Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTARARE nr. 966 din 22 august 2007 pentru aprobarea Protocolului de cooperare dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cipru in domeniul cercetarii si dezvoltarii, semnat la Bucuresti la 13 martie 2007
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 647 din 21 septembrie 2007
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,
Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.
ART. 1
Se aprobã Protocolul de cooperare dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru în domeniul cercetãrii şi dezvoltãrii, semnat la Bucureşti la 13 martie 2007.
ART. 2
Cheltuielile privind punerea în aplicare a protocolului prevãzut la art. 1 se asigurã, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare, din bugetul aprobat anual Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã din România.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemneazã:
---------------
Ministrul educaţiei, cercetãrii şi
tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei
Ministrul afacerilor externe,
Adrian Mihai Cioroianu
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian
Bucureşti, 22 august 2007.
Nr. 966.
PROTOCOL DE COOPERARE
între Guvernul României şi Guvernul
Republicii Cipru în domeniul cercetãrii şi dezvoltãrii
Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru (denumite în continuare pãrţi contractante), în baza Acordului privind cooperarea economicã, industrialã şi tehnicã dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Cipru, semnat la 25 iunie 1993,
recunoscând importanţa cercetãrii şi dezvoltãrii în creşterea economiilor lor naţionale şi în îmbunãtãţirea standardelor socioeconomice de trai,
dorind sã întãreascã şi sã dezvolte cooperarea ştiinţificã şi tehnologicã pe baza egalitãţii şi avantajului reciproc,
au convenit cele ce urmeazã:
ART. 1
Cooperare în domeniul cercetãrii şi dezvoltãrii
Pãrţile contractante vor sprijini şi vor dezvolta cooperarea în domeniul cercetãrii şi dezvoltãrii între cele douã state, pe baza egalitãţii şi avantajului reciproc, conform prevederilor prezentului protocol, legislaţiei şi reglementãrilor existente în fiecare stat.
ART. 2
Înfiinţarea unei comisii mixte
1. În scopul aplicãrii prevederilor prezentului protocol, se înfiinţeazã o comisie mixtã formatã din reprezentanţi desemnaţi de cãtre cele douã pãrţi contractante (denumitã în continuare Comisie mixtã).
2. Sarcinile Comisiei mixte vor fi urmãtoarele:
- identificarea domeniilor de cooperare pe baza informaţiilor primite din partea instituţiilor din fiecare ţarã şi pe baza politicilor naţionale în domeniu;
- crearea condiţiilor favorabile pentru punerea în aplicare a prezentului protocol;
- facilitarea şi sprijinirea realizãrii programelor şi proiectelor comune;
- examinarea progresului activitãţilor legate de prezentul protocol;
- realizarea de schimburi de opinii privind perspectivele comune ale cooperãrii bilaterale în domeniul cercetãrii şi dezvoltãrii, precum şi examinarea de noi propuneri pentru dezvoltarea cooperãrii.
3. Comisia mixtã se va întruni cel puţin la fiecare 2 ani sau oricând se considerã necesar, alternativ în România şi Republica Cipru, şi va încheia protocoale ce vor conţine evaluarea activitãţilor trecute şi prezente şi vor identifica domenii viitoare de cooperare, precum şi lista proiectelor comun acceptate de cooperare în urma evaluãrii propunerilor primite.
4. Comisia mixtã poate sã-şi stabileascã propriile reguli de procedurã.
ART. 3
Lansarea Programului comun de cooperare în domeniul cercetãrii
1. Pãrţile contractante vor lansa un program comun de cooperare în domeniul cercetãrii, invitând organizaţii de cercetare-dezvoltare, universitãţi, organizaţii publice şi private şi întreprinderi din cele douã ţãri, denumite în continuare parteneri de cooperare, pentru a depune propuneri de proiecte în ariile tematice specificate în Programul comun de cooperare în domeniul cercetãrii.
2. Principalul scop al Programului va fi implementarea proiectelor de cercetare şi dezvoltare, inclusiv prin schimburi de rezultate şi de oameni de ştiinţã, cercetãtori şi tehnicieni. Programul poate include, de asemenea, organizarea şi participarea la întâlniri, conferinţe, simpozioane şi workshopuri.
3. Condiţiile de finanţare care vor guverna Programul comun de cooperare în domeniul cercetãrii vor fi incluse în Apelul pentru propuneri.
ART. 4
Prevederi financiare
Fiecare parte va acoperi cheltuielile privind cãlãtoria, cazarea şi subzistenţa sau diurna oamenilor de ştiinţã, cercetãtorilor şi experţilor proprii. Partea românã va acoperi costurile menţionate în conformitate cu reglementãrile naţionale.
ART. 5
Exploatarea rezultatelor cercetãrii
1. Rezultatele ştiinţifice şi tehnologice, precum şi alte informaţii ce derivã din cooperarea în cadrul Programului comun de cooperare în domeniul cercetãrii vor fi publicate sau exploatate comercial cu consimţãmântul celor 2 parteneri de cooperare şi în conformitate cu convenţiile internaţionale ale pãrţilor contractante din domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectualã.
2. Oamenii de ştiinţã, cercetãtorii, experţii şi instituţii din state terţe sau din cadrul organizaţiilor internaţionale pot fi invitaţi, cu consimţãmântul celor 2 parteneri de cooperare, pentru a participa la proiectele şi programele care se desfãşoarã în cadrul prezentului protocol. Cheltuielile unei astfel de participãri vor fi suportate de cãtre terţa parte numai dacã cele douã pãrţi care colaboreazã nu au convenit altfel în scris.
ART. 6
Cooperarea în cadrul programelor europene de cercetare
Pãrţile contractante vor promova cooperarea oamenilor de ştiinţã, a cercetãtorilor şi a experţilor în cadrul programelor europene de cercetare.
ART. 7
Implementarea protocolului
Activitãţile descrise în cadrul prezentului protocol vor fi implementate de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã din România şi de cãtre Fundaţia de Promovare a Cercetãrii din Republica Cipru.
ART. 8
Verificarea implementãrii protocolului
1. Orice diferende legate de interpretarea şi implementarea prezentului protocol vor fi soluţionate prin consultãri în cadrul Comisiei mixte sau între pãrţile contractante.
2. Fiecare parte contractantã, în conformitate cu legislaţia şi reglementãrile naţionale, va lua toate mãsurile necesare pentru asigurarea celor mai bune condiţii de implementare a prezentului protocol.
ART. 9
Mobilitatea personalului şi a echipamentelor
1. În ceea ce priveşte activitãţile comune de cooperare în cadrul prezentului protocol, fiecare parte contractantã va lua, în conformitate cu obligaţiile internaţionale, cu legile şi reglementãrile naţionale, în special cele legate de integrarea economicã, uniunea vamalã şi alte chestiuni economice, toate mãsurile naţionale necesare în vederea facilitãrii intrãrii şi ieşirii persoanelor şi echipamentelor celeilalte pãrţi contractante din cadrul proiectelor din prezentul protocol.
2. Cercetãtorii care realizeazã vizite în cadrul prezentului protocol trebuie sã deţinã asigurare medicalã pe perioada şederii în ţara de primire.
ART. 10
Obligaţii din cadrul altor protocoale/tratate
Prevederile prezentului protocol nu vor afecta valabilitatea sau execuţia obligaţiilor asumate de pãrţile contractante în cadrul altor tratate internaţionale, inclusiv a celor din cadrul Uniunii Europene.
ART. 11
Intrarea în vigoare a protocolului
1. Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile contractante îşi comunicã faptul cã au fost îndeplinite toate procedurile interne necesare ca prezentul protocol sã intre în vigoare.
2. Prezentul protocol va rãmâne în vigoare pentru o perioadã de 5 ani şi va fi reînnoit în mod automat pentru perioade succesive de 5 ani, dacã niciuna dintre pãrţile contractante nu va notifica în scris intenţia sa de a denunţa prezentul protocol. Încetarea valabilitãţii va intra în vigoare la 6 luni de la data respectivei notificãri.
3. Încetarea valabilitãţii prezentului protocol nu va afecta proiectele sau programele convenite în cadrul Programului comun de cooperare în domeniul cercetãrii şi care nu sunt realizate în totalitate în momentul încetãrii prezentului protocol.
Semnat la Bucureşti la 13 martie 2007, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã, greacã şi englezã, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor diferenţe de interpretare a prezentului protocol, va prevala textul în limba englezã.
Pentru Guvernul României,
Anton Anton,
preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã
Pentru Guvernul Republicii Cipru,
Antonis Michaelides,
ministrul comerţului, industriei şi turismului
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: