Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 969 din 22 august 2007 privind organizarea, desfasurarea si conducerea pregatirii pentru aparare a persoanelor cu atributii de conducere in domeniul administratiei publice, la nivel central si local
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 30 august 2007
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 56 alin. (2) din Legea nr. 446/2006 privind pregãtirea populaţiei pentru apãrare,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
(1) Ministerul Apãrãrii, prin Statul Major General, asigurã organizarea, desfãşurarea şi conducerea unitarã a pregãtirii specifice a miniştrilor şi celorlalţi demnitari cu rang corespunzãtor acestora, secretarilor şi subsecretarilor de stat, precum şi prefecţilor, subprefecţilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor, secretarilor municipiului Bucureşti şi ai judeţelor, secretarilor municipiilor, oraşelor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi ai comunelor, conducãtorilor operatorilor economici şi instituţiilor publice cu atribuţii la mobilizare şi pe timp de rãzboi.
(2) Persoanele care îndeplinesc mandatele sau funcţiile prevãzute la alin. (1) participã la activitãţile de pregãtire stabilite, la datele şi în locurile aduse la cunoştinţã din timp de autoritãţile abilitate în acest sens prin prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) Pregãtirea specificã a persoanelor prevãzute la art. 1 alin. (1) se realizeazã, dupã caz, prin participarea la urmãtoarele forme de instruire:
a) convocãri;
b) exerciţii şi antrenamente de mobilizare;
c) exerciţii de antrenament în teren sau exerciţii tactice de luptã;
d) alte activitãţi organizate de Statul Major General, mari unitãţi şi unitãţi.
(2) Persoanele prevãzute la art. 1 alin. (1), care au absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apãrare, nu participã la convocãrile de pregãtire.
(3) Dupã încheierea formelor de pregãtire prevãzute la alin. (1) şi (2) persoanelor prevãzute la art. 1 alin. (1) li se pot acorda grade militare în rezervã ori acestea pot fi înaintate la gradul urmãtor, potrivit legii.
ART. 3
(1) Miniştrii şi demnitarii cu rang corespunzãtor acestora, secretarii şi subsecretarii de stat, prefecţii, subprefecţii, precum şi primarul general al municipiului Bucureşti participã la o convocare de pregãtire cu durata de 8 ore, în primele 4 luni dupã depunerea jurãmântului, respectiv dupã numirea în funcţie.
(2) Convocãrile de instruire sunt organizate şi conduse de Statul Major General.
ART. 4
(1) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, primarii, secretarii municipiului Bucureşti şi ai judeţelor, secretarii municipiilor, oraşelor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi ai comunelor, conducãtorii operatorilor economici şi instituţiilor publice cu atribuţii la mobilizare şi pe timp de rãzboi participã la o convocare de pregãtire cu durata de 8 ore, în primele 3 luni dupã depunerea jurãmântului, respectiv dupã numirea în funcţie.
(2) Convocãrile de pregãtire se pot desfãşura centralizat, în localitãţile reşedinţã de judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti, sau pe grupuri de judeţe ori localitãţi şi sunt organizate şi conduse, dupã caz, de centrele militare zonale, judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
ART. 5
(1) Fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru organizarea şi desfãşurarea convocãrilor de pregãtire cu personalul prevãzut la art. 1 alin. (1) se asigurã din bugetul Ministerului Apãrãrii.
(2) Cheltuielile de transport, cazare, masã şi diurnã pentru participanţii la convocare se asigurã de instituţiile publice şi operatorii economici din care aceştia fac parte.
ART. 6
(1) În termen de 30 de zile de la încheierea alegerilor generale sau locale ori de la numirea în funcţie de cãtre autoritãţile abilitate, Secretariatul General al Guvernului va înainta Ministerului Apãrãrii tabelele nominale cu persoanele prevãzute la art. 3 alin. (1).
(2) Prefecţii, prin structurile din teritoriu ale Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, au obligaţia de a transmite centrelor militare în termenul prevãzut la alin. (1) tabelele nominale cu persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1).
(3) Autoritãţile prevãzute la alin. (1) şi (2) au obligaţia de a transmite actualizãri ale tabelelor nominale ale titularilor funcţiilor prevãzute la art. 3 şi 4 în termen de 30 de zile de la modificarea survenitã.
ART. 7
În termen de 3 luni de la data desfãşurãrii convocãrilor de pregãtire a persoanelor prevãzute la art. 1, ministrul apãrãrii şi comandanţii centrelor militare prezintã Guvernului, respectiv prefecţilor, informãri privind concluziile rezultate şi propun mãsurile ce se impun pentru îmbunãtãţirea activitãţii în acest domeniu.
ART. 8
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al ministrului apãrãrii, se stabileşte modul de organizare şi desfãşurare a convocãrilor de pregãtire.
ART. 9
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 203/1995 privind modul de organizare şi de participare la pregãtirea persoanelor cu funcţii de conducere în sistemul autoritãţilor administraţiei publice, a conducãtorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice cu sarcini la mobilizare, în vederea îndeplinirii atribuţiilor ce le revin pe linia apãrãrii naţionale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 67 din 12 aprilie 1995, cu modificãrile ulterioare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
----------------
Ministrul apãrãrii,
Teodor Viorel Meleşcanu
Ministrul internelor şi reformei administrative,
Cristian David
Bucureşti, 22 august 2007.
Nr. 969.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: