe durata derulãrii contractului;
b) nu au respectat clauzele contractuale, în sensul cã au subînchiriat spaţiul sau acesta a fost divizat şi s-au realizat asocieri cu alte persoane;
c) au obligaţii neachitate la bugetul general consolidat, la data vânzãrii.
ART. 5
(1) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, solicitanţii pot depune o cerere scrisã de cumpãrare la sediul vânzãtorului: consiliul local al comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, consiliul judeţean, alte instituţii sau autoritãţi publice, regia autonomã, dupã caz, pe care o înainteazã comisiei în ordinea strictã a depunerii.
(2) Cererea va cuprinde datele necesare identificãrii spaţiului şi solicitantului, suprafaţa şi destinaţia spaţiului, la aceasta anexându-se copii de pe actele în baza cãrora este deţinut spaţiul.
ART. 6
(1) Cererile sunt analizate de comisie, care va hotãrî şi va comunica rãspunsul în cel mult 30 de zile de la data înregistrãrii. Cererile vor fi verificate de comisie, în mod obligatoriu, şi la faţa locului.
(2) Dupã aprobarea cererii de cumpãrare se va proceda la stabilirea preţului prin negociere directã, pornindu-se de la preţul minim de vânzare, determinat potrivit art. 3.
(3) La stabilirea preţului va fi avutã în vedere şi dedusã, pe bazã de acte justificative, valoarea investiţiilor efectuate de cumpãrãtor, indiferent de natura acestora, dacã au fost efectuate cu acordul proprietarului sau al titularului dreptului de administrare a spaţiului şi dacã au fost executate pe baza unei autorizaţii de construire, în condiţiile legii.
ART. 7
Operaţiunile de negociere şi stabilire a preţului se consemneazã de cãtre comisie într-un proces-verbal care se semneazã de toţi membrii acesteia şi se depune la sediul vânzãtorului.
ART. 8
(1) Pe baza procesului-verbal întocmit de comisie se încheie contractul de vânzare-cumpãrare care se semneazã, din partea vânzãtorului, de preşedintele consiliului judeţean, de primarul comunei, oraşului, municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, de cãtre conducãtorul altor instituţii sau autoritãţi publice ori de cãtre preşedintele consiliului de administraţie al regiei autonome, dupã caz, iar din partea cumpãrãtorului, de cãtre persoanele autorizate potrivit legii.
(2) În cazul în care cumpãrãtorul nu poate achita integral preţul stabilit potrivit art. 6 alin. (2) şi (3), vânzãtorul poate stabili un sistem de platã în rate, prin negociere cu cumpãrãtorul.
(3) În cazul în care un cumpãrãtor se aflã în situaţia de a cumpãra douã sau mai multe spaţii destinate creaţiei artistice, comisia aprobã plata în rate doar pentru unul dintre spaţii. Cumpãrãtorul va semna o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu a beneficiat de plata în rate pentru cumpãrarea unui alt spaţiu destinat creaţiei artistice.
(4) Vânzarea spaţiilor destinate creaţiei artistice cu plata în rate se face în urmãtoarele condiţii:
a) avans de 25% din preţul de vânzare;
b) rate lunare eşalonate pe un termen de pânã la 3 ani, fãrã acordarea unor termene de graţie;
c) perceperea unei dobânzi anuale de 10%.
(5) Comisia va solicita cumpãrãtorului constituirea de garanţii pentru asigurarea plãţii ratelor, cum ar fi:
a) scrisoare de garanţie emisã de o bancã comercialã românã sau de o bancã comercialã strãinã cu care o bancã românã are relaţii de corespondent;
b) constituirea unei ipoteci pe spaţiul care face obiectul vânzãrii;
c) garanţia personalã a unui fidejusor, persoanã fizicã sau juridicã de cetãţenie, respectiv de naţionalitate românã, în condiţiile Codului comercial, constând într-o obligaţie unilateralã şi necondiţionatã de platã a ratei, dacã aceasta nu a fost achitatã la termen, parţial ori integral, de cãtre debitor.
(6) Vânzãtorul va comunica cumpãrãtorului, cu 15 zile înainte de scadenţa fiecãrei rate, cuantumul sumei datorate cu titlu de dobândã.
(7) În cazul în care cumpãrãtorul nu plãteşte la scadenţã douã rate succesive sau în cazul nerespectãrii prevederilor alin. (3), contractul de vânzare-cumpãrare se considerã rezolvit de drept, fãrã a mai fi necesarã punerea în întârziere şi fãrã altã formalitate.
ART. 9
(1) Prefecţii, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii vor dispune mãsurile necesare pentru asigurarea respectãrii dispoziţiilor legii, ale prezentelor condiţii şi proceduri de vânzare şi a celorlalte reglementãri legale în vigoare.
(2) Prefecţii vor veghea ca extrasele din <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.280/2003 , potrivit art. 2, sã cuprindã toate spaţiile destinate creaţiei artistice şi vor verifica respectarea procedurilor şi a termenelor prevãzute de prezentele condiţii şi proceduri de vânzare.
(3) Pe baza comunicãrilor lunare ale preşedinţilor consiliilor judeţene şi ale primarilor, prefecţii vor transmite Ministerului Administraţiei şi Internelor informãri privind stadiul derulãrii procesului de vânzare a spaţiilor destinate creaţiei artistice.
ART. 10
O cotã de 15% din sumele obţinute din vânzarea spaţiilor destinate creaţiei artistice, aflate în proprietatea privatã a statului, se va vira la bugetul de stat, dupã deducerea de cãtre vânzãtor a cheltuielilor ocazionate de organizarea şi desfãşurarea procedurilor de vânzare a spaţiilor respective, inclusiv publicitatea şi întocmirea raportului de evaluare, cheltuieli cuprinse în bugetele de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor publice respective, diferenţa fiind viratã la bugetele consiliilor locale, consiliilor judeţene, altor instituţii şi autoritãţi publice sau regiilor autonome care au în administrare spaţiile respective.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: