Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 948 din 27 septembrie 2001  pentru stabilirea nivelului reducerii pretului de cumparare a semintelor de grau din productia interna, provenite de la agentii economici autorizati, folosite in campania agricola din toamna anului 2001, si pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii sumelor reprezentand reducerea pretului de cumparare a semintelor de grau folosite in campania agricola din toamna anului 2001    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 948 din 27 septembrie 2001 pentru stabilirea nivelului reducerii pretului de cumparare a semintelor de grau din productia interna, provenite de la agentii economici autorizati, folosite in campania agricola din toamna anului 2001, si pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea, utilizarea si controlul utilizarii sumelor reprezentand reducerea pretului de cumparare a semintelor de grau folosite in campania agricola din toamna anului 2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 620 din 2 octombrie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 44 alin. 2 din Legea nr. 75/1995 privind producerea, controlul calitãţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole, republicatã, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Nivelul maxim al reducerii preţului de cumpãrare a seminţelor certificate din producţia interna, provenite de la agenţii economici autorizaţi, potrivit legii, pentru cultura de grâu din categoriile biologice prebaza, baza şi certificatã, folosite la insamantari în campania agricolã din toamna anului 2001, se stabileşte la 20% din preţul de cumpãrare a seminţelor.
ART. 2
Sumele maxime (lei/U.M.) reprezentând reduceri ale preţului de cumpãrare a seminţelor certificate sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Termenul maxim pana la care pot fi cumpãrate seminţele de grâu este 31 octombrie 2001.
ART. 4
Sumele reprezentând reduceri la preţurile de cumpãrare pentru seminţele folosite la insamantarile din toamna anului 2001 sunt suportate din alocaţiile bugetare cu aceasta destinaţie, prevãzute în bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, începând cu data de 1 ianuarie 2002.
ART. 5
Pentru seminţele provenite din producţia interna şi comercializate de agenţii economici autorizaţi preţurile de livrare pot fi diferenţiate cu condiţia respectãrii nivelului maxim de reducere şi a sumelor maxime prevãzute la art. 1 şi 2.
ART. 6
Beneficiarii sumelor reprezentând reduceri ale preţului de cumpãrare a seminţelor certificate sunt agenţii economici autorizaţi conform <>Legii nr. 75/1995 privind producerea, controlul calitãţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole, republicatã, cu modificãrile ulterioare, persoane fizice sau juridice care livreaza seminţele cu preţ redus societãţilor comerciale cu profil agricol, societãţilor agricole, asociaţiilor agricole fãrã personalitate juridicã, producãtorilor agricoli individuali, precum şi altor proprietari şi deţinãtori legali de terenuri agricole.
ART. 7
(1) Cantitãţile de seminţe certificate care se livreaza cu preţ redus, potrivit prevederilor prezentei hotãrâri, se trateazã cu insectofungicide şi/sau fungicide specifice, conform tehnologiilor de cultura.
(2) Agenţii economici, persoane fizice sau juridice care efectueazã tratamentul seminţelor certificate, pentru care se acorda reduceri ale preţului de cumpãrare, au obligaţia sa organizeze licitaţii, în condiţiile legii, în vederea achiziţionãrii insectofungicidelor sau fungicidelor specifice necesare pentru aceasta operaţiune.
(3) Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, au obligaţia sa verifice înainte de aprobarea deconturilor justificative achiziţionarea în condiţiile prevãzute la alin. (2) a insectofungicidelor şi/sau a fungicidelor necesare în vederea tratarii seminţelor certificate.
ART. 8
(1) Cantitãţile de seminţe certificate, cumpãrate cu preţ redus în condiţiile prezentei hotãrâri, nu se comercializeazã, nu se folosesc în alte scopuri decât pentru insamantare şi nu se pãstreazã pe stoc.
(2) Beneficiarii seminţelor cumpãrate cu preţ redus, care le dau alta destinaţie decât cea prevãzutã la alin. (1), sunt obligaţi sa plãteascã diferenţa dintre preţul de livrare şi preţul subventionat.
(3) Constatarea încãlcãrii dispoziţiilor alin. (1) se face de cãtre persoanele împuternicite de organele teritoriale ale Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor prin acte de constatare care se transmit direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cãror raza teritorialã sunt înregistraţi respectivii agenţi economici, pentru a urmãri punerea lor în aplicare.
(4) Beneficiarii seminţelor cumpãrate cu preţ redus, cãrora li s-au întocmit acte de constatare de cãtre organele abilitate prevãzute la alin. (3), sunt obligaţi sa returneze sumele respective la bugetul de stat.
ART. 9
Se aproba Normele metodologice privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizãrii sumelor reprezentând reducerea preţului de cumpãrare a seminţelor de grâu folosite în campania agricolã din toamna anului 2001, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 10
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu


ANEXA 1

SUMELE MAXIME
reprezentând reducerea preţului de cumpãrare a seminţelor de grâu certificate din producţia interna, provenite de la agenţii economici autorizaţi, folosite în campania agricolã din toamna anului 2001



─────────────────────────────────────────────
Nr Categoria biologica Sumele maxime
crt. (lei/kg)
─────────────────────────────────────────────
1. Prebaza 1.350
2. Baza 1.310
3. Certificatã 1.270
─────────────────────────────────────────────



ANEXA 2

NORME METODOLOGICE
privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizãrii sumelor reprezentând reducerea preţului de cumpãrare a seminţelor de grâu folosite în campania agricolã din toamna anului 2001

ART. 1
În sensul prezentelor norme metodologice:
a) societãţile comerciale cu profil agricol sunt societãţile constituite în temeiul <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, care deţin în proprietate sau în administrare terenuri agricole şi care au ca obiect de activitate exploatarea agricolã a pãmântului şi a uneltelor, precum şi creşterea animalelor. Exploatarea agricolã poate consta în: organizarea şi efectuarea de lucrãri agricole şi de îmbunãtãţiri funciare, utilizarea de maşini şi instalaţii agricole, aprovizionarea, prelucrarea şi valorificarea produselor agricole, precum şi alte asemenea activitãţi;
b) societãţile agricole sunt societãţile constituite în temeiul <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura, astfel cum sunt definite la art. 5 din lege;
c) producãtorii agricoli individuali sunt persoanele fizice care, singure sau asociate, pe baza de înţelegere, în formele prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 36/1991 , sunt proprietari de teren agricol şi au ca scop exploatarea terenurilor agricole, creşterea animalelor, aprovizionarea, depozitarea, condiţionarea, prelucrarea şi vânzarea produselor agricole, prestarea unor servicii specifice, precum şi alte asemenea activitãţi;
d) deţinãtorii legali de terenuri agricole sunt proprietarii, uzufructuarii sau alţi deţinãtori legali de terenuri agricole, cum ar fi: institutele şi staţiunile de cercetãri agricole, consiliile locale, instituţiile clericale, instituţiile de învãţãmânt - unitãţi ale Ministerului Apãrãrii Naţionale -, arendaşii care au încheiat contracte în condiţiile prevãzute de <>Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi persoanele fizice sau juridice care au concesionat terenuri proprietate privatã ori publica a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, dupã caz, conform prevederilor legale.
ART. 2
(1) Corespunzãtor tehnologiei de cultura seminţele se trateazã cu insectofungicide şi/sau fungicide specifice. Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã caz, certifica tratamentul seminţelor.
(2) Preţul cu ridicatã luat în calculul reducerii de preţ este preţul pentru samanta ambalata, cuprinde valoarea tratamentului cu insectofungicide şi/sau cu fungicide specifice şi reprezintã preţul loco depozit furnizor, exclusiv ambalajul şi taxa pe valoarea adãugatã.
ART. 3
Valoarea seminţelor certificate, exclusiv reducerea preţului, se poate achitã şi prin schimb cu produse agricole destinate consumului uman, animalier sau industrializarii, cu acordul furnizorului de seminţe, în echivalenta valoricã, la preţuri negociate.
ART. 4
Furnizorii de seminţe cu preţ redus, autorizaţi conform <>Legii nr. 75/1995 privind producerea, controlul calitãţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole, republicatã, cu modificãrile ulterioare, sunt obligaţi sa verifice încadrarea cumparatorilor în prevederile art. 6 din prezenta hotãrâre. Furnizorii seminţelor cu preţ redus sunt obligaţi sa înscrie pe facturi la rubrica "denumirea produselor şi serviciilor" specia, soiul, categoria biologica şi numãrul de lot al seminţelor, preţurile de livrare integrale şi suma reprezentând reducerea de preţ, stabilitã prin prezenta hotãrâre, astfel încât sa reiasã clar suma suportatã de cumpãrãtor, precum şi cea care urmeazã sa fie primitã de la bugetul de stat.
ART. 5
Beneficiarii sumelor reprezentând reducerea preţului de cumpãrare a seminţelor întocmesc deconturile justificative conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice, care se verifica şi se aproba de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care rãspund de exactitatea şi realitatea datelor înscrise în deconturi şi de respectarea prevederilor prezentei hotãrâri.
ART. 6
(1) Deconturile justificative înaintate de beneficiarii sumelor reprezentând reducerea preţului de cumpãrare a seminţelor la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sunt însoţite de urmãtoarele documente:
a) situaţia privind provenienta seminţelor care fac obiectul decontului justificativ, care va conţine: denumirea producãtorului, sediul/adresa acestuia, cantitatea exprimatã în kilograme, soiul, categoria biologica, numãrul şi data documentelor de intrare (factura, nota de intrare-recepţie), ale documentului de plata, precum şi certificatele de valoare biologica şi culturalã;
b) autorizaţiile agentului economic, persoana fizica sau juridicã care a livrat seminţele potrivit prevederilor <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, privind producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor, cu viza pentru anul în curs. Persoanele fizice autorizate sa comercializeze seminţe potrivit <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, trebuie sa prezinte şi dovada ca s-au înregistrat la consiliul local conform <>Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, cu modificãrile ulterioare, şi la administraţia financiarã, precum şi ca li s-a atribuit cod fiscal.
(2) Beneficiarii reducerii preţului de cumpãrare, care sunt furnizori de seminţe, trebuie sa prezinte şi lista cuprinzând cumpãrãtorii de seminţe certificate cu preţ redus, care trebuie sa conţinã: beneficiarul, numãrul şi data facturii, categoria biologica a seminţelor, cantitatea cumpãratã, preţul de livrare, reducerea acordatã şi totalul reducerii care se primeşte de la bugetul de stat.
(3) Un exemplar din aceste situaţii rãmâne la direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 7
(1) Dupã primirea aprobãrii direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, deconturile justificative însoţite de un exemplar din situaţiile prevãzute la art. 6 din prezentele norme metodologice se trimit pentru verificare, în termen de 5 zile, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie 2001, de cãtre beneficiarii reducerii preţului de cumpãrare a seminţelor, la Direcţia generalã strategii şi politici în agricultura şi produse derivate din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(2) Dupã verificarea şi aprobarea deconturilor justificative Direcţia generalã buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor solicita Ministerului Finanţelor Publice deschiderea creditelor bugetare.
ART. 8
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin sondaj, solicita de la beneficiarii sumelor primite de la bugetul de stat, reprezentând reduceri la preţul de cumpãrare a seminţelor certificate, intreaga documentaţie care a stat la baza verificãrii şi aprobãrii decontului justificativ de cãtre direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Cererea de deschidere a creditelor bugetare este însoţitã de situaţia centralizatoare cuprinzând deconturile justificative privind acordarea de la bugetul de stat a sumelor reprezentând reducerea preţului de cumpãrare a seminţelor certificate, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
(3) Dupã aprobarea deschiderii creditelor bugetare Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor vireazã sumele respective în contul solicitanţilor.
ART. 9
Beneficiarii sumelor reprezentând reducerea preţului de cumpãrare a seminţelor certificate, alocate de la bugetul de stat în baza deconturilor justificative, întocmite potrivit prevederilor prezentei hotãrâri, au obligaţia sa ţinã o evidenta distinctã a sumelor încasate şi rãspund, conform legilor în vigoare, de realitatea şi corectitudinea datelor înscrise în aceste deconturi.
ART. 10
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
------------------------


JUDEŢUL ..............................
BENEFICIARUL SUBVENTIEI ..............
● Adresa/sediul ......................
codul fiscal .......................
● Numãrul de înregistrare în
registrul comerţului ...............
BANCA ................................
● Contul nr. ...,,....................
● Telefon/Fax ........................
PERIOADA LIVRĂRII ....................


Verificat şi aprobat
--------------------
Direcţia generalã pentru
agricultura şi industrie alimentara

Director general,
..................

Inspectoratul teritorial Direcţia fitosanitara
pentru calitatea seminţelor
şi materialului sãditor

Avizam categoria biologica Atestam efectuarea
şi calitatea seminţelor tratamentului la seminţe


DECONT JUSTIFICATIV
privind sumele (lei/U.M.) reprezentând reduceri ale preţului de cumpãrare a seminţelor certificate conform Ordonanţei Guvernului nr. ...



┌────┬───────┬───────────┬────┬──────┬───────┬───────┬────────┬───────────────┐
│Nr. │Seminţe│Categoria │U.M.│Preţul│Nivelul│ Suma │Cantita-│ Alocaţia de │
│crt.│certi- │biologica │ │ cu │de re- │(lei/ │tea │ primit de la │
│ │ficate │ │ │ ridi-│ducere │ U.M.) │livrata/│bugetul de stat│
│ │ │ │ │ câtã │a pre- │repre- │cumpara-├───────┬───────┤
│ │ │ │ │(lei/ │ tului │zentand│ta │ lei/ │ U.M. │
│ │ │ │ │ U.M.)│ (%) │reduce-│ │ total │(mii │
│ │ │ │ │ │ │rea de │ │ │ lei) │
│ │ │ │ │ │ │preţ │ │ │ │
├────┼───────┼───────────┼────┼──────┼───────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├────┼───────┼───────────┼────┼──────┼───────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ 1. │Grâu │ TOTAL: │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────────┼────┼──────┼───────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ │ │Prebaza │ kg │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────────┼────┼──────┼───────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ │ │Baza │ kg │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────────┼────┼──────┼───────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ │ │Certificatã│ kg │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴───────────┴────┴──────┴───────┴───────┴────────┴───────┴───────┘


Beneficiarul subventiei,
..............................................
(numele scris citeţ, semnatura,
iar în cazul agenţilor economici, şi ştampila)



ANEXA 2
--------
la normele metodologice
-----------------------


SITUAŢIA
centralizatoare privind acordarea de la bugetul de stat a sumelor (lei/U.M.) reprezentând reducerea preţului de cumpãrare a seminţelor conform Ordonanţei Guvernului nr. .....................




┌────┬───────┬───────────┬──────────────┬────┬───────┬────────┬───────────────┐
│Nr. │Judeţul│Specia │Categoria │U.M.│Preţul │ Canti- │ Alocaţia de │
│crt.│ │ │biologica │ │ cu │ tatea │ primit de la │
│ │ │ │ │ │ridi- │ │bugetul de stat│
│ │ │ │ │ │câtã │ ├───────┬───────┤
│ │ │ │ │ │(lei/ │ │ lei/ │Total │
│ │ │ │ │ │ U.M.) │ │ U.M. │(mii │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ lei) │
├────┼───────┼───────────┼──────────────┼────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ 1. │ │ Grâu │TOTAL: │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────────┼──────────────┼────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │Prebaza │ kg │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────────┼──────────────┼────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │Baza │ kg │ │ │ │ │
├────┼───────┼───────────┼──────────────┼────┼───────┼────────┼───────┼───────┤
│ │ │ │Certificatã │ kg │ │ │ │ │
└────┴───────┴───────────┴──────────────┴────┴───────┴────────┴───────┴───────┘


Ordonator principal de credite,
..................................



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016